Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Słabo dmucha z nawiewów

Featured Replies

Napisano

jak już jesteśmy na fali awarii wentylacji w naszych autach to mam u siebie następujący problem. Słabo, nawet bardzo słabo dmucha z nawiewów na desce rozdzielczej i na nogi. Troszkę lepiej wygląda sytuacja z nadmuchem na szybę ale szału nie ma. Przy dmuchawie ustawionej na maksa słychać szum powietrza i wyraźnie czuć drgania deski rozdzielczej. natomiast z nadmuchów lekko odczuwalny powiew a powinno chyba urywać głowę. Auto kalibracja nie pokazuje żądnych błędów, teoretycznie przebiega prawidłowo. Podpowiedzcie który aktywator może odpowiadać na przepływ strumienia w wentylacji.

Napisano

ja w manualu mam to samo...angryfire.gif

ale wydaje mi sie ze glowna przyczyna jest dmuchawa..

zastanawialem sie czy da rade przelozyc dmuchawe z innego auta? w robocie jezdze Oplem Combo i tam na 2 biegu dmucha o wiele lepiej niz u mnie na 4 biegu... oink.gif

Napisano

> Przy dmuchawie ustawionej na maksa słychać szum powietrza

Rozumię że filtr pp masz w porządku?

Napisano

Proponuję wymienić filtr kabinowy który znajduje się na środkowym tunelu pomiędzy nogami kierowcy i pasażera. Dojście do niego jest od strony pasażera.

Ja wymieniam dwa razy w roku. Na początku też myślałem, że coś się stało z dmuchawą bo na 4 dmuchało tak jak na 1 z nowym filtrem.

Napisano

Jeżdżąc po EL-CRA wymieniam filtr pp co 10kkm bo szyby zaczynają parować a nadmuch słychać a nie czuć(czyli jak u Ciebie), Ty jeździsz po Śląsku, filtr MM węglowy kosztuje 26zł w sklepie. Wymiana to 3 minuty(robiłem w tym tygodniu) roboty w garażu, ale najpierw przez 15 minut max nadmuch gorącego powietrza na nogi, żeby plastiki się rozgrzały, żebyś nie połamał nic a zwłaszcza tych wciskanych parasoleczek.

Pozdrawiam BAS

Napisano

+ 1 do filterka- wymień i sprawdź

Napisano

> filtr MM węglowy kosztuje 26zł w sklepie.

To i ja się podłączę do tematu bo też mi nie dmucha.... a w częstochowie najtańszy filtr pp do stilo kosztuje 74zł facepalm%5B1%5D.gif

Tak się zastanawiam czy nie zamówić na allegro kilku szt. ma to znaczenie z jakiej firmy wezme itp?

np. coś takiego: http://allegro.pl/filtr-kabinowy-k1103-fiat-stilo-1-9-jtd-bravo-ii-i2110720873.html

może być ?

Pozdrawiam.

Napisano

> To i ja się podłączę do tematu bo też mi nie dmucha.... a w częstochowie najtańszy filtr pp do

> stilo kosztuje 74zł

Ktoś chyba upadł na głowę. facepalm%5B1%5D.gif

> Tak się zastanawiam czy nie zamówić na allegro kilku szt. ma to znaczenie z jakiej firmy wezme itp?

> np. coś takiego:

> http://allegro.pl/filtr-kabinowy-k1103-fiat-stilo-1-9-jtd-bravo-ii-i2110720873.html

> może być ?

Nie wiem, przez zupełny przypadek zawsze jeździłem na MM, faktycznie z tymi 26zł to się pomyliłem bo ostatnio płaciłem 31zł(węglowy, zwykły pewnie tańszy), nie wiem dlaczego aż tak podrożały.

Zadzwoń tutaj, prowadzą wysyłki. Od biedy możemy zrobić tak, że kupię u nich i Ci wyślę, ale nie mam koncepcji w co to zapakować, żeby w transporcie nie uległo zniszczeniu, inna opcja to z Łodzi na południe pewnie dość często ktoś jeździ, więc mógłby Ci to zabrać i odebrałbyś z trasy.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> jak już jesteśmy na fali awarii wentylacji w naszych autach to mam u siebie następujący problem.

> Słabo, nawet bardzo słabo dmucha z nawiewów na desce rozdzielczej i na nogi. Troszkę lepiej

> wygląda sytuacja z nadmuchem na szybę ale szału nie ma. Przy dmuchawie ustawionej na maksa

> słychać szum powietrza i wyraźnie czuć drgania deski rozdzielczej. natomiast z nadmuchów lekko

> odczuwalny powiew a powinno chyba urywać głowę. Auto kalibracja nie pokazuje żądnych błędów,

> teoretycznie przebiega prawidłowo. Podpowiedzcie który aktywator może odpowiadać na przepływ

> strumienia w wentylacji.

U mnie podobnie, na szybę dmucha, a na twarz oraz nogi nie bardzo. Po godzinie jazdy nogi zmarznięte na maks no.gifno.gif. Ale u mnie ewidentnie aktywator nawala, bo nie słychać żeby przełączał klapami.

Napisano

> To i ja się podłączę do tematu bo też mi nie dmucha.... a w częstochowie najtańszy filtr pp do

> stilo kosztuje 74zł

Przebijam ja płaciłem u klimaciarza jesienią - 86 zł za ów filtr i to niby

jakiś tańszy zamiennik.

Napisano

stilo nigdy nie powalało siłą nawiewu, stary filtr tego nigdy nie polepszy...

Proponuję moją strategię- zakup 4 sztuk i wymiany mniej-więcej z oponami - "będziesz Pan zadowolony"

Można też na SSP zebrać zamówienia i hurtem zakup zrobić.

Jeśli się potwierdzi, że wytrzeszcz ma ten sam co stilo biorę od strzału kolejne min 4 sztuki.

Napisano

> Przebijam ja płaciłem u klimaciarza jesienią - 86 zł za ów filtr i to niby

> jakiś tańszy zamiennik.

ZTCP oryginał(MM, ten sam, za który ja płacę 31zł za węglowy) w ASO kosztuje 94zł i sami mi poradzili, żebym kupił gdzieś indziej i sobie wymienił albo oni mi go wymienią jak przywiozę.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Można też na SSP zebrać zamówienia i hurtem zakup zrobić.

> Jeśli się potwierdzi, że wytrzeszcz ma ten sam co stilo biorę od strzału kolejne min 4 sztuki.

juz raz zakup zbiorowy robiliśmy - Kuba zamawiał tu jakis tekst wink.gif

W punto wg kat MM jest inny:

Punto (188) BCF152 - filtr papierowy (z węglem nie ma)

Stilo + Multiwagon BCF179 filtr papierowy BCF342 filtr węglowy

Napisano

> faktycznie z tymi 26zł to się pomyliłem

Dzisiaj po drodze na wlocie do Gliwic wszedłem do jakiegoś sklepu z banerem 'filtry i oleje' i kupiłem zwykły filtr z Hart'a za................ 26zł 270635636-JUMP2.gif

Niestety mieli ostatnią sztukę więc nie mam zapasu, ale przejeżdżam tam kilka razy w tygodniu więc nie problem wink.gif

Napisano
  • Autor

> Rozumię że filtr pp masz w porządku?

w sumie ostatni raz filtr pp wymieniałem jakoś przed jesienią, może już pora na niego. Na szczęście na półce leży nówka sztuka, jutro wymienię i sprawdzę czy pomogło ok.gif

Napisano

> Dzisiaj po drodze na wlocie do Gliwic wszedłem do jakiegoś sklepu z banerem 'filtry i oleje' i

> kupiłem zwykły filtr z Hart'a za................ 26zł

> Niestety mieli ostatnią sztukę więc nie mam zapasu, ale przejeżdżam tam kilka razy w tygodniu więc

> nie problem

ktory to sklep/ulica?

Napisano

> ktory to sklep/ulica?

Jutro jak znajdę paragon w samochodzi to Ci napiszę dokładnie, a sięgając myślami to będzie między Zjazdem na 88 a skrętem do Cinka_, jakieś ja wiem.... 300m przed skrętem, po lewej stronie patrząc od Tarnowskich Gór, takie 2 sklepy obok siebie, kupowałem w tym w głębi placu z reklamą 'filtry i oleje' wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> stilo kosztuje 74zł

> Tak się zastanawiam czy nie zamówić na allegro kilku szt. ma to znaczenie z jakiej firmy wezme itp?

> np. coś takiego:

> http://allegro.pl/filtr-kabinowy-k1103-fiat-stilo-1-9-jtd-bravo-ii-i2110720873.html

> może być ?

> Pozdrawiam.

A gdzie w Cz-wie pytałeś ?

W wymienialni olejów na ul .Bór firma Olchem mogą mieć taniej.

Napisano

> A gdzie w Cz-wie pytałeś ?

> W wymienialni olejów na ul .Bór firma Olchem mogą mieć taniej.

No w Olchemie nie pytałem, ale wątpie.... ostatnio coś u nich slabo idzie, nawet Mobil1 nie mają w sprzedaży...

piQ - AutoGP s.c. 44-102 Gliwice, ul. Tarnogórska 108

Filtr wymieniony, wieczorem zdam relacje jak grzeje wink.gif Poprzedni był konkretnie zasyfiony 033102bebe_1_prv.gif

Nie polecam wymiany na tych temp. niby słońce świeci a zimno jak nie wiem, plastiki sztywne.... no i tak bega śrubka facepalm%5B1%5D.gif ale odkryłem że z boku też jest otwór do przykręcenia i teraz z boku przykręciłem a nie od spodu 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> No w Olchemie nie pytałem, ale wątpie.... ostatnio coś u nich slabo idzie, nawet Mobil1 nie mają w

> sprzedaży...

> piQ - AutoGP s.c. 44-102 Gliwice, ul. Tarnogórska 108

> Filtr wymieniony, wieczorem zdam relacje jak grzeje Poprzedni był konkretnie zasyfiony

> Nie polecam wymiany na tych temp. niby słońce świeci a zimno jak nie wiem, plastiki sztywne.... no

> i tak bega śrubka ale odkryłem że z boku też jest otwór do przykręcenia i teraz z boku

> przykręciłem a nie od spodu

no juz wcześniejszy opis okolicy wyjaśnił mi który to sklep 20.GIF

Jak sie zrobi cieplej to ja też wymieniam filtr. Niby wszystko wieje u mnie ok ale filtr wymieniany ponad 15ooo temu więc profilaktycznie zmienię jak za takie śmieszne pieniążki jest smile.gif

Napisano

No, nareszcie cieplutko w aucie :D Na połowie zakresu mocy nadmuchu aż parzy w twarz 270635636-JUMP2.gif

...choć drugą stroną medalu jest fakt że już tak ochoczo wskazówka temp. nie staje, a przy nawet krótkich postojach (światła etc.) delikatnie się odchyla od pionu ;P

Pozdrawiam.

Napisano

> No, nareszcie cieplutko w aucie :D Na połowie zakresu mocy nadmuchu aż parzy w twarz

> ...choć drugą stroną medalu jest fakt że już tak ochoczo wskazówka temp. nie staje, a przy nawet

> krótkich postojach (światła etc.) delikatnie się odchyla od pionu ;P

> Pozdrawiam.

Inaczej mówiąc wymiana profilaktyczna dała zaskakująco pozytywne rezultaty?

Napisano

> No, nareszcie cieplutko w aucie :D Na połowie zakresu mocy nadmuchu aż parzy w twarz

> ...choć drugą stroną medalu jest fakt że już tak ochoczo wskazówka temp. nie staje, a przy nawet

> krótkich postojach (światła etc.) delikatnie się odchyla od pionu ;P

> Pozdrawiam.

przy tych mrozach to mi wskazówka temp. spada powoli na postoju (na klimatroniku nastawione 22*C i 4-5 kreski na prędkości nawiewu 270751858-jezyk.gif)

PS. jak nawiewy wyłącze to sie trzyma pionowo badz rośnie bardzo wolno do pionu....

Napisano

> Inaczej mówiąc wymiana profilaktyczna dała zaskakująco pozytywne rezultaty?

Zgadza się 20.GIF

W życiu bym nie powiedział że filtr potrafi tak trzymać... co prawda do tej pory może nie miałem sopli na nosie, ale stilon ewidentnie nie grzał, cały czas zwalałem to na termostat... ale po wymianie nic wiele to dało, poza pionem wskazówki. Filtra kabinowego z racji ceny nie zamierzałem wymieniać 'bo może to on'. Ale jak bas napisał te magiczne 26zł, rozejrzałem się po alledrogo i faktycznie tylko w świętym miescie takie ceny mają... się złożyło że wszedłem do tego sklepy w Gliwicach i kupiłem wink.gif

Z godzine temu wracałem od mulher.gif, -12*C a w stilonie w momencie ciepło... nawet w nogi wink.gif Także każdemu komu zimno w stilonie polecam wymianę filtra kabinowego a poczucie róznicy/ciepła gwarantowane wink.gif

Pozdrawiam.

Napisano

> Z godzine temu wracałem od , -12*C a w stilonie w momencie ciepło... nawet w nog

Dodam jednak, że w Stilonie ktoś kto pojektował nawiew na nogi

zamienił się z jakimś łosiem na łby... Otóż żeby na nogi dmuchała

jedna mała krateczka po prawej stronie jeśli chodzi o kierowcę, oraz

po lewej - jeśli chodzi o pasażera, to jest skandal....

W innych autach jest nawet czasem taki półkolisty "tunel" z wieloma

dziurkami i wylotami dookoła nóg...

Napisano

> Dodam jednak, że w Stilonie ktoś kto pojektował nawiew na nogi

> zamienił się z jakimś łosiem na łby... Otóż żeby na nogi dmuchała

> jedna mała krateczka po prawej stronie jeśli chodzi o kierowcę, oraz

> po lewej - jeśli chodzi o pasażera, to jest skandal....

> W innych autach jest nawet czasem taki półkolisty "tunel" z wieloma

> dziurkami i wylotami dookoła nóg...

No z tym się zgodzę..., nie wspominając o tym że jest tak ułożony że zamiast dmuchać na nogi, to dmucha pod nie.... a ciężko prowadzić samochód nie trzymając nóg na pedałach....

...i z przykrością muszę przyznać że to nie jedyna szalona twórczość konstruktorów fiata.... gdzie by człowiek nie zajrzał to jest tak pomyślane że żal ściska facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

No to teraz zróbcie tak.....

Kuwety gumowe lub inne dywaniki przesuwamy tak aby zasłoniły tylne wyloty w podłodze.....

Następnie cieszymy się lepszym nawiewem na nóżki z przodu.... zlosnik.gif

Napisano

> No to teraz zróbcie tak.....

> Kuwety gumowe lub inne dywaniki przesuwamy tak aby zasłoniły tylne wyloty w podłodze.....

> Następnie cieszymy się lepszym nawiewem na nóżki z przodu....

Czekaj czekaj, rozrysuj mi to yikes.gif

Napisano

> Czekaj czekaj, rozrysuj mi to

co tu rysować?

90% jesteś sam w aucie.

zasłaniając tył poprawisz przód.

mówimy oczywiście o podłodze

biglaugh.gif

Napisano

> Czekaj czekaj, rozrysuj mi to

pod przednimi fotelami masz nadmuchy na nogi na tyl. Jak docisniesz tylne dywaniki gleboko to przytkasz wink.gif

A wracajac na przod.. faktycznie troche idiotycznie rozwiazali zeby poczuc ( przynajmniej ja) musze.....

.... nacisnac pieta pedal stopu wink.gifspineyes.gif

Dopiero jak tak gleboko wsadze noge to czuc ze wieje. Oczywiscie pozycja wrecz niemozliwa do uzyskania podczas jazdy sick.gif

Napisano

> pod przednimi fotelami masz nadmuchy na nogi na tyl. Jak docisniesz tylne dywaniki gleboko to

> przytkasz

> A wracajac na przod.. faktycznie troche idiotycznie rozwiazali zeby poczuc ( przynajmniej ja)

> musze.....

> .... nacisnac pieta pedal stopu

Wierzchem prawej stopy przytul się do tego plastiku, będzie ciepło,

ale tylko w jedną nogę. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Rozumię że filtr pp masz w porządku?

pokonałem zimno i wymieniłem filtr, to co zobaczyłem przerosło moje oczekiwania. Filtr który kiedyś był biały teraz była czarny i bardzo brudził. Sama sadza sick.gif

Ale za to teraz urywa głowę :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.