Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana oleju w skrzyni biegów

Featured Replies

Napisano

Są dwaj pacjenci - Astra G, 1,4 16V, rocznik 2000, przejechane 150kkm oraz Astra H 1,4 16V, rocznik 2006, przejechane 120kkm. I teraz pytanie - czy wymienić (profilaktycznie) olej w skrzyni biegów? Dodam, że ze skrzyniami wszystko jest OK. I przy okazji jeśli wymieniać to jaki olej polecacie i ewentualnie ile go wchodzi?

Napisano

Jesli chcez troche na łatwiznę to odkrec wziernik w skrzyni, wypompuj duża strzykawka z wężykiem stary olej i wpompuj nowy, olej kup w aso nie jest drogi

Napisano

że tak powiem eeeee, a po co?

Jak by to była asterka z 92r to bym się zastanawiał nad wymianą, ale jak się nic nie dzieje a autko w miarę młode to się nie wymienia tylko okresowo sprawdza czy jest

można też przyjąć metodę taka pół na pół czyli wymiana oleju przy wymianie sprzęgła, częściej na pewno nie ma sensu

Napisano

> Są dwaj pacjenci - Astra G, 1,4 16V, rocznik 2000, przejechane 150kkm oraz Astra H 1,4 16V, rocznik

> 2006, przejechane 120kkm. I teraz pytanie - czy wymienić (profilaktycznie) olej w skrzyni

> biegów? Dodam, że ze skrzyniami wszystko jest OK. I przy okazji jeśli wymieniać to jaki olej

> polecacie i ewentualnie ile go wchodzi?

Ja bym wymienił przy takich przebiegach. Mój corsolot ma 85 tys i tez sie zastanawiam nad wymianą, ale ja jeszcze poczekam do 100 tys. Gdzieś czytałem ze jednak warto. Tym bardziej ze koszt nie wiecej jak 100 zł.

Napisano

W moim astrolocie wymieniałem olej przy jakiś 170 kkm i powiem CI szczerze, konsystencję którą spuściłem przez odkręcony dekiel skrzyni wcale nie przypominał oleju a zwarzoną śmietanę a o zapachu nie wspomnę.

Moim zdaniem, jeżeli zamierzasz autem jeździć jak najdłużej to wymianę oleju w skrzyni zaleciłbym co 100kkm, jeżeli auto pokonuje trasy na autostradach skróciłbym interwał o 25kkm.

PZDR VEN

Napisano

z tym się jak najbardziej zgodzę, czyli można przyjąć, że olej wymieniać przy wymianie sprzęgła, mnie kiedyś jeden znafca chciał naciągnąć na wymianę oleju w skrzyni co 2 wymiana w silniku, czyli co 30kkm w skrzyni yikes.gif

Napisano

> czyli co 30kkm w skrzyni

To faktycznie przesada.

> czyli można przyjąć, że olej wymieniać przy wymianie sprzęgła,

No nie wiem jak często wymieniasz sprzęgło, ale ja mam nalatane już 256 kkm a sprzęgło ciągle te z jakim wyjechała z fabryki.

PZDR VEN

Napisano

> No nie wiem jak często wymieniasz sprzęgło, ale ja mam nalatane już 256 kkm a sprzęgło ciągle te z

> jakim wyjechała z fabryki.

To chyba zalezy od tego gdzie wiecej kilometrow samochod przejzdzil, w miejskich korkach sprzeglo jest znacznie czesciej uzywane niz w dlugich trasach.

Pozdrawiam

Napisano

Ja u siebie wymieniałem przy ok 175 kkm i prawdę mówiąc niewiele się różnił od tego co wlewałem

Napisano

> Ja u siebie wymieniałem przy ok 175 kkm i prawdę mówiąc niewiele się różnił od tego co wlewałem

a było go tyle samo czy coś uciekło?

Napisano

> To chyba zalezy od tego gdzie wiecej kilometrow samochod przejzdzil, w miejskich korkach sprzeglo

> jest znacznie czesciej uzywane niz w dlugich trasach.

> Pozdrawiam

W asterce sprzegło ma 230 tys. i żadnych oznak do wymiany. 80% przebiegu warszawskie korki waytogo.gif

Napisano

> W moim astrolocie wymieniałem olej przy jakiś 170 kkm i powiem CI szczerze, konsystencję którą

> spuściłem przez odkręcony dekiel skrzyni wcale nie przypominał oleju a zwarzoną śmietanę a o

> zapachu nie wspomnę.

Potwierdzam. W swoich opelkach też wymieniałem. Wygląd oleju i zapach nie do zapomnienia hehe.gif

Napisano

> a było go tyle samo czy coś uciekło?

Nie sprawdzałem ile go wyleciało, ale nieszczelności żadnych nie było

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.