Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Troszke PB do ON - co o tym sądzicie?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Jako, że zima daje coraz bardziej w kość, blok silnika, olej i ropę wink.gif...zastanawiam się nad sugestiami starych dieslowców: Dolej z 5 litrów PB do ON.

Co o tym myślicie? Czy naszę auta (JTD 115KM) przeżyją taką mieszankę czy lepiej tego nie robić?

Jeżeli robić to w jakich proporcjach? Jeżeli nie robić to czym to może grozić?

Szerokości i ciepła - TOmcio

Napisano

> Witam!

> Jako, że zima daje coraz bardziej w kość, blok silnika, olej i ropę ...zastanawiam się nad

> sugestiami starych dieslowców:

Zamiast trików z czasów drugiej wojny światowej po prostu tankuj na sprawdzonych stacjach o dużym obrocie paliwa.

Napisano

Albo po prostu kup dodatek zimowy do diesla.

Napisano

> Witam!

> Jako, że zima daje coraz bardziej w kość, blok silnika, olej i ropę ...zastanawiam się nad

> sugestiami starych dieslowców: Dolej z 5 litrów PB do ON.

> Co o tym myślicie? Czy naszę auta (JTD 115KM) przeżyją taką mieszankę czy lepiej tego nie robić?

> Jeżeli robić to w jakich proporcjach? Jeżeli nie robić to czym to może grozić?

> Szerokości i ciepła - TOmcio

JTD to przeżyje, ale nie widze potrzeby takich ekprerymentów.

Jak kolega chce sobie poprawić samopoczucie to można dolać jakiś depresator do ON.

Napisano

> Albo po prostu kup dodatek zimowy do diesla.

Który ładnie zwiąże parafinę oraz wodę, dzięki czemu nie zamarznie ona w zbiorniku paliwa,

tylko w przewodach. rotfl.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Dzieki za info...

zapomnialem dopisac ze w sumie to nie mam takiej potrzeby dolewac PB. Silnik startuje za pierwszym rozruchem, choc nie jest mu latwo...przez chwilke chodzi niepewnie a rozruch, na sluch, nie jest od razu na wszystkich garach....tak jakby powoli zalapywal, ale to trwa mniej wiecej 2-5 sekund.

Napisano

> przez chwilke chodzi niepewnie a rozruch, na sluch, nie

> jest od razu na wszystkich garach....tak jakby powoli zalapywal, ale to trwa mniej wiecej 2-5

> sekund.

To akurat zasługa świec.

Przyczyna może leżeć w małej pojemności akumulatora (może jest niedoładowany) albo za krótko grzejesz swiece.

Napisano

takie triki to robią w Jelczach i Ikarusach, ale w osobówce to raczej odpada wink.gif

Napisano
  • Autor

> To akurat zasługa świec.

> Przyczyna może leżeć w małej pojemności akumulatora (może jest niedoładowany) albo za krótko

> grzejesz swiece.

Hmm... sam nie wiem. Akku ma rok i ma cos ok 72Ah i wysoki (jak na stilo) prad rozruchowy. Co do swiec to nie mam pojecia czy sa ok czy nie. Zadnego komunikatu nie mam o jakims bledzie ze swiecami. Ja wiem...moze juz grzeja slabiej....

Na razie odpala, jedzie bardzo dobrze, a to ze kaszlnie przy odpalaniu to nie tragedia wink.gif.

Dzieki za wszelkie sugestie...lepiej chyba jednak zalac jakis specyfik typowo do ropy niz lac PB. wink.gif

Napisano

> Hmm... sam nie wiem. Akku ma rok i ma cos ok 72Ah i wysoki (jak na stilo) prad rozruchowy. Co do

> swiec to nie mam pojecia czy sa ok czy nie. Zadnego komunikatu nie mam o jakims bledzie ze

> swiecami. Ja wiem...moze juz grzeja slabiej....

> Na razie odpala, jedzie bardzo dobrze, a to ze kaszlnie przy odpalaniu to nie tragedia .

> Dzieki za wszelkie sugestie...lepiej chyba jednak zalac jakis specyfik typowo do ropy niz lac PB.

Ja zawsze poniżej -10st grzeje świecami 2-3 krotnie.

Napisano
  • Autor

> Właśnie o to mi chodziło.

> Pozdrawiam BAS

Sugerujesz ze to tez nie ma sensu?

Napisano

> Sugerujesz ze to tez nie ma sensu?

Tu masz dyskusję, wynika z tego to co napisałem wcześniej.

W Polsce obowiązują przepisy, które nakazują sprzedaż tzw. ropy zimowej w jakimś tam okresie. Dlatego reklamy stacji benzynowych, że u nich jest ON zimowy są lekko z czapy bo jest to oczywiste.

Tankuję na Neste i nie narzekam. MJTD będę odpalał za godzinkę, 1.6 16V 103KM odpalił bez problemów(tzn. standardowe komunikaty były: Excess. radiat. cośtam tempomat włączony, stop engine itd., ale to u mnie norma tej zimy i poza tym, że później nie chciał mi działać tempomat to wszystko inne jest ok, tempomat po restarcie ciepłego silnika zaczął działać), jak Krowa nie odpali to będę się martwił.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tu masz dyskusję, wynika z tego to co napisałem wcześniej.

> W Polsce obowiązują przepisy, które nakazują sprzedaż tzw. ropy zimowej w jakimś tam okresie.

> Dlatego reklamy stacji benzynowych, że u nich jest ON zimowy są lekko z czapy bo jest to

> oczywiste.

> Tankuję na Neste i nie narzekam. MJTD będę odpalał za godzinkę, 1.6 16V 103KM odpalił bez

> problemów(tzn. standardowe komunikaty były: Excess. radiat. cośtam tempomat włączony, stop

> engine itd., ale to u mnie norma tej zimy i poza tym, że później nie chciał mi działać

> tempomat to wszystko inne jest ok, tempomat po restarcie ciepłego silnika zaczął działać), jak

> Krowa nie odpali to będę się martwił.

> Pozdrawiam BAS

I co, MJTD jak odpalił? Ja dzisiaj sporo chełtałem, złapał ale chyba na jeden cylinder bo dzwięk wydawał że facepalm%5B1%5D.gif. Po chwili na szczęście wszystko wróciło do normy. Ale, aż szkoda mi go męczyć w takie mrozy.

Temp płynu chłodzącego :-15,04 *C, na wyświetlaczu było tez -15*C, dziwne że przepływomierz pokazywał -20*C.

Napisano

Masz podgrzewacz paliwa przed/nad filtrem?

To chyba rozwiązuje problemy w JTD...

Napisano

> I co, MJTD jak odpalił?

Nie było potrzeby ruszania Krowy, jeździłem Stilo noPB/LPG, jak jutro uda mi się tak samo zgrać trasy to Krowa dalej będzie stała nieruszana. smile.gif

Jakoś nie mam zapału do jeżdżenia dieslem przy takich temperaturach, noPB przejadę spokojnie kilkaset metrów a później dam w palnik i robi się ciepło a w Krowie to...

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ja tam sobie przed mrozami zalalem kleen flo dodatek , ale co prawda robie 2-3x grzanie swiec przy tych -14stC dla zasady + 20-30s pompowania sprzeglem (odpalamy z wciepnietym a potem czekamy jeszcze z 15s zanim odpuscimy) i gra wink.gif

Napisano

> Nie było potrzeby ruszania Krowy, jeździłem Stilo noPB/LPG, jak jutro uda mi się tak samo zgrać

> trasy to Krowa dalej będzie stała nieruszana.

> Jakoś nie mam zapału do jeżdżenia dieslem przy takich temperaturach, noPB przejadę spokojnie

> kilkaset metrów a później dam w palnik i robi się ciepło a w Krowie to...

A ja mam sposób. Rozgrzać auto wstępnie gdzieś po mieście tak

z 3-4 km, na dość wysokich biegach, ale bez przeginania, tak do

2-2,5 tys. obrotów i gdy wskazówka drgnie - na jakiejś w miarę

prostej drodze dać w palnik na 3 lub na 4. A potem dalej jechać

spokojnie. Taka ilość ciepła przy zamkiętym dużym obiegu musi

się gdzieś odłożyć i wręcz czuć podmuch gorąca grinser006.gif

Nie bardzo wiem jak to znosi turbo, ale działa grinser006.gif

Napisano

> Masz podgrzewacz paliwa przed/nad filtrem?

> To chyba rozwiązuje problemy w JTD...

A ja dzisiaj zakupiłem STP, tak na wszelki wypadek wleję sobie smile.gif

EDIT: i będę latać, przeczytałem że w składzie jest paliwo lotnicze hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Kerozyna znaczy się grinser006.gif

Napisano

> , ale co prawda robie 2-3x grzanie swiec przy

> tych -14stC dla zasady + 20-30s

Nie potrzebnie ... świece robia się czerwone po jakiś 4 sekundach ... białe po kolejnej i takie zostają przez około 24 sekundy... po tym czasie odpuszcza przekaźnik. Aaaa i jeszcze jedno sama lampka na tablicy gaśnie szybciej po kilku sekundach ale to nie oznacza wcale, że świece przestały grzać.... old.gif poodpaleniu auta świece ponownie się załączają nawet na kilka minut wink.gif

Więc w zimę przy mrozach -15 C proponuje poczekać z 10 sekund po zgasnięciu kontrolki świec na tablicy zanim zacznie się kręcić rozrusznikiem ok.gif

Napisano

> Nie potrzebnie ... świece robia się czerwone po jakiś 4 sekundach ... białe po kolejnej i takie

> zostają przez około 24 sekundy...

Śmiałbym polemizować. Przez 7 lat posiadania tego auta, wiem że

w najostrzejsze spotykane mrozy, muszę grzać świeczki na dwa razy,

bowiem grzanie tylko raz spowoduje nieodpalenie auta. Podobnie

ma koleżanka w Fordzie i kolega w VW. Czyli jak jest zimno, to coś

musi być na rzeczy... Czyli pierwsze grzanie nie budzi do końca aku...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.