Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nowe wahacze TRW

Featured Replies

Napisano

jako, że poprzedni temat nie powisiał długo z powodu apokalipsy zlosnik.gif to jeszcze raz zapytam

Chcę kupić takowej firmy ale ...jak przyjechały do sklepu to, opakowanie kartonowe normalnie otwierane bez żadnych zabezpieczeń, bez worka foliowego, wahacz z jakąś przeszlifowaną powierzchnią wielkości coś cirka 1cmx1,5cm z jednej strony obok sworznia, na jednej tulejce również lekko muśnięte jakby szlifierką. Na odlewie jest TRW i numer. Pierwszego nie przyjąłem, dzisiaj przyszedł drugi i identyczne "felery" ma. Może ktoś z kolegów potwierdzić, że nowe przychodzą w takiej właśnie postaci?

Napisano

czesc produkowana dla producenat auta , a ze sprzedawana w kanale poza aso zeszlifuja znaczek firmowy danego producenta , juz widzialem kilka takich czesci 270751858-jezyk.gif ciesz sie chlopie bo to co masz kupic kupilbys w aso za 2-3 razy wiecej tylko bez szlifu i znaczkiem firmowym 270751858-jezyk.gif

Napisano

> czesc produkowana dla producenat auta , a ze sprzedawana w kanale poza aso zeszlifuja znaczek

> firmowy danego producenta , juz widzialem kilka takich czesci ciesz sie chlopie bo to co masz

> kupic kupilbys w aso za 2-3 razy wiecej tylko bez szlifu i znaczkiem firmowym

Nie ma sie co cieszyc, bo to co idzie na czesci zamienne jest gorszej jakosci niz idace na pierwszy montaz niestety. Ale fakt pewnie pochodzi z tej samej taśmy co elementy na pierwszy montaż.

Napisano

> Nie ma sie co cieszyc, bo to co idzie na czesci zamienne jest gorszej jakosci niz idace na pierwszy

> montaz niestety. Ale fakt pewnie pochodzi z tej samej taśmy co elementy na pierwszy montaż.

jakie elementy są gorszej jakości na OE i AM?

Napisano

> jakie elementy są gorszej jakości na OE i AM?

Uwazasz ze nie mam racji?

Napisano

> Uwazasz ze nie mam racji?

Teoretycznie tak - nie masz racji, ale jeśli chodzi o cześci do modeli już wycofane z produkcji to fakt, różnie to bywa.

Jeśli chodzi o producentów zamienników to już całkiem inna bajka wink.gif

Napisano

> Teoretycznie tak - nie masz racji, ale jeśli chodzi o cześci do modeli już wycofane z produkcji to

> fakt, różnie to bywa.

> Jeśli chodzi o producentów zamienników to już całkiem inna bajka

Znajac sprawe od strony praktycznej wiem jak wyglada kontrola czesci idacych na pierwszy montaz. Kontrola jest surowa bo nikt nie chce stracic certyfikatu jakosci i placic kar za przerwy w produkcji.

A to co idzie na czesci zamienne nie podlega juz tak rygorystycznej kontroli jakosci. A to co odlozono i niezdecydowano sie na wysylke na pierwszy montaz spokojnie idzie na czesci zamienne.

Napisano

> Znajac sprawe od strony praktycznej wiem jak wyglada kontrola czesci idacych na pierwszy montaz.

> Kontrola jest surowa bo nikt nie chce stracic certyfikatu jakosci i placic kar za przerwy w

> produkcji.

> A to co idzie na czesci zamienne nie podlega juz tak rygorystycznej kontroli jakosci. A to co

> odlozono i niezdecydowano sie na wysylke na pierwszy montaz spokojnie idzie na czesci

> zamienne.

Tylko jak dostać te cześci na pierwszy montaż...

To samo jest z oponami. Te na pierwszy montaż są idealnie okrągłe,

te dostępne w sklepach miewają wady wymagające reklamowania

już po założeniu crazy.gif

Napisano

> W przypadku Trw w pełni się zgadzam.

A ja się nie zgadzam. I zapewniam że zarówno część produkowana na pierwszy montaż jak i produkowana na części zapasowe objęte są taką samą procedurą kontroli, i jakością się nie różnią.

Napisano

> A ja się nie zgadzam. I zapewniam że zarówno część produkowana na pierwszy montaż jak i

> produkowana na części zapasowe objęte są taką samą procedurą kontroli, i jakością się nie

> różnią.

W przypadku powiedzmy przekładni kierowniczych wszystkie testy były takie same na linii, nikt tam testów nie różnicował. Ale jak coś wychodziło niepoprawne, to już nie wiem co z tym dalej robili - na pewno starali się naprawić i przepuścić przez llinię jeszcze raz, ale jak się znów nie udało to nie wiem. Nie sądzę, żeby puszczali niezgodną część nawet na części zamienne.

Napisano

> Tylko jak dostać te cześci na pierwszy montaż...

> To samo jest z oponami. Te na pierwszy montaż są idealnie okrągłe,

> te dostępne w sklepach miewają wady wymagające reklamowania

> już po założeniu

Nie dostaniesz czesci idacych wprost na linie montazowe.

Napisano

> W przypadku powiedzmy przekładni kierowniczych wszystkie testy były takie same na linii, nikt tam

> testów nie różnicował. Ale jak coś wychodziło niepoprawne, to już nie wiem co z tym dalej

> robili - na pewno starali się naprawić i przepuścić przez llinię jeszcze raz, ale jak się znów

> nie udało to nie wiem. Nie sądzę, żeby puszczali niezgodną część nawet na części zamienne.

Po nie udanej optymalizacji jest złomowanie i obciążenie dostawcy komponentu za dodatkową kontrolę, transporty itp.

Niestety jakość podzespołów z każdym rokiem jest coraz gorsza, każdy tnie koszty co niestety przekłada się finalnie na jakość.

Z drugiej strony każdy chce kupić jak najtaniej i tak w koło macieja

Napisano

> A ja się nie zgadzam. I zapewniam że zarówno część produkowana na pierwszy montaż jak i

> produkowana na części zapasowe objęte są taką samą procedurą kontroli, i jakością się nie

> różnią.

Twoje prawo. Jasne, ze objete sa ta sama kontrola jakosci. Wkonu wytwarzane sa w tym samym procesie produkcyjnym.

Twierdze jedynie, ze na pierwszy montaz ida elementy, ktore sa idealne a te posiadajace pewne odchylenia lecz mieszcza sie w tolerancji ida na zamienne.

NIezgodnych czesci nikt nie wysle do klienta.

Napisano

> Niestety jakość podzespołów z każdym rokiem jest coraz gorsza, każdy tnie koszty co niestety

> przekłada się finalnie na jakość.

> Z drugiej strony każdy chce kupić jak najtaniej i tak w koło macieja

To wiem, bo zanim zatwierdziliśmy projekt jakiejś linii montażowej, to już szła dziesiąta zmiana komponentów do montażu - a to mniejsza fazka, cieńsze żebro, 2 otwory zamiast trzech. Popieprzona robota - do oddania maszyn 3 tygodnie, a tu trzeba wszystko przprojektować i wyprodukować na nowo, bo przykładowo bazę zamienili albo otwór na którym wszystko bazuje zniknął w nowej rewizji.

Napisano

> Twoje prawo. Jasne, ze objete sa ta sama kontrola jakosci. Wkonu wytwarzane sa w tym samym procesie

> produkcyjnym.

> Twierdze jedynie, ze na pierwszy montaz ida elementy, ktore sa idealne a te posiadajace pewne

> odchylenia lecz mieszcza sie w tolerancji ida na zamienne.

> NIezgodnych czesci nikt nie wysle do klienta.

Jeżeli chodzi o bieżącą produkcję to jak to sobie wyobrażasz ... przychodzą komponenty i dzielone są na te co na części zapasowe i na te co do seryjnej produkcji ?? Zapewniam Cię że tak nie jest. W procesie kontroli wejściowej wadliwe komponenty odsyłane są do dostawcy a nie wykorzystywane do produkcji części zapasowych.

Wiadomo że jeśli produkcja idzie do aut starszych, to naturalne jest to że części składowe wyrobu mogą się różnić od tego co szło na pierwszy montaż, bo:

dostawca już nie istnieje

producent zmienił dostawcę na innego

itp.

Ale wszystkie zmiany musi zatwierdzić odbiorca i wszystkie parametry muszą być zachowane.

Napisano

najpierw zapytalem jakie bo nieliczna grupa ma inne jakości na OE i AM.

Generalnie większość elementów schodzących z taśm produkcyjnych danego producenta na OE i AM ma taką sama jakość.

Napisano

> Jeżeli chodzi o bieżącą produkcję to jak to sobie wyobrażasz ... przychodzą komponenty i dzielone

> są na te co na części zapasowe i na te co do seryjnej produkcji ?? Zapewniam Cię że tak nie

> jest. W procesie kontroli wejściowej wadliwe komponenty odsyłane są do dostawcy a nie

> wykorzystywane do produkcji części zapasowych.

> Wiadomo że jeśli produkcja idzie do aut starszych, to naturalne jest to że części składowe wyrobu

> mogą się różnić od tego co szło na pierwszy montaż, bo:

> dostawca już nie istnieje

> producent zmienił dostawcę na innego

> itp.

> Ale wszystkie zmiany musi zatwierdzić odbiorca i wszystkie parametry muszą być zachowane.

No to gratuluje u was jest idealnie u nas zyciowo zlosnik.gif Niestety nie dogadamy sie i nadal upierac bede sie przy swoim. Nie moge podawac przykladow w jakich firmach stosuje sie takie praktyki i co do jakich czesci sie z tym spotkalem. Ale pewien jestem iz nie sa to odosobnione przypadki. Bo nikomu nie oplaca sie zlomowac elementow, ktore pracuja tylko byc moze ich zywotnosc sie skroci.

Ale Ty chyba smialo mozesz podac o jaki profil produkcji chodzi i gdzie trafiaja tylko idealne czesci.

Napisano

> Nie dostaniesz czesci idacych wprost na linie montazowe.

Nawet mając znajomości?

Napisano

> Nawet mając znajomości?

Ale znajomosci trzeba by miec pewnie w TRW, bo jezeli robia na pierwszy montaz to pewnie wszystko skladaja u siebie w kit montazowy i tak wysylaja wprost na linie. Albo jest po drodze jeszcze jakas montownia.

Ogolnie trzeba pogodzic sie z tym, ze to co kupujesz juz jako czesc zapasowa czesto nie ma takiej zywotnosci jak czesc montowana w fabryce. .

Wnioski pozostawiam wam. Bo pewnie nie tylko ja sam osobiscie doswiadczylem tego na swojej skorze. A ze mam z tym stycznosc w pracy jakos mnie to nie dziwi.

Napisano

spokojnie możesz powiedzieć w jakich częściach spotkałeś podział na OE i AM.

Widzę ze mocno obstajesz przy swoim tylko nie wiem do jakiej części rynku przypasowujesz, czy mówisz o 80% produkcji czy tylko 20%?

Napisano

> Nie dostaniesz czesci idacych wprost na linie montazowe.

Po czym wnosisz???

Spokojnie i bez większych problemów, nawet znajomości nie trzeba mieć. Dostać można wszystko w jakości jak z linii produkcyjnej.

Napisano

> Po czym wnosisz???

> Spokojnie i bez większych problemów, nawet znajomości nie trzeba mieć. Dostać można wszystko w

> jakości jak z linii produkcyjnej.

No tak , "jak z lini produkcyjnej" robi spora roznice. Niestety nie moge przytoczyc przykladow. Ale to co pisze zauwazylem na przykladzie 2 znanych firm produkujacych samochody w tym jedna premium.

Dlatego zapytalem kolege wczesniej, gdzie tak super dba sie o zapewnienie jakosci bo bedzie wiadomo co brac w ciemno.

Ale czy nikogo nie zastanowilo, ze auto fabrycznie nowe zrobi 100tys km lub wiecej. A po wymianie nawet na czesci idace na pierwszy montaz jak twierdzicie przejedzie tylko 50 moze 60tys jak nie mniej. Pewnie ma tu wplyw blad montazu, ale nie zawsze.

Napisano

> No tak , "jak z lini produkcyjnej" robi spora roznice. Niestety nie moge przytoczyc przykladow. Ale

> to co pisze zauwazylem na przykladzie 2 znanych firm produkujacych samochody w tym jedna

> premium.

> Dlatego zapytalem kolege wczesniej, gdzie tak super dba sie o zapewnienie jakosci bo bedzie wiadomo

> co brac w ciemno.

> Ale czy nikogo nie zastanowilo, ze auto fabrycznie nowe zrobi 100tys km lub wiecej. A po wymianie

> nawet na czesci idace na pierwszy montaz jak twierdzicie przejedzie tylko 50 moze 60tys jak

> nie mniej. Pewnie ma tu wplyw blad montazu, ale nie zawsze.

Jest to spowodowane innymi czynnikami.

Wsadzisz jeden kompletny nowy wahacz i pojeździ mniej niż w nowym aucie z tego powodu że reszta auta jest " używana". Obciążenia bardziej dają się we znaki nowemu elementowi i reszta zawieszenia " ściąga" nowy element do swojego poziomu.

Jeśli wsadzisz do auta kompletne nowe zawieszenie - całe podwozie - pojeździ praktycznie tyle samo co nowe ( prawie tyle samo - bo i eksploatacja budy ma znaczenie - mniejsza sztywność nadwozia e.c.t. )

Napisano

Byłem w kilku fabrykach premium części do aut.

Zawieszenie, amorki, filtry, układy hamulcowe.

Zapewniam Cię że to są te same części ok.gif, zmieniają się pudełka i np. malowanie filtra i leci dalej tą samą taśmą.

Napisano

> Ale znajomosci trzeba by miec pewnie w TRW, bo jezeli robia na pierwszy montaz to pewnie wszystko

> skladaja u siebie w kit montazowy i tak wysylaja wprost na linie. Albo jest po drodze jeszcze

> jakas montownia.

Dokładnie tak jest, na linię dostarczana jest np. kompletna kolumna MC Persona ze zwrotnicą, amortyzatorem, wahaczem, zaciskiem i klockami - cały element.

Nie wiem czy jest to skręcane w fabryce czy przez dostawcę - jednakże na linii są całe elementy gdzieś składane.

Podobnie sprawa się ma z silnikiem - jest kompletny - zalany olejem - połączony ze skrzynią z wszelakim chłodzeniem i osprzętem.

Napisano

> No tak , "jak z lini produkcyjnej" robi spora roznice. Niestety nie moge przytoczyc przykladow. Ale

> to co pisze zauwazylem na przykladzie 2 znanych firm produkujacych samochody w tym jedna

> premium.

> Dlatego zapytalem kolege wczesniej, gdzie tak super dba sie o zapewnienie jakosci bo bedzie wiadomo

> co brac w ciemno.

> Ale czy nikogo nie zastanowilo, ze auto fabrycznie nowe zrobi 100tys km lub wiecej. A po wymianie

> nawet na czesci idace na pierwszy montaz jak twierdzicie przejedzie tylko 50 moze 60tys jak

> nie mniej. Pewnie ma tu wplyw blad montazu, ale nie zawsze.

Poniekąd może się wydawać że masz rację. Ale. Weź sobie np taki oryginalny wahacz przedni do passata b5. Oryginał i jak to mówisz zamiennik firmy Lemforder. Zapewniam cię że będzie to ten sam element który przykręcał czarnuch w fabryce. Przykręcał bo jak wiemy B5 jest już nieprodukowana.

Podaj konkretny przykład bo tak to rozmawiamy właściwie o niczym.

Napisano

> Poniekąd może się wydawać że masz rację. Ale. Weź sobie np taki oryginalny wahacz przedni do

> passata b5. Oryginał i jak to mówisz zamiennik firmy Lemforder. Zapewniam cię że będzie to ten

> sam element który przykręcał czarnuch w fabryce. Przykręcał bo jak wiemy B5 jest już

> nieprodukowana.

> Podaj konkretny przykład bo tak to rozmawiamy właściwie o niczym.

Ten sam element jeśli chodzi o wygląd, bo o właściwości już niekoniecznie.

Oryginalny dostawca, to ten który dostarczał OEM oraz AM. Kiedy model kończy swoją żywotność, dostawca OEM ma być w gotowości do produkcji tego samego elementu wg tych samych standardów na AM przez X lat. Takie cześci można kupić w sklepach i ASO. Są to części markowe, a co za tym idzie drogie. Można też kupić "identyczne" cześci innych producentów o mniej znanych nazwach, którzy "klepią" je na licencji. Niestety w tym przypadku nie uwierzę, że trzymają te same standardy i jakość jak dostawca OEM/ AM.

Czyli jak widać częśc części nierówna, zwłaczas jeśli chodzi o modele "historyczne".

Napisano

> Jest to spowodowane innymi czynnikami.

> Wsadzisz jeden kompletny nowy wahacz i pojeździ mniej niż w nowym aucie z tego powodu że reszta

> auta jest " używana". Obciążenia bardziej dają się we znaki nowemu elementowi i reszta

> zawieszenia " ściąga" nowy element do swojego poziomu.

> Jeśli wsadzisz do auta kompletne nowe zawieszenie - całe podwozie - pojeździ praktycznie tyle samo

> co nowe ( prawie tyle samo - bo i eksploatacja budy ma znaczenie - mniejsza sztywność nadwozia

> e.c.t. )

claps.gif

dokładnie tak, mało kto to zauważa i bierze pod uwagę

Napisano

> Podaj konkretny przykład bo tak to rozmawiamy właściwie o niczym.

prosiłem o to już w 2 postach, kolega jakoś to omija...

Napisano

> prosiłem o to już w 2 postach, kolega jakoś to omija...

Chyba oszalales, ze napisze o jakie elementy chodzi i do jakich aut sa wkladane. Ja lubie swoja prace i jestem z niej zadowolony zlosnik.gif Tak samo nie wspomne gdzie stosowane sa identyczne praktyki. Kolega wczesniej napisal, ze u niego jest idealnie a rowniez nie chce pochwalic sie co robia i do czego.

Napisano

> Chyba oszalales, ze napisze o jakie elementy chodzi i do jakich aut sa wkladane.

Co za problem napisać: elementy zawieszenia, filtry, paski itp??

Chyba że rozmawiamy o jednej fabryce w ktorej pracujesz smile.gif

Z własnego doświadczenia na 100% inne na OE i AM idą tłumiki i klocki hamulcowe. Mam podejrzenia co do opon ale to tylko z obserwacji.

Napisano

> Co za problem napisać: elementy zawieszenia, filtry, paski itp??

> Chyba że rozmawiamy o jednej fabryce w ktorej pracujesz

> Z własnego doświadczenia na 100% inne na OE i AM idą tłumiki i klocki hamulcowe. Mam podejrzenia co

> do opon ale to tylko z obserwacji.

Chodzi o elementy zawieszenia, oraz o wyposazenie elektryczne czujniki itp.

Napisano

> Chodzi o elementy zawieszenia, oraz o wyposazenie elektryczne czujniki itp.

Czujniki?? Sporo czujników dzie tylko na OE ewentualnie szczątkowo OES jako składowe modułów. Nie wiem jak miałby ktoś robić 2 jakości...

Napisano

> Czujniki?? Sporo czujników dzie tylko na OE ewentualnie szczątkowo OES jako składowe modułów. Nie

> wiem jak miałby ktoś robić 2 jakości...

No coz widocznie masz racje a ja sie myle.

Nie napisalem, ze sa 2 tasmy i rozne jakosci. Tasma jest jedna, Ci sami ludzie i ten sam tester. A na koncu jednak, detale roznia sie miedzy soba pewnymi szczegolami.

I to decyduje czy leci na dalszy montaz czy w worki i na czesci zamienne.

Pozatym moja opinia nie chce nikogo przekonac czy to zle czy dobrze. Probuje tylko uswiadomic, ze w czasach gdzie szuka sie oszczednosci wszedzie, taka jest przykra i szara rzeczywistosc. Ze zwykly czlowiek jest bity w dupe. I nikt nie troszczy sie o jego zadowolenie. Jasne, ze w firmie gdzie jest pelna automatyzacja ilosc odpadow i odestek zlych sztuk, ktore trafiaja na zamienniki jest maly.

Ale tez nalezy sobie uswiadomic, ze w pogoni za oszczednosciami wieksze firmy zlecaja produkcje elementow mniejszym firmom w ten sposob zwalniajac swoje moce przerobowe na bardziej dochodowa produkcje, a same zarabiaja z posrednictwa. A klient docelowy o dziwo godzi sie na to w zamian za symboliczne obnizenie kosztow.

To chyba na tyle z moich obserwacji, jezeli ktos nie zgadza sie z tym co napisalem trudno zlosnik.gif Bede musial z tym zyc zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.