Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nagrzewanie się diesla podczas mrozów

Featured Replies

Napisano

Jak to z tym właściwie jest? U mnie dość szybko zaczyna lecieć ciepłe powietrze i poprawiać widoczność przez przednią szybę. A podobno diesle wolno się nagrzewają icon_eek.gif Co prawda zmodyfikowałęm nieco samochód dokłądając matę wygłuszająco-ocieplającą pod maskę, ale czy to tylko to? Być może u mnie zastosowano jakieś elektryczne dogrzewanie płynu chłodzącego, ale nie mogę tego stwierdzić, bo nie mam serwisówki do Kia z silnikiem CRDI. frown.gif

Napisano

> Jak to z tym właściwie jest? U mnie dość szybko zaczyna lecieć ciepłe powietrze i poprawiać

> widoczność przez przednią szybę. A podobno diesle wolno się nagrzewają Co prawda

> zmodyfikowałęm nieco samochód dokłądając matę wygłuszająco-ocieplającą pod maskę, ale czy to

> tylko to? Być może u mnie zastosowano jakieś elektryczne dogrzewanie płynu chłodzącego, ale

> nie mogę tego stwierdzić, bo nie mam serwisówki do Kia z silnikiem CRDI.

Chwalisz sie czy żalisz? zlosnik.gif

Jeśli jest farelka to powinna się załączać po włączeniu klimatyzacji, przynajmniej tak jest w vw, i jest to logiczne bo żre straszliwe ilości prądu

Napisano

szybko leci cieple powietrze z nawiewow czy szybko wskazowka od temperatury plynu idzie w gore?

Napisano

Moja prywatna Croma grzeje dosyć szybko i sam silnik szybko osiąga temp. roboczą. Natomiast mój służbowy Caddy - nowy 1.6 105km z klima auto to jakaś tragedia. Dzisiaj po 25km osiągnął połowę skali ( jakieś 70 stopni ) przy płynnej jeździe 80-100km/h. Więc różnie z tym bywa...

Napisano

xsara 2.0 turbo diesel - tragedia, w czasie takich mrozów jak ostatnio ciepłe leci dopiero po 10 minutach od odpalenia

Napisano

> Jak to z tym właściwie jest? U mnie dość szybko zaczyna lecieć ciepłe powietrze i poprawiać

> widoczność przez przednią szybę. A podobno diesle wolno się nagrzewają Co prawda

> zmodyfikowałęm nieco samochód dokłądając matę wygłuszająco-ocieplającą pod maskę, ale czy to

> tylko to? Być może u mnie zastosowano jakieś elektryczne dogrzewanie płynu chłodzącego, ale

Farciarz.

To zależy - jak wyjeżdżasz z domu i od razu stajesz w korku to bez dodatkowych dogrzewaczy mozesz sie nie doczekać na ciepełko (ja tak mam).

Jak wyjeżdżasz i osiągasz normalną prędkosć "przelotową" to pewnie dość szybko zacznie grzać.

Napisano

Przy obecnych mrozach (-12 do -16*C dziś rano) Astra G 1.7DTI miała problem z rozgrzaniem się. Do pracy mam ok 15km, połowa przez miasto, połowa obwodnicą. Dopiero pod zakładem silnik nieco się rozgrzał i leciało letnie powietrze z nawiewów.

Napisano
  • Autor

> szybko leci cieple powietrze z nawiewow

tak, txn. może nie od razu ciepłe ale letnie i widać jak szyba robi się przejrzysta

> czy szybko wskazowka od temperatury plynu idzie w gore?

raczej powoli się to odbywa

BTW znalazłem taką stronkę http://www.vernet.fr/site/GB/Automobile&Industrie.htm# DIESEL THERMOSTAT

"These thermostats allow a better engine warming control for :

a comfort enhancement by a faster cabine warming

CO2 emissions and fuel consumption reduction

Sleeve thermostat"

czyli są termostaty do Diesli umożliwiajace szybsze nagrzewanie powierza w kabinie?

No i jeszcze to: EXHAUST CARTRIDGE - to jest jakiś wkład umożliwiajacy odzysk ciepła z układu wydechowego?

Napisano

Ja tam nie wiem, ale moj normalnie sie rozgrzewa do 90C po 1km, a teraz jak sa takie mrozy to po 3-5km, wiec uwazam ze nie mam powodow do narzekan.

Napisano
  • Autor

> Chwalisz sie czy żalisz?

pytam i nabijam licznik zlosnik.gif

> Jeśli jest farelka to powinna się załączać po włączeniu klimatyzacji, przynajmniej tak jest w vw, i

> jest to logiczne bo żre straszliwe ilości prądu

ale co ma klima do nagrzewania podczas mrozów? Zresztą i tek klima nie powinna się załączyć , bo ECU nie pozwoli

Napisano

> xsara 2.0 turbo diesel - tragedia, w czasie takich mrozów jak ostatnio ciepłe leci dopiero po 10

> minutach od odpalenia

Miałem służbówkę Combo 1,7 CDTI, jeżdząc na trasie 50km/h po białych drogach nie nagrzewał się wcale, w środku niemal mróz miałem.

Ehh jak dobrze, że mam benzyne grinser006.gif

Napisano

1.6 crdi - ciepłe powietrze leci dosyć szybko, ale temp roboczą dzisiaj złapał dopiero po 6 - 8 km.

Napisano

No to korzystając:

Pacjent Mazda 6, 2004, 2.0 d, 121 KM. Przebieg ok 140 tys. km. Klima, webasto fabryczne.

Przy mrozach -11 -12, w garażu - 4 max, pali od strzała, wsio ok, bardzo szybo się nagrzewa przy załączonym oczywiście webasto. Płyn jest, wsio odpowietrzone. Codziennie do pracy 15 km, a ojciec narzeka, że nie grzeje.

Pokrętło ogrzewania ustawione na max (29 st.) i mówi, że tak sobie, można wytrzymać ale bez rozbierania się z kurtki. Mówi, że pogonił auto trochę dalej ale nic się nie zmienia.

Jak wsiadł do mojej Xsary to się strasznie dziwił że ciepło, a ustawione mam na tym ułomnym automacie tylko 22 st.

Mazda ma filtr przciwpyłkowy wymieniony (chyba bez związku), szyby nie parują,bez wycieków, płyn stan.

Co sprawdzać? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> 1.6 crdi - ciepłe powietrze leci dosyć szybko, ale temp roboczą dzisiaj złapał dopiero po 6 - 8 km.

no tak, też Koreańczyk CRDI:)

Napisano

> xsara 2.0 turbo diesel - tragedia, w czasie takich mrozów jak ostatnio ciepłe leci dopiero po 10

> minutach od odpalenia

ciesz sie że masz 2.0 - u mnie w firmie mamy 1.4HDI - w zimie temp silnika nie przekracza 60 stopni nawet na długiej trasie (100km) - termostat nowy 270751858-jezyk.gif

Napisano

> ciesz sie że masz 2.0 - u mnie w firmie mamy 1.4HDI - w zimie temp silnika nie przekracza 60 stopni

> nawet na długiej trasie (100km) - termostat nowy

to nie moje auto tylko ojca, czasem pożyczam, a temperatura nawet latem zawsze staje na 75 C.

Napisano

> 1.6 crdi - ciepłe powietrze leci dosyć szybko, ale temp roboczą dzisiaj złapał dopiero po 6 - 8 km.

Mam w Citroenie 1,6 HDI podobnie - ciepełko już jest po kilometrze, ale na odpowiednią temperaturę na wskaźniku trzeba dłużej poczekać.

Napisano

> Ja tam nie wiem, ale moj normalnie sie rozgrzewa do 90C po 1km, a teraz jak sa takie mrozy to po

> 3-5km, wiec uwazam ze nie mam powodow do narzekan.

Miej na uwadze że szafa pokazuje 90 st gdy silnik ma temperaturę w przedziale 70-105 stopni C, co nie zmienia faktu że jest to i tak dobry wynik.

Chyba za bardzo go nie oszczędzasz na zimnym albo masz dogrzewacz spalinowy

Napisano

> ale co ma klima do nagrzewania podczas mrozów? Zresztą i tek klima nie powinna się załączyć , bo

> ECU nie pozwoli

pewnie kolega mial na mysli (automatyczna) klime ktora utrzymuje zadana temperature chlodzac (w lecie) i grzejac dodatkowym elementem grzejnym (w zimie). W NB mozna sobie zalozyc dogrzewacz elektryczny kabinowy i wtedy (zjadajac absurdalne ilosci pradu) cieple powietrze leci prawie natychmiast wink.gif

Napisano

Dzisiaj przy -15st. odpaliłem i w drogę - na poczatku korek przez jakieś 15-20 minut...w aucie lodówka na maksa.

Korek się skończył, prędkość ok. 50-60km/h i zaczeło się ciepło robić. Silnik 1.5 dCi.

W 2.0 HDI które mam w drugim aucie jest podobnie...na postoju nagrzewanie trwa całą wieczność...wystarczy, że przejedziesz kawałek i od razu cieplej zlosnik.gif

Napisano

> Kia z silnikiem CRDI.

Jeżeli dużo nie pozmieniali - w CRDI w Santku jest grzałka elektryczna, ktora podgrzewa płyn chłodzący + do tego wymiennik temperatury płyn - olej w podstawie filtra oleju.

Napisano

> szybko leci cieple powietrze z nawiewow czy szybko wskazowka od temperatury plynu idzie w gore?

W SantaFe szybko podnosi się temperatura płynu -> szybko zaczyna dmuchać ciepłym powietrzem.

Napisano

Silnik osiąga teperaturę roboczą po 10-20km, ale ciepłe powietrze leci po przejechaniu kilkuset metrów dzięki elektrycznemu ogrzewaniu kabiny.

893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> pewnie kolega mial na mysli (automatyczna) klime ktora utrzymuje zadana temperature chlodzac (w

> lecie) i grzejac dodatkowym elementem grzejnym (w zimie). W NB mozna sobie zalozyc dogrzewacz

> elektryczny kabinowy i wtedy (zjadajac absurdalne ilosci pradu) cieple powietrze leci prawie

> natychmiast

To taka "farelka" ?

Znalazłem też to

Quote:

Od kilkunastu lat producenci samochodów oferują auta napędzane silnikami na olej napędowy z bezpośrednim wtryskiem paliwa. Nowoczesne silniki diesla charakteryzują się niskim zużyciem paliwa, wysokim momentem napędowym, małą emisją spalin i cząstek stałych. Czy są idealne? Prawie. Wszystkie, niezależnie od producenta, mają jedną ujemną cechę - bardzo wolno się nagrzewają. Brak ciepła do ogrzania kabiny można zaobserwować już w temperaturach poniżej 10 stopni Celsjusza.

Aby zapobiec zjawisku niedogrzania producenci stosują grzałki elektryczne zabudowane w układzie chłodzenia lub bardziej efektywne rozwiązanie - dogrzewacze. Przy poborze energii rzędu 10-50 W dogrzewacz oddaje do 5 000 W energii cieplnej.

Zadaniem dogrzewacza jest uzupełnienie deficytu ciepła w kabinie w początkowej fazie jazdy i dogrzanie silnika do nominalnej temperatury pracy.

Ale jak to jest, dogrzewacz pobiera 10W a oddaje 5 kW? yikes.gif

Napisano

U mnie po ok. 3-6 minutach jazdy dmucha ciepłym.Jak się silnik rozgrzeje do normalej temoperatury ok 8 -10 km to jest gorąco w kabinie i tak jak dziś -19 jechałem bez kurtki.Dojazd do pracy ok. 40 km tylko trasa.

Napisano
  • Autor

No i czlowiek musi się naszukać w google, aby uzyskac odpowiedź na swoje pytanie

jakiś tekst

Quote:

W wersjach z silnikiem wysokoprężnym Rio posiada dodatkowy podgrzewacz elektryczny, który działa wtedy, gdy temperatura zewnętrzna spada poniżej 50 C lub zanim temperatura płynu chłodzącego silnika przekroczy 700 C

No 700C to chyba temp. płynu chłodzącego nie przekroczy hehe.gif

Napisano

> Ale jak to jest, dogrzewacz pobiera 10W a oddaje 5 kW?

Bo to jest dogrzewacz spalinowy i oprócz tych 10 W zużywa paliwo hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Bo to jest dogrzewacz spalinowy i oprócz tych 10 W zużywa paliwo

no to niech łaskawie to napiszą, a nie jakieś enigmatyczne teksty sprawiające wrażenie, że firma wymyśliła niemal perpetuum mobile zlosnik.gif

Napisano

taki sam silnik, ciepłe powietrze już leciało ale 90 stopni po 10 km nie osiągnął

Napisano

> OT - skąd wiesz, że 70*C?

Drogą dedukcji zlosnik.gif

Skoro w połowie jest 90*C a wskazówka ruszą chyba od 50*C to w połowie tej drogi jest 70*C cfaniaczek.gif

Napisano

> Drogą dedukcji

> Skoro w połowie jest 90*C a wskazówka ruszą chyba od 50*C to w połowie tej drogi jest 70*C

To może być nieliniowe...

Napisano

w Nissan Navara 2.5 diesel jest magiczny przycisk po ktorego wcisnieciu silnik podwyzsza wolne obr do 1500 i jest bardziej bogaty wstryk zeby silnik szybciej sie zagrzal

Napisano

> w Nissan Navara 2.5 diesel jest magiczny przycisk po ktorego wcisnieciu silnik podwyzsza wolne obr

> do 1500 i jest bardziej bogaty wstryk zeby silnik szybciej sie zagrzal

W starym Yarisie z dieslem pod maską ustawienie zimą ogrzewania na max powoduje automatyczne podwyższenie obrotów biegu jałowego. ok.gif

Napisano

sprawdź czy na przewodzie wodnym nie masz przypadkiem grzałki, u mnie na grodzi jest ok.gif

Napisano

> To może być nieliniowe...

jasne ale to nie jest takie istotne, dla mnie ważne jest to, że po 25km auto jest nienagrzane. Samochód za prawie 90 tyś zł i taka porażka.

Napisano

> jasne ale to nie jest takie istotne, dla mnie ważne jest to, że po 25km auto jest nienagrzane.

> Samochód za prawie 90 tyś zł i taka porażka.

Ale twinsen może mieć rację. U mnie pokazuje 70 stopni a w rzeczywistości jest 85.

Napisano

> jasne ale to nie jest takie istotne, dla mnie ważne jest to, że po 25km auto jest nienagrzane.

> Samochód za prawie 90 tyś zł i taka porażka.

ale to wynika ze sprawności silnika diesla a nie ceny auto, a że zapomnieli dołożyć dziesięciu grzałek płynu na mrozy to inna sprawa grinser006.gif

Napisano

> ale to wynika ze sprawności silnika diesla a nie ceny auto, a że zapomnieli dołożyć dziesięciu

> grzałek płynu na mrozy to inna sprawa

I o to chodzi, jak grzeje diesel to wiem bo prywatnie mam już drugiego cool.gif Fiacik przy VW jest naprawdę cieplutkim samochodem. Irytujące jest to, że jak jadę 80km/h to temp zaczyna nawet spadać...

Napisano

> Ja tam nie wiem, ale moj normalnie sie rozgrzewa do 90C po 1km, a teraz jak sa takie mrozy to po

chyba cos masz zepsute grinser006.gif

Koledze w B5 1.9 co dojezdzal codziennie do pracy ok 20km (czasem z nim jechalem) nagrzewal sie po ok 10km co dawalo ok 20min jazdy/stania w korku. Oczywiscie przy takiej temp jak dzis (-12C). Zawsze byl wkurzony zima ze musi w rekawiczkach jezdzic tongue.gif

Dla porownania, dzis zawozilem syna do zlobka, to po ok 2km przelaczyl sie na gaz, co daje temp 40-50C, a mam wiekszy silniki i to w noPb.

Ten 1 km i 90C w dieslu jak dla nie nierealne, bez pilowania lub czekania na starcie.

Napisano
ideia.gif W ramach żartu oczywiście: najlepsza metoda to używać wody w układzie chłodzącym. Poniżej zera stopni woda zamarza, chłodzenia nie ma, silnik nagrzeje się najszybciej. I tu puszczamy melodyjkę z serialu "Sąsiedzi" zlosnik2.gif
Napisano

Nie pomyliłeś się z tym 1 kilometrem.

Napisano

Służbowym Transitem mogę jeździć cały dzień po zakładzie i silnik prawie się na nagrzewa.

Napisano

Rzeczywiście zrobiłem prosty test ostatnio. Wyjąłem bezpiecznik od Webasto i przy -12 nagrzał się dopiero po jakichś 7-8 km na prawie maxa, aczkolwiek do 2k RPM trzeba trzymać. Z Webasto dzieje się to znacznie szybciej i nie ma potrzeby piłowania.

Napisano

Ja mam Skodę Fabię 1.9 SDI, do ok 0 stopni dogrzewa się do 90 stopni raczej bezproblemowo. Poniżej zera wprawdzie z nawiewów już po 1km leci ciepłe powietrze (bo ma farelkę), ale wskaźnik pokazuje nawet po 20km połowę tego co latem...na szczęście założenie kawałka tektury między zderzak a chłodnicę załatwia sprawę cool.gif

Napisano

> Miej na uwadze że szafa pokazuje 90 st gdy silnik ma temperaturę w przedziale 70-105 stopni C, co

> nie zmienia faktu że jest to i tak dobry wynik.

Wiem, mowie o wskazaniach na zegarze, to pewnie jest okolice 80 stopni.

> Chyba za bardzo go nie oszczędzasz na zimnym albo masz dogrzewacz spalinowy

Nigdy nie piluje, jezdze bardzo delikatnie na zimnym, ale fakt ze zawsze troche na postoju przed ruszeniem chodzi odpalony z 5 minut.

Napisano

> Ten 1 km i 90C w dieslu jak dla nie nierealne, bez pilowania lub czekania na starcie.

Nie piluje, ale faktycznie czekam na odpalonym z 5 minut przed ruszeniem. Odpale, wyjade kawalek, musze zamknac brame - zostawiam odpalony i odchodze, wiec te pare minut faktycznie minie, itp.

Napisano

> Nie pomyliłeś się z tym 1 kilometrem.

Jak nizej napisalem, te 5 minut stoi odpalony zanim rusze, jak zamykam brame itp, wiec faktycznie nie pomyslalem ze to moze byc kluczowe.

Napisano

mi przy tych mrozach -10; -12

2l ropniak gdzie ruszam od razu nie stoję na jałowym a po drodze mam 10 świateł i średnio na co drugim stoję, prędkością nie przekraczam 60-70km/h i nie przekraczam 2krpm bo turbo nie lubi zimnego oleju i wstaje dopiero przy ok 1800

wskazówka łapie mi pion po 6 - 6,5 km

ale musze mieć włączony nawiew bo wtedy działą elektryczny podgrzewacz wody

dodatkowo mam założone osłony na grilla myślę że dużo może dać zasłonięcie albo zmniejszenie dopływu lodowatego powietrza do filtra powietrza

Napisano

Ford Focus Mk 2 1.8 TDCi - w zimie dramat. Oczywiście sprawdzony i sprawny termostat. Przy temperaturach jak dzisiaj w Kielcach, czyli rano około -16 - żeby go rozgrać do 90 stopni trzeba było przejechać po mieście ponad 15 km...

Ostatnio częściej jeżdze fordem focusem MK 3 z francuskim diesielm 1.6 pod maską. Poprawa jest zauważalna, ale też trzeba zrobić z 10 km żeby było cieplej. Pomaga na pewno fakt, iż wtym modelu producent zastosował ruchome rolety w zderzaku, które jak jest zimny silni to się zamykają...

Ogólnie na miasto polecam tylko i wyłącznie benzynkę...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.