Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

STILO 1.9 JTD 140Km kontrolka Pomy,falujace obroty a MOC OK!

Featured Replies

Napisano

witam mam dziwny przypadek ze swoim stilo, mianowicie teraz niedawno wymienilem przeplywke i wyczyscilem egr bo auto nie mialo mocy i dopiero ciagla normalnie od 2500, na kompie wyszlo ze przeplywka kaputt....bylo ok jakies 3tyg i teraz mam kolejny problem:

gdy chcialem ruszyc autem z 1 biegu byla zamulka tzn pedal w podlodze a auto zero reakci na gaz...dopiero przegazowalem na sprzegle i wrocilo do normy na chwile bo po kolejnym odpaleniu to samo. przejechalem sie z 10km i wrocilo zas do normy od 1500 slychac turbinke auto ciagnie normalnie... az tu jadac z gorki na luzie zauwazylem falujace obroty ze 2mm wychylu w gore i wdol, zatrzymalem sie zgasielm i ponownie odpalilem auto sie dlawilo i zrywalo az do 2000tys obr po czym po chwili wywalilo mi kontrolke od pompy i blad ENGINE FAULT... po czym komunikat znikl a kontrolka swieci dalej... auto jezdzi i pali normalnie . nie wiem co jest grane:(

overboost? filtr paliwa? pompa? POMOCY!!!!

Napisano

Obstawiam czujnik położenia wałka rozrządu

Napisano

> witam mam dziwny przypadek ze swoim stilo, mianowicie teraz niedawno wymienilem przeplywke i

> wyczyscilem egr bo auto nie mialo mocy i dopiero ciagla normalnie od 2500, na kompie wyszlo ze

> przeplywka kaputt....bylo ok jakies 3tyg i teraz mam kolejny problem:

> gdy chcialem ruszyc autem z 1 biegu byla zamulka tzn pedal w podlodze a auto zero reakci na

> gaz...dopiero przegazowalem na sprzegle i wrocilo do normy na chwile bo po kolejnym odpaleniu

> to samo. przejechalem sie z 10km i wrocilo zas do normy od 1500 slychac turbinke auto ciagnie

> normalnie... az tu jadac z gorki na luzie zauwazylem falujace obroty ze 2mm wychylu w gore i

> wdol, zatrzymalem sie zgasielm i ponownie odpalilem auto sie dlawilo i zrywalo az do 2000tys

> obr po czym po chwili wywalilo mi kontrolke od pompy i blad ENGINE FAULT... po czym komunikat

> znikl a kontrolka swieci dalej... auto jezdzi i pali normalnie . nie wiem co jest grane:(

> overboost? filtr paliwa? pompa? POMOCY!!!!

Zdaje się , że silnik 140 to protoplasta 150 z Cromy, sprawdzałeś klapy wirowe w kolektorze ssącym ?

Napisano

> Zdaje się , że silnik 140 to protoplasta 150 z Cromy, sprawdzałeś klapy wirowe w kolektorze ssącym ?

W MJTD140 na szczęście nie ma tego zawodnego ustrojstwa .

Mi to bardziej wygląda na problemy z paliwem , ew. może jeszcze przycinający się EGR , ale bez podpięcia się do kompa to tylko można sobie gdybać ...

Napisano

> witam mam dziwny przypadek ze swoim stilo, mianowicie teraz niedawno wymienilem przeplywke i

> wyczyscilem egr bo auto nie mialo mocy i dopiero ciagla normalnie od 2500, na kompie wyszlo ze

> przeplywka kaputt....bylo ok jakies 3tyg i teraz mam kolejny problem:

> gdy chcialem ruszyc autem z 1 biegu byla zamulka tzn pedal w podlodze a auto zero reakci na

> gaz...dopiero przegazowalem na sprzegle i wrocilo do normy na chwile bo po kolejnym odpaleniu

> to samo. przejechalem sie z 10km i wrocilo zas do normy od 1500 slychac turbinke auto ciagnie

> normalnie... az tu jadac z gorki na luzie zauwazylem falujace obroty ze 2mm wychylu w gore i

> wdol, zatrzymalem sie zgasielm i ponownie odpalilem auto sie dlawilo i zrywalo az do 2000tys

> obr po czym po chwili wywalilo mi kontrolke od pompy i blad ENGINE FAULT... po czym komunikat

> znikl a kontrolka swieci dalej... auto jezdzi i pali normalnie . nie wiem co jest grane:(

> overboost? filtr paliwa? pompa? POMOCY!!!!

Sprawdź kolego co pokazuje jak podłączysz się FES-em??

Napisano
  • Autor

FESA bede miec na drugi tydz. Zauwazylem tez ze po dluzszym postoju kontrolka zaswieca sie pozniej....tzn przy dopaleniu swieci po czym gasnie gdy zapale... i po przejechaniu odcinka tym razem 15km zaswiecila sie.. zatrzymalem sie na 5 min i zgasilem auto....ponowna proba odpalenia i strasznie dlugo swiecila sie kontrolka wody w filtrze paliwa po odpaleniu zgasla a kontrolka pompy swieci dalej....

jeden z mechanikow mowil ze moze to byc wina wody w ktorejs zlaczce wtyczce ewentiualnie w przeplywce ktora jest czula na wode... zobacze czy w odstojniku oleju nie ma czasem wody itp...

a czy fesem zrobie test egr, overboost,przeplywki i tych klap wirowych?? dzienki za info i pomoc

Napisano
  • Autor

dzisiaj mialem problem z odpaleniem.... kontrolki juz nie swieca tylko auto stalo 24h.. wsiadam chce odpalic spoko zalapal tylko po uplywie 3 sekund auto tak jakby sie dlawilo.. i zgaslo. zapalam znow i to samo zadlawka i zgasl... na desce zero komunikatow tylko checked ok/....

zapalam po raz 3 i co gaz w podlodze przerywa az obroty wchodza a 2 tys i wtedy wszytsko sie odblokowuje smile.gif nie mam pojecia co jest z tym typem ...moze ktos pomoze....?

Napisano

a jesteś pewien,że EGR działa jak powinien ?

może skurczybyk się zawiesza bo część objawów podchodzi pod niego.

Napisano
  • Autor

autko stalo 4h wsiadam odpalam nic nie swieci tylko po uplywie 3 sek lekka zadlawka i obroty faluja po czym wszystko wraca do normy....i zas lekko obroty faluja..... sprawdze ten egr moze zacinka rzeczywiscie?:)

Napisano

Jak miałem problem z EGR zablokowanym w pozycji 'otwarte', to

z podziemnego parkingu nie mogłem wyjechać, nie dało się grinser006.gif

Napisano

pojezdzij agresywnie po miescie ,tak zeby zawor popracowal gwaltownie. Rozgrzej autko tak zeby nie zabijac zimnej turbiny i potem traktuj pedal gazu zero-jedynkowo ( kapelusz - but w podlodze)

Napisano
  • Autor

>zauwazylem ze jteraz po postoju auto odpala bezproblemowo tylko troszke jest zadlawka na jalowym.... jezdzilem agresywnie i jest ok...

czy przez przytkany egr moga mi falowac obroty?? na jalowym??

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

kolejne zdziwienie... FES nic nie pokazuje....

dziwne jest to ze na postoju obroty nie faluja...

a jak jade np z gorki czy na prostce dam na luz to faluja:(

jeden mechanik powiedzial ze moze to byc wszyskto:( hehehe sprawdze egr, filtr paliwa...

stilo strzela focha;/;/

Napisano

> kolejne zdziwienie... FES nic nie pokazuje....

> dziwne jest to ze na postoju obroty nie faluja...

> a jak jade np z gorki czy na prostce dam na luz to faluja:(

> jeden mechanik powiedzial ze moze to byc wszyskto:( hehehe sprawdze egr, filtr paliwa...

> stilo strzela focha;/;/

Wiesz, bez urazy, ale może być tak, że FES pokazuje tylko trzeba umieć odczytać smile.gif

Nie zawsze wywala błędy jeśli jest coś nie tak, trzba by fachowca który oceni parametry podczas jazdy.

Napisano
  • Autor

racja. . . kolega z aso widzi minimalny blad egr w reakji powrotu do pozycji zero... czas na wymiane:) rolki pokazuja moc 141 km:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.