Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nagrzewanie się diesla podczas mrozów

Featured Replies

Napisano

> Znalazłem wreszcie opis mojego silnika

> Dogrzewacz

Jest kilka wariantów...

- w np: Mercu / BMW jest to nagrzewnica elektryczna przy silniku - moduł

- W francuzach najczęściej jest to rodzaj grzałek - takie jak do podgrzewania wstępnego silnika założone na wężu idącego do nagrzewnicy wnętrza

- W np: Fiatach i Fordach jest to grzałka elektryczna wstawiana w nagrzewnicy i nagrzewa bezpośrednio powietrze / jest to najlepsze rozwiązanie / najbardziej sprawne i najszybciej wydzielające ciepło do kabiny

- Pomijam Webasto i Eber....

Napisano

> Jest kilka wariantów...

> - w np: Mercu / BMW jest to nagrzewnica elektryczna przy silniku - moduł

> - W francuzach najczęściej jest to rodzaj grzałek - takie jak do podgrzewania wstępnego silnika

> założone na wężu idącego do nagrzewnicy wnętrza

> - W np: Fiatach i Fordach jest to grzałka elektryczna wstawiana w nagrzewnicy i nagrzewa

> bezpośrednio powietrze / jest to najlepsze rozwiązanie / najbardziej sprawne i najszybciej

> wydzielające ciepło do kabiny

> - Pomijam Webasto i Eber....

A w Toyce, gdy damy ogrzewanie na max, silnik podnosi obroty biegu jałowego facepalm[1].gif

Napisano
  • Autor

> A w Toyce, gdy damy ogrzewanie na max, silnik podnosi obroty biegu jałowego

a co w tym złego?

Napisano
  • Autor

Tak a propos - zobaczcie parametry altka z instrukcji:

285795635-AlternatorKia.jpg

14, 75V i 18000 obr/min? yikes.gif

post-147237-14352515715434_thumb.jpg

Napisano

> Tak a propos - zobaczcie parametry altka z instrukcji:

> 14, 75V i 18000 obr/min?

I co w tym dziwnego? Przecież to są obroty dopuszczalne alternatora i wcale nie znaczy, że muszą być w danym aucie osiągalne. Trzeba zobaczyć jakie jest przełożenie silnik-alternator...

A po co chcesz wiedzieć, gdzie w aucie masz ten dogrzewacz, nie działa jak należy czy co hmm.gif

Napisano
  • Autor

> I co w tym dziwnego? Przecież to są obroty dopuszczalne alternatora i wcale nie znaczy, że muszą

> być w danym aucie osiągalne. Trzeba zobaczyć jakie jest przełożenie silnik-alternator...

ano tak, blush.gif

> A po co chcesz wiedzieć, gdzie w aucie masz ten dogrzewacz, nie działa jak należy czy co

Działa, ale zaciekawil mnie ten temat smile.gif

Napisano

> Znalazłem wreszcie opis mojego silnika

> Dogrzewacz jest zasilany przez bezpiecznik 50A (!) i przekaźnik sterowany przez ECU, który pozwala

> włączyć urządzenie gdy temperatura płynu chłodzącego jest poniżej 70C, a obroty silnika

> powyzej 700 rpm, aby uniknąc rozładowania akumulatora. Alternator ma wydajność 80A, więc jakoś

> te 50A oraz pozostałe 20A na światła i ogrzewanie tylnej szyby wytrzyma

> Teraz pytanie - gdzie szukac tego ustrojstwa ? Pod maska czy raczej przy nagrzewnicy ? Tutaj piszą

> że raczej to drugie. Ale np. w Mercu jest w przedziale silnika Allegro

> U mnie oglądałem pod maską, ale żadnego takiego czegoś nie wypatrzyłem. A serwisówka opisuje tylko

> to od strony elektrycznej, opis układu nagrzewania i klimatyzacji mam tylko do wersji z

> silnikiem benzynowym

tez mam taka grzałke właczajac wszystkie mozliwe odbiorniki pradu w samochodzie ECU odcina u mnie grzałki płynu chlodniczego, a mam wiekszy altek od ciebie.

Napisano
  • Autor

> tez mam taka grzałke właczajac wszystkie mozliwe odbiorniki pradu w samochodzie ECU odcina u mnie

> grzałki płynu chlodniczego, a mam wiekszy altek od ciebie.

a skąd o tym wiesz? masz jakąs kontrolkę tego dogrzewania?

Napisano

> Jak to z tym właściwie jest? U mnie dość szybko zaczyna lecieć ciepłe powietrze i poprawiać

> widoczność przez przednią szybę. A podobno diesle wolno się nagrzewają Co prawda

> zmodyfikowałęm nieco samochód dokłądając matę wygłuszająco-ocieplającą pod maskę, ale czy to

> tylko to? Być może u mnie zastosowano jakieś elektryczne dogrzewanie płynu chłodzącego, ale

> nie mogę tego stwierdzić, bo nie mam serwisówki do Kia z silnikiem CRDI.

polecam WEBASTO!

Wyobraźmy sobie dom bez ogrzewania, brr... niezbyt miłe skojarzenia. Dlaczego więc mamy akceptować wsiadanie do zimnego i często niemile wilgotnego samochodu jeśli z łatwością możemy tego uniknąć? Komfortowe agregaty powietrzne ogrzewają wnętrze pojazdu (kabinę kierowcy, przestrzeń pasażerską czy też ładunkową), zapewniając optymalne ciepło przy cichej pracy, niskim poborze prądu i wysokiej mocy grzewczej.

W ciągu roku możemy trafić najwyżej trzy miesiące, kiedy mamy do czynienia z idealnymi porannymi warunkami do jazdy. Nawet jeżeli nie ma mrozu, lodu czy śniegu, tylko deszcz albo mgłę, to i tak w naszym samochodzie z samego rana doświadczamy przejmujące zimno i wilgoć. Te niemiłe przeżycia możemy wyeliminować, jeśli w naszym samochodzie zamontujemy ogrzewanie postojowe.

A jakie otrzymujemy wtedy korzyści:

- ciepłe i przyjemne wnętrze samochodu jeszcze przed jego uruchomieniem

- podgrzany i przygotowany do jazdy silnik

- mniejsze zużycie silnika i jego podzespołów

- wolne od lodu i odparowane szyby - już nigdy więcej uciążliwego skrobania szyb!

- niższy poziom emisji trujących spalin

namówiłem kogoś ? ? ?

palacz.gif

Napisano

Corolla ze spalinowa nagrzewnica silnika, grzeje sie jak benzynowy. zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.