Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pedal hamulca nie daje sie wcisnac

Featured Replies

Napisano

co prawda w Focusie II ale problem moze byc uniwersalny dlatego pytam tutaj.

Wystepuje tylko po nocy jak auto stoi na duzym mrozie. Nie daje sie wcisnac hamulca - odmarza po parunastu minutach i pozniej jest ok i auto hamuje normalnie.

Jakies pomysly?

Napisano

kiedy ostatnio zmieniałeś płyn hamulcowy?

Napisano

> kiedy ostatnio zmieniałeś płyn hamulcowy?

ja niedawno, ale wlasciel auta pewnie nigdy. Kupil uzywane 2 lata temu i nie wymienial. Auto ma w sumie 5 lat wiec zakladam, ze plyn nie byl nigdy wymieniany.

BTW To byla moja pierwsza mysl ale nie chcialem nic sugerowac.

Napisano

> ja niedawno, ale wlasciel auta pewnie nigdy. Kupil uzywane 2 lata temu i nie wymienial. Auto ma w

> sumie 5 lat wiec zakladam, ze plyn nie byl nigdy wymieniany.

> BTW To byla moja pierwsza mysl ale nie chcialem nic sugerowac.

No to zasugeruj ok.gif

Napisano

No to nieźle zaniedbane - woda w płynie hamulcowym pewnie wink.gif

Napisano

> ja niedawno, ale wlasciel auta pewnie nigdy. Kupil uzywane 2 lata temu i nie wymienial. Auto ma w

> sumie 5 lat wiec zakladam, ze plyn nie byl nigdy wymieniany.

> BTW To byla moja pierwsza mysl ale nie chcialem nic sugerowac.

Raczej oczywiste, ze w plynie jest juz sporo wody, ktora to lubi sobie zamarznac grinser006.gif

Napisano

> Raczej oczywiste, ze w plynie jest juz sporo wody, ktora to lubi sobie zamarznac

Tak się zastanawiam, ze czego dziś płyny hamulcowe robią? yikes.gif

Za PRLu ludzie jeździli po 10 lat bez wymiany, bo płyn był "zdobyczą" i nie spotkałem się, żeby komukolwiek płyn zamarzł, choć takie temperatury jak dziś były standardem co zima.

Napisano

> Tak się zastanawiam, ze czego dziś płyny hamulcowe robią?

> Za PRLu ludzie jeździli po 10 lat bez wymiany, bo płyn był "zdobyczą" i nie spotkałem się, żeby

> komukolwiek płyn zamarzł, choć takie temperatury jak dziś były standardem co zima.

nie jest to jakiś rzadki olej mineralny?

EDIT: Już mam, "Płyny hamulcowe są zazwyczaj mieszaniną eterów alkilowych glikoli etylenowych, estrów boranowych i polipropylenoglikoli z dodatkami"

Napisano

> nie jest to jakiś rzadki olej mineralny?

Nazywało się to R3 i było zielone. Moda na wymianę co 2 lata pojawiła się w Polsce dopiero w latach 90. Przedtem ludzie jeździli wynalazkami typu Syrena z żółtym płynem DA1 i też nikomu nie zamarzało. confused.gif

Napisano

> Za PRLu ludzie jeździli po 10 lat bez wymiany, bo płyn był "zdobyczą" i nie spotkałem się, żeby

> komukolwiek płyn zamarzł, choć takie temperatury jak dziś były standardem co zima.

Widocznie kiedyś płyny robiło się żeby były płynami, a dzisiaj kiedy nie mieszkamy już w kraju trzeciego świata i każdy może raz na 2 lata wydać 20zł na płyn, robi się je tak aby wytrzymywały o wiele bardziej wyśrubowane warunki eksploatacji, były nietoksyczne i nie powodujące korozji, kosztem trwałości.

Napisano

> Nazywało się to R3 i było zielone. Moda na wymianę co 2 lata pojawiła się w Polsce dopiero w latach

> 90. Przedtem ludzie jeździli wynalazkami typu Syrena z żółtym płynem DA1 i też nikomu nie

> zamarzało.

Bo tamte plyny nie byly tak higroskopijne jak dzisiejsze. Cos za cos. Plyn z tamtych czasow by sie zagotowal w nowoczesnym aucie pewnie po kilku km troszke szybszej jazdy.

Napisano

> Widocznie kiedyś płyny robiło się żeby były płynami, a dzisiaj kiedy nie mieszkamy już w kraju

> trzeciego świata i każdy może raz na 2 lata wydać 20zł na płyn, robi się je tak aby

> wytrzymywały o wiele bardziej wyśrubowane warunki eksploatacji, były nietoksyczne i nie

> powodujące korozji, kosztem trwałości.

20 zł na płyn mówisz? Wiesz ile w ASO Audi chcą za odpowietrzenie baniakiem układu? Ponad 300 zł plus koszt płynu zlosnik.gif

Napisano

> Widocznie kiedyś płyny robiło się żeby były płynami, a dzisiaj kiedy nie mieszkamy już w kraju

> trzeciego świata i każdy może raz na 2 lata wydać 20zł na płyn, robi się je tak aby

> wytrzymywały o wiele bardziej wyśrubowane warunki eksploatacji, były nietoksyczne i nie

> powodujące korozji, kosztem trwałości.

Dokladnie tak. Ekologia sie nikt nie przejmowal to raz. Dwa samochody byly sporo wolniejsze i mialy duzo gorsze uklady hamulcowe wiec nie bylo potrzeby zeby plyn wytrzymywal niewiadomo jakie temperatury.

Napisano

> 20 zł na płyn mówisz? Wiesz ile w ASO Audi chcą za odpowietrzenie baniakiem układu? Ponad 300 zł

> plus koszt płynu

No jak ktos jezdzi do ASO na wymiane plynu hamulcowego grinser006.gif

Napisano

> 20 zł na płyn mówisz? Wiesz ile w ASO Audi chcą za odpowietrzenie baniakiem układu? Ponad 300 zł

> plus koszt płynu

No dobra, jestes sknera i za 10zł też kupisz. albo i za 7 niewiem.gif

A czy ja Ci każę jechać do ASO? Wiadomo że są drodzy.

Napisano

> No jak ktos jezdzi do ASO na wymiane plynu hamulcowego

A spróbuj cygaro odpowietrzyć inaczej, niż ciśnieniowo, to będziesz miał przykrą niespodziankę. Jest to możliwe, ale nożnie się trzeba cholernie namęczyć.

Napisano

> No dobra, jestes sknera i za 10zł też kupisz. albo i za 7

> A czy ja Ci każę jechać do ASO? Wiadomo że są drodzy.

A wiele nie ASO ma kociołki do ciśnieniewego odpowietrzania?

Napisano

> A spróbuj cygaro odpowietrzyć inaczej, niż ciśnieniowo, to będziesz miał przykrą niespodziankę.

> Jest to możliwe, ale nożnie się trzeba cholernie namęczyć.

No ok, ale nie tylko w ASO maja do tego maszynki.

Napisano

> Bo tamte plyny nie byly tak higroskopijne jak dzisiejsze. Cos za cos. Plyn z tamtych czasow by sie

> zagotowal w nowoczesnym aucie pewnie po kilku km troszke szybszej jazdy.

Hmm, jeździłem 125p na trasie Warszawa Paryż - w Niemczech ile fabryka dała i nic się nie gotowało.

Napisano

> No ok, ale nie tylko w ASO maja do tego maszynki.

Kiedyś szukałem i bardzo mało warsztatów poza ASO je ma.

Napisano

> Hmm, jeździłem 125p na trasie Warszawa Paryż - w Niemczech ile fabryka dała i nic się nie gotowało.

Nie chodzi o predkosci ale o czeste przyspieszanie i hamowanie. Na przyklad we wczesnej Corolli E12 1.4 D4D tez sie nie da zagotowac hamulcow. Mozesz przyspieszac na maxa a potem hamowac na maxa i nic. Bo przyspieszenie zajmuje tak duzo czasu, ze zdaza sie schlodzic. Tak samo bylo z autami kiedys, tyle ze tam dochodzila tez kiepska wydajnosc ukladow hamulcowych - a jak kiepsko hamowalo to i nie wytwarzalo tyle ciepla.

Napisano

> A spróbuj cygaro odpowietrzyć inaczej, niż ciśnieniowo, to będziesz miał przykrą niespodziankę.

> Jest to możliwe, ale nożnie się trzeba cholernie namęczyć.

Czyli nie płacisz za samą wymianę płynu, ale za know how i sprzęt do tego - i zaczyna się całkiem inny temat wink.gif

Kiedyś byłem u majstra co dorabia klucze (sąsiedni wątek - co zrobić gdy zgubisz oba kluczyki) - chciałem sobie dorobić kluczyk scyzoryk do auta. Gośc jako jedyny w mieście przycina kluczyki z ząbkowaniem wewnętrznym, a także jako jedyny potrafi dorobić kluczyk do wkładki zamka stacyjki - klient przede mną miał zapłacić coś 100zł za dorobienie i zakodowanie - Panie! Przecież taki kluczyk to 20zł jest wart, a Pan mi tu stówę każe płacić!

A on mu odpowiada - to sobie pan kup taki kluczyk za 20zł i dorób pan sobie. Bo płacisz pan za to, że ja wiem jak to zrobić, mam do tego sprzęt i beze mnie na pewno nigdzie tego pan nie zrobi.

Napisano

> Hmm, jeździłem 125p na trasie Warszawa Paryż - w Niemczech ile fabryka dała i nic się nie gotowało.

to teraz załóż do 125p takie tarcze hamulcowe wentylowane 300mm (standardowa tarcza z głupiego focusa) i jeszcze tarcze na tył i przyhamuj takim 125p wink.gif ciekawe ile ciepła się wydziela z takich hamulców a ile z takich 125p smile.gif

Napisano

> to teraz załóż do 125p takie tarcze hamulcowe wentylowane 300mm (standardowa tarcza z głupiego

> focusa) i jeszcze tarcze na tył i przyhamuj takim 125p ciekawe ile ciepła się wydziela z

> takich hamulców a ile z takich 125p

Jeszcze by musial porzadne wspolczesne opony zalozyc. Inaczej byloby jedno wielkie blokowanko grinser006.gif

Napisano

> stacyjki - klient przede mną miał zapłacić coś 100zł za dorobienie i zakodowanie - Panie!

Jak skomplikowany kluczyk to cena dosyć okazyjna.

Napisano

> Jak skomplikowany kluczyk to cena dosyć okazyjna.

Stare auto to było, bodajże audi achziś zlosnik.gif

Napisano

> A on mu odpowiada - to sobie pan kup taki kluczyk za 20zł i dorób pan sobie. Bo płacisz pan za to,

> że ja wiem jak to zrobić, mam do tego sprzęt i beze mnie na pewno nigdzie tego pan nie zrobi.

Był kiedyś taki dowcip: gość podjechał do mechanika z usterką, ten podniósł maskę, puknął młotkiem i zażądał 105złotych! klient woła: "co? 105 za puknięcie młotkiem?", Mechanik na to: "5 zł. za pukniecie a 100zł za to, że wiedziałem gdzie puknąć" grinser006.gif

Napisano

> to teraz załóż do 125p takie tarcze hamulcowe wentylowane 300mm (standardowa tarcza z głupiego

> focusa) i jeszcze tarcze na tył i przyhamuj takim 125p ciekawe ile ciepła się wydziela z

> takich hamulców a ile z takich 125p

Tarcze z tyłu były w serii.

Napisano

woda w płynie.

Napisano

Z tego samego co kiedyś.

W omawianym samochodzie zamarza para wodna zbierająca się w wężyku podciśnienia wspomagania pompy hamulcowej, a nie w przewodach hamulcowych...

Napisano

plyn wymieniony wczoraj, dzisiaj znowu sie powtorzylo...

Napisano

Z relacji kolegi z pracy który miał podobny problem:

Mechanicy stwierdzili, że zamarzła woda w serwie / pompie podciśnienia. Dostawała się tam przez jakieś odpowietrzenie. Auto to kilkunastoletnie BMW z silnikiem Diesel.

Napisano

> Tarcze z tyłu były w serii.

Kolega tego nie musi pamiętać zlosnik.gif Za to za czasów 125p jeździłem znacznie ostrzej, niż współcześnie i nic się nie działo.

Napisano

> Z relacji kolegi z pracy który miał podobny problem:

> Mechanicy stwierdzili, że zamarzła woda w serwie / pompie podciśnienia. Dostawała się tam przez

> jakieś odpowietrzenie. Auto to kilkunastoletnie BMW z silnikiem Diesel.

Bardzo popularna usterka w VW Passat ok.gif.

hmm.gif Może i tę fokę to potkało?

Napisano

Pewnie wspomagania nie ma na hample icon_rolleyes.gif

U siebie mam podobnie.Winny jest zaworek pomiędzy serwem,a silnikiem.Z powodu obecnych temperatur zacina się sick.gif

Kilkukrotne wciśnięcie hamulców przywraca wspomaganie grinser006.gif

Popatrz za przewodem który wychodzi z serwa i idzie w stronę silnika.Zwykle zaworek jest w tym przewodzie. grinser006.gif

Napisano

Mam Volvo V50 (czyli właściwie to samo co ten focus) i dwie zimy temu miałem ten sam problem właściwie w każdy mroźny poranek. W lato wymieniłem płyn hamulcowy zdaje się na DOT 5.1 i problem już nigdy się nie powtórzył, ale prawdę mówiąc nie wiem czy kojarzyć tę poprawę z wymianą płynu niewiem.gif tym bardziej, że u Ciebie nie pomogło. Może chodzić o zaworek zwrotny.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.