Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o kategorie praw jazdy

Featured Replies

Napisano

Zostalo 5 miesiecy do okresu urlopowego wiec powoli nastaje czas planowania. Podobnie jak 2 lata temu bedzie to objazdowka po EU. I tu pojawila sie pewna propopzycja.

Chcielibysmy wynajac sobie BUSa. Nie chcemy autobusu bo z tym bylyby same problemy a i czegos az tak duzego nam nie potrzeba. Zastanawia mnie natomiast kwestia prawna.

Byloby nas 6 osob doroslych i 4 dzieci. I teraz powstaje pytanie czy to juz nie za duzo na kategorie B? W angielskiej wypozyczalni powiedzieli mi ze jezeli nie jest to przejazd w celach zarobkowych tylko wycieczka to nie ma z tym problemu. Jak natomiast zapytalem sie jak ta spawa sie ma we Francji, Hiszpani, Wloszech i Niemczech to czlowiek mi powiedzial ze to juz sam musze sobie sprawdzic.

Zeby bylo sporo miejsca to myslimy o takim 12-15 osobowym busie. Cos w tym stylu: tran15seatrear3_ltf.jpgtran15seat2_ltf.jpg

Nie chodzi o to zeby zabrac wiecej osob ale zeby latwiej sobie rozlozyc bagaze. Zgodnie z danymi technicznymi taki bus nie przekracza 3,5T. Jest zamontowane 15 siedzen natomiast jechalo by 6 doroslych i 4 dzieci. LINK DO SPECYFIKACJI Wszelkie rady bylyby mile widziane.

Zalozmy czysto hipotetycznie jak sprawa by sie miala w przypadku zwyklej kontroli? Powiedzmy ze przed poprzednim wyjazdem sprawdzalem z czym mozna by sie liczyc w przypadku kontroli, jakby policja doszukala sie ze zestaw wakacyjny wazy powyzej 3,5T i jest dluzszy niz 12metrow Wiec pytanie teoretycznie z czym wiazalo ewentualne starcie z Police w przypadku wakacyjnego BUSa.

Napisano

O ile mi wiadomo, to kategoria B uprawnia do jazdy pojazdami do 9 osób (czyli kierowca + 8 pasażerów), na takie 12-15 potrzebna jest kategoria D1.

Napisano

W PL autobus to pojazd samochodowy przeznaczony konstrukcyjnie do przewozu więcej niż 9 osób łącznie z kierowcą. Także w PL na B już się takim transitem nie pojedzie.

Napisano

A co ma wpisane w dowodzie rejestracyjnym sam. osobowy czy autobus.

Napisano

> A co ma wpisane w dowodzie rejestracyjnym sam. osobowy czy autobus.

a co to ma za znaczenie? Kat B uprawnia do jady autami do 3,5t i do 9 miejsc.

Napisano
  • Autor

> a co to ma za znaczenie? Kat B uprawnia do jady autami do 3,5t i do 9 miejsc.

No wlasnie czyli na kat B w polsce sie tym nie pojedzie a w UK na tym samym prawie jazdy to nawet 17 osobowym mozna oslabiony.gif

Pytanie jak z innymi krajami

Napisano

> No wlasnie czyli na kat B w polsce sie tym nie pojedzie a w UK na tym samym prawie jazdy to nawet

> 17 osobowym mozna

> Pytanie jak z innymi krajami

masz polskie prawo jazdy?

Napisano
  • Autor

> masz polskie prawo jazdy?

I polskie i angielskie zlosnik.gif

Napisano

> I polskie i angielskie

na polskim nie możesz, na angielskim nie mam pojęcia - sprawdź.

EDIT: Doczytałem wyżej - w takim razie wg mnie na brytyjskim możesz... No chyba, że jest jakiś dopisek, że te busiki to tylko na terenie UK, ale raczej to niemożliwe...

Napisano
  • Autor

> na polskim nie możesz, na angielskim nie mam pojęcia - sprawdź.

To nie ma znaczenia bo przepisy obowiazuja w kazdym kraju lokalne. B = B

Napisano

> masz polskie prawo jazdy?

Obywatel Polski ma obowiązek używać polskich dokumentów w czasie pobytu w Polsce. Np. jak nie masz ważnego polskiego prawa jazdy, to policja ma prawo zholować samochód na parking policyjny pomimo że masz ważne prawo jazdy USA + international. To samo z paszportem - mają prawo Cię nie wpuścić lub nie wypuścić z PL na niepolskim paszporcie. Taka ciekawostka...

P.S. Prawo na szczęście nie jest egzekwowane, ale lepiej uważać.

Napisano

> To nie ma znaczenia bo przepisy obowiazuja w kazdym kraju lokalne. B = B

hmmm... to bardzo ciekawe by było - w takim razie chowam się do jamki smile.gif Mogę tylko napisać, że w Szwajcarii na 100% dla małych busików jest osobna kategoria smile.gif

Napisano
  • Autor

Cos ciekawego znalazlem Kategorie

Auto podchodzi mi juz pod kategorie D1 wiec jest to wielce zastanawiajace to co mi w wyporzyczalni powiedzieli no.gif

Napisano

> Obywatel Polski ma obowiązek używać polskich dokumentów w czasie pobytu w Polsce.

Ale zdaje się pytanie było o podróż takim busem po EU a nie po PL.

Napisano

> Cos ciekawego znalazlem Kategorie

> Auto podchodzi mi juz pod kategorie D1 wiec jest to wielce zastanawiajace to co mi w wyporzyczalni

> powiedzieli

Właśnie to samo wynalazłem na forum angielskim, bo mocno zastanowiło mnie to, e B UK =/= B PL... Jednak chyba się równa, a w wypożyczalni Cię źle poinformowali.

Napisano

W kontynentalnej UE minimum to D1.

Nie ma znaczenia co jest w DR, czy to bus, autobus, samochód osobowy, ciągnik rolniczy, dźwig itp.

Liczy sie liczba osób do przewozu której przeznaczony jest pojazd.

Napisano
  • Autor

> Właśnie to samo wynalazłem na forum angielskim, bo mocno zastanowiło mnie to, e B UK =/= B PL...

> Jednak chyba się równa, a w wypożyczalni Cię źle poinformowali.

Niekoniecznie mnie zle poinformowali. Bo pytalem sie o tego duzego i nawet go widzialem. Byly 3 rzedy siedzen po 3 miejsca. Nie bylo tylnych siedzen bo tak jak wspominalem -specjalnie o to sie pytalem. Tyl bylby potrzebny na bagaze. W podlodze byly uchwyty w ktorych mozna by zamontowac brakujace 1 siedzenie (oczywiscie nieoficjalnie) i wydaje mi sie ze o to im chodzilo wink.gif

Napisano

> Niekoniecznie mnie zle poinformowali. Bo pytalem sie o tego duzego i nawt go widzialem. Byly 3

> rzedy siedzen po 3 miejsca. Nie bylo tylnych siedzen bo tak jak wspominalem tyl bylby

> potrzebny na bagaze. W podlodze byly uchwyty w ktorych mozna by zamontowac brakujace 1

> siedzenie (oczywiscie nieoficjalnie)

A to zmienia postać rzeczy ok.gif Na 9 osób to spokojnie B, ale przy tej 10 możesz mieć problem przy kontroli - bo jak sam stwierdziłeś to miejsce jest "nieoficjalne". Ja bym nie zaryzykował jazdy w ten sposób przez Europę... Jeszcze pytanie ile miejsc jest wpisane w dowodzie - bo to jest równie istotne, co rzeczywista ich liczba.

Napisano

> Cos ciekawego znalazlem Kategorie

> Auto podchodzi mi juz pod kategorie D1 wiec jest to wielce zastanawiajace to co mi w wyporzyczalni

> powiedzieli

Quote:

no more than eight passenger seats

W sumie to masz odpowiedź. Pewnie myśleli że masz D.

P.S. U mnie jest prościej - podstawowym prawem jazdy jest prawo "class E":

Quote:

CLASS E: Any non-commercial motor vehicles with Gross Vehicle Weight Rating (GVWR) less than 26,001 pounds, including passenger cars, 15 passenger vans including the driver, trucks or recreational vehicles and two or three wheel motor vehicles 50 cc or less, such as mopeds or small scooters. (see below). Farmers and drivers of authorized emergency vehicles who are exempt from obtaining a commercial driver license must obtain a Class E license.

A resident who holds a valid Florida operator license may continue to operate vehicles for which a CLASS E driver license is required, until the operator license expires.

16 year olds cannot drive from 11 PM to 6 AM unless accompanied by 21 year old licensed driver or driving to and from work.

17 year olds cannot drive from 1 AM to 5 AM unless accompanied by 21 year old licensed driver or driving to and from work.

Napisano

> Ale zdaje się pytanie było o podróż takim busem po EU a nie po PL.

A jak dojedzie do PL?

Napisano

> A jak dojedzie do PL?

A jak bedzie jutro koniec świata ?? zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Wiesz na wstepie powiedzialem ze mam B i B zlosnik.gif

Wydaje mi sie ze samochod mogl byc zarejestrowany na 9 siedzen

Napisano

> Wiesz na wstepie powiedzialem ze mam B i B

B brzmi bardzo podobnie jak D smile.gif

Napisano

> No wlasnie czyli na kat B w polsce sie tym nie pojedzie a w UK na tym samym prawie jazdy to nawet

> 17 osobowym mozna

> Pytanie jak z innymi krajami

Skad ta informacja, ze w UK mozna z 16 - ma osobami ? Tam raczej tez nie ma innych kat. PJ jak w Europie, no chyba, ze Ci w tej wypozyczalni biglaugh.gif

W Niemczech 9 osob. 8 pasazerow + kierowca.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Skad ta informacja, ze w UK mozna z 16 - ma osobami ? Tam raczej tez nie ma innych kat. PJ jak w

> Europie, no chyba, ze Ci w tej wypozyczalni

> W Niemczech 9 osob. 8 pasazerow + kierowca.

Widzisz wlasnie nie o to chodzi. Widac ze BUS 15 osobowy mozna legalnie zarejestrowac na 9 osobowy i zostaje spora przestrzen stylu. Nie przekroczone 9 osob i nie przekroczone 3,5 Tony.

To ze brakujace dziesiaty fotel widze ze mozna nieoficjalnie dolozyc bo mocowanie i tak jest oryginalne. Pytanie tylko z czym mozna sie liczyc w przypadku "bliskiego spotkania policial.gif"

Napisano

> To ze brakujace dziesiaty fotel widze ze mozna nieoficjalnie dolozyc bo mocowanie i tak jest

> oryginalne. Pytanie tylko z czym mozna sie liczyc w przypadku "bliskiego spotkania "

Jeśli przewozisz zwykłym autem piecioosobowym 6, osób to dostaniesz po pupie za przekroczenie dozwolonej ilości przewożonych osób. Np. w D oprócz kary bedziesz musiał bezwzględnie wysadzić nadprogramowych pasażerów.

Ale jeśłi autem np. dziewięcioosobowym przewozisz dziesięc osób, to oprócz "po pupie" za nadmiar, dostaniesz drugie "po pupie" za jazdę bez uprawnień (kat. B).

Napisano

> Widzisz wlasnie nie o to chodzi. Widac ze BUS 15 osobowy mozna legalnie zarejestrowac na 9 osobowy

> i zostaje spora przestrzen stylu. Nie przekroczone 9 osob i nie przekroczone 3,5 Tony.

> To ze brakujace dziesiaty fotel widze ze mozna nieoficjalnie dolozyc bo mocowanie i tak jest

> oryginalne. Pytanie tylko z czym mozna sie liczyc w przypadku "bliskiego spotkania "

Kilka uwag z mojej strony.

1. Bus 15 osobowy mozna legalnie zarejestrowac na 9 osob po usunieciu fotelu w praktycznie kazdy kraju EU. Oczywiscie w kazdym sa inne formalnosci i w niektorych jest latwiej a w niektorych trudniej. Jednak to jest problem wlasciciela pojazdu.

2. Ty jesli wynajmujesz od wypozyczalni auto 9 osobowe i dolozysz fotel na 10 pasazera i bedziesz go wiozl, to moim zdaniem podejmujesz ogromne ryzyko, chocby ze wzgledu na to ze w razie bum ubezpieczyciel moze sie na ciebie wypiac i bedziesz placil z wlasnej kieszenii. Pomijajac oczywiscie wszelkie kary za wozenie wiecej ludzi niz auto jest zarejestrowane lub za jazde bez wymaganej kategorii.

3. Cale zamieszanie pewnie wynika z braku wiedzy tego kogos kto ci udzielil info w wypozyczalni. Otoz do ktoregos tam roku (moze jeszcze w latach 90 a moze juz w 2000cznych - nie wiem dokladnie) w UK kazdy kto zdal PJ kategorii B dostawal rownierz uprawnienia na C1 oraz D1. Dokladnie mowiac wtedy te kategorie sie tak nie nazywaly, ale ogolnie PJ na samochod dawalo uprawnienia do proawdzania ciezarowek do 7.5t oraz minibusow do 16 pasazerow. Potem sie to zmienilo, przyjeli kategorie zgodne w wymagami EU, ale ci ktorzy PJ robili wczensiej, nadal maja kat C1 oraz D1. Dlatego w UK ogromna ilosc kierowcow posiada te kategorie, wiec zapewno dlatego w wypozyczalni poinformowano cie, ze spokojnie mozesz takim autem jechac.

4. Niestety prawda jest taka, ze mozesz wziac max 8 pasazerow. Jesli chcesz jechac czymkolwiek zarejestrowanym na wiecej niz 8 + kierowca, to musisz miec przynajmniej D1. I to sie tyczy kazdego kraju EU.

Napisano

> Ale jeśłi autem np. dziewięcioosobowym przewozisz dziesięc osób, to oprócz "po pupie" za nadmiar,

> dostaniesz drugie "po pupie" za jazdę bez uprawnień (kat. B).

Trochę przesadziłeś. Prawo jazdy D upoważnia do kierowania pojazdami samochodowymi przeznaczonymi konstrukcyjnie do przewozu więcej niż 9 osób. Przewożenie więcej niż 9 osób samochodem nieprzystosowanym do tego podlega karze jedynie za przewożenie samochodem nieprzystosowanym do takiego celu. Bo jesteś tylko kierowcą osobówki, który przeładował swój pojazd i odpowiadasz "tylko" za przeładowanie.

Za jazdę bez uprawnień nie możesz odpowiadać bo nie jedziesz autobusem. Równie dobrze, po stwierdzeniu za dużej ilości pasażerów policjant mógłby się przyczepić za brak tachografu, gaśnicy. Albo kierowcy osobówki, który zatrzymał się w zatoczce przystankowej, sprawdzić obecność kasownika biletów hehe.gif

Napisano

> Niekoniecznie mnie zle poinformowali. Bo pytalem sie o tego duzego i nawet go widzialem. Byly 3

> rzedy siedzen po 3 miejsca. Nie bylo tylnych siedzen bo tak jak wspominalem -specjalnie o to

> sie pytalem. Tyl bylby potrzebny na bagaze. W podlodze byly uchwyty w ktorych mozna by

> zamontowac brakujace 1 siedzenie (oczywiscie nieoficjalnie) i wydaje mi sie ze o to im

> chodzilo

myślę, że ważniejszy będzie zapis w DR niż fizyczna ilość miejsc w busie

Napisano

> Trochę przesadziłeś. Prawo jazdy D upoważnia do kierowania pojazdami samochodowymi przeznaczonymi

> konstrukcyjnie do przewozu więcej niż 9 osób.

Może się nieprecyzyjnie wyraziłem.

Co innego będzie jeśli np. w takim dziewięcioosobowym Vito czy T-4 będzie jechało 10 osób czyli na jednym z siedzeń dwie.

Czym innym będzie sytuacja gdy w opisywanym 15-osobowym busie wymontujesz 6 siedzeń, pozostawiając 9 i zarejestrujesz go jako dziewięcioosobowy.

A potem wstawisz dziesiąte siedzenie i bedziesz jechał z dziesiatką pasazerów.

To jest już jazda pojazdem przystosowanym konstrukcyjnie do przewozu więcej niż 9 osób, a wpis w dowodzie będzie w takim przypadku rozbieżny ze stanem rzeczywistym, czyli oszustwem.

Bądź pewien, że niemieckiego policjanta nie będzie interesował ten wpis w dowodzie rejestracyjnym ale stan rzeczywisty.

I bedzie to miało bardzo przykre konsekwencje dla prowadzącego a przy okazji ucierpią pasażerowie, szczególnie ten który pozostanie na parkingu kontrolnym z wymontowanym fotelem.

Napisano

> Otoz do ktoregos tam roku (moze jeszcze w latach 90 a moze juz w 2000cznych - nie wiem

> dokladnie) w UK kazdy kto zdal PJ kategorii B dostawal rownierz uprawnienia na C1 oraz D1.

> Dokladnie mowiac wtedy te kategorie sie tak nie nazywaly, ale ogolnie PJ na samochod dawalo

> uprawnienia do proawdzania ciezarowek do 7.5t oraz minibusow do 16 pasazerow.

Tak było nie tylko w GB ale również w D.

Zostało mi jeszcze na pamiatkę takie prawo jazdy z 91 roku, wtedy było to tzw. Klasse 3 i obejmowało: "wszystkie inne rodzaje pojazdów nie należace do pozostałych kategorii" zlosnik.gif

Czyli "Klasse 3" to odpowiednik dzisiejszych: B, B+E, C1, C1 + E (tylko trzy osie do 12,5 t), D1+D (maks. 7,5t ), M, L, T/S

Co ciekawe, nie ma obowiązku wymiany na obecne dokumenty, wymienić musiałem z powodu poszerzenia uprawnień.

Napisano

> Widzisz wlasnie nie o to chodzi. Widac ze BUS 15 osobowy mozna legalnie zarejestrowac na 9 osobowy

> i zostaje spora przestrzen stylu. Nie przekroczone 9 osob i nie przekroczone 3,5 Tony.

Zacznijmy moze od tego, ze nic nie musisz rejestrowac na cos tam. To nie jest sprawa rejestracji a posiadania uprawnien do prowadzenia pojazdow.

Jezeli CMD tego busa jest mniejsza niz 3500 kg to bez problemowo wyciagasz reszte siedzen pozostawiajac jedynie 8 + fotel kierowcy i smigasz tym na kat. B. Wszystko jest wiec po legalu.

Rozni ludzie maja rozne uprawnienia, osobscie moge smigac pietrowym pod warunkiem, ze zajmuje w nim miejsce 8 miu pasazerow. biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Tak było nie tylko w GB ale również w D.

W Niemczech nigdy nie bylo tak, abys na Klasse 3 mial uprawnienia prowadzenia Omnibuss'u 16 + 1 ( D1, czy D1 E ). Trzeba bylo robic uprawnienia na Fahrgastbeförderung.

> Zostało mi jeszcze na pamiatkę takie prawo jazdy z 91 roku, wtedy było to tzw. Klasse 3

Klasse 3 obowiazywalo do 31.12.1998 r. W roku 1991 miales juz nie Graulappen& ale Rosalappen w ktorych byly juz nowe kat A, B, C, D, E

> obejmowało: "wszystkie inne rodzaje pojazdów nie należace do pozostałych kategorii"

> Czyli "Klasse 3" to odpowiednik dzisiejszych: B, B+E, C1, C1 + E (tylko trzy osie do 12,5 t), D1+D

> (maks. 7,5t ), M, L, T/S

Jak wyzej, blad co do Klasse D1+D tego nie bylo i niema, tak samo jak 2 czy 3 osiowe. Co najwyzej mozesz prowadzic pojazdy kat. D1 w ktorych moze znajdowac sie 8 pasazerow.

Klasse 3 uprawnialo Cie do ciagniecia przyczepy jedno osiowej o CMD do 10t

Majac Klasse 3 miales prawo prowadzic samochody ciezarowe od 3,5 t do 7,5 t + przyczepy o masie 1,5 w stosunku do pojazdu ciagnacego. Rachunkowo dawalo to CMD zestawu do 22 500 kg – rachunkowo, bo

FEV ogranicza Cie FE Klassse do 18,75

StZO § 34 ( 4 ) a). ograniczenie techniczne osi nie napedzanej o masie do 10 t - 7,5 + 10 = 18,5 t.

To o czym piszesz przy 2 i 3 osiowych to Klasse C1E do 12t. Majac Klasse 3 zostala przepisana na Klasse C1E do 12t. Tak wiec majac nowe Karten Führerschein masz prawo wyboru jednoosiowa do 18,5t lub wieloosiowa do 12t.

> Co ciekawe, nie ma obowiązku wymiany na obecne dokumenty, wymienić musiałem z powodu poszerzenia

> uprawnień.

I za razem podlegasz pod nowe przepisy o badaniach lekarskich po skonczeniu 50 r zycia co 5 lat.

A to wsztystko o czym rozmawiamy gwarantuje Ci FEV § 76 - Übergangsrecht - Besitzstandswahrung.

wink.gif

Napisano

> W Niemczech nigdy nie bylo tak, abys na Klasse 3 mial uprawnienia prowadzenia Omnibuss'u 16 + 1 (

> D1, czy D1 E ). Trzeba bylo robic uprawnienia na Fahrgastbeförderung.

Fahrgastbeförderungerlaubniss, jak sama nazwa wskazuje jest uprawnieniem do przewozu osób, zawodowego zresztą.

Był odrębną sprawą w stosunku do technicznego uprawnienia prowadzenia pojazdów, jakim jest prawo jazdy, objęte obecnymi kategoriami D1, D1+E, D i D+E.

Mając Klasse 3 z powodzeniem można było wypożyczyć taki pojazd o jakim mowa na początku tego wątku i wybrać się ze znajomymi bądź rodziną na wypad, co kiedyś z powodzeniem czyniłem.

Aby wykonywać tą czynność zarobkowo (zawodowo) należało właśnie uzyskać FBE.

Na marginesie dodam, ze jestem m.in. kierowcą autobusu z pełnymi i aktualnymi uprawnieniami niemieckimi i polskimi do wykonywania tego zawodu, co zresztą aktualnie czynię.

> Klasse 3 obowiazywalo do 31.12.1998 r. W roku 1991 miales juz nie Graulappen& ale Rosalappen w

> ktorych byly juz nowe kat A, B, C, D, E

Jeśli będziesz tak bezkrytycznie czerpał wiedzę z internetu i uznawał że wszystko co tam jest napisane jest jedynie słuszną i niepodważalną prawdą, to prędzej czy później się natniesz, tak jak teraz:

285657977-Klasse3_0001int.jpg

Danych osobowych nie usuwam, bo nie ma w nich nic więcej jak w profilu. Zdjęcie tez sprzed ćwierć wieku. zlosnik.gif

> Jak wyzej, blad .....

Ponieważ otrzymując Klasse 3 nie musiałem zdawać żadnych egzaminów, ani teoretycznych, ani praktycznych, "mój" Landratsamt wręczył mi zapobiegawczo książeczkę, w której były dwie rzeczy:

1. Wyszczególnione i opisane w sposób jasny, charakterystyczne i specyficzne dla Niemiec przepisy ruchu drogowego, inne niż w pozostałych krajach, czyli np.: "uważaj u nas jest TAK a nie tak"

2. Szczegółowe wyjaśnienie dotyczące jakimi pojazdami i w jakich okolicznościach mogę się poruszać jako prowadzący mając Klasse 3.

Niestety, książeczka już kilkanaście lat temu straciła ze mną kontakt a szkoda, bo miałbyś kolejną lekcję tego jak "jedynie słuszna" wiedza z internetu różni się od realnego życia.

> I za razem podlegasz pod nowe przepisy o badaniach lekarskich po skonczeniu 50 r zycia co 5 lat.

Nie rozumiesz intencji wymiany dokumentu o której piszę.

Ze względu na pewne obwarowania wymianie podlegają wszystkie dokumenty uprawniające, również te najnowsze, choćby wydane tydzień temu.

Natomiast wszystkie stare prawa jazdy nie podlegają wymianie tylko dlatego, że najnowsze mają inną formę bądź inne kategorie, czyli tak jak to stało się w PL.

post-2094-14352515178663_thumb.jpg

Napisano

> Może się nieprecyzyjnie wyraziłem.

> Co innego będzie jeśli np. w takim dziewięcioosobowym Vito czy T-4 będzie jechało 10 osób czyli na

> jednym z siedzeń dwie.

> Czym innym będzie sytuacja gdy w opisywanym 15-osobowym busie wymontujesz 6 siedzeń, pozostawiając

> 9 i zarejestrujesz go jako dziewięcioosobowy.

No to czym ten 15-osobowy samochód po przeróbce i zarejestrowaniu na 9 osób będzie się różnił od tych Vito czy T-4??

> A potem wstawisz dziesiąte siedzenie i bedziesz jechał z dziesiatką pasazerów.

> To jest już jazda pojazdem przystosowanym konstrukcyjnie do przewozu więcej niż 9 osób, a wpis w

> dowodzie będzie w takim przypadku rozbieżny ze stanem rzeczywistym, czyli oszustwem.

Czyli samo wstawienie dodatkowego fotela (bez odnotowania tego faktu) czyni w końcu pojazd przystosowany, czy jednak jest to jazda pojazdem przeładowanym?

> Bądź pewien, że niemieckiego policjanta nie będzie interesował ten wpis w dowodzie rejestracyjnym

> ale stan rzeczywisty.

> I bedzie to miało bardzo przykre konsekwencje dla prowadzącego a przy okazji ucierpią pasażerowie,

> szczególnie ten który pozostanie na parkingu kontrolnym z wymontowanym fotelem.

Mieszasz coś. Jeśli miałoby być jak piszesz to policjant w ogóle nie pozwoliłby dalej jechać tym "autobusem" i rozpocząłby procedurę karania za jazdę bez uprawnień. A jeśli wysadza pasażera a kierowca z kompletem może dalej jechać to wskazuje to na to, że problem tkwi w za dużej ilości pasażerów a nie w prowadzeniu pojazdu innej kategorii.

Napisano

> No to czym ten 15-osobowy samochód po przeróbce i zarejestrowaniu na 9 osób będzie się różnił od

> tych Vito czy T-4??

Tym, że w dalszym ciagu, w kazdej chwili można do niego wstawić brakujące fotele.

W tychże przykładowo wybranych, Vito itp. , jedzie 10 osób a ta dodatkowa dzieli np. z kimś jedno siedzenie albo jedzie na taborecie wcisnięta pomiedzy ostatni rząd siedzeń a tylną klapę. Równie dobrze mogłem wybrać dla zobrazowania małego Fiata, w którym jedzie 10 osób.

Natomiast w tymże Omnibusie wymontowana zostaje część foteli, po czym uzyskujesz wpis o 9 miejscach łącznie z kierowcą, po czym montujesz je z powrotem i wieziesz > lub = 10 osób.

> Czyli samo wstawienie dodatkowego fotela (bez odnotowania tego faktu) czyni w końcu pojazd

> przystosowany, czy jednak jest to jazda pojazdem przeładowanym?

Jesli wymontujesz siedzenia (tylko dla uzyskania lipnego wpisu) a potem zamontujesz je z powrotem, to nadal fizycznie jest ten sam pojazd co przed ich demontażem.

> Mieszasz coś. Jeśli miałoby być jak piszesz to policjant w ogóle nie pozwoliłby dalej jechać tym

> "autobusem" i rozpocząłby procedurę karania za jazdę bez uprawnień. A jeśli wysadza pasażera a

> kierowca z kompletem może dalej jechać to wskazuje to na to, że problem tkwi w za dużej ilości

> pasażerów a nie w prowadzeniu pojazdu innej kategorii.

Opisuję kontynuację zdarzenia czysto hipotetycznie, dla bardziej obrazowego przedstawienia skutków takiej jazdy.

Policjant wejdzie, zobaczy dziesięć lub więcej foteli, policzy ludzi a ty mu "B" i już po ptokach. W takim zestawieniu nie pozwoli kontynuować jazdy. Nie piszę już o konsekwencjach prawnych.

Napisano

> Mając Klasse 3 z powodzeniem można było wypożyczyć taki pojazd o jakim mowa na początku tego wątku

> i wybrać się ze znajomymi bądź rodziną na wypad, co kiedyś z powodzeniem czyniłem.

Musze przyznac, ze tego nie wiedzialem a prawem drogowym zajmuje sie dopiero od 2006 stad niekoniecznei wiem wszystko jak bylo wczesniej, bo przepisy wsteczne nie sa w prawie zamieszczane.

> Jeśli będziesz tak bezkrytycznie czerpał wiedzę z internetu i uznawał że wszystko co tam jest

> napisane jest jedynie słuszną i niepodważalną prawdą, to prędzej czy później się natniesz, tak

> jak teraz:

Duze UUUU pppppp sssssssssssssssssssss i zwrocenie honoru.

Wlasnei znalazlem moje Rosa i jest oczywiscie identycznie. §§ wzeiete nie z netu a z Gesetz ta date podali a przyznaje, ze pamiec zawodzi. Najprawdopodobniej pomylka co do dat i kat wziela sie z tego, ze moje Klasse 2 robilem beim Bund a tam 04.1991 obowiazywala juz kat CE. Jako, ze najpierw napisalem a dopiero pozniej sprawdzilem – Asche auf mein Haupt.

Jedno jest pewne, musze zebrac te wszystkie PJ z roznych krajow do jednego wora biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> Duze UUUU pppppp sssssssssssssssssssss i zwrocenie honoru.

Nie przejmuj się,

nie myli się tylko ten, co nic nie robi grinser006.gifok.gifpiwo.gif

> Jedno jest pewne, musze zebrac te wszystkie PJ z roznych krajow do jednego wora

Jedno jest pewne, wiekszość piwo.gifpiwo.gifpiwo.gif pozostała tak samo dobra jak ćwierć wieku temu.

No to Dortmunderem Twoje zdrowie (dziś Ritter Pils) piwo.gif

Napisano

> Nie przejmuj się,

> nie myli się tylko ten, co nic nie robi

> Jedno jest pewne, wiekszość pozostała tak samo dobra jak ćwierć wieku temu.

> No to Dortmunderem Twoje zdrowie (dziś Ritter Pils)

No to Warsteiner 20.GIF

wink.gif

Napisano

> No to Warsteiner

Warstein to piwne przedmieście Dortmundu zlosnik.gifzlosnik.gif

Właśnie Ritter się skończył i zaczął się...

...Warsteiner 20.GIF

Napisano

> Tym, że w dalszym ciagu, w kazdej chwili można do niego wstawić brakujące fotele.

> W tychże przykładowo wybranych, Vito itp. , jedzie 10 osób a ta dodatkowa dzieli np. z kimś jedno

> siedzenie albo jedzie na taborecie wcisnięta pomiedzy ostatni rząd siedzeń a tylną klapę.

> Równie dobrze mogłem wybrać dla zobrazowania małego Fiata, w którym jedzie 10 osób.

> Natomiast w tymże Omnibusie wymontowana zostaje część foteli, po czym uzyskujesz wpis o 9 miejscach

> łącznie z kierowcą, po czym montujesz je z powrotem i wieziesz

> Jesli wymontujesz siedzenia (tylko dla uzyskania lipnego wpisu) a potem zamontujesz je z powrotem,

> to nadal fizycznie jest ten sam pojazd co przed ich demontażem.

Nadal mam wątpliwości. Po zejściu z kilkunastu miejsc do dziewięciu i załatwieniu formalności autobus staje się osobówką. Ponowne wsadzenie choćby jednego fotela nie czyni go od razu autobusem, tylko przeładowaną osobówką. Nie wiem skąd twoja teoria, że jeśli kiedyś miał dodatkowe miejsca ale je zlikwidowano i zmieniono przeznaczenie pojazdu to samym dołożeniem fotela samochód przeobraża się w autobus. Przecież równie dobrze to samo może się dziać z podanymi przez Ciebie przykładami Vito i T4, bo może kiedyś miały więcej miejsc.

> Opisuję kontynuację zdarzenia czysto hipotetycznie, dla bardziej obrazowego przedstawienia skutków

> takiej jazdy.

> Policjant wejdzie, zobaczy dziesięć lub więcej foteli, policzy ludzi a ty mu "B" i już po ptokach.

> W takim zestawieniu nie pozwoli kontynuować jazdy. Nie piszę już o konsekwencjach prawnych.

No właśnie bardzo to hipotetyczne. A ja Ci podam konkretne przykłady:

- W słynnym wypadku pod Nowym Miastem zginęło 18 osób jadących przeładowanym sześcioosobowym dostawczakiem. I jakoś nie był to wypadek autobusu a osobówki. To na czym ci ludzie jechali (podobno skrzynki) jest tym samym co fabryczny fotel bez wpisu w dowodzie- czyli miejscem nielegalnym

- Jadąc samochodem o DMC do 3,5t nie interesujesz się ITD a oni Tobą. Wyobrażasz sobie, że zatrzymuje Cię ITD, ważą, wyszło przeładowanie np o 100kg i nagle odpowiadasz za brak tachografu, dokumentacji czasu pracy, brak licencji na transport drogowy i mnóstwo innych spraw? Nie, bo jedziesz nieprawidłowo użytkowanym samochodem o DMC do 3,5t i jedynie za to użytkowanie w taki sposób możesz odpowiadać.

Napisano

> - Jadąc samochodem o DMC do 3,5t nie interesujesz się ITD a oni Tobą. Wyobrażasz sobie, że

> zatrzymuje Cię ITD, ważą, wyszło przeładowanie np o 100kg i nagle odpowiadasz za brak

> tachografu, dokumentacji czasu pracy, brak licencji na transport drogowy i mnóstwo innych

> spraw? Nie, bo jedziesz nieprawidłowo użytkowanym samochodem o DMC do 3,5t i jedynie za to

> użytkowanie w taki sposób możesz odpowiadać.

o ile pamiętam od zeszłego bodaj roku ITD może kontrolować samochody osobowe. Więc nie tak do końca, że <3,5t = brak zainteresowania ITD.

Napisano

> o ile pamiętam od zeszłego bodaj roku ITD może kontrolować samochody osobowe. Więc nie tak do

> końca, że

Zgadza się, dla uproszczenia tak napisałem. Chodzi mi o rozróżnienie kategorii praw jazdy. W przypadku B i przeładowanego busa do 3,5t nie będziemy kontrolowani ani jako potencjalny kierowca, ani ciężarówki.

A nawiasem mówiąc to zawsze mieli prawo zatrzymania osobówki. Na pewno w przypadku podejrzenia pijanego kierowcy, zasłyszane bezpośrednio od inspektora.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.