Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Filtr kabinowy

Featured Replies

Napisano

Czy każdy model Brava miał montowany filtr kabinowy?? Czy tylko wersje z klimatyzacją?? Moje auto to Brava 1.6 16V 96r. bez klimatyzacji i po odkręceniu pokrywy mam taki oto widok http://img826.imageshack.us/img826/1118/20110115130.jpg

Mam rozumieć, że moja wersja jest bez filtra?? Czy że czegoś mi brakuje?? smile.gif

Napisano

> Czy każdy model Brava miał montowany filtr kabinowy?? Czy tylko wersje z klimatyzacją?? Moje auto

> to Brava 1.6 16V 96r. bez klimatyzacji i po odkręceniu pokrywy mam taki oto widok

> http://img826.imageshack.us/img826/1118/20110115130.jpg

> Mam rozumieć, że moja wersja jest bez filtra?? Czy że czegoś mi brakuje??

A gdzie jest plastik od podszybia?? Pewnie nie masz filtra kabinowego

Napisano

> Czy każdy model Brava miał montowany filtr kabinowy?? Czy tylko wersje z klimatyzacją?? Moje auto

> to Brava 1.6 16V 96r. bez klimatyzacji i po odkręceniu pokrywy mam taki oto widok

U mnie widok jest identyczny....z tą małą różnicą jak kolega wyżej wspomniał brak Ci jeszcze plastiku od podszybia.....

Napisano
  • Autor

> U mnie widok jest identyczny....z tą małą różnicą jak kolega wyżej wspomniał brak Ci jeszcze

> plastiku od podszybia.....

wszystko jest OK zdjęcie zapożyczone więc zostawmy już temat plastiku podszybia, bo nie tego pytanie dotyczyło 270751858-jezyk.gif

Napisano

> wszystko jest OK zdjęcie zapożyczone więc zostawmy już temat plastiku podszybia, bo nie tego

> pytanie dotyczyło

Oryginalnie nie miałeś montowanego musisz zakupić mocowanie filtra. Nr Eper 46442421-SKRZYNKA cena około 60zł albo szrot. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Oryginalnie nie miałeś montowanego musisz zakupić mocowanie filtra. Nr Eper 46442421-SKRZYNKA cena

> około 60zł albo szrot. Pozdrawiam

w takim razie nasuwa się moje kolejne pytanie.. przede wszystkim zacząłem temat filtra ponieważ szyby parują (nagrzewnica cała, nie cieknie) pomyślałem, że może filtr stary nie wymieniany od nowości itp i powoduje ten problem ale skoro jego tam w ogóle nie ma to czy jest sens go montować i wydawać 60zł za kawałek plastiku?? czy to może w jakimś stopniu chociaż pomóc przy parowaniu szyb??

Napisano

> sens montować i wydawać 60zł za kawałek plastiku??

Sens montować jest zdecydowanie, zwłaszcza że nie musi to kosztować 60zł.

Rzadko bo rzadko pojawiają się na allegro nowe ramki lub nowe komplety ramka+filtr, ja za taki komplet dałem 1,5 roku temu dokładnie 50zł

> czy to może w jakimś stopniu chociaż pomóc przy

> parowaniu szyb??

Moim zdaniem, jeśli idzie o parowanie szyb, to dołożenie tego filtra wiele nie pomoże.

Natomiast warto te parę złotych i dosłownie 15 minut trywialnej roboty poświęcić choćby dla komfortu braku zeschłych liści i innych paprochów w kanałach i kratkach nawiewu.

A co do parowania to obstawiam:

1) mimo wszystko wyciek z nagrzewnicy (na 100% nie śmierdzi glikolem??? po otwarciu ciepłoty?)

2) wilgoć w aucie - wysuszyć otwierając drzwi w pogodny letni dzień, albo też w suchy wyżowy mróz; uważać na wnoszony śnieg; nie jeździć z zamkniętym dopływem zewnętrznego powietrza

Napisano

Mój bliski znajomy miał problem parowały mu szyby - wina leżała w filtrze kabinowym. A kolegę pozdrawiam smile.gif

Napisano

Wilgotne powietrze jest wysysane w okolicy tylnego zderzaka, może być tam niedrożność, albo w bagażniku zasłonięte otwory(nie pamiętam jak to wygląda w bravie) . Co do parowania to sprawdź jeszcze jaki faktycznie masz obieg powietrza. Może klapka działa niewłaściwie i nie pobiera powietrza z zewnątrz.

Napisano

> Sens montować jest zdecydowanie, zwłaszcza że nie musi to kosztować 60zł.

> Rzadko bo rzadko pojawiają się na allegro nowe ramki lub nowe komplety ramka+filtr, ja za taki

> komplet dałem 1,5 roku temu dokładnie 50zł

> Moim zdaniem, jeśli idzie o parowanie szyb, to dołożenie tego filtra wiele nie pomoże.

> Natomiast warto te parę złotych i dosłownie 15 minut trywialnej roboty poświęcić choćby dla

> komfortu braku zeschłych liści i innych paprochów w kanałach i kratkach nawiewu.

> A co do parowania to obstawiam:

> 1) mimo wszystko wyciek z nagrzewnicy (na 100% nie śmierdzi glikolem??? po otwarciu ciepłoty?)

> 2) wilgoć w aucie - wysuszyć otwierając drzwi w pogodny letni dzień, albo też w suchy wyżowy mróz;

> uważać na wnoszony śnieg; nie jeździć z zamkniętym dopływem zewnętrznego powietrza

sprawdź:

1. czy ci płyn nie ucieka czy jak na palec troszkę płynu nałożysz i posmakujesz czy nie jest słodki (jeśli tak to jest wyciek)

2.czy jak szyby parują nie są tłuste (jeśli tak to nagrzewnica)

pozdrawiam

Napisano

> Mój bliski znajomy miał problem parowały mu szyby - wina leżała w filtrze kabinowym.

Wina leżała w filtrze, ale nie w jego braku

Napisano

U mnie w 1,6 1996r. Było dokładnie tak samo więc nie przejmuj się tak ma być smile.gif Nie masz filtra kabinowego :D Warto sobie dokupić tą ramkę i go założyć bo nie ma nic gorszego gdy po posprzątaniu padaki włączasz nawiew i masz znów w środku setki mini nasionek z jakiegoś drzewa smile.gif

Pytasz czy czegoś brakuje! Rozumiem że plastikową pokrywkę na podszybiu masz tylko do zdjęcia została odkręcona ? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Wilgotne powietrze jest wysysane w okolicy tylnego zderzaka, może być tam niedrożność, albo w

> bagażniku zasłonięte otwory(nie pamiętam jak to wygląda w bravie) . Co do parowania to sprawdź

> jeszcze jaki faktycznie masz obieg powietrza. Może klapka działa niewłaściwie i nie pobiera

> powietrza z zewnątrz.

Otóż tak smile.gif płynu nie próbowałem czy ma słodki smak wink.gif ale nie jest to wyciek, płynu nie ubywa, obieg i klapka wydaje się być w porządku, zamyka się i otwiera (oczywiście obieg zewnętrzny jest cały czas), szyby nie są tłuste...zastanawia mnie co napisał Kolega Zorzyk2, odnośnie zasysania wilgotnego powietrza w okolicach tylnego zderzaka?? Ktoś coś wie na ten temat??

Napisano

zastanawia mnie co napisał Kolega Zorzyk2, odnośnie zasysania

> wilgotnego powietrza w okolicach tylnego zderzaka?? Ktoś coś wie na ten temat??

Nieporozumienie.

Idzie o to, że skoro powietrze do auta wpada, to musi gdzieś też wylatywać (kolega Zorzyk2 użył słowa "wysysane") zatem rozpatrując skuteczność wentylacji kabiny trzeba sprawdzić drożność wylotu tak samo jak drożność wlotu.

Sam mam Bravę ale dokładnie to nawet nie wiem gdzie powietrze wylatuje, zazwyczaj w autach są to okolice bocznych wnęk bagażnika (nie należy takich miejsc upychać na maksa towarem, choć czasem wyglądają na atrakcyjne schowki, miałem tak w Safrane)

Napisano

> zastanawia mnie co napisał Kolega Zorzyk2, odnośnie zasysania

> Nieporozumienie.

> Idzie o to, że skoro powietrze do auta wpada, to musi gdzieś też wylatywać (kolega Zorzyk2 użył

> słowa "wysysane") zatem rozpatrując skuteczność wentylacji kabiny trzeba sprawdzić drożność

> wylotu tak samo jak drożność wlotu.

> Sam mam Bravę ale dokładnie to nawet nie wiem gdzie powietrze wylatuje, zazwyczaj w autach są to

> okolice bocznych wnęk bagażnika (nie należy takich miejsc upychać na maksa towarem, choć

> czasem wyglądają na atrakcyjne schowki, miałem tak w Safrane)

Dzięki za wsparcie love_4.gifTu na fotce mamy wylot na zewnątrz, a wewnętrzna jego część powinna być w okolicy prawego oparcia fotela w bagażniku, na osłonie nadkola. wiekowy samochód w tych kanałach prawdopodobnie będzie miał masę zawilgoconego kurzu, który dodatkowo utrudnia cyrkulację.

http://allegro.pl/fiat-brava-prawy-tylny-blotnik-cwiartka-i2063137134.html

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.