Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy silnikowi lub skrzyni może zaszkodzić...

Featured Replies

Napisano

...omijanie biegów? Chodzi mi o rozpędzanie auta i kombinację np. 1-3-5, ew. 2-4-6. Wiem, że w przypadku redukcji nie ma problemu, ale czy w drugą stronę też?

Napisano

> ...omijanie biegów? Chodzi mi o rozpędzanie auta i kombinację np. 1-3-5, ew. 2-4-6. Wiem, że w

> przypadku redukcji nie ma problemu, ale czy w drugą stronę też?

zależy od prędkości pojazdu

Napisano

> ...omijanie biegów? Chodzi mi o rozpędzanie auta i kombinację np. 1-3-5, ew. 2-4-6.

Jak będziesz to robił z głową, to nie zaszkodzi i przyniesie zamierzone korzyści o których dobrze kombinujesz ok.gifgrinser006.gif. A skoro kombinujesz, to chyba wiesz o co chodzi, więc działaj i nie zadawaj niepotrzebnych pytań zlosnik.gif.

Napisano

> ...omijanie biegów? Chodzi mi o rozpędzanie auta i kombinację np. 1-3-5, ew. 2-4-6. Wiem, że w

Mnie zdarza się, że mocniej pocisnę na którymś biegu, np. 3 i potem wrzucam 5 z pominięciem 4.

Dziwnie uczucie, ale IMO sprzętowi nie powinno robić różnicy ...

Napisano

Oczywiscie nastepuje wieksze zuzycie synchronizatorow niz przy "normalnych" zmianach ale nie jest to nic co mogloby zagrazac sprzetowi.

Napisano

Nic się nie stanie, można nawet o 2 biegi.

Redukcje mocno obciążają synchronizatory, zwłaszcza takie z 5 na 2 przy 100km/h bez międzygazu.

Napisano

> Oczywiscie nastepuje wieksze zuzycie synchronizatorow niz przy "normalnych" zmianach ale nie jest

> to nic co mogloby zagrazac sprzetowi.

myślisz że nawet przy wolnej zmianie?

pytam głównie z ciekawości, choć nie ukrywam że często zdarza mi się z 2ki wrzucać 6tkę hehe.gif

Napisano

> Oczywiscie nastepuje wieksze zuzycie synchronizatorow niz przy "normalnych" zmianach ale nie jest

Raczej nie, albo w minimalnym stopniu. Szybkość obrotowa silnika i trybka w skrzyni biegów szybko spada.

Napisano

> myślisz że nawet przy wolnej zmianie?

> pytam głównie z ciekawości, choć nie ukrywam że często zdarza mi się z 2ki wrzucać 6tkę

Ja z 2 zapinam 5 i odbywa się to bez najmniejszych problemów, za to podczas zapinania 5 z 2 czuć, że skrzynia dostaje po dupie - tradycyjny międzygaz z wysprzęgleniem działa cuda.

Napisano

> Raczej nie, albo w minimalnym stopniu. Szybkość obrotowa silnika i trybka w skrzyni biegów szybko

> spada.

A czy dokladnie tego nie napisalem? grinser006.gif

Napisano

> Ja z 2 zapinam 5 i odbywa się to bez najmniejszych problemów, za to podczas zapinania 5 z 2 czuć,

> że skrzynia dostaje po dupie - tradycyjny międzygaz z wysprzęgleniem działa cuda.

No bo tak samo jak z miedzygazem to przy 2->5 czekasz az obroty troche spadna. A nie ciagniemy 2 do 7000rpm i od razu na chama 5.

Napisano

Dół silnika nie lubi przyśpieszania przy niskich prędkościach obrotowych, więc jak pojedziesz 1->5 to będziesz miał bardzo niskie obroty na 5tym biegu.

Zwykle pomijam 4. bieg, czyli kręcę bardzo wysoko 3. bieg a później zapinam 5tkę, nie sądzę, żeby było to szkodliwe.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Oczywiście jak widać nie masz pojęcia o konstrukcji skrzyni biegów, ze szczególnym naciskiem na zasadę działania i samą ideę synchronizowanej SB.

Napisano

To nie wyższa matematyka - nie ma to żadnego wpływu na zużycie/uszkodzenie SB i reszty mechanizmów.

Nawet Najbardziej Inowacyjna Firma Samochodowa w swoich wyświetlaczach sugerujących zmianę biegów podpowiada niejednokrotnie zmianę o 2 w górę. (z 2 na 4 itd)

Napisano

W Corvette i Camaro jak nie ruszają ostro, to sama skrzynia blokuje 2 i 3 i z jedynki skaczesz od razu na 4. W ten sposób w testach samochód pali mało benzyny i nie trzeba placic kary.

Napisano

> Oczywiście jak widać nie masz pojęcia o konstrukcji skrzyni biegów, ze szczególnym naciskiem na

> zasadę działania i samą ideę synchronizowanej SB.

No to oswiec mnie moze w swej nieskonczonej madrosci grinser006.gif

Bo synchronizatory tak samo wyrownuja predkosci obrotowe biegow zarowno przy zmianach w gore jak i w dol - dokrec do konca obrotomierza na 2 i wrzuc od razu jak najszybciej 5 - oj zaboli to grinser006.gif

Napisano

> No to oswiec mnie moze w swej nieskonczonej madrosci

> Bo synchronizatory tak samo wyrownuja predkosci obrotowe biegow zarowno przy zmianach w gore jak i

> w dol - dokrec do konca obrotomierza na 2 i wrzuc od razu jak najszybciej 5 - oj zaboli to

Wcale nie skromny.gif. Po prostu obroty szybko spadają. Żadnych zgrzytów, czy szarpnięć smile.gif oczywiście w założeniu , że po wrzuceniu na 5 nie przyspeszam już tylko mam zamiar utrzymywac stała prędkość ok.gif

Napisano

> Bo synchronizatory tak samo wyrownuja predkosci obrotowe biegow zarowno przy zmianach w gore jak i

> w dol - dokrec do konca obrotomierza na 2 i wrzuc od razu jak najszybciej 5 - oj zaboli to

Jeżeli zmieniasz biegi NIEPRAWIDŁOWO (na siłę i "jak najszybciej") to zawsze uszkodzisz sprzęt - to oczywiste.

Zmienianie biegów obojętnie jaka jest tego kolejność - oczywiście o ile nie mówimy o skrzyni biegów sekwencyjnej i/lub z sekwencyjną zmianą biegów nie przyniesie szkody ani ujmy sprzętowi.

Tłumaczyć Ci techniki na poziomie artykułów w komiksach to mi się NIE CHCE.

Napisano

> Wcale nie . Po prostu obroty szybko spadają. Żadnych zgrzytów, czy szarpnięć

Dodajmy - o ile sprzęt nie ma podtrzymania obrotów.

Spotkałem się parę razy z takim wynalazkiem.

Napisano

> Ja z 2 zapinam 5 (...) za to podczas zapinania 5 z 2...

Sorrki, na czym polega różnica? confused.gif

Napisano

Nie. Od bardzo wielu lat w sumie w samochodach praktycznie nie używałem 4, często także 2. I nie wiem co to remont skrzyni czy silnika, przy przebiegach 250 - 400 tkm na autko.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.