Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wspomaganie PII ?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Skręcając dzisiaj w lewo na skrzyżowaniu(CITY WYŁĄCZONE)kierownica zrobiła się sztywna i zapaliła się czerwona kontrolka wspomagania!Po zgaszeniu silnika i odpaleniu go ponownie kontrolka zgasła i wspomaganie zaczeło działać!Chwile później parkując sytuacja się powtórzyła!

Czy możliwe że to wina silnego mrozu?

Czy szykować portfel na naprawę?

confused.gif

Napisano

podlaczajac sie pod kompa dowiesz sie ktorego z dwoch elementow jest to wina. jesli silniczka, to naprawa bedzie duzo tansza, bo albo padly przekazniki albo sa zime luty na plytce w silniku. da sie to rozebrac i zrobic samemu, jesli sie wie, jak uzywac lutownicy, ale...

najpierw nalezy sie podlaczyc pod kompa i zobaczyc z jakiego powodu wspomaganie sie wylaczylo.

[LiNK]

Napisano

zwykle tak wyglada poczatek padu wspomagania

Napisano
  • Autor

> zwykle tak wyglada poczatek padu wspomagania

Dzięki za pomoc! 20.GIF

Napisano

akumulator masz slaby. pewnie stalo sie to na poczatku jazdy? przy tych mrozach bym sie nie przejmowal tylko doladowal aku jezeli nie bedziesz jezdzil przez weekend.

Napisano

> zwykle tak wyglada poczatek padu wspomagania

koledze w pII FL, padło wspomaganie, naprawa 1100 zł

Napisano

Fiat się nie popisał, jeżeli chodzi o instalacje elektryczną.

Jeżeli dzieje się tak tylko teraz (zimno) to bym się nie przejmował. Jak będzie się powtarzało przy temperaturach 0+ to warto pomyśleć, co z tym fantem zrobić.

Jak kolega "sajkik" napisał, obstawiam "zimne luty" ok.gif

Napisano

> Fiat się nie popisał, jeżeli chodzi o instalacje elektryczną.

tu nie ma co się popisywać, wręcz jest to całkowicie przemyślane działanie - przy niskim napięciu zasilania odciąć największego prądożercę - to jak z gangreną, odcina się gnijącą rękę, po to żeby człowiek przeżył.

Napisano

Rozmawiałem dziś z kumplem i w jego pII fl też w grudniu były takie objawy, jeździł aż w końcu padło wspomaganie, a dokładnie to czujnik skrętu.

Części +naprawa 1100 zł boje_sie.gif

Napisano

> Witam!

> Skręcając dzisiaj w lewo na skrzyżowaniu(CITY WYŁĄCZONE)kierownica zrobiła się sztywna i zapaliła

> się czerwona kontrolka wspomagania!Po zgaszeniu silnika i odpaleniu go ponownie kontrolka

> zgasła i wspomaganie zaczeło działać!Chwile później parkując sytuacja się powtórzyła!

> Czy możliwe że to wina silnego mrozu?

> Czy szykować portfel na naprawę?

A w moim puncie przy temperaturach poniżej -10 to norma.

Napisano

> A w moim puncie przy temperaturach poniżej -10 to norma.

Masakra jakaś, ja już nie wiem czy się bać.. dzisiaj pierwszy raz jak mam dziada, przy wyjeździe z garażu (nie wieje, nie pada, ale same dechy nie ogrzewane) przy trochę mocniejszym skręcie straciłem wspomaganie... na szczęście wróciło po zgaszeniu i odpaleniu, ale ooniee.gif

Napisano

> koledze w pII FL, padło wspomaganie, naprawa 1100 zł

u mnie też padło... naprawa u kolegi WaldiGSI - 150zł zlosnik.gif

Napisano

U mnie to standard przy mrozach i ostrzejszym ruchu kierownicą gdy koła np. w śniegu, kiedyś sprawdzałem i błędów od wspomagania brak.

Napisano

> u mnie też padło... naprawa u kolegi WaldiGSI - 150zł

ale sprecyzuj co miales naprawiane...

Napisano

> U mnie to standard przy mrozach i ostrzejszym ruchu kierownicą gdy koła np. w śniegu, kiedyś

> sprawdzałem i błędów od wspomagania brak.

czyli po prostu za dużo prądu pociągnął i się nie przejmować, bo TTTM ? ok.gif

Napisano

u mnie to samo sick.gif też się zapaliła kontrolka od wspomagania dzisiaj rano, wcześniej przy mniejszych mrozach tego nie było 270751858-jezyk.gif po zgaszeniu i ponownym odpaleniu zgasła i wspomaganie wróciło zlosnik.gif

Napisano

> u mnie to samo też się zapaliła kontrolka od wspomagania dzisiaj rano, wcześniej przy mniejszych

> mrozach tego nie było po zgaszeniu i ponownym odpaleniu zgasła i wspomaganie wróciło

A w mojej padace kontrolka wspomagania pali się cały czas na czerwono a o dziwo wspomaganie działa :-( (jeden jedyny raz padło ale jak w większości przypadków zgasiłem odpaliłem furaka i wróciło do normy - ale dioda czerwona od wspomagania pali się cały czas)

Napisano

> czyli po prostu za dużo prądu pociągnął i się nie przejmować, bo TTTM ?

na razie tak bym do tego podchodził, albo zaczal od naładowania akumulatora, dla świetego spokoju.

Body odłącza wspomaganie w pierwszej kolejności przy słabym aku

Napisano

> na razie tak bym do tego podchodził, albo zaczal od naładowania akumulatora, dla świetego spokoju.

> Body odłącza wspomaganie w pierwszej kolejności przy słabym aku

ok.gif

Na pewno aku pierwszej świeżości nie jest i odpalanie auta go trochę męczy (słychać po włączającej się syrenie alarmu- która się uruchamia jak się odpina aku 270751858-jezyk.gif ). I właśnie chwilę po odpaleniu auta zabrakło wspomy. Napięcie mogło być wtedy jeszcze poniżej 12v

Napisano

> Części +naprawa 1100 zł

Idzie to ogarnąć za połowę tej kwoty.

Takie objawy jak Kolega opisuje to ewidentnie początki problemów ze wspomaganiem.

Może pocieszeniem, choć marnym, będzie to, że jak wzrosną temperatury problemy zmniejszą się...

Jeżeli Twoje P2 to benzyniak masz dodatkowy powód do zadowolenia - P2 1.2 można jeździć bez wspomagania, zaś JTD to masakra i nikomu nie polecam.

Napisano

> u mnie też padło... naprawa u kolegi WaldiGSI - 150zł

Pewnie silniczek padł u Ciebie, nie wierzę żebyś za tyle dostał czujnik położenia wałka.

Napisano

> Na pewno aku pierwszej świeżości nie jest i odpalanie auta go trochę męczy (słychać po włączającej

> się syrenie alarmu- która się uruchamia jak się odpina aku ). I właśnie chwilę po odpaleniu

> auta zabrakło wspomy. Napięcie mogło być wtedy jeszcze poniżej 12v

to doładuj/wymień aku i będzie dobrze wink.gif

Napisano
  • Autor

> to doładuj/wymień aku i będzie dobrze

Jeszcze raz wszystkim dziękuję za rady!

Póki co sytuacja się nie powtórzyła!

A co do aku to wymieniałem go jakieś 2 miechy temu więc powinno być Ok!

Rozruch mam rzeczywiście utrudniony(czasem resetuje sie zegarek) a wspomaganie rozłączyło się jakieś 10 min po odpaleniu!

Poczekam aż puszczą mrozy i wtedy zobacze czy nadal będzie rozłączał!

A tak na marginesie zapytam czy to normalne ze na praktycznie nowym aku po 12 godz spedzonych na mrozie -15C rozrusznik kręci tak ciężko ze kontrolki przygasają i czasem resetuje sie zegarek itd.?(w czasie jazdy oszczędzam prąd tzn nie słucham radia i ograniczam włączanie dmuchawy)

Napisano

Nie, to nie jest normalne. Może altek mówi powoli "papa".

U mnie, po tygodniu stania na mrozie w Wiśle odpalił bez problemów. Co prawda, maksymalny mróz wtedy był -12 w nocy, w dzień w granicach -5.

Napisano

> Witam!

> Skręcając dzisiaj w lewo na skrzyżowaniu(CITY WYŁĄCZONE)kierownica zrobiła się sztywna i zapaliła

> się czerwona kontrolka wspomagania!Po zgaszeniu silnika i odpaleniu go ponownie kontrolka

> zgasła i wspomaganie zaczeło działać!Chwile później parkując sytuacja się powtórzyła!

> Czy możliwe że to wina silnego mrozu?

> Czy szykować portfel na naprawę?

Mam, znaczy miałem teraz to samo . Po wymianie Aku wszystko wróciło do normy smile.gif Więc obstawiam słaby akumulator...

P.S. tak przy okazji mój niespełna roczny bo 10-cio miesięczny aku firmy topla nie wytrzymał mrozów.... Więc weź to mimo wszystko pod uwagę i podładuj go chociaż smile.gif Ja swój wymieniłem bo 3 dni z rzędu ładowałem, a on rano i tak zawodził 270751858-jezyk.gif A problem z wspomaganiem dokładnie taki jak ty miałem co chwile 270751858-jezyk.gif teraz nie stwierdzam...

Napisano
  • Autor

> Mam, znaczy miałem teraz to samo . Po wymianie Aku wszystko wróciło do normy Więc obstawiam słaby

> akumulator...

> P.S. tak przy okazji mój niespełna roczny bo 10-cio miesięczny aku firmy topla nie wytrzymał

> mrozów.... Więc weź to mimo wszystko pod uwagę i podładuj go chociaż Ja swój wymieniłem bo 3

> dni z rzędu ładowałem, a on rano i tak zawodził A problem z wspomaganiem dokładnie taki jak

> ty miałem co chwile teraz nie stwierdzam...

20.GIF

Napisano

> A tak na marginesie zapytam czy to normalne ze na praktycznie nowym aku po 12 godz spedzonych na

> mrozie -15C rozrusznik kręci tak ciężko ze kontrolki przygasają i czasem resetuje sie zegarek

> itd.?

jeżeli jeździsz po 2-3 km tak może być, jesli więcej, raczej nie jest to normalne, sprawdź nap ładowania, bez obciążenia, przy ok 2,5 tys obr powinno być ok 14,2 - 14,4 V, pod obciążeniem nie powinno być mniej jak 13,8V, oczywiście po rozgrzaniu silnika i altka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.