Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy można tam zawracać ?

Featured Replies

Napisano

> dla wtajemniczonych DK 79 obwodnica Jaworzna zawracanie w kierunku stacji benzynowej/centrum

> Jaworzna

> kamera internetowa Osiedle Stałe

tam jest sygnalizator S-3 (o ile dobrze widze) czyli to oznacza zakaz zawracania ok.gif

Napisano
  • Autor

> tam jest sygnalizator S-3 (o ile dobrze widze) czyli to oznacza zakaz zawracania

jest wydzielony osobny pas do skrętu z sygnalizacją świetlną niewiem.gif

Napisano

> jest wydzielony osobny pas do skrętu z sygnalizacją świetlną

No tak wlasnie widze, wiec nie mozna zawracac.

Zakladam ze jest taki sygnalizator:

czyli_przypomnijmy_sobie_621155.jpg

Czyli to oznacza zakaz zawracania ok.gif

Napisano

> No tak wlasnie widze, wiec nie mozna zawracac.

> Zakladam ze jest taki sygnalizator:

> Czyli to oznacza zakaz zawracania

Jeśli jest taki sygnalizator to jak on działa to nie wolno zawracać , jak nie działa to zawracać wolno , było na TVN

Napisano

> Jeśli jest taki sygnalizator to jak on działa to nie wolno zawracać , jak nie działa to zawracać

> wolno , było na TVN

a TVN to jakas wyrocznia ? rotfl.gifhahaha.gif

to raczej przepisy o tym mowia... ok.gif

Napisano

> a TVN to jakas wyrocznia ?

> to raczej przepisy o tym mowia...

No wiadomo że przepisy ale na TVN-e Uwaga pirat - gościu zawracał jak sygnalizator działał i był zdziwiony że go zatrzymali i wlepili mandat

Napisano

> No wiadomo że przepisy ale na TVN-e Uwaga pirat - gościu zawracał jak sygnalizator działał i był

> zdziwiony że go zatrzymali i wlepili mandat

Moim zdaniem powinni wlasnie takich zatrzymywac zawrajacacych mimo ze sygnalizator wyraznie wskazuje kierunek jazdy i wlepiac mandaty czesciej.. bo z tego co widze to wiele osob zawraca nic sobie z tego nie robiąc... ciekawe czy zwracaja tez jak widza znak "zakaz zawracania"...

Napisano

> Moim zdaniem powinni wlasnie takich zatrzymywac zawrajacacych mimo ze sygnalizator wyraznie

> wskazuje kierunek jazdy i wlepiac mandaty czesciej.. bo z tego co widze to wiele osob zawraca

> nic sobie z tego nie robiąc... ciekawe czy zwracaja tez jak widza znak "zakaz zawracania"...

a teraz zastanówmy się jak bardzo zawracanie w tamtym miejscu wpływa na bezpieczeństwo ruchu drogowego hmm.gif

Napisano

> a teraz zastanówmy się jak bardzo zawracanie w tamtym miejscu wpływa na bezpieczeństwo ruchu

> drogowego

Pewnie nijak, w końcu to skręt bezkolizyjny. Jak na wielu tego typu krzyżówkach również w Poznaniu.

Spowalnia tylko skręt, z tego powodu, że zawracający zwalnia w miejscu zawracania. A jak skręcasz, to jednak jedziesz szybciej. I wkurza pozostałych kierowców angryfire.gif

Napisano

> a teraz zastanówmy się jak bardzo zawracanie w tamtym miejscu wpływa na bezpieczeństwo ruchu

> drogowego

Byłem przed chwilką na stronie z kamerką i widziałem jak jakiś gość właśnie zawracał. niestety nie udało mu się zmieścić i musiał cofać na skrzyżowaniu! Przez chwilę przyblokował ruch jadącym prosto. To chyba wystarczająco pokazuje dlaczego tam nie powinno być możliwości zawracania.

pozdrawiam,

bromsky

Napisano

> Byłem przed chwilką na stronie z kamerką i widziałem jak jakiś gość właśnie zawracał. niestety nie

> udało mu się zmieścić i musiał cofać na skrzyżowaniu! Przez chwilę przyblokował ruch jadącym

> prosto. To chyba wystarczająco pokazuje dlaczego tam nie powinno być możliwości zawracania.

> pozdrawiam,

> bromsky

gapiłem się w kamerkę około 20 minut

na 10 skręcających 9 zawróciło

3 zarzuciło przy zawracaniu

Napisano

> Pewnie nijak, w końcu to skręt bezkolizyjny. Jak na wielu tego typu krzyżówkach również w Poznaniu.

skręt jest bezkolizyjny ale zawracanie już koliduje, bo w tym czasie inni mają zielone do skrętu w prawo.

> Spowalnia tylko skręt, z tego powodu, że zawracający zwalnia w miejscu zawracania. A jak skręcasz,

> to jednak jedziesz szybciej. I wkurza pozostałych kierowców

Napisano

> dla wtajemniczonych DK 79 obwodnica Jaworzna zawracanie w kierunku stacji benzynowej/centrum

> Jaworzna

> kamera internetowa Osiedle Stałe

Mamy jeszcze gdzieś jakąś kamerkę w mieście online ?

Napisano

> skręt jest bezkolizyjny ale zawracanie już koliduje, bo w tym czasie inni mają zielone do skrętu w

> prawo.

nie zawsze tak jest. ew. może być zielona strzałka.

Napisano

hahahah o 18:50 gościu zawrócił tam jednym długim slajdem "na ręcznym" yikes.gifrotfl.gifrotfl.gifbeksa.gif

Napisano

Patrzyłem teraz 2 minuty - 6 zawróciło zlosnik.gifzastanawiam się dlaczego ludzie ignorują znaki i sygnały drogowe hmm.gif A później płacz i lament że prędkość za duża, że to i tamto.

Napisano

> nie zawsze tak jest. ew. może być zielona strzałka.

owszem moze tak byc, ale i tak zawracajacy im przeszkadza.

Napisano

> owszem moze tak byc, ale i tak zawracajacy im przeszkadza.

bez wątpienia wink.gif

Napisano

> Patrzyłem teraz 2 minuty - 6 zawróciło zastanawiam się dlaczego ludzie ignorują znaki i sygnały

> drogowe A później płacz i lament że prędkość za duża, że to i tamto.

bo widocznie jest tam potrzeba zawrotki a jakiś inż. ruchu se wymyślił że to niebezpieczne

Napisano

> Byłem przed chwilką na stronie z kamerką i widziałem jak jakiś gość właśnie zawracał. niestety nie

> udało mu się zmieścić i musiał cofać na skrzyżowaniu! Przez chwilę przyblokował ruch jadącym

> prosto. To chyba wystarczająco pokazuje dlaczego tam nie powinno być możliwości zawracania.

> pozdrawiam,

> bromsky

nie zmieścić się na dwa pasy ruchu sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano

Skoro notorycznie łamane są tam przepisy, to mogliby w końcu zrobić tam zawracanie (a przynajmniej mocno się nad tym zastanowić, czy nie będzie to z niczym kolidowało). Tylko, żeby ludzie nauczyli się zawracać i mieścić się na 2 pasach potrzeba chyba kilku epok... facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> tam jest sygnalizator S-3 (o ile dobrze widze) czyli to oznacza zakaz zawracania

s3 - nie jest wyrocznią. Jezeli na jezdni, nie ma namalowanej strzałki kierunkowej skretu - wolno wtedy zawrócić. tzn dwa warunki jednocześnie uniemożliwiają: s3 i strzałka.

Napisano

> s3 - nie jest wyrocznią. Jezeli na jezdni, nie ma namalowanej strzałki kierunkowej skretu - wolno

> wtedy zawrócić. tzn dwa warunki jednocześnie uniemożliwiają: s3 i strzałka.

"Umieszczona na znaku F-10 lub F-11 strzałka zezwalająca na skręcanie w lewo ze skrajnego lewego pasa ruchu oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem B-23 (zakaz zawracania) lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3(kierunkowy) "

Info ze znaków uzupełniających. Czyli nie można zawracać na skrzyżowaniu z sygnalizatorem S-3.

Napisano

> "Umieszczona na znaku F-10 lub F-11 strzałka zezwalająca na skręcanie w lewo ze skrajnego lewego

> pasa ruchu oznacza także zezwolenie na zawracanie, chyba że jest to zabronione znakiem B-23

> (zakaz zawracania) lub ruch jest kierowany sygnalizatorem S-3(kierunkowy) "

> Info ze znaków uzupełniających. Czyli nie można zawracać na skrzyżowaniu z sygnalizatorem S-3.

bzdury prawisz zlosnik.gif. Idż się naucz hehe.gif

Dokładnie taka sytuacja była kilka lat temu w testach na prawo jazdy. Skrzyżowanie w Wa-wie, Reymonta skręt w lewo w Broniewskiego. Zrobił się straszny dym w mediach z niejednoznaczności oznakowania. Brak zakazu zawracania.

Przeważył znak na jezdni... pomimo ze w warunkach zimowych, korka, moze być całkowicie niewidoczny!

Jak poszukasz w necie to pewnie znajdziesz.

Napisano

> bzdury prawisz . Idż się naucz

Dym w prasie dymem, ale możesz rzucić podstawą prawną. Chętnie się douczę.

Napisano

> Dym w prasie dymem, ale możesz rzucić podstawą prawną. Chętnie się douczę.

A wójka gógla znasz?

jakiś tekst

Napisano

> A wójka gógla znasz?

> jakiś tekst

Przecież podajesz tę samą podstawę prawną co "Lincoln_" (Paragraf 87 ust. 3 Rozporządzenia o znakach i sygnałach drogowych), wiec o co dym confused.gif

Napisano

> Przecież podajesz tę samą podstawę prawną co "Lincoln_" (Paragraf 87 ust. 3 Rozporządzenia o

> znakach i sygnałach drogowych), wiec o co dym

Chyba chodzi o uzupełnienie :

"Z przepisów nie wynika więc wprost, że sygnalizator kierunkowy w lewo zawsze zabrania zawracania. Nie pozwala zawracać wtedy, gdy na jezdni, na pasie ruchu do skrętu w lewo znajduje się strzałka kierunkowa w lewo."

Koledze widaw chodziło o doprecyzowanie ,że musi być spełniona jeszcze kwestia strzałki na pasie ruchu.

Przynajmniej ja to tak zrozumiałem z ich rozmowy.

Napisano

> Koledze widaw chodziło o doprecyzowanie ,że musi być spełniona jeszcze kwestia strzałki na pasie

> ruchu.

> Przynajmniej ja to tak zrozumiałem z ich rozmowy.

OK.

Dla mnie w zupełności wystarczy przeczytanie paragrafu 87 ust. 3 Rozporządzenia o znakach i sygnałach drogowych aby to wiedzieć, ale jeżeli są sobie chłopaki pogadać to niech gadają zlosnik.gifgrinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

I dokładnie tak! ok.gif

Posługiwanie się w tym przypadku jednym paragrafem KD, wprowadza niedoprecyzowanie i widoczne na co dzień na ulicach, niewłaściwe zachowanie kierowców, przez zawracanie na dopuszczonym jedynie lewoskręcie.

A w zasadzie to według interpretacji policji i prawników, najważniejsza jest strzałka na jezdni zlosnik.gif

Napisano

> Info ze znaków uzupełniających. Czyli nie można zawracać na skrzyżowaniu z sygnalizatorem S-3.

I własnie tu jest pies pogrzebany. Wolno. O ile na jezdni nie ma strzałki nakazującej kierunek jazdy w lewo confused.gif.

Jak zwykle nieścisłość w polskim prawie, bo na "niewolnika", zawsze trzeba jakiś bat mieć zlosnik.gif

Napisano

> I własnie tu jest pies pogrzebany. Wolno. O ile na jezdni nie ma strzałki nakazującej kierunek

> jazdy .

> Jak zwykle nieścisłość w polskim prawie, bo na "niewolnika", zawsze trzeba jakiś bat mieć

Ile widziałeś skrzyżowań z sygnalizatorem kierunkowym S-3 i bez strzałki kierunkowej na jezdni oraz znaków F-10/F-15?

Napisano

> Ile widziałeś skrzyżowań z sygnalizatorem kierunkowym S-3 i bez strzałki kierunkowej na jezdni oraz

> znaków F-10/F-15?

Fakt, że jest ich coraz mniej. Nie zastanawiałem się. Ostatnio to chyba nie spotkałem... faktycznie masz po części rację confused.gif.

Napisano

> Fakt, że jest ich coraz mniej. Nie zastanawiałem się. Ostatnio to chyba nie spotkałem... faktycznie

> masz po części rację .

Zgodnie z zasadami oznakowania dróg takie coś nie ma prawa mieć miejsca... Ale ja się tam nie znam 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.