Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

oponki kilkuletnie

Featured Replies

Napisano

> Oszczędziłem na amortyzatorach i hamulcach? Jak?

Bo moje kosztowały 2x tyle i sa z wyższej półki i są lepsze więc dbam o swoje bezpieczeństwo lepiej, więc ty dbasz o swoje bezpieczeństwo mniej niż ja więc niewystarczająco. To tak idąc twoim tokiem rozumowania. palacz.gif

Napisano

> Problem z oryginalnymi felgami jest prosty - są przeraźliwie drogie bo to jakieś strasznie odlotowe

> BBS'y z kutego supermocnego aluminium - u dealera ponad $2K za sztukę.

to te co na ebayu są po 1000$ za sztukę?

Rzeczywiście sporo. nawet jak na 19 cali.

szukałbym czegoś ze starszych braci byle rozmiar pasował i nie było za ciężkie.

> Poza tym fajnie byłoby

> o rozmiar większe założyć - zamiast 19" dwadzieścia.

A po co. Do upalania po lotnisku?

Zauważ, że łatwiej będzie ci kupić opony. Czyli będzie taniej. Czyli będziesz mógł od żony wysępić na cały weekend upalania a nie tylko na jeden dzień grinser006.gif

Poza tym jak wsadzisz 20 cali to już będzie tak niski profil że bardziej chyba pogorszysz niż poprawisz prowadzenie. Ale ja się nie znam. Lexusem to tylko tym najmniejszym jeździłem i to z jakimś biednym silnikiem cool.gif

Napisano

> Bo moje kosztowały 2x tyle i sa z wyższej półki i są lepsze więc dbam o swoje bezpieczeństwo

> lepiej, więc ty dbasz o swoje bezpieczeństwo mniej niż ja więc niewystarczająco. To tak idąc

> twoim tokiem rozumowania.

Nie wiem gdzie doszukałeś się takiego toku rozumowania. Sądząc jednak z twoich wypowiedzi jesteś fanem kupowania używanych rzeczy. Czy to dobrze czy źle to pewnie zależy od konkretnego przypadku. Ja niestety prawie nic używanego nie kupuję więc nie mam porównania co do jakości i bezpieczeństwa takich rzeczy. Dalsza dyskusja nie ma sensu. Ognia i wody nie pogodzisz. Pozdrawiam

Napisano

> Nie wiem gdzie doszukałeś się takiego toku rozumowania.

> Ja niestety prawie nic używanego nie kupuję więc nie mam porównania co do jakości i

> bezpieczeństwa takich rzeczy. Dalsza dyskusja nie ma sensu.

Quote:

Ludzie czytam wasze wypowiedzi i aż szkoda słów. Jeśli szkoda wam wydać pieniądze na nowe opony to widać, że na bezpieczeństwie i życiu nie tylko swoim wam za bardzo nie zależy. Nawet nie chcę dalej drążyć tematu jakie wasze samochody mają pozostałe części odpowiadające za bezpieczeństwo (zawieszenie, hamulce, układ kierowniczy) przy takim samym podejściu do tematu.

Zanim napiszesz coś takiego sprawdź co napisałeś wcześniej.

Skoro nie masz porównania to po co oceniasz i wydajesz takie osądy? erotoman-gawędziarz?

Napisano

> A po co. Do upalania po lotnisku?

No właśnie zaglądając na TireRack znacznie tańszy jest komplet 20" felgi "Lorenzo" + opony Continentala ExtremeContact niż dowolny inny komplet 19" + opony. Cały zestaw (cztery felgi + cztery opony zamontowane + wyważone) wychodzi mniej niż jedna oryginalna felga. Tyle że nie są to kute felgi + nie są zbyt piękne:

lorenzo_wl21_mba_ci3_l.jpg

Dla ciekawskich - przednie 20x8.5, tylne 20x10, do tego 225/35ZR20 przód i 265/30ZR20 tył.

Napisano

ale kupa!

Ja bym szukał używanego oryginalnego kompletu. Może jest więcej takich co zakładają sobie takie "piękne" komplety 20-stek. grinser006.gif

Z doświadczenia wiem, że oryginalne felgi (zwłaszcza ze sportowych modeli) są lekkie i mocne. Nie ma po co kombinować.

Ale... jak to w reklamie Ikea: "Ty tu urządzisz".

Napisano

> Nie chciałbym polecieć z nim na czołówkę jak mu strzeli używka z przodu...

A Ty co roku kupujesz nowe opony, czy jednak jezdzisz na oponach 2-letnich, a moze 3-letnich? Czyli tez Ci moze używka strzelic yikes.gif

Napisano

> A Ty co roku kupujesz nowe opony, czy jednak jezdzisz na oponach 2-letnich, a moze 3-letnich? Czyli

> tez Ci moze używka strzelic

Ja myślę, że tu chodzi w tym wątku o coś innego. Kolega Jay chce kupć używki o nieznanej przeszłości (czyt. opony mogą mieć wady ukryte, nawet jak wyglądają na nowe) natomiast jak się zmienia co zime na swoje wlasne to raczej się wie co się ma, w jakim są stanie opony itepe itede. więc ryzyko, że coś się stanie jest raczej mniejsze, choć również w każdej chwili może sie coś stać.

Sam musze teraz kupić opony. W związku z tym, że obecnie mam ograniczone fundusze to zastanawiałem się nad uzywkami niby w dobrym stanie. Ale po przemyśleniu wszystkich za i przeciw to stweirdziłem, że trudno (albo i nie)... kupuje nowe opony bo przynajmniej wiem co mam. a dla mojego auta zwykłe opony nowe to koszt ok 600 zł. Fakt, że miałem nagrane już używki za 260zł, jednak będę kupował nowe.

Napisano

> A wygląda jakby się miał rozlecieć?

wygląda jak te nowe które przyszły zlosnik.gif ale przy wymianie dam gumiarzowi do przetestowania ok.gif

Napisano

> Możecie teraz pisać jaki to ja

> jestem.

No to ja napiszę! chaja.gif odważyłeś się (modne określenie na AK) mieć inne zdanie i zaraz ci się dostanie... horse.gif

A na poważnie, to w pełni się z tobą zgadzam. W dzisiejszych czasach, nie sztuką jest kupić samochód, podstawową kwestią jest, czy masz środki na jego eksploatację. Jak kogoś nie stać na opony, to niech jeździ autobusem i finał!

Napisano

> Chciałem tylko nieśmiało zauważyć że kupując używany samochód, kupujemy go z używanymi oponami.

No i po kupnie (jak stwierdzam, że zużyte) jadę kupić nowe ok.gif ewentualnie zbijam cenę na zakup nowych...

> Poza tym lepsza używana opona z 5mm bieżnika niż zużyta nowa z drutami na wierzchu.

To zrozumiałe ok.gif

Napisano

> Bo może akurat trafi komplecik trzyletnich rainsportów i co? i rurka zmięknie "krytykantom" na

> zakrętach i przy hamowaniu na śliskim.

Zakładając, że znalazł się ktoś z ułańską fantazją i takie opony wywalił, to jaka jest pewność ,że nie miały "przygody"?

Rurka może zmięknąć, ale "oszczędnemu" jak mu przy hamowaniu w zakręcie, an śliskim balona wywali. Miałem podobne zdarzenie. sick.gif Nie tyko rurka mi zmiękła. sick.gif

Napisano

> Pytanie " brać, czy odpuścić sobie ?

Odpuścić. Kupiłem kiedyś teoretycznie idealne, kilkuletnie opony używane - miały jeszcze "włoski" na bieżniku. Pojeździłem niecałe 2 sezony i na szczęście rozciąłem jedną oponę o pręt wystający z krawężnika. U wulkanizatora okazało się, że wszystkie miały od wewnątrz całkowicie zetlałą gumę i zaczynały wychodzić z nich (do wewnątrz) cienkie druciki - czyt. opona zaczęła się rozłazić.

Napisano

> A Ty co roku kupujesz nowe opony, czy jednak jezdzisz na oponach 2-letnich, a moze 3-letnich? Czyli

> tez Ci moze używka strzelic

Nie kupuje, ale tez nie jeżdżę na 8 letnich oponach. Różnica miedzy opona z 2004,a 2009 jednak jest...

Napisano

> Nie kupuje, ale tez nie jeżdżę na 8 letnich oponach. Różnica miedzy opona z 2004,a 2009 jednak

> jest...

tego nikt nie neguje.

Tu chodzi o teksty: "Zabijesz siebie i moją rodzinę... MORDERCO!!! Nie kupuj tego bo to grozi wypadkiem, rakiem i na pewno się rozleci a o wyważeniu to nawet nie myśl!!!"

Napisano

> tego nikt nie neguje.

> Tu chodzi o teksty: "Zabijesz siebie i moją rodzinę... MORDERCO!!! Nie kupuj tego bo to grozi

> wypadkiem, rakiem i na pewno się rozleci a o wyważeniu to nawet nie myśl!!!"

No ale właściwie czego spodziewać się po 8 - letniej używce niewiadomego pochodzenia? smile.gif

Napisano

> Nie kupuje, ale tez nie jeżdżę na 8 letnich oponach. Różnica miedzy opona z 2004,a 2009 jednak

> jest...

O czym Ty mowisz? Przeciez ja mowie o kupowaniu uzywek z roku 2010. Gdzie tu sa 8-letnie opony??????

Napisano

> No ale właściwie czego spodziewać się po 8 - letniej używce niewiadomego pochodzenia?

kiepskiej przyczepności się można spodziewać. Choć nie jest to pewne to szanse na to są duże. Wszystko ZALEŻY.

Zależy z czym porównujemy. Pirelli z pierwszego posta (jesli to jest P6000) szału na mokro nie będą robiły. Powiedziałbym, że są szanse na dramat. natomiast na sucho dopóki drutów nie widać są bardzo ok nawet tak stare.

Napisano

> takie jak kolega nie chce - 195/65/15

> kupowałem zimówki, ale letnie są od 200zł np uniroyal re

W tamtym roku kupiłem uniroyal 185/60/15 za 249szt.nowe i mam spokuj na pare lat smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.