Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

swiece zaplonowe zwykłe-irydowe

Featured Replies

Napisano

Pierwszy link mi nie działa, ale pewnie ngk wink.gif , denso trwalsze znacznie ok.gif

Napisano
  • Autor

już powinien działac wink.gif , tak ngk , irydowe tez mają tyle ze jeszcze droższe do denso , ok 65zl szt.

Napisano

> już powinien działac , tak ngk , irydowe tez mają tyle ze jeszcze droższe do denso , ok 65zl szt.

a oryginalnie są irydowe ?

u mnie są irydowe i podobno nie można zwykłych icon_rolleyes.gif

oryginalne fordowskie irydowe kosztują 30zł/szt palacz.gif

Napisano

> Tak się zastanawiam , czy będzie jakaś różnica miedzy np. tymi świecami jakiś tekst , a tymi

> jakiś tekst , różnica w cenie znaczna , warto czy nie ?

Co prawda mam Diesla ale o świecach zapłonowych coś niecoś wiem. jakis tekst 1 i jakis tekst2

IMO szkoda kasy . Jak masz zwykły samochód i potrafisz sam wymienić świece to lepiej kupić dobre standardowe, lub ulepszone w sensie kształtu i liczby elektrod, np. Brisk Premium czy NGK V-line.

Napisano

> Co prawda mam Diesla ale o świecach zapłonowych coś niecoś wiem. jakis tekst 1 i jakis tekst2

hmm ja to się nie znam, ale poprzednie auto na zwykłych jeździło 60kkm (LPG), obecnie na irydowych też 60kkm (w art piszą że powinno 2x więcej icon_rolleyes.gif)

na zwykłych nie robiłem czegoś takiego co opisują w art.

"Przy przeglądach olejowych nie trzeba ich wykręcać, czyścić, sprawdzać przerw pomiędzy centralną elektrodą a bocznymi elektrodami."

spineyes.gif

> IMO szkoda kasy .

bo ?

z drugiego art wynika

"+ mniejsze spalanie

+ dłuższa żywotność

+ szybsze dogrzewanie się silnika

+ wysoka kultura pracy silnika "

hmm.gif

Napisano

Trzeba przyznać że firma Denso ma bardzo ładnie zrobioną stronę

http://www.globaldenso.com/en/products/aftermarket/plug/power/features.html

Okazuje się, że Denso Power ma cieniutką (0,4mm) elektrodę srodkową pokrytą irydem, oraz elektrodę masową w kształcie litery U, co według testów (ale przeprowadzonych na motocyklach zlosnik.gif) daje w wyniku lepsze osiągi silnika i zmniejszenie zuzycia paliwa. A ponadto świece wymagają niższego napiecia do przeskoku iskry, co ma znaczenie dla pojazdów z LPG, jest to lepiej opisane tutaj http://www.globaldenso.com/en/products/aftermarket/plug/plus/features.html

Ale to opisy firmy Denso... wink.gif

Ciekawe czy ta cieniutka jak włos elektroda środkowa się nie łamie? zlosnik.gif

Napisano

Raczej przy normalnym użytkowaniu nie ma prawa się złamać. Po za tym 0.4mm to wcale nie tak mało ok.gif

Napisano
  • Autor

oryginalnie to raczej zwykłe były , auto ma lpg i podobno własnie irydowe sie lepiej sprawdzają , tu jeszcze cos takiego znalazłem jakiś tekst , tylko czy bedzie jakas różnica ,zwykle dobre 70-80zl , a tamte 200-250zl

Napisano

> Co prawda mam Diesla ale o świecach zapłonowych coś niecoś wiem. jakis tekst 1 i jakis tekst2

Tekst numer jeden to żenua. Piszący nie ma zielonego pojęcia w temacie świec. sick.gif

Napisano
TU masz trochęwięcej o LPGLaserLine. Jeżeli chcesz pojeżdzić autem kolejne ~80kkm to warto zainwestować, zwróci Ci się wydatek
Napisano

> Tekst numer jeden to żenua. Piszący nie ma zielonego pojęcia w temacie świec.

a konkretnie?

Napisano

> TU masz trochęwięcej o LPGLaserLine.

i znowu kłania się temat bylejakości dla Polaków

tu jest wersja anglojezyczna i zupełnie inne zdjecie. Nawet wstawienie odpowiedniego obrazka jest dla kogos za trudne? facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> Tak się zastanawiam , czy będzie jakaś różnica miedzy np. tymi świecami jakiś tekst , a tymi

> jakiś tekst , różnica w cenie znaczna , warto czy nie ?

Dobre do wysilonych silników. Do zwykłych szkoda pieniędzy.

Napisano

> oryginalnie to raczej zwykłe były , auto ma lpg i podobno własnie irydowe sie lepiej sprawdzają ,

a teraz narzekasz?

Napisano

> a konkretnie?

"Generalnie im świeca zimniejsza, tym lepiej wytrzymuje długotrwałe działanie silnika na wysokich obrotach" - niekoniecznie. Zimna świeca radzi sobie po prostu z gorącym otoczeniem, niekoniecznie to musi być na wysokich obrotach. Zresztą jakie to są wysokie obroty? W silniakch zwyklych aut i motocykli te wartości różnią się znacznie.

"Takie świece wytrzymują bez najmniejszego problemy przebiegi rzędu 35-45 tysięcy kilometrów (wymianę konwencjonalnych świec zaleca się co 10-15 tysięcy km.)"

Bzdurne wartości przebiegów, zwykłe śiwece choćby w Toyocie wytrzymuja 60kkm, platyny w Fordzie 60kkm a już w japończykach ~90kkm.

"Są przy tym bezobsługowe" nie słyszałem o świecach obsługowych.

"...sprawdzać przerw pomiędzy centralną elektrodą a bocznymi elektrodami" liczba mnoga sugeruje wieloelektrodówki, nigdy nie słyszałem o sprawdzaniu w nich przerwy.

"Irydowe elektrody oddają mniej ciepła iskry oraz mniej temperatury zapalonej mieszanki" irydu jest tam mikroskopijna ilość i nie ma on wpływu na przepływ ciepła i ciepłotę świecy

"Świece irydowe nie są też zalecane na zimę" yikes.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

"Przy temperaturach ujemnych, gdy silnik dostaje bogatą mieszankę, dużo łatwiej je zalać. " A zwykłe to nie? Ciekawe czy autor słyszał o systemie samooczyszczania się z nagaru patrz żółta ramka

Napisano

> Jeżeli chcesz pojeżdzić autem kolejne ~80kkm to warto

> zainwestować, zwróci Ci się wydatek

W jaki sposób się zwróci? 80 tysięcy to żaden oszałamiający przebieg...

Napisano

> i znowu kłania się temat bylejakości dla Polaków

> tu jest wersja anglojezyczna i zupełnie inne zdjecie. Nawet wstawienie odpowiedniego obrazka jest

> dla kogos za trudne?

Ehhhh....

a tu?

Napisano

> W jaki sposób się zwróci? 80 tysięcy to żaden oszałamiający przebieg...

co ile powinno się wymieniać zwykłe świece na LPG?

Napisano

> oryginalnie to raczej zwykłe były , auto ma lpg i podobno własnie irydowe sie lepiej sprawdzają ,

> tu jeszcze cos takiego znalazłem jakiś tekst , tylko czy bedzie jakas różnica ,zwykle dobre

> 70-80zl , a tamte 200-250zl

Jak miałem Golfa III 1.6 100KM z LPG to założyłem Iskrę Gaz (jednoelektrodowa zamiast trzyelektrodowej). Plusy względem NGK: taniej, łatwiej wyregulować odstęp między elektrodami, nieco lepszy rozruch zimą na zimno. Poza tym bez zmian.

Napisano

> co ile powinno się wymieniać zwykłe świece na LPG?

wymieniam tak jak zaleca producent czyli co 60kkm i już w drugim aucie zero problemów

w oplu były zwykłe dwuelektrodowe

Napisano

> Jak miałem Golfa III 1.6 100KM z LPG to założyłem Iskrę Gaz (jednoelektrodowa zamiast

> trzyelektrodowej). Plusy względem NGK: taniej, łatwiej wyregulować odstęp między elektrodami,

> nieco lepszy rozruch zimą na zimno. Poza tym bez zmian.

Nie porownuj Iskra GAZ do NGK LPG LaserLine smile.gif

Napisano

> co ile powinno się wymieniać zwykłe świece na LPG?

co tyle ile jest zapisane w instrukcji pojazdu ok.gif

Napisano

> co tyle ile jest zapisane w instrukcji pojazdu

przy LPG zalecane jest skrócenie tego przebiegu o około 1/3. Wynika to z dużo trudniejszych warunków pracy i obciążenia elektrycznego przewodów/cewki

Napisano

> Nie porownuj Iskra GAZ do NGK LPG LaserLine

Czy gdzieś napisałem NGK LPG Laserline? hmm.gif

Napisano

> przy LPG zalecane jest skrócenie tego przebiegu o około 1/3. Wynika to z dużo trudniejszych

> warunków pracy i obciążenia elektrycznego przewodów/cewki

Pierwsze słyszę. 6 kompletów zwykłych v-lajnów zjeździłem i nie zanotowałem żadnych objawów.

Napisano

> Pierwsze słyszę.

Nic na to nie poradzę smile.gif

6 kompletów zwykłych v-lajnów zjeździłem i nie zanotowałem żadnych objawów.

może akurat Ty nie stwierdzileś. Opieram sie na rozmowa z setkami mechaników.

Napisano

> Czy gdzieś napisałem NGK LPG Laserline?

Rozmawiamy o irydówkach wieć odniosłem takie wrażenia smile.gif

Napisano

> Nic na to nie poradzę

Trudno...

> może akurat Ty nie stwierdzileś. Opieram sie na rozmowa z setkami mechaników.

Pewnie rozmawialiśmy z tymi samymi, którzy na wieść o lpg od razu rzucali w eter: "kable i świece" zanim w ogóle podnieśli pokrywę silnika...

W erracie do instrukcji fiata też nie ma skróconych terminów wymiany świec...

Napisano

> Rozmawiamy o irydówkach wieć odniosłem takie wrażenia

ZTCP były to zwyczajne v-line

Napisano
  • Autor

> a teraz narzekasz?

nie cool.gif , tylko niebawem bedzie trzeba wymienic, a nad tamtymi same och i ach , marketing robi swoje biglaugh.gif

Napisano

> W erracie do instrukcji fiata też nie ma skróconych terminów wymiany świec...

a co tam jest o LPG?

Napisano

> a co tam jest o LPG?

przegląd instalacji odbywa się razem z przeglądem samochodu co 30 tysięcy (wymiana świec)...

czyli tyle samo co bez lpg...

Napisano

> przegląd instalacji odbywa się razem z przeglądem samochodu co 30 tysięcy (wymiana świec)...

> czyli tyle samo co bez lpg...

co to za instalacja? Fabryczna? Dealerska? W jakim aucie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.