Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawo Jazdy - nieaktualny adres

Featured Replies

Napisano

Gdzie dwóch Polaków tam trzy opinie.

Szukam od dłuższego czasu i stwierdziłem, że zapytam tutaj.

Po przeprowadzce wymieniłem wszystkie dokumenty, ale nie prawko. Już tak kilka lat jeżdżę i tylko raz podczas kontroli Pan policjant wspomniał o tym, ale nie było żadnych konsekwencji. Czy Policja podczas kontroli może wlepić mandat za nieaktualny adres w PJ?

Zaznaczę, że jestem właścicielem zarówno mieszkania w którym jestem zameldowany (wpis w Dowodzie Osobistym) ,jak też domu, którego adres mam w PJ. Miał ktoś już z tym przygodę?

Napisano

> Zaznaczę, że jestem właścicielem zarówno mieszkania w którym jestem zameldowany (wpis w Dowodzie

> Osobistym) ,jak też domu, którego adres mam w PJ. Miał ktoś już z tym przygodę?

No to mówisz, że pod tym adresem jest Twoje stałe miejsce pobytu i jak wyślą mandat na ten adres to większe prawdopodobieństwo, że dojdzie i zapłacisz zlosnik.gif Wg mnie nie powinni się czepiać jak ich czymś wcześniej nie wkurzysz

Napisano

> No to mówisz, że pod tym adresem jest Twoje stałe miejsce pobytu

(...)

Ale niestety stale miejsce pobytu moze byc tylko jedno, wiec musi byc takie samo w dowodzie rejestracyjnym jak i w prawie jazdy.

Napisano

> (...)

> Ale niestety stale miejsce pobytu moze byc tylko jedno, wiec musi byc takie samo w dowodzie

> rejestracyjnym jak i w prawie jazdy.

Ale stałe miejsce pobytu a adres zameldowania to są dwie różne rzeczy.

Napisano

> Gdzie dwóch Polaków tam trzy opinie.

> Szukam od dłuższego czasu i stwierdziłem, że zapytam tutaj.

> Po przeprowadzce wymieniłem wszystkie dokumenty, ale nie prawko. Już tak kilka lat jeżdżę i tylko

> raz podczas kontroli Pan policjant wspomniał o tym, ale nie było żadnych konsekwencji. Czy

> Policja podczas kontroli może wlepić mandat za nieaktualny adres w PJ?

> Zaznaczę, że jestem właścicielem zarówno mieszkania w którym jestem zameldowany (wpis w Dowodzie

> Osobistym) ,jak też domu, którego adres mam w PJ. Miał ktoś już z tym przygodę?

W 1999 roku zrobilem prawo jazdy, otrzymalem dokument i tydzien pozniej sie przemeldowalem.

Czyli innymi slowy od poczatku mojej jazdy mialem nieaktualny adres w PJ. Przy wiekszosci kontroli policyjnych (a mialem ich naprawde ogromna ilosc, mysle ze blisko 100) policjant mnie informowal, ze za nieaktualny adres w PJ moze mi zatrzymac dokument za pokwitowaniem. Jednak tylko na grozbach sie zawsze konczylo. Zaden z nich sie nie odwazyl mi zabrac PJ.

Ja w 2008 zmienilem PJ na Irlandzkie, ale przepisy w Polsce sie tez chyba zmienily, i teraz juz za nieaktualny adres nie moga zabrac dokumentu o ile sie nie myle.

Napisano

> (...)

> Ale niestety stale miejsce pobytu moze byc tylko jedno, wiec musi byc takie samo w dowodzie

Bzdura - w dowodzie rejestracyjnym umieszcza się miejsce zamieszkania a nie stałego pobytu.

Napisano

> Ale stałe miejsce pobytu a adres zameldowania to są dwie różne rzeczy.

Nie twierdze ze nie, ale tak czy siak powinny byc takie same adres w PJ i DR.

Napisano

> Bzdura - w dowodzie rejestracyjnym umieszcza się miejsce zamieszkania a nie stałego pobytu.

A czym to sie rozni?

Napisano

> Po przeprowadzce wymieniłem wszystkie dokumenty, ale nie prawko. Już tak kilka lat jeżdżę i tylko

> raz podczas kontroli Pan policjant wspomniał o tym, ale nie było żadnych konsekwencji. Czy

Ja mam samochody rejestrowane w Rzeszowie a dokumenty (DO, PJ) wystawiane w Jaworznie. W Jaworznie jestem zameldowany na pobyt stały, w Rzeszowie na pobyt czasowy i tam też prowadzę firmę. Każdy kontakt z policją to tłumaczenie, dlaczego - ale niezbyt mi to przeszkadza a jest wymiernie taniej.

Napisano

> A czym to sie rozni?

Z definicji - głównie okresem przebywania w danym miejscu - na pobyt stały melduje się "na zawsze" - aż do wymeldowania, na pobyt czasowy na określony czas.

Napisano

> A czym to sie rozni?

Miejsce zamieszkania to tam, gdzie mieszkasz.

Miejsce zameldowania, to tam gdzie jesteś zameldowany.

Przykład:

- urodziłem się w Białymstoku, jestem zameldowany w domu rodziców, wyjeżdzam za chlebem do stolycy i wynajmuję mieszkanie, jednak bez przemeldowywania się. Warszawski adres staje się moim miejscem zamieszkania a w dowodzie wciąż mam adres zameldowania białostocki - i wszystko gra

Napisano
  • Autor

> (...)

A są na to paragrafy? Zacząłem się interesować, bo zainstalowałem światła do jazdy dziennej i chcę być w 100% legal zlosnik.gif. Nie chcę, żeby po udowodnieniu swoich racji w sprawie DRL Panowie niebiescy nie znaleźli sobie tematu zastępczego .

P.S. DRL oczywiście z homologacją i zainstalowane jak trzeba, ale ... wiemy jak to jest z Panami Policjantami i ich wiedzą.

Napisano

> A są na to paragrafy?

Oczywiście - Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych w sprawie wykonywania obowiązku meldunkowego i prowadzenia ewidencji ludności - co do meldunku oraz Ustawa Prawo o Ruchu Drogowym - w sprawach związanych z rejestracją pojazdów.

Napisano

> Z definicji - głównie okresem przebywania w danym miejscu - na pobyt stały melduje się "na zawsze"

> - aż do wymeldowania, na pobyt czasowy na określony czas.

Czyli pobyt staly to jest innymi slowy miejsce zameldowania?

Bo zaczyna sie to juz wszystko mieszac

Napisano

> Czyli pobyt staly to jest innymi slowy miejsce zameldowania?

Zameldowanie na pobyt stały - jest na stałe - zameldowanie na pobyt czasowy - na określony czas.

> Bo zaczyna sie to juz wszystko mieszac

Nie martw się - wielu urzędnikom też wink.gif

Napisano

> Miejsce zamieszkania to tam, gdzie mieszkasz.

> Miejsce zameldowania, to tam gdzie jesteś zameldowany.

> Przykład:

> - urodziłem się w Białymstoku, jestem zameldowany w domu rodziców, wyjeżdzam za chlebem do stolycy

> i wynajmuję mieszkanie, jednak bez przemeldowywania się. Warszawski adres staje się moim

> miejscem zamieszkania a w dowodzie wciąż mam adres zameldowania białostocki - i wszystko gra

Tak to rozumiem w 100% - chociaz nie jest w 100% czy napewno wszystko gra, bo chyba jest obowiazek sie przemeldowac na aktualne miejsce zamieszkania.

Jednak czego nie rozumiem, to czym jest miejsce stalego pobytu o ktorym pisal volcan

Napisano

> Zameldowanie na pobyt stały - jest na stałe - zameldowanie na pobyt czasowy - na określony czas.

> Nie martw się - wielu urzędnikom też

Nie martwie sie jakos strasznie wink.gif

W Irlandii mamy prosciej, bo jest tylko adres zamiszkania.

Sa tylko 2 opcje - moze byc aktualny lub nieaktualny. I to wszystko.

Zadnych zameldowan, dowodow osobsitych, meldunkow czasowych, stalych pobytow nie ma.

Napisano

> Jednak czego nie rozumiem, to czym jest miejsce stalego pobytu o ktorym pisal volcan

Np. - mam dom i mieszkanie. Według dziwnych polskich przepisów nie można się zameldować w dwóch miejscach naraz - na pobyt stały (zresztą - po cholerę się meldować?). Meldujesz się więc w jednym miejscu na pobyt stały - tam, gdzie "bardziej" mieszkasz, a w drugim miejscu (choćby dla łatwiejszego załatwiania wielu spraw - jako mieszkaniec województwa) na pobyt czasowy - choćby i kilka lat. Masz więc dwa adresy zameldowania - na pobyt stały (i ten jest w dokumentach osobistych - PJ, DO itp.) - tutaj przeważnie się też rozliczasz z podatków itp. (chociaż nie zawsze - ja np. właśnie tego nie robię), i drugi adres - na pobyt czasowy - tutaj możesz zarejestrować samochody i cieszyć się pełnią praw i obowiązków mieszkańca danego miasta - prowadzić działalność gospodarczą, płacić podatki itp. itd.

Napisano

> Nie martwie sie jakos strasznie

> W Irlandii mamy prosciej, bo jest tylko adres zamiszkania.

> Sa tylko 2 opcje - moze byc aktualny lub nieaktualny. I to wszystko.

> Zadnych zameldowan, dowodow osobsitych, meldunkow czasowych, stalych pobytow nie ma.

No a widzisz - jak tam pogodzić sprawę mieszkania w dwóch różnych miastach równocześnie?

Napisano

> Np. - mam dom i mieszkanie. Według dziwnych polskich przepisów nie można się zameldować w dwóch

> miejscach naraz - na pobyt stały (zresztą - po cholerę się meldować?). Meldujesz się więc w

> jednym miejscu na pobyt stały - tam, gdzie "bardziej" mieszkasz, a w drugim miejscu (choćby

> dla łatwiejszego załatwiania wielu spraw - jako mieszkaniec województwa) na pobyt czasowy -

> choćby i kilka lat. Masz więc dwa adresy zameldowania - na pobyt stały (i ten jest w

> dokumentach osobistych - PJ, DO itp.) - tutaj przeważnie się też rozliczasz z podatków itp.

> (chociaż nie zawsze - ja np. właśnie tego nie robię), i drugi adres - na pobyt czasowy - tutaj

> możesz zarejestrować samochody i cieszyć się pełnią praw i obowiązków mieszkańca danego miasta

> - prowadzić działalność gospodarczą, płacić podatki itp. itd.

OK juz lapie.

Tylko na poczatku napisales:

Quote:

Bzdura - w dowodzie rejestracyjnym umieszcza się miejsce zamieszkania a nie stałego pobytu.

Czyli mam rozumiec, ze miejsce zamieszkania, to jest w tym przypadku to samo co pobyt czasowy i tam mozna rejestrowac auto, placic podatki, itp

A miejsce zameldowania jest tam gdzie pobyt staly, i tam ma sie wydany DO czy PJ.

I wszystko jasne wink.gif

Tylko nadal wydaje sie to glupie, ze np w Twojej sytuacji jesli chcesz zarejestrowac auto to robisz to w Rzeszowie, ale jesli juz chcialbys np wymienic DO lub dodac kategorie do PJ to musisz to robic w Jaworznie. Dobrze rozumiem? Jesli tak to troche bezsens to jest IMHO.

Napisano

> No a widzisz - jak tam pogodzić sprawę mieszkania w dwóch różnych miastach równocześnie?

Mysle ze musisz wybrac to w ktorym chcesz zalatwiac wszyskie sprawy urzedowe (podatki, prawo jazdy, itp) i to miejsce podawac jako swoj adres zamieszkania.

Napisano

Mam tak od 5 lat

0 przygód

0 problemów (jak na razie, odpukuje w niemalowane)

Napisano

> OK juz lapie.

> Tylko na poczatku napisales:

> Quote:

> Bzdura - w dowodzie rejestracyjnym umieszcza się miejsce zamieszkania a nie stałego pobytu.

> Czyli mam rozumiec, ze miejsce zamieszkania, to jest w tym przypadku to samo co pobyt czasowy i tam

> mozna rejestrowac auto, placic podatki, itp

> A miejsce zameldowania jest tam gdzie pobyt staly, i tam ma sie wydany DO czy PJ.

> I wszystko jasne

> Tylko nadal wydaje sie to glupie, ze np w Twojej sytuacji jesli chcesz zarejestrowac auto to robisz

> to w Rzeszowie, ale jesli juz chcialbys np wymienic DO lub dodac kategorie do PJ to musisz to

> robic w Jaworznie. Dobrze rozumiem? Jesli tak to troche bezsens to jest IMHO.

No tak to wygląda - po prostu w części przepisów są jeszcze przepisy oparte o adresy zameldowania, w nowszych zmieniono to na adres zamieszkania.

Dla mnie to akurat niewielki problem - i tak mieszkam praktycznie po równo (po 3-4 miesiące rocznie) w obu miastach, pracuję trochę w Polsce, trochę w Azji... Odległość 200 km jest dla mnie obecnie porównywalna z dawną odległością między domem a sklepem wink.gif

Napisano

> miejscem zamieszkania a w dowodzie wciąż mam adres zameldowania białostocki - i wszystko gra

No właśnie nic nie gra.

Ustawa o ewidencji ludności:

Art. 5. 1. Osoba posiadająca obywatelstwo polskie i przebywająca stale na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana zameldować się w miejscu pobytu stałego.

2. W tym samym czasie można mieć tylko jedno miejsce pobytu stałego.

Art. 6. 1. Pobytem stałym jest zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym adresem z zamiarem stałego przebywania.

Czyli masz obowiązek zameldować się w stolycy, bo w Białymstoku nie zamieszkujesz z zamiarem stałego przebywania.

Jeśli tego nie zrobisz - kodeks wykroczeń:

Art. 147. § 1. Kto nie dopełnia ciążącego na nim obowiązku meldunkowego, podlega karze ograniczenia wolności, grzywny albo karze nagany.

Napisano

> No właśnie nic nie gra.

> Ustawa o ewidencji ludności:

> Art. 5. 1. Osoba posiadająca obywatelstwo polskie i przebywająca stale na terytorium

> Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązana zameldować się w miejscu pobytu stałego.

> 2. W tym samym czasie można mieć tylko jedno miejsce pobytu stałego.

> Art. 6. 1. Pobytem stałym jest zamieszkanie w określonej miejscowości pod oznaczonym adresem z

> zamiarem stałego przebywania.

> Czyli masz obowiązek zameldować się w stolycy, bo w Białymstoku nie zamieszkujesz z zamiarem

> stałego przebywania.

> Jeśli tego nie zrobisz - kodeks wykroczeń:

> Art. 147. § 1. Kto nie dopełnia ciążącego na nim obowiązku meldunkowego, podlega karze ograniczenia

> wolności, grzywny albo karze nagany.

OK, to co w przypadku gdy właściciel mieszkania mówi mi "goń w szczaw wieśniaku, nie zamelduję cię bo potem nie wygonię z mieszkania"?

Napisano

> Czyli masz obowiązek zameldować się w stolycy, bo w Białymstoku nie zamieszkujesz z zamiarem

> stałego przebywania.

> Jeśli tego nie zrobisz - kodeks wykroczeń:

> Art. 147. § 1. Kto nie dopełnia ciążącego na nim obowiązku meldunkowego, podlega karze ograniczenia

> wolności, grzywny albo karze nagany.

To w Warszawie, by chyba druczkow braklo zeby wypisac te wszystkie mandaty hehe.gif

Idiotyczne przepisy rodem z PRL...

Napisano

> OK, to co w przypadku gdy właściciel mieszkania

Jak masz umowę najmu, to właściciel mieszkania nie jest Ci do niczego potrzebny.

Najem jest tytułem prawnym do lokalu.

Napisano

Jakiś czas temu miałem przygodę z policial.gif przeprowadziłem się do innego miasta, dowód wymieniony na nowy a prawko nie. Dowód rejestracyjny też miałem na nowy adres, pan policjant był grzeczny, poinformował mnie że ten dokument (prawko)jest nie ważny bo ma nie aktualny adres, z konsekwencji było tyle że musiałem się przesiąść na fotel pasażera a prowadziła moja mulher.gif

Napisano

Sorry, wymieniłeś dowód rej, dowód osobisty (bo zmiana zameldowania więc musisz ) a PJ nie ???

Napisano

> Jakiś czas temu miałem przygodę z przeprowadziłem się do innego miasta, dowód wymieniony na nowy

> a prawko nie. Dowód rejestracyjny też miałem na nowy adres, pan policjant był grzeczny,

> poinformował mnie że ten dokument (prawko)jest nie ważny bo ma nie aktualny adres, z

> konsekwencji było tyle że musiałem się przesiąść na fotel pasażera a prowadziła moja

Racji nie miał - po prostu pokazał Ci swoją władzę smile.gif PJ nie jest dowodem tożsamości - masz teoretycznie wymienić, ale jest tak samo, jak z przerejestrowaniem auta - masz przerejestrować ale jak nie przerejestrujesz - nie ma żadnych konsekwencji.

Napisano

50 PLN za nieposiadanie ważnego dokumentu. Uprawnienia masz, sprawdzą w systemie.

Napisano

> Sorry, wymieniłeś dowód rej, dowód osobisty (bo zmiana zameldowania więc musisz ) a PJ nie ???

Ja również tak zrobiłem. Planuję zrobić kategorię A. Po co mam 2 razy płacić za kwit ?

Napisano

> Idiotyczne przepisy rodem z PRL...

Tusku obiecał zniesienie obowiązku meldunkowego, ale potem okazało się, że się "nie da".

Napisano

> poinformował mnie że ten dokument (prawko)jest nie ważny bo ma nie aktualny adres,

Bzdura.

To nawet nie uprawnia go do zatrzymania tego dokumentu.

Napisano

Ja jeździłem kilkanaście lat ze starym adresem, dopiero przy okazji obowiązkowej wymiany PJ zmieniłem adres, nigdy nikt problemów nie robił z tego powodu

Napisano

W PJ mam stary adres zameldowania, w wszystkich dokumentach juz mam nowy. Kiedyś miałem kontrolę i podałem policjantowi PJ, DO, DR i OC. W PJ inny adres niż w DO i DR, a OC miałem jeszcze to na poprzedniego własciciela. Policjant pokręcił nosem i wspomniał, ze powinien minie ukarac mandatem za nieaktualny adres w PJ.

Napisano

> Policjant pokręcił nosem i wspomniał, ze powinien minie ukarac mandatem za nieaktualny adres w PJ.

Tyle, że mógłby przewertować całe polskie ustawodawstwo i nie znalazłby podstawy prawnej do tego.

Napisano

> Nawet Policja czyta autokącik.

Może na druczku mandatowym w polu "Podstawa prawna" powinno być alternatywnie "post nr ........... na AK" ?? hehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.