Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pieszy na przejściu a prawa kierowcy

Featured Replies

Napisano

> Gdzie Ty mieszkasz?

> Więc chyba nie są tacy źli?

no cóż, widocznie krakowscy policjanci zasługują na opis, jaki im wystawiasz...

a ja mieszkam na prowincji, tu są prowincjonalni gliniarze leczący swoje kompleksy na ulicy, może nie wszyscy, ale jeden wyrabia opinię pozostałym.

Napisano

Tak na marginesie tej dyskusji - słyszałem że w ramach reformy emerytalnej

rząd chce wprowadzić nowy przepis że emeryci będą teraz mogli przechodzić przez jezdnię na czerwonym świetle.

Napisano

> ten sam - a może inny patrol, ale z tego samego komisariatu - potrafi jechać prędkością patrolową

> 20km/h przez całe osiedle.

sam sobie odpowiedziałeś.Jest to droga osiedlowa,a tam tyle się jeździ.

KLIK

Napisano

> sam sobie odpowiedziałeś.Jest to droga osiedlowa,a tam tyle się jeździ.

> KLIK

O to chodzi: "Na drogach osiedlowych nie wolno przekraczać 20 km/h."?confused.gif - poproszę o odpowiedni paragraf z Kodeksu Drogowego.

Napisano

> Chodzi pewnie o teren oznaczony D-40 "strefa zamieszkania"

Pewnie tak 20.GIF ale autor podlinkowanego artykułu rozdzielił pojęcie drogi osiedlowej i strefy zamieszkania i jak widać wprowadza w błąd angryfire.gif.

Quote:

Na drogach osiedlowych nie wolno przekraczać 20 km/h.
Coraz częściej na osiedlach są wyznaczane
strefy zamieszkania
. To teren, gdzie najważniejszy jest pieszy. Zawsze ma on pierwszeństwo przed pojazdami, a kierowca musi w każdym przypadku ustąpić przechodniom.
W tego typu strefach maksymalna dopuszczana prędkość to 20 km/h.

Napisano

> sam sobie odpowiedziałeś.Jest to droga osiedlowa,a tam tyle się jeździ.

no popatrz, popatrz - Ty wiesz lepiej, o jakiej drodze piszę screwy.gif no to wyjaśniam: ograniczenie do 50, główna droga stanowiąca wlot i wylot jednocześnie (wszystko, co wjechało, musi nią wyjechać z osiedla), na prawo i lewo zrobili dwie strefy "30", ale gliniarze robią defiladę na najgłówniejszej drodze na osiedlu (w tym rejonie główniejszą jest już tylko DK 925 biglaugh.gif).

Napisano

> ...przykładowa ulica Bitwy W-wskiej 1920 r. w W-wie. Po dwa pasy

> (miejscami po trzy) w jedną stronę, ale bez pasa zieleni.

Nieaktualne...światła zmontowali na każdych pasach......widać za dużo przechwyceń na maskę było.

Napisano

> Nieaktualne...światła zmontowali na każdych pasach......widać za dużo przechwyceń na maskę było.

Tak zacząłem się zastanawiać i szukać w KD i coś namierzyć nie mogę.

Jaki przepis nakazuje pieszemu zatrzymanie się przed jezdnią, gdy za nią jest sygnalizacja świetlna i czerwone światło?

Samochód powinien zatrzymać się na wysokości sygnalizatora. Na podstawie jakiego przepisu pieszy ma zatrzymać się przed przejściem?

Napisano

> Tak zacząłem się zastanawiać i szukać w KD i coś namierzyć nie mogę.

> Jaki przepis nakazuje pieszemu zatrzymanie się przed jezdnią, gdy za nią jest sygnalizacja świetlna

> i czerwone światło?

> Samochód powinien zatrzymać się na wysokości sygnalizatora. Na podstawie jakiego przepisu pieszy ma

> zatrzymać się przed przejściem?

Eeee....? Można drukowanymi i z obrazkiem?

Napisano

> Czy kierowca może nie przepuszczać pieszego na przejściu, jeśli przejedzie przed nim bez zmuszania

> go do zmiany tempa marszu?

Aż popatrzyłem na kacik...

Ktos przeniósł wątek z HP na MK - bo poziom wielu odpowiedzi Hydeparkowy... choc pytanie powazne....

Jeżeli przejscie jest "jednoetapowe" - bez wysepki na srodku nie możesz przejechac... jezeli pieszego oddziela wysepka mozesz...

Napisano

> Eeee....? Można drukowanymi i z obrazkiem?

Ale co? Że gdy stoi S-1, S-2, S-3 to trzeba się zatrzymać jadąc autem przy linii warunkowego zatrzymania albo przed sygnalizatorem (gdy nie ma linii)? To chyba oczywiste?

A ja pytam, na jakiej podstawie pieszy ma się zatrzymać przed przejściem, gdy sygnalizator jest za nim (zazwyczaj tak jest - i słusznie, bo trudno zobaczyć coś, co ma się nad głową).

Tylko jakoś nie mogę znaleźć drukowanymi, gdzie pieszy ma się zatrzymać czy też sygnał nadawany ZA przejściem zabranie wejścia na przejście. Niby oczywista oczywistość - ale gdzie to stoi w przepisach?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.