Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z Croma, spalanie i filtr cząstek

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie do Was użytkowników Crom. Kupiłem samochód Fiat Croma 1.9 16V JTD 150KM z 2006r. Samochód nie osiąga temperatury 90 stopni, nawet na długiej trasie czy w garażu na postoju. Jeżdżone tylko w zimie także może to ma jakiś wpływ. Dodatkowo włącza mi sie wyopalanie filtra cząstek stałych, samochód pali jak Jelcz i dymi jak Jelcz, na deser wyskakuje błąd check engine i ten błąd jest od filtra bo sprawdzałem. Zapchanie filtra pokazuje mi na 93,72%. Ostatecznie pali za dużo bo ponad 7 litrów na trasie. Co zrobić żeby to działało, jeżeli w grę wchodzi usunięcie filtra to czy ktoś to robił i jak to sie robi żeby było dobrze. Pozdrawiam Wszystkich i wielkie dzięki

Napisano

Jesli nie osiaga 90*C, to termostat do wymiany.

Co do DPF to jest normalne ze w trakcie wypalania, auto pali wiecej, ale o kopceniu nie slyszalem od nikogo jeszcze.

Napisano
  • Autor

> Jesli nie osiaga 90*C, to termostat do wymiany.

Temperaturę osiąga najwyższą jakieś 75 stopni, wyżej mi sie nie udało nawet podczas gazowania na postoju w garażu.

A czy brak temperatury może mieć wpływ na wypalanie filtra że nie może sobie poradzić ?? No bo na spalanie chyba ma

Napisano

> Temperaturę osiąga najwyższą jakieś 75 stopni,

To termostat do wymiany.

DPF z tego co pisal kolega bas i nawet instrukcja to mowi ze trzeba przez pare kilometrow jechac z jednostajna predkoscia i bodajze 2000obr/min musi byc.

Napisano
  • Autor

> To termostat do wymiany.

> DPF z tego co pisal kolega bas i nawet instrukcja to mowi ze trzeba przez pare kilometrow jechac z

> jednostajna predkoscia i bodajze 2000obr/min musi byc.

Ja tak robiłem a tu lipa bo wyskoczył check engine no i jak go wykasowałem to znów włączyło się wypalanie i znów błąd. Nie wiem co robić żeby normalnie chodziła, chciałbym wyrzucić ten filtr ale to jest dość kosztowne dlatego myślałem że ktoś mi coś poradzi jak sie pozbyć problemu

Napisano

To zrobic wypalanie serwisowe,ale moze ktos wypowie sie kto ma DPF,A skad kolega wogole jest bo tego nie wiemy.

Ps.

Wpierw powinno sie przywitac w odpowiednim watku, napisac cosik o sobie i aucie.

Napisano

> Witam

> Mam pytanie do Was użytkowników Crom. Kupiłem samochód Fiat Croma 1.9 16V JTD 150KM z 2006r.

> Samochód nie osiąga temperatury 90 stopni, nawet na długiej trasie czy w garażu na postoju.

> Jeżdżone tylko w zimie także może to ma jakiś wpływ. Dodatkowo włącza mi sie wyopalanie filtra

> cząstek stałych, samochód pali jak Jelcz i dymi jak Jelcz, na deser wyskakuje błąd check

> engine i ten błąd jest od filtra bo sprawdzałem. Zapchanie filtra pokazuje mi na 93,72%.

> Ostatecznie pali za dużo bo ponad 7 litrów na trasie. Co zrobić żeby to działało, jeżeli w grę

> wchodzi usunięcie filtra to czy ktoś to robił i jak to sie robi żeby było dobrze. Pozdrawiam

> Wszystkich i wielkie dzięki

Według mnie do sprawdzenia:

- Klapy wirowe w kolektorze ssącym (na bank niesprawne)

- EGR, czy działa i czy nie jest zasyfiony

- termostat raczej do wymiany jeśli nie potrafisz osiągnąć 90 stopni i utrzymać tej temperatury. Oczywiście diesel słabo się grzeje, zwłaszcza w mrozy po 20 stopni.

- U mnie póki miałem DPF też podczas wypalania waliło sadzą jak w jelczu (czasami).

Dlaczego mam taki tok myślenia?

Ot - jak EGR będzie niesprawny i klapy ,,uwalone'' to tworzą się warunki bardzo niekorzystne dla DPF, bywały przypadki śmierci Turbiny + DPF z powodu zasyfienia sinika przez niesprawne EGR i klapy. Twoje problemy na 90 % będą spowodowane standardowymi usterkami w 1,9 MJTD 150 zwłaszcza z pierwszych roczników (przed wprowadzeniem pozmianowego kolektora z tworzywa)

Napisano

Z jakiegoś powodu wypalanie nie przebiega, nie kończy się prawidłowo. Ja wybrałbym się na przejażdżkę z laptopem i FES'em monitorując stan wypalania/zatkania, temperaturę filtra (nie silnika), różnicę ciśnień na DPF.

Być może któryś z czujników temperatury lub ciśnień nie działa prawidłowo albo jest uszkodzony.

U mnie pomimo, że termostat utrzymuje również temp. silnika w okolicach 72st.C z wypalaniem nie ma problemu. Startuje gdy zatkanie osiągnie 80%, silnik jest rozgrzany, prędkość powyżej ok. 80 km/h. Być może sterownik sprawdza obroty a nie prędkość.

Średnia temperatura wypalania to 640st.C. Średni czas regeneracji 630s.

Napisano

Może to jednak problem z samym filtrem lub z tymi wężykami które podobno lubią pęknąć a idące od filtra do czujnika różnicy ciśnień

Co do temperatury to jazda na niedogrzanym silniku ani nie jest ekonomiczna ani zdrowa dla silnika więc radze wymienić termostat... no i to co wszystkim radzę - rozebrać EGR i dobrze przeczyścić razem z rozebraniem cewki old.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki za szybką odpowiedź, wiem już o co będę sprawdzał u mechanika, ale mam jeszcze pytanie a mianowicie

Jest ktoś z Rzeszowa kto ma Crome i wie jak wyrzucić ten filtr ( nie chodzi mi o firmy bo to kosztuje bardzo dużo), bo musze coś zadziałać żeby można było jeździć

Napisano

> Dzięki za szybką odpowiedź, wiem już o co będę sprawdzał u mechanika, ale mam jeszcze pytanie a

> mianowicie

> Jest ktoś z Rzeszowa kto ma Crome i wie jak wyrzucić ten filtr ( nie chodzi mi o firmy bo to

> kosztuje bardzo dużo), bo musze coś zadziałać żeby można było jeździć

w garażu za flaszke nikt ci tego nie zrobi

Napisano

> Jest ktoś z Rzeszowa kto ma Crome i wie jak wyrzucić ten filtr ( nie chodzi mi o firmy bo to

Problem jest w tym , że nie wystarczy DPF-a usunąć tylko fizycznie .

Niezbędna jest jeszcze ingerencja w programie sterownika silnika , a tego ci nikt nie zrobi za parę groszy .

Napisano

> Dzięki za szybką odpowiedź, wiem już o co będę sprawdzał u mechanika, ale mam jeszcze pytanie a

> mianowicie

Napisz na priv, powiem jak to zrobić za grosze. Tyko, czy rzeczywiście winny jest DPF? Może jednak osprzęt dolotowy lub wtryski?

Pozdrawiam.

Napisano

> Napisz na priv, powiem jak to zrobić za grosze. Tyko, czy rzeczywiście winny jest DPF? Może jednak

> osprzęt dolotowy lub wtryski?

> Pozdrawiam.

Nie ma metody zrobienia tego pożądnie za grosze, za ,,grosze'' to będzie druciarstwo.

Aby w przyszłości nie generować problemów konieczne jest usunięcie tego ,,softowo'' i to tak na prawdę najwięcej kosztuje.

Napisano

> Nie ma metody zrobienia tego pożądnie za grosze, za ,,grosze'' to będzie druciarstwo.

> Aby w przyszłości nie generować problemów konieczne jest usunięcie tego ,,softowo'' i to tak na

> prawdę najwięcej kosztuje.

Dokładnie...

Można zrobić tak aby czujnik różnicy ciśnień za i przed filtrem zawsze pokazywał że filtr jest czysty np 5% zatkany ... ale czy w algorytmie nie ma wypalania co określona ilość km tego już nie wiemy... więc tylko wywalenie z softu da pewność - wgranie softu z auta takiego jak moje które nigdy DPF-u nie miało zlosnik.gif

Napisano

> Dokładnie...

> Można zrobić tak aby czujnik różnicy ciśnień za i przed filtrem zawsze pokazywał że filtr jest

> czysty np 5% zatkany ... ale czy w algorytmie nie ma wypalania co określona ilość km tego już

> nie wiemy... więc tylko wywalenie z softu da pewność - wgranie softu z auta takiego jak moje

> które nigdy DPF-u nie miało

Wgrać możesz ale palić już ono nie będzie smile.gif

No ale i wypalania też już nie będzie hehe.gif

Napisano

> Koszt około 1500zł

> Najbliżej Rzeszow masz tu

> F.H.U. „MAX”

> Artur Milli

> ul. Nowa 16

> 38-130 Frysztak

> tel. 508110450

> A tu poczytaj

> http://emulatory.com.pl/?gclid=CNaQ9LeCra4CFYYXzQod2B9VRQ

Żadne emulatory itp.

Ostatnio miałem auto do strojenia z takim wynalazkiem - wiązki poucinane żeby to cudo podłączyć, uwalone kable sondy EGT (pierwsza z lambda i 2ga w dpfie) itd a dodatkowo auto i tak reaktywowało co 700-800km więc jeden wielki żart. Olej przybywał, podczas reaktywacji z tyłu było pięknie niebiesko...

Za mniejsze pieniądze zrobisz to finalnie z puntku widzenie ECU i problem rozwiązany raz na zawsze z zachowaniem sond, pełnej diagnozy i odczytów czujników.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Żadne emulatory itp.

> Ostatnio miałem auto do strojenia z takim wynalazkiem - wiązki poucinane żeby to cudo podłączyć,

> uwalone kable sondy EGT (pierwsza z lambda i 2ga w dpfie) itd a dodatkowo auto i tak

> reaktywowało co 700-800km więc jeden wielki żart. Olej przybywał, podczas reaktywacji z tyłu

> było pięknie niebiesko...

> Za mniejsze pieniądze zrobisz to finalnie z puntku widzenie ECU i problem rozwiązany raz na zawsze

> z zachowaniem sond, pełnej diagnozy i odczytów czujników.

> Pozdro

Dzięki za zainteresowanie sprawą. Co byś polecił żeby zrobić żeby to był koniec problemów...

Napisano

> Dzięki za zainteresowanie sprawą. Co byś polecił żeby zrobić żeby to był koniec problemów...

kliknij w link w podpisie Cinka wszystkiego się dowies

Napisano

> kliknij w link w podpisie Cinka wszystkiego się dowies

Panowie - kolega chce tanio. Da się zrobić prosto i tanio, tak żeby DPF`u nie było i wypalał się co 1250 km. Wyższość kompleksowego rozwiązania u Cinka, czy innego specjalisty nie podlega dyskusji.

Napisano

> Wgrać możesz ale palić już ono nie będzie

> No ale i wypalania też już nie będzie

Sie czepiasz... zlosnik.gif

Napisano

> Panowie - kolega chce tanio. Da się zrobić prosto i tanio

Praktycznie wywalanie filtra już mają w ofercie wszyscy tiunerzy od V-techu zaczynając...

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie Kolegów. Problem rozwiązany a mianowicie: pojechałem do Krasnobrodu pod Zamościem (polecili mi zakład) i tam chłopaki zajęli się tematem.Okazało się że Croma miała usunięty filtr ale tylko mechanicznie a komputer myślał że filtr jest. 10 minut i pozamiatane. Posprawdzali, przepatrzyli i mało wzięli ( nie tyle co chcą normalnie za takie coś) Pełna kultura. Samochód śmiga jak się patrzy. Teraz jeszcze umyć i ogień na cylindry:)

Napisano

> mało wzięli

Mógłbyś wyrażać się precyzyjniej? wink.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> Mógłbyś wyrażać się precyzyjniej?

> Pozdrawiam BAS

Oczywiście służe pomocą:). Kupiłem Fiata Crome 1.9 JTD. No i zaczęły sie problemy z filtrem cząstek stałych. Jeździłem a filtr próbował się wypalić i nie dawał rady- wyskakiwał check engine i tak cały czas. Polecili mi koledzy wyjazd do Krasnobrodu pod Zamościem do mechaników. Pojechałem i zaczęło się badanie samochodu : przejażdżka, słuchanie itd. Zaznaczam że chodziło mu tylko o filtr. Chłopaki sprawdzili i mówią diagnozę: samochód filtra cząstek stałych już nie posiada... , jakiś człowiek już go zdążył usunąć przed Panem. Jednak usunięcie filtra było przeprowadzone po amatorsku i trzeba to poprawić. Podłączyli komputer, popatrzyli i mówią: Już jest OK. Następnie zaczęli wszystko sprawdzać, począwszy od zawieszenia do klamek:) Międzyczasie zmiana oleju filtrów i rozrządu. Poskładali do kupy i samochód śmiga jak sie patrzy (ciężko zobaczyć tak zasówa smile.gif ). Całość wyniosła kilka złoty, ale samo usunięcie filtra komputerowo duzo taniej jak życzyli sobie w innych zakładach samochodowych. Polecam ich opłacało się jechać. Telefon do nich na priv jeżeli ktoś potrzebuje zrobić porządek

Napisano

> duzo taniej

Możesz określić to precyzyjniej? Czy możesz napisać mi na pw ile dokładnie taka przyjemność Cie kosztowała?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Możesz określić to precyzyjniej? Czy możesz napisać mi na pw ile dokładnie taka przyjemność Cie

> kosztowała?

> Pozdrawiam BAS

No przeca napisał, że cytuję ,,kilka złotych'' grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.