Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mróz i rozrusznik

Featured Replies

Napisano

Czy zauważyliscie wolniejszą pracę rozrusznika teraz podczas mrozów

zakladamy ze bateria jest w 100% naładowana i sprawna

w SUABARU FOERSTER 2.5 Automat, 4 letnie aku fabryczne PANASONIC 52Ah, auto od samego poczatku (mam go 3 lata) wyraznie wolniej kreci rozrusznik gdy temp spada ponizej -0 (mimo to zapala nawet w najwiesze mrozy np: -25 po tygodniu stania)

w SEAT TOLEDO 1.6 Manual, roczne aku 52Ah BOSCH S4 nie ma znaczenia czy jest +15 czy -15, rozruszniki kreci rownie szybko

w obu autach ten sam olej w silniku GULF 5w40

czy znaczenie ma pojemnosc silnika, czy rodzaj skrzyni? czy TTTM

Napisano

> Czy zauważyliscie wolniejszą pracę rozrusznika teraz podczas mrozów

> zakladamy ze bateria jest w 100% naładowana i sprawna

> w SUABARU FOERSTER 2.5 Automat, 4 letnie aku fabryczne PANASONIC 52Ah, auto od samego poczatku (mam

> go 3 lata) wyraznie wolniej kreci rozrusznik gdy temp spada ponizej -0 (mimo to zapala nawet w

> najwiesze mrozy np: -25 po tygodniu stania)

> w SEAT TOLEDO 1.6 Manual, roczne aku 52Ah BOSCH S4 nie ma znaczenia czy jest +15 czy -15,

> rozruszniki kreci rownie szybko

> w obu autach ten sam olej w silniku GULF 5w40

> czy znaczenie ma pojemnosc silnika, czy rodzaj skrzyni? czy TTTM

Zauważyłem, że po DOBRYM naładowaniu akumulatora rozrusznik kręci mało nie urwie wału.

Natomiast w analogicznym wiekowo sprzęcie z odczuwalnie słabiej "dopieszczonym" akumulatorem rozrusznik kręci baaardzo anemicznie.

Napisano
  • Autor

> Zauważyłem, że po DOBRYM naładowaniu akumulatora rozrusznik kręci mało nie urwie wału.

> Natomiast w analogicznym wiekowo sprzęcie z odczuwalnie słabiej "dopieszczonym" akumulatorem

> rozrusznik kręci baaardzo anemicznie.

u mnie (FORESTER) jest bez znaczenia zaraz po ladowaniu - probowalekm bo myslalem ze aku siada....

Napisano

> u mnie (FORESTER) jest bez znaczenia zaraz po ladowaniu - probowalekm bo myslalem ze aku siada....

Rozróżnijmy dwie rzeczy w akumulatorze:

1. Poziom naładowania

2. Prąd rozruchowy.

Gdy akumulator jest już słaby, to spadają 2 rzeczy

- pojemność

- prąd rozruchowy.

Analogicznie jest w przypadku niskiej temperatury.

Jeżeli masz dużą pojemność, ale słaby prąd rozruchu, to rozrusznik będzie kręcił długo, ale pomału.

Objaw zasadaniczo "w normie" podczas zimy, zwłaszcza przy mocno obniżonych temp zewn.

Napisano

U mnie (FORESTER, automat) jest to samo tylko poniżej -10. Aku nowy (na starym było to samo). Może to kwestia automatu.

Napisano

To normalne. Akumulator traci swoje wlasciwosci na duzym mrozie. Nawet jezeli go w pelni naladowales to i tak potem stal dluzsza "chwile" na mrozie i stracil (i to sporo) ze swojej "mocy". Kiedys zrobilem taki maly eksperyment (w Matizie): Aku naladowany, ale juz byl w samochodzie ze 2 dni (auto w miedzyczasie jezdzilo) i zdazyl sie ladnie wymrozic (temp. rzedu -20*C w nocy i podobnie w momencie odpalania) - krecil wyraznie wolniej; wyjalem akumulator, naladowalem na maksa (krotko sie ladowal, ale jednak cos tam doladowal) i wsadzilem do auta wlasnie z rana (aku cieply, prosto z garazu, a auto zimne po calej nocy stania pod chmurka) przy tych okolo -20*C - krecil wyraznie szybciej (wrecz jak szalony).

Tak wiec co bys nie wymyslil, to jak sie juz akumulator ladnie zmrozi to ma te swoje 70% mocy, gdzies nawet widzialem wykres pojemnosc vs. temperatura.

Napisano

> Tak wiec co bys nie wymyslil, to jak sie juz akumulator ladnie zmrozi to ma te swoje 70% mocy,

> gdzies nawet widzialem wykres pojemnosc vs. temperatura.

przy -20 jest już tylko 50% pojemności aq. A i prąd pewnie też nieźle ograniczony

Napisano
  • Autor

> To normalne. Akumulator traci swoje wlasciwosci na duzym mrozie. Nawet jezeli go w pelni

> naladowales to i tak potem stal dluzsza "chwile" na mrozie i stracil (i to sporo) ze swojej

> "mocy". Kiedys zrobilem taki maly eksperyment (w Matizie): Aku naladowany, ale juz byl w

> samochodzie ze 2 dni (auto w miedzyczasie jezdzilo) i zdazyl sie ladnie wymrozic (temp. rzedu

> -20*C w nocy i podobnie w momencie odpalania) - krecil wyraznie wolniej; wyjalem akumulator,

> naladowalem na maksa (krotko sie ladowal, ale jednak cos tam doladowal) i wsadzilem do auta

> wlasnie z rana (aku cieply, prosto z garazu, a auto zimne po calej nocy stania pod chmurka)

> przy tych okolo -20*C - krecil wyraznie szybciej (wrecz jak szalony).

> Tak wiec co bys nie wymyslil, to jak sie juz akumulator ladnie zmrozi to ma te swoje 70% mocy,

> gdzies nawet widzialem wykres pojemnosc vs. temperatura.

aku ladoweal cala noc

i zaraz potym auto bylo odpalone wiec Twoja teoria odpada

poza tym w analogicznych warunkach toledo 1.6 manual kreci rozrusznikiem tak samo czy zima czy lato

ja stawiam na duze opory jakie stawia zimna skrzynia automatyczna

Napisano

> ja stawiam na duze opory jakie stawia zimna skrzynia automatyczna

Ja też. I zastanawiam się, czy zmiana oleju w skrzyni coś pomoże.

Napisano
  • Autor

> Ja też. I zastanawiam się, czy zmiana oleju w skrzyni coś pomoże.

olej mam swiezy wiec widocznie TTTM

Napisano

Moja Meganka z automatyczną skrzynią kręci dużo żwawiej niż Omega z manualem (silniki benzynowe podobnej pojemności), tzn w Megane właściwie do -16 stopni nie widzę różnicy między pracą rozrusznika zimą a latem. W Omedze już poniżej 0 stopni było czuć różnicę. Więc jednak chyba trzeba szukać gdzieś indziej.

Napisano

> zakladamy ze bateria jest w 100% naładowana i sprawna

> w SUABARU FOERSTER 2.5 Automat, 4 letnie aku fabryczne PANASONIC 52Ah, auto od samego poczatku (mam

> go 3 lata) wyraznie wolniej kreci rozrusznik gdy temp spada ponizej -0 (mimo to zapala nawet w

> najwiesze mrozy np: -25 po tygodniu stania)

> w SEAT TOLEDO 1.6 Manual, roczne aku 52Ah BOSCH S4 nie ma znaczenia czy jest +15 czy -15,

> rozruszniki kreci rownie szybko

Porównaj moce rozruszników ok.gif.

Napisano

gdzieś na forum subaru obiło mi się o oczy, że zimą sprawia wrażenie jakby ospałego kręcenia, u mnie jest podobnie więc raczej TTTM

Napisano

> Rozróżnijmy dwie rzeczy w akumulatorze:

oraz

Rozróżnijmy dwie rzeczy w budowie rozrusznika.

Jeden szybkoobrotowy z przekładnią planetarną, drugi standardowy, wolnoobrotowy.

Na tym pierwszym mróz nie robi takiego wrażenia.

KLIK >>

Napisano

> aku ladoweal cala noc

Ale w aucie czy w cieplym garazu ? To robi roznice.

Jezeli to skrzynia starego typu (pelna hydraulika i w srodku np. 7l oleju) to jak najbardziej tak.

Napisano

> Ale w aucie czy w cieplym garazu ? To robi roznice.

> Jezeli to skrzynia starego typu (pelna hydraulika i w srodku np. 7l oleju) to jak najbardziej tak.

A ja wpadłem na pomysł, choć nie wiem czy to ma sens, ze przy odpalaniu wrzucam N. Czy na N silnik kreci konwerterem czy nie?

A co do tematu to jest to kwestia aku, rano kreci słabiej ale po 10 min jazdy, zgaszeniu i ponownym odpaleniu kreci znacznie lepiej.

Tak samo aku wyjęty z mieszkania i wsadzony do zmrożonego samochodu kreci elegancko.

Napisano
  • Autor

> A ja wpadłem na pomysł, choć nie wiem czy to ma sens, ze przy odpalaniu wrzucam N. Czy na N silnik

> kreci konwerterem czy nie?

Bez znaczenia czy palisz na P czy N

w obu przypadkach i tak kreci się konwenter

> A co do tematu to jest to kwestia aku, rano kreci słabiej ale po 10 min jazdy, zgaszeniu i ponownym

> odpaleniu kreci znacznie lepiej.

> Tak samo aku wyjęty z mieszkania i wsadzony do zmrożonego samochodu kreci elegancko.

u mnie kreci nawet po ladowaniu zauwalazalnie wolniej przy niskich temp

Napisano
  • Autor

> Ale w aucie czy w cieplym garazu ? To robi roznice.

w nieogrzewanym garazu (teraz -4st C)

> Jezeli to skrzynia starego typu (pelna hydraulika i w srodku np. 7l oleju) to jak najbardziej tak.

9L oleju zlosnik.gif

Napisano

> w nieogrzewanym garazu (teraz -4st C)

To tez sie tak "na full" nie naladowal.

> 9L oleju

W takim wypadku to raczej bedzie mialo bardzo duzy wplyw na rozruch. Podobny efekt byl w Scorpio z automatem (o ile pamietam 7l), tez zima zakrecal wolniej.

Napisano

ja zauważyłem różnice w szybkości działania centralnego zamka, reakcja w lepszych warunkach była natychmiastowa, a przez ostatnie trzy dni miałem czas na zastanowienie czy zadziała, aku sprawny bo dizla kręci i odpala bez problemów

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.