Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nośność opon a bezpieczeństwo

Featured Replies

Napisano

Witam, jako że troche cieplej sie zrobiło postanowiłem pojechac i ubrać na felgi moje nowo zakupione Hankook 185/60/15 84H.

Wcześniej jezdziłem na 185/65/15 Dunlop Sport 01 88T. Jakież było moje zdziwienie jak gumiarz nieco mnie sprostował ze te nowe hankooki będą sie szybciej zuzywać, a nawet mogę strzelić.

Faktycznie nie zwracałem uwagę na indeks nośności tylko na rozmiar aby pasowały. Samochód to opel corsa D 1.3. Czy rzeczywiście będzie z nimi problem?

Napisano

nosnosc musi byc dobrana wedle zalecen producenta, tak ze gumo man ma racje

Napisano

> nosnosc musi byc dobrana wedle zalecen producenta, tak ze gumo man ma racje

Czyli 84T (500kg/oponę) to za mało na Corsę? yikes.gif

Ile DMC ma Corsa D?

Napisano
  • Autor

> Czyli 84T (500kg/oponę) to za mało na Corsę?

> Ile DMC ma Corsa D?

84H.

Moja corsa wazy 1225 kg.

Napisano

No to DMC raczej nie powinno przekroczyć 2t... hmm.gif

W instrukcji powinieneś mieć napisane jakie opony przewiduje Opel wraz z indeksami prędkości, nośności i ciśnieniem dla poszczególnych rozmiarów. Gumiarz chyba trochę przesadził, może opona o niższym indeksie nośności zużyje się nieco wcześniej niż ta o wyższym ale na to, że strzeli to bym nie liczył 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Ile DMC ma Corsa D?

a skad mam wiedziec ile ma corsa wagi, w instrukcji owner niech sprawdzi wage i fabryczna nosnosc kapcia

Napisano

Kupiłeś za małe opony. Jeździj, nic im nie będzie, moja Marea ma w homologacji 84H, a waży więcej od Corsy.

Tak w ogóle, to indeksy nośności nie są dobierane pod auto, ale to już inna dyskusja.

Napisano

> Jakież było moje zdziwienie jak gumiarz nieco

> mnie sprostował ze te nowe hankooki będą sie szybciej zuzywać, a nawet mogę strzelić.

Hmm... Odważna teza...

Ale po kolei.

> Faktycznie nie zwracałem uwagę na indeks nośności tylko na rozmiar aby pasowały. Samochód to opel

> corsa D 1.3. Czy rzeczywiście będzie z nimi problem?

Primo - bierzesz w łapę ŚWIADECTWO HOMOLOGACJI (nie instrukcję!) i tam masz wylistowane wszystkie dopuszczalne rozmiary oraz MINIMALNE indeksy nośności i prędkości.

Jeżeli homologacja dopuszcza np 165/70 R14 84T, to jak założysz 165/70 R14 88H to nic się nie stanie.

Jedyny mankament - 88H będzie odczuwalnie twardsze niż 84 - do stopnia takiego, że będzie to odczuwalne w prowadzeniu.

Co do kwestii szybszego zużycia...

IMO mało istotne różnice będą.

Napisano

> Ile DMC ma Corsa D?

O ile pamiętam to nośność opony podana jest przy ciśnieniu 2,5 bara, a z takim zdaje się Corsa na co dzień nie śmiga. Przy ciśnieniu 2.0 bara nośność tej opony to 420kg, jak się zabierze 3 rosłych pasażerów i policzy masy może się okazać, że aż tak dużego zapasu nie ma. Dodatkowo masa auta nie rozkłada się równomiernie na wszystkie koła, inny jest nacisk na osi przedniej i tylnej. IMO lepiej zostać przy tym, co zaleca producent, no ale w życiu różnie bywa.

Napisano

> O ile pamiętam to nośność opony podana jest przy ciśnieniu 2,5 bara, a z takim zdaje się Corsa na

> co dzień nie śmiga. Przy ciśnieniu 2.0 bara nośność tej opony to 420kg, jak się zabierze 3

> rosłych pasażerów i policzy masy może się okazać, że aż tak dużego zapasu nie ma.

słyszałem że nośność jest przy prędkości max, ale że jest zależna od ciśnienia icon_eek.gifhmm.gif

tzn przy prędkości niższej można przekroczyć nośność i nic się nie stanie

oczywiście pomijam tu przepisy itp bo tu kalkulacji nie ma

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.