Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ostatnie pytanie z serii co wybrać już blisk końca

Featured Replies

Napisano

Po kilkudziesięciu zmarnowanych godzinach, w koncu jesteśmy bliżej końca podjęcia decyzji co za auto kupujemy. Po sprawdzeniu kilku świetnych egzemplarzy używanych daliśmy sobie spokój bo kupić używane dobre auto to cieżki temat.

Na placu boju zostały dwie sztuki i szukam argumentów za i przeciw każdej z nich. Założenie podstawowe automat, benzyna i wersja więcej niż przyzwoita:

Volkswagen touran 1.4TSI DSG

plusy:

bo to volkswagen smile.gif (od razu piszę że nigdy nie miałem)

świetna skrzynia DSG

lepsze ceny przy odsprzedaży

mniejszy aptet na paliwo

minusy:

droższy o 15 tysięcy

1.4 to silnik który może mieć problemy (ale tu bieżemy 5 lat gwarancji)

ciutke gorzej wyposażony (np. materiał z alkantarą, brak asystenta pasa ruchu), ale za to sam parkuje smile.gif

Renault GS 2.0 16V CVT

plusy:

niższa cena o 15%

lepiej wyposażony (nie można nic już dorzucić)

silnik bez turbiny

auto które chcemy kupić miałoby być z niemieckiej produkcji (bo na polske nie robią tego co bym chciał mieć)

minusy:

skrzynia CVT temat cieżki do ogarnięcia

bo to Renault i straci więcej na wartości i trudniej będzie sprzedać

paliwożerna jednostka

Może dołożycie więcej agrumentów za i przeciw każdego z tych aut, ja osobiście skłaniam się ku VW ale kusi mnie niższa cena w Renault.

Aha na renault czeka się 6 tygodni na vw 4 miesiące yikes.gif

Napisano

> Po kilkudziesięciu zmarnowanych godzinach, w koncu jesteśmy bliżej końca podjęcia decyzji co za

> auto kupujemy. Po sprawdzeniu kilku świetnych egzemplarzy używanych daliśmy sobie spokój bo

> kupić używane dobre auto to cieżki temat.

zlosnik.gif

> Na placu boju zostały dwie sztuki

A jak auto będzie użytkowane ile kkm rocznie i w jakich "warunkach" ?

Napisano

VW ci zaraz ukradną wink.gif

Nigdy nie jeździłem CVT, ale tu domyślam się, że VW z DSG ma 3 długości przewagi... chyba już wolałbym manuala do reno.

Napisano

Mysle, ze od 1wl, dobrze wyp nie bedzie trudno sprzedac

Utrata wartosci wieksza, ale i cena mocno rozna

Zalezy na jaki okres bierzesz bo jak nie duzo dluzej niz gwar to nie boj sie CVT

Mysle, ze ten GS do kruzowania po miescie bedzie de best

Napisano
  • Autor

> Mysle, ze od 1wl, dobrze wyp nie bedzie trudno sprzedac

> Utrata wartosci wieksza, ale i cena mocno rozna

no tak ale wydaje mi się że te 15 tysi się odzyska przy sprzedaży

> Zalezy na jaki okres bierzesz bo jak nie duzo dluzej niz gwar to nie boj sie CVT

no gwarancja 5 lat, a ile autem bedziemy jezdzic zalezy od tego jak sie bedzie sprawowac, bo mi sie podobaja te auta i nawet jak zona nie bedzie chciala to sobie zostawie.

> Mysle, ze ten GS do kruzowania po miescie bedzie de best

no wiesz, dzięki tobie cena jest taka, salon z katowic stanął na głowie i załatwili tak że mogę kupić auto z niemieckiego rynku (jakis debil w polsce wymyslil ze wersja top wystepuje w autmacie tylko w jasnej tapicerce a nie ciemnej), cene tez zrobili bardzo dobra dajac solidny rabat

Napisano
  • Autor

> VW ci zaraz ukradną

dramatyzujesz smile.gif

> Nigdy nie jeździłem CVT, ale tu domyślam się, że VW z DSG ma 3 długości przewagi... chyba już

> wolałbym manuala do reno.

automat to podstawowe kryterium

Napisano
  • Autor

> A jak auto będzie użytkowane ile kkm rocznie i w jakich "warunkach" ?

wiesz co uzytkowane bedzie normalnie do codziennej jazdy, nie robimy duzo kilometrow bo zona teraz w domu siedziec bedzie przez najblizszy przynajmniej rok, a ja w biurze bywam raz w tygodniu, wiec poprostu autko do przemieszczania sie od a do b i jakies wyjazdy na wakacje z dzieciakami. Stad benzyniak bo diesel by sie przy nas meczyl

Napisano

> w GS tego sie najbardziej boje

Zobacz kto jest producentem tej skrzyni i gdzie ona jeszcze wystepuje

Napisano

> wiesz co uzytkowane bedzie normalnie do codziennej jazdy CIACH

Z tych 2 opcji, mimo wszystko wziąłbym Tourana.

A jeśli coś francuskiego to C4 GP chyba hmm.gif

Touran z DSG będzie palił śladowe ilości paliwa w porównaniu do tego Renuara.

No i VW to VW, ze wszystkimi tego konsekwencjami zlosnik.gif

Napisano

Z tych dwoch to wybor pomiedzy niezawodnoscia/trwaloscia/mysla techniczna a finezja, komfortem itd.

Tourana bym nie kupil za wyglad, mnie sie akurat strasznie nie podoba...co do silnika to bije tego 2.0 na glowe pod wzgledem elastycznosci, zuzycia benzyny, itd. Skrzynia tak samo...

Ale rozumiem twoj problem bo ja przez dwa miesiace co tydzien bylem w salonie Renault w celu zakupienia Scenika 1.4TCE Privilege.....i nie kupilem.

Napisano
  • Autor

> Z tych dwoch to wybor pomiedzy niezawodnoscia/trwaloscia/mysla techniczna a finezja, komfortem itd.

no coś w tym jest cieżko tylko stwierdzić co jest lepsze smile.gif

> Tourana bym nie kupil za wyglad, mnie sie akurat strasznie nie podoba...co do silnika to bije tego

> 2.0 na glowe pod wzgledem elastycznosci, zuzycia benzyny, itd. Skrzynia tak samo...

akurat nam się bardzo podoba zwłaszcza highline z dodatkami robi wrażenie

> Ale rozumiem twoj problem bo ja przez dwa miesiace co tydzien bylem w salonie Renault w celu

> zakupienia Scenika 1.4TCE Privilege.....i nie kupilem.

no ja też pare razy byłem odrzuciła mnie nowa wersja privilege bo tylko dwukolorowa, ale salon jeden stanal na wysokosci zadania i powiedzieli ze sciagna czarny srodek z produkcji ktora robia na niemcy smile.gif tam tez lepsze wyposazenie

Napisano

Jeżeli szukasz większego pojazdu to może zostaniesz przy Oplu i nowa Zafira Tourer:

9654_opel_zafira_tourer_1.jpg

W salonie można już oglądać... zlosnik.gif

Napisano

> no coś w tym jest cieżko tylko stwierdzić co jest lepsze

> akurat nam się bardzo podoba zwłaszcza highline z dodatkami robi wrażenie

> no ja też pare razy byłem odrzuciła mnie nowa wersja privilege bo tylko dwukolorowa, ale salon

> jeden stanal na wysokosci zadania i powiedzieli ze sciagna czarny srodek z produkcji ktora

> robia na niemcy tam tez lepsze wyposazenie

Cześć!!! Turana..... mniej stracisz przy sprzedaży...

jak bierzesz salonowego to przedzwoń sobie i niech Ci zrobią ofertę w Iner-welm Bielsko Biała - paru znajomych kupiło tam taniej vw-eje niż w nomie w kato...

a od kato do BB masz więcej ok 50-60 km więc spróbuj...

Jaki Ten świat mały kolego arogalski:) pozdro AZIK

bo jak mniemam spotkaliśmy się niedawno (wirtualnie) na Turanach smile.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli szukasz większego pojazdu to może zostaniesz przy Oplu i nowa Zafira Tourer:

> W salonie można już oglądać...

wiesz, myslalem o tym ale koszt wyższy niż vw icon_eek.gif po drugie świeżynka i bedzie miec pewnie duzo chorob wieku dzieciecego - tak mi powiedzial zaprzyjazniony kierownik serwisu smile.gif

Inna sprawa ze nie mozna bylo jeszcze do niedawna nigdzie tego zobaczyc

Napisano
  • Autor

> Cześć!!! Turana..... mniej stracisz przy sprzedaży...

to wim

> jak bierzesz salonowego to przedzwoń sobie i niech Ci zrobią ofertę w Iner-welm Bielsko Biała -

> paru znajomych kupiło tam taniej vw-eje niż w nomie w kato...

> a od kato do BB masz więcej ok 50-60 km więc spróbuj...

wiesz tylko ja jestem z Wrocka smile.gif a tutaj dostalem duzy rabat jak na VW

> Jaki Ten świat mały kolego arogalski:) pozdro AZIK

> bo jak mniemam spotkaliśmy się niedawno (wirtualnie) na Turanach

no tak jednak dobrych zrodel informacji jest malo smile.gif

Napisano

> Cześć!!! Turana..... mniej stracisz przy sprzedaży...

Ale czy różnica wyniesie choćby te 15.000?

Bo taka jest różnica teraz w zakupie.

Napisano
  • Autor

Po analizie wszystkich za i przeciw wybraliśmy pojazd i w przyszłym tygodniu będziemy go zamawiać. Nie będzie już głupich pytań z serii co wybrać smile.gif

Będzie to touran w wersji highline z kilkoma dodatkami z silnikiem 1,4 TSI z DSG

5letnia gwarancja daje duża szansę na święty spokój nawet jakby były jakieś problemy z autkiem (czyt. silnikiem).

Najgorszy to okres oczekiwania do 4,5 miesiąca, ale cóż takie życie. Może uda się troszkę go skrócić, ale to będzie wiadomo za jakiś miesiąc beksa.gif

Napisano

> Będzie to touran w wersji highline z kilkoma dodatkami z silnikiem 1,4 TSI z DSG

Pogratulować wyboru ok.gif

Chciałem napisać, że będzie wciskać w fotel, ale sprawdziłem i okazuje się nie ma wersji 160KM tylko 140KM i 170KM w wersji cross hmm.gif

Także będzie trochę zlosnik.gif wciskać w fotel, a samo auto konserwatywne i podoba mi sie ok.gif

Napisano
  • Autor

> Pogratulować wyboru

zlosnik.gif

> Chciałem napisać, że będzie wciskać w fotel, ale sprawdziłem i okazuje się nie ma wersji 160KM

> tylko 140KM i 170KM w wersji cross

wziąłem 140KM, 170KM jak będzie trzeba to się zrobi, jednak ponoć 140KM na to auto rodzinne (bo tak moja żona to nazywa) wystarczy by się z dzieciakami bujac

> Także będzie trochę wciskać w fotel, a samo auto konserwatywne i podoba mi sie

E tam jeździłem podobnym jest naprawdę fajnie, 105KM to meczy się już smile.gif

Napisano

> E tam jeździłem podobnym jest naprawdę fajnie,

Jest fajnie, bo on w serii ma więcej niż 140KM, a po programie potrafią mieć +/- 200KM shocked.gif

Przynajmniej tak było z tymi wcześniejszymi wersjami.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.