Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odnowienie alufelg

Featured Replies

Napisano

ja nie wiem czy tam na zdjęciu nie widać już korozji aluminium, w takim przypadku trzeba by czyścić trochę głębiej by zlikwidować wżery

Napisano

Może ja coś źle widzę, ale wydaje mi się, ze one są polerowane?

Ciężko określić dokładnie stan po zdjęciach.

Na upartego - jak będziesz się chciał bawić w malowanie, szpachlowanie, szlifowanie - na dok powinno spokojnie wystarczyć...

Napisano

> ja nie wiem czy tam na zdjęciu nie widać już korozji aluminium, w takim przypadku trzeba czy

> czyścić trochę głębiej by zlikwidować wżery

też mi się tak wydaje, że są lekkie ślady korozji alu.

no chyba, że aż tak zasyfione.

jeżeli chcesz je kupić to ja bym brał i się bawił w odnawianie smile.gif imo warto oink.gif

Napisano

> witam

> Mam pytanie do kogoś obytego.

> Otóż czy schodzący lakier z alufelg (konkretnie chodzi mi o te) wystarczy jak zedfre ile sie da

> papierem ściernym, ubytki poszpachluje no i pomaluje czy musze to piaskować??

Te felgi idealnie nadają się do polerowania ok.gif

Jeżeli chcesz je malować to oddaj do renowacji a wtedy kolejno: usunięcie starej powłoki, piaskowanie, podkład, lakier

Napisano

> witam

> Otóż czy schodzący lakier z alufelg (konkretnie chodzi mi o te) wystarczy jak zedfre ile sie da

Można coś takiego naprawić bez problemów. Szkiełkowanie i do tego lakierowanie proszkowe bądź mokre.

Nie piaskuj bo lakiernik będzie miał niezłe wyzwanie wink.gif

Napisano

> Można coś takiego naprawić bez problemów. Szkiełkowanie i do tego lakierowanie proszkowe bądź

> mokre.

> Nie piaskuj bo lakiernik będzie miał niezłe wyzwanie

Jaki lakiernik ??

Jak proszkowy to nie ma znaczenia można nawet wyśrutować, jak tradycyjny to śrutowanie odpada ale piaskowanie jak najbardziej może być

Napisano

> witam

one sa polerowane i malowane lakierem bezbarwnym, tanio to zrobisz po prostu malujac na kolor srebrny

Napisano

> alu sie nie piaskuje ale szkiełkuje

Przestań opowiadać bajki albo rozwiń temat "dlaczego nie", bo ja jeszcze raz powtórzę że można zrobić to na 3 sposoby

Napisano

> papierem ściernym, ubytki poszpachluje

Przyznam szczerze, że jeszcze nie słyszałem o szpachlowaniu alufelg shocked.gif

Ubytki można dotoczyć jak na obręczy felgi.

Napisano

usunięcie starej powłoki, piaskowanie,

To to samo

Napisano

> alu sie nie piaskuje ale szkiełkuje

Piaskuje się

Napisano

> Przyznam szczerze, że jeszcze nie słyszałem o szpachlowaniu alufelg

> Ubytki można dotoczyć jak na obręczy felgi.

Spokojnie można szpachlować. Są nawet jakieś specjalne szpachlówki do felg alu, ale zwykła też się sprawdza.

Napisano

> Przestań opowiadać bajki albo rozwiń temat "dlaczego nie", bo ja jeszcze raz powtórzę że można

> zrobić to na 3 sposoby

mozna i szczotka druciana...

Pytanie tylko czy robimy gniota czy ma miec to rece i nogi...

a dlaczego nie?? dlatego ze po piaskowaniu pozostaje porowata struktura aluminium co brzydko wyglada...

powiesz zaraz ze malowanie proszkowe zakryje pory, odpowiem czasem tak czasem nie, zalezy od grubosci warstwy...

a jak warstwa bedzie gruba to lakier w wyp. głebokiego uszkodzenia odłazi płatami.

Napisano

> usunięcie starej powłoki, piaskowanie,

> To to samo

Nieprawda, niby to samo ale usuwać można na kilka sposobów np. chemicznie bo piaskowanie/śrutowanie/szkiełkowanie nie zawsze daje radę usunąć stary lakier

Napisano

> mozna i szczotka druciana...

> Pytanie tylko czy robimy gniota czy ma miec to rece i nogi...

> a dlaczego nie?? dlatego ze po piaskowaniu pozostaje porowata struktura aluminium co brzydko

> wyglada...

Bzdura do kwadratu, brzydko wyglądać może po śrutowaniu ale to zależy od tego jaki śrut się użyje i w jakim jest stanie.

Po piaskowaniu mamy ładną satynową powierzchnię która idealnie nadaje się pod lakier mokry jak i proszkowy.

Po śrutowaniu mamy ostre lub łagodne "pory" i ta powierzchnia nadaje się pod lakier proszkowy bo mokry nie pokryje

W obydwu przypadkach lakierowania trzeba dawać podkład jeżeli to ma mieć ręce i nogi

> powiesz zaraz ze malowanie proszkowe zakryje pory, odpowiem czasem tak czasem nie, zalezy od

> grubosci warstwy...

> a jak warstwa bedzie gruba to lakier w wyp. głebokiego uszkodzenia odłazi płatami.

Nigdy na raz nie można dać jednej grubej powłoki nawet proszkowo, dlatego nakłada i wypala się warstwami.

W przypadku śrutowanych felg alu przeważnie wystarcza 1 warstwa podkładu i 1 jedna warstwa lakieru, ale to czy będzie 2 warstwa lakieru ocenia się po ocenie "organoleptycznej" zlosnik.gif, oczywiście jest jeszcze zależność czy malujemy zwykłym lakierem z palety RAL czy specjalnymi lakierami do felg których w palecie RAL nie ma.

Ponieważ robię w branży metalowej, mam na firmie lakiernię proszkową, mam piaskarkę/śruciarkę, współpracuję w dwoma lakierniami które również mają swój park, testowałem renowacje lakieru na felgach stalowych i aluminiowych swoich i znajomych niejeden raz to śmiem twierdzić że wiem o czym piszę i śmiem twierdzić że posiadam jako takie doświadczenie w tym temacie.

Napisano

> Bzdura do kwadratu, brzydko wyglądać może po śrutowaniu ale to zależy od tego jaki śrut się użyje i

> w jakim jest stanie.

z tym śrutowaniem to juz zupełnie dajesz do pieca...

pokaz mi kogos kto srutuje aluminium hehe.gif

celem zniszczenia owszem...

powiem wiecej u mnie jezeli mamy cienkie blachy to stosujemy tylko srut przepracowany, który juz w mniejszym stopniu niszczy powierzchnie a Ty chcesz aluminium śrutowac hehe.gif

> Po piaskowaniu mamy ładną satynową powierzchnię która idealnie nadaje się pod lakier mokry jak i

> proszkowy.

nie mowie ze nie nadaje sie, ale powierzchnia wyglada jak z gardła wyciagnieta

> Po śrutowaniu mamy ostre lub łagodne "pory" i ta powierzchnia nadaje się pod lakier proszkowy bo

> mokry nie pokryje

> W obydwu przypadkach lakierowania trzeba dawać podkład jeżeli to ma mieć ręce i nogi

> Nigdy na raz nie można dać jednej grubej powłoki nawet proszkowo, dlatego nakłada i wypala się

> warstwami.

> W przypadku śrutowanych felg alu przeważnie wystarcza 1 warstwa podkładu i 1 jedna warstwa lakieru,

> ale to czy będzie 2 warstwa lakieru ocenia się po ocenie "organoleptycznej" , oczywiście jest

jak pisałem mozna i wyczyscic szczotka druciana i tez sie pory zamaluje ale jest to nietechnologiczne

> jeszcze zależność czy malujemy zwykłym lakierem z palety RAL czy specjalnymi lakierami do felg

> których w palecie RAL nie ma.

przeciez RAL okresla kolor a nie gatunek lakieru yikes.gif

> Ponieważ robię w branży metalowej, mam na firmie lakiernię proszkową, mam piaskarkę/śruciarkę,

> współpracuję w dwoma lakierniami które również mają swój park, testowałem renowacje lakieru na

> felgach stalowych i aluminiowych swoich i znajomych niejeden raz to śmiem twierdzić że wiem o

> czym piszę i śmiem twierdzić że posiadam jako takie doświadczenie w tym temacie.

słabe to doswiadczenie, tez pracuje w branzy metalowej, tez mamy srutownice i piaskarke, i nigdy ale to nigdy nikt nie bawi sie w srutowanie alu bo to niszczy powierzchnie, owszem mozesz sobie zrobic na swój uzytek co zreszta robiłes, ale powiedz to swojemu technologowi to Ci wytłumaczy o co kman..

Napisano

> Jaki lakiernik ??

> Jak proszkowy to nie ma znaczenia można nawet wyśrutować, jak tradycyjny to śrutowanie odpada ale

> piaskowanie jak najbardziej może być

Ale proszę cię. Ja lakieruję felgi a nie maluję. Felga ma się błyszczeć jak powierzchnia lustra. Nie potrzebne mi kratery które trzeba wypełnić lakierem który po roku/dwóch zacznie odpadać i klient wróci z pretensjami.

Każdemu według potrzeb wink.gif

Napisano

> z tym śrutowaniem to juz zupełnie dajesz do pieca...

> pokaz mi kogos kto srutuje aluminium

> celem zniszczenia owszem...

wiec powtórzę Ci że można tylko trzeba umieć, jakoś felg które chłopaki mi robili nie uszkodzili, ale po śrutowaniu nadają sie tylko do lakierowania proszkowego

> powiem wiecej u mnie jezeli mamy cienkie blachy to stosujemy tylko srut przepracowany, który juz w

> mniejszym stopniu niszczy powierzchnie a Ty chcesz aluminium śrutowac

Nie piszemy o blachach tylko o felgach

> nie mowie ze nie nadaje sie, ale powierzchnia wyglada jak z gardła wyciagnieta

Może u Ciebie, u mnie jest ok

> jak pisałem mozna i wyczyscic szczotka druciana i tez sie pory zamaluje ale jest to

> nietechnologiczne

> przeciez RAL okresla kolor a nie gatunek lakieru

Zgadza się ale lakiery do felg mają całkiem inne oznaczenie i nie ma ich w palecie RAL

> słabe to doswiadczenie, tez pracuje w branzy metalowej, tez mamy srutownice i piaskarke, i nigdy

> ale to nigdy nikt nie bawi sie w srutowanie alu bo to niszczy powierzchnie, owszem mozesz

> sobie zrobic na swój uzytek co zreszta robiłes, ale powiedz to swojemu technologowi to Ci

> wytłumaczy o co kman..

Ja nie oceniam czy Ty masz lepsze doświadczenie czy mniejsze, napisałem że śmiem twierdzić że nabyłem takowe pracując i współpracując z firmami zewnętrznymi.

Śmiem również twierdzić że słabe doświadczenie to mają u Ciebie skoro nie potrafią/nie umieją wyśrutować.

Nie mamy technologa tylko załogę z doświadczeniem, a po technologach. projektantach to tylko trzeba poprawiać zlosnik.gif

Napisano

> Ale proszę cię. Ja lakieruję felgi a nie maluję. Felga ma się błyszczeć jak powierzchnia lustra.

> Nie potrzebne mi kratery które trzeba wypełnić lakierem który po roku/dwóch zacznie odpadać i

> klient wróci z pretensjami.

> Każdemu według potrzeb

Zgadza się, ale nie wmówicie mi że po piaskowaniu felgi nie nadają się do lakierowania mokrego icon_eek.gif

Napisano

> Ja bym wypiaskował wskazane felgi.

Ja bym szedł w polerkę ale każdy lubi coś innego.

Któryś z kolegów z AK pokazywał jak wypolerował swoje i efekt był super, a też wyglądały na początku tak jak te

Napisano

> Nie piszemy o blachach tylko o felgach

noo zwazywszy ze blachy czarne sa zdecydowanie twardsze od alu hehe.gif

> Może u Ciebie, u mnie jest ok

> Zgadza się ale lakiery do felg mają całkiem inne oznaczenie i nie ma ich w palecie RAL

powtarzam, RAL odnosi sie do koloru a nie rodzaju lakieru ( jak to mowisz lakier do felg czy lakier do "guana")

> Śmiem również twierdzić że słabe doświadczenie to mają u Ciebie skoro nie potrafią/nie umieją

> wyśrutować.

masz racje hehe.gifok.gif

> Nie mamy technologa tylko załogę z doświadczeniem, a po technologach. projektantach to tylko trzeba

> poprawiać

i wszystko w temacie hehe.gif

pan Heniu wie lepiej hehe.gif

a Wiesz co jest najgorsze??

ze powtarzasz takie bzdury ludziom którzy pozniej łapia to jako pewnik i powtarzają dalej no.gif

Napisano

> Ale proszę cię. Ja lakieruję felgi a nie maluję. Felga ma się błyszczeć jak powierzchnia lustra.

> Nie potrzebne mi kratery które trzeba wypełnić lakierem który po roku/dwóch zacznie odpadać i

> klient wróci z pretensjami.

po co lakierowac, pedzlem i wałkiem tez mozna hehe.gif

> Każdemu według potrzeb

Napisano

> pan Heniu wie lepiej

Wie czy nie wie grunt że umie to zrobić, a twoi z technologiem nie umieją

> a Wiesz co jest najgorsze??

> ze powtarzasz takie bzdury ludziom którzy pozniej łapia to jako pewnik i powtarzają dalej

Ja mam swoje bzdury, Ty masz swoje

U Ciebie z technologiem się nie da, u mnie bez technologa się da

Tak więc nie widzę sensu dalszej dyskusji bo Ty masz swoje racje a ja swoje

pozdrawiam

Napisano

> Wie czy nie wie grunt że umie to zrobić, a twoi z technologiem nie umieją

> Ja mam swoje bzdury, Ty masz swoje

> U Ciebie z technologiem się nie da, u mnie bez technologa się da

podkreslam, wałkiem tez sie da hehe.gif

Napisano

> podkreslam, wałkiem tez sie da

No to sobie maluj wałkiem.

Napisano

> witam

polerowałem kiedyś takie

bardzo fajny stop i co ciekawe lekkie felgi ( 1 szt bez opony waży zaledwie 5,9 kg !!)

niestety głębokie wrzery trudne do zlikwidowania

felgi015.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.