Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

oponki kilkuletnie

Featured Replies

Napisano

> Chociaz akurat opony uzywane kupuje nie na allegro (bo nie da sie ich obejrzec), tylko w normalnej

> legalnej firmie (wulkanizacji) handlującej uzywanymi oponami.

Ciekawe skąd oni je biorą? niewiem.gif

Napisano

> A skąd masz pewność, że nie są kradzione?

A skąd masz pewność, że kupując części czy oleje w sklepie lub warsztacie samochodowym, nie kupujesz kradzionych lub podrabianych?

Napisano

> A skąd masz pewność, że kupując części czy oleje w sklepie lub warsztacie samochodowym, nie

> kupujesz kradzionych lub podrabianych?

No przy kupnie NOWYCH części ryzyko jest minimalne, nie? cfaniaczek.gif

Napisano

> Oczywiście że nie, chociaż zależy od homologacji. Ale ja się nie zastanawiam nad kupnem, nie

> potrzebuję teraz, to kolega Jay nas przekonuje, że lepsze używane 17, niż nowe 15

Mowie za siebie. W moim przypadku lepiej. Bo nie kupuje tych opon na 5 lat, a na 1-2 lata, to po co mi nówki?. Jakbym chcial na 5 lat, to na pewno bym wybral mniejsze a nowe.

Ciekawe ilu z Was zalozy w tym roku letnie opony starsze niz 3 letnie, ktore kupiliscie jako nowe. To tez juz opona uzywana i nikt nie mowi "oszczedzasz na bezpieczenstwie, to juz ma 3 lata!" wink.gif

Napisano

> potrzebuję teraz, to kolega Jay nas przekonuje, że lepsze używane 17, niż nowe 15

Nie mówi że lepsze tylko że nie ma sensu kupować nowych bo nie wie czy za rok nie zmieni auta.

Napisano

> Ciekawe skąd oni je biorą?

Moze z rozbitków, albo jak ktos kupuje auto na feldze 16" i zmienia na 17 czy 18, to opony 16" ma w calkiem niezlym stanie na sprzedaz. Itp itd.

Napisano

> No przy kupnie NOWYCH części ryzyko jest minimalne, nie?

Nie wiem tylko czy pamiętasz, że PODRÓBKA wizualnie najczęściej nie jest do rozróżnienia od części NOWEJ oryginalnej. Albo to, że gdzieś ktoś kontener obrobił na parkingu z takimi częściami, a potem je "upłynnił" zlosnik.gif

Napisano

> Mowie za siebie. W moim przypadku lepiej. Bo nie kupuje tych opon na 5 lat, a na 1-2 lata, to po co

> mi nówki?.

jak to po co? żebyś mógł je oddać za grosze po roku jako używane..

przecież wszyscy tak robią, patrz ile używanych opon za grosze można wyrwać....

Napisano

> Mowie za siebie. W moim przypadku lepiej. Bo nie kupuje tych opon na 5 lat, a na 1-2 lata, to po co

> mi nówki?. Jakbym chcial na 5 lat, to na pewno bym wybral mniejsze a nowe.

No i OK, ja bym jednak nie ryzykował, ale każdy robi co chce ok.gif

> Ciekawe ilu z Was zalozy w tym roku letnie opony starsze niz 3 letnie, ktore kupiliscie jako nowe.

> To tez juz opona uzywana i nikt nie mowi "oszczedzasz na bezpieczenstwie, to juz ma 3 lata!"

Nie chodzi o sam wiek, tylko o przeszłość tych opon. Wiem co się działo z moimi oponami, pilnuję ciśnienia itp., ale nie mam pojęcia co robił poprzedni właściciel z używanymi. A w moim przypadku opony 3 lata nie żyją, robię średnio 30kkm rocznie i po dwóch latach zazwyczaj zmieniam opony z racji zużycia.

Napisano

> W tej chwili komplet Continentali do SC to ok. 720 zł. Tańsze Firestone, lub np. Dayton można kupić

> za ok. 600 zł za komplet.

> W zeszłym roku do mojego Lanosa kupowałem nowe opony Dunlop SP Sport 01 w rozmiarze 195/50R15 i

> kupiłem je w cenie ok. 800 zł za komplet.

> Z kolei w rozmiarze do takiego Passata B5, czyli 195/65R15 można kupić bdb Bridgestone ER300 za

> 1000 zł. Więc nie przesadzajmy, że te opony są nie wiadomo jak drogie... jak nas nie stać na

> kupno kompletu przyzwoitych opon, to może trzeba przesiąść się na rower czy najwyżej skuter.

Teraz kupowałem opony do mojej Vectry i Picanto, 205/55/16 1180zł i 175/50/15 940zł nówki Fuldy Ecocontol z DOT 0212.

Jeżeli chodzi o używki, kupiłbym jakbym nie liczył bezpieczeństwa rodziny i swojego, chociaż spojrzeć z innej strony-jak kogoś nie stać na nowe(bo nie wszyscy zarabiają nie wiadomo jakie pieniądze)to stara sie kupić tańszą alternatywę w postaci używanych opon. Tyle że niech to robi z głową.

Kupiłem zimówki 165/70/14 do Ibizy i dałem za nie 150 zł/komplet- 2008 rok, jedne po jednym sezonie. Mi sie opłacało, inny może stwierdzić że lipa.

>Zastanawiam się, skąd te używane opony się biorą? Ktoś pojeździł dwa lata i sprzedał za śmieszną cenę? Jaki to ma sens? Jakoś nie ufam oponom używanym, nie wiadomo co się z nimi działo i dlaczego ktoś się tego pozbył. A może to z kradzionych samochodów?

Gadaliśmy ostatnio z kolegą na ten temat i mówił że jego znajomy handluje używkami z Niemiec, nie pamiętam jak to było dokładnie ale mówił ze jakieś inne normy mają/w sensie okres od produkcji w którym można używać opony. U Nas jeszcze tego nie ma dlatego jest samowolka w tym temacie. Znam gościa który miał kolizję nie z jego winy, miał stare opony założone i rzeczoznawca z ubezpieczalni nie przyznał mu odszkodowania właśnie z powodu tych opon które były w złym stanie..Warto też o tym pomyśleć

Napisano

> Trzeba mieć 17'' w aucie klasy C bo to jest lans jak fela wypełnia całe nadkole Ale wtedy można na

> oponach przyoszczędzić i kupić takie po 50 zł za szt. sprzed 10 lat

Dlaczego zaraz 10-letnie. Kupisz kilkuletnie. Kupisz nawet nieużywane tylko trzeba się naszukać żeby znaleźć 2 identyczne (u mnie 4). Z kół zapasowych powypadkowych samochodów. Na miejscu autora ja bym takich szukał. Ja uważam że 15 są lepsze z czysto praktycznego punktu widzenia - trudniej taką zarówno felgę jak i oponę uszkodzić na dziurach.

Napisano

Ok, zgadzam się z tym, aby to było z głową robione ok.gif Czyli, że mogę kupić używki 3-4 letnie, ale w dobrym stanie. Ale widziałem jak wyglądała guma moich poprzednich opon letnich BF Goodrich z rocznika 2006/2007 i nie powiem, aby to była opona w stanie idealnym. Ja też patrzę przez pryzmat bezpieczeństwa i te kilka stówek na komplecie opon raz na kilka lat nie jest dla mnie warte ryzykowania życiem swoim czy innych.

Napisano

> Ciekawe ilu z Was zalozy w tym roku letnie opony starsze niz 3 letnie, ktore kupiliscie jako nowe.

> To tez juz opona uzywana i nikt nie mowi "oszczedzasz na bezpieczenstwie, to juz ma 3 lata!"

widzisz ja np "dojeżdżałem" stare opony, ale te opony były zawsze na samochodzie, albo w garażu

więc to chyba trochę inna sytuacja niż opony które leżą na placu i cholera wie co się z nimi działo ?

już to pisałem w podobnym wątku, mam kpl opon które kupiłem z felgami

jedna felga była do wywalenia - po wypadku, ale zdjęta z niej opona wygląda całkiem OK, zwłaszcza jak poleżała 2lata, przybrudziła się itd

nawet już tych śladów po wypadku nie widać ... a jakbym ją jeszcze tak popieścił, to nie do poznania

ale je tych opon nawet do przyczepki bałem się założyć icon_rolleyes.gif

może dziadek weźmie do wozu grinser006.gif

IMG_2133.JPG

może ktoś chce ? oddam tanio, tylko rozmiar nie taki 195/80/15 grinser006.gif

Napisano

Jeśli to pirelli P6000 to uważaj na deszczu.

Ja takie zbieram za darmo.

Napisano

> bez względu na warunki ? bo w aucie jeździ a raczej leży ciągle nieruszany pełnowymiarowy zapas z

> 2003r. i w sumie to nie wiem czy go wozić jak miałby się po założeniu i tak, i tak

> rozlecieć ...

A wygląda jakby się miał rozlecieć?

napompuj dla przetestowania na 4 bary i zobacz co się dzieje. jak trzyma powietrze to przecież tylko zapas. Masz się na tym do wulkanizacji dotoczyć.

Napisano

> Zasadniczo się z Tobą zgadzam, tyle że cena 800 zł za komplet to chyba do SC Komplet przyzwoitych

> opon do zwykłego auta klasy C teraz kosztuje 2000-2500...

Co ty piszesz? za 800 mam komplet przyzwoitych opon w rozmiarze 195/65 R15 -Focus, Meganka, 307...

Napisano

> Co ty piszesz? za 800 mam komplet przyzwoitych opon w rozmiarze 195/65 R15 -Focus, Meganka, 307...

ale nie masz lansu 270751858-jezyk.gif

c-max miał nawet i 18' ... mój kpl nie pomógł by na 1szt oslabiony.gif

Napisano

> Ludzie czytam wasze wypowiedzi i aż szkoda słów.

...

> Zapraszam do dyskusji.

Skorzystam z zaproszenia.

Poproszę o podanie modeli i/lub dat produkcji/montażu:

-amortyzatorów

-klocków

-tarcz

-płynu hamulcowego

-opon

I teraz odpowiedz mi na jedno, bardzo ważne pytanie: Kiedy ostatnio sprawdzałeś ciśnienie w kołach?

Potem możemy zacząć rozmowę i krytykę innych jeśli chcesz.

Napisano

> Co ty piszesz? za 800 mam komplet przyzwoitych opon w rozmiarze 195/65 R15 -Focus, Meganka, 307...

Już pisałem, ze 15 tak, ale kolega pisał o 17 wink.gif

Napisano

> Jeśli nie są łatane i maja w miare rowno zuzyty bieznik 6mm, to jakie mogl miec przygody? Przed

> zalozeniem sie sprawdzi czy dają się ładnie wywazyć

To pogadaj z wulkanizatorem, opona może mieć rozwalone kordy (druty w środku) i rozpadnie się sama z siebie... i gołym okien nie zauważysz że jest uszkodzona.

Napisano

> Zasadniczo się z Tobą zgadzam, tyle że cena 800 zł za komplet to chyba do SC Komplet przyzwoitych

> opon do zwykłego auta klasy C teraz kosztuje 2000-2500...

mam pokazać rachunek za moje?

800zł to mi z montażem wyszło i jeszcze na flaszkę zostało.

Są bardzo przyzwoite (i to zimówki, więc droższe).

Napisano

> Już pisałem, ze 15 tak, ale kolega pisał o 17

No i tu jest clue problemu... skoro mnie nie stać na 17... grinser006.gif

Napisano

> czyli wygląd kosztem bezpieczeństwa?

niekoniecznie.

Bo będzie miał mniejszy kąt znoszenia opon. Co Ty na to?

Napisano

> ...

> Skorzystam z zaproszenia.

moge ja ? yaya.gifgrinser006.gif

> Poproszę o podanie modeli i/lub dat produkcji/montażu:

> -amortyzatorów

tył oryginały fabryczne, przód KYBy wymienione 3lata temu przy 60kkm

> -klocków

klocki przód oryginały forda wymiana w 2008r. i jakieś tańsze zamienniki tył - podobno TRW ... nazwe mam w domu, wymienione jesienią 2011

> -tarcz

j/w tzn wymiana w 2008 na oryginały forda

> -płynu hamulcowego

j/w

> -opon

aktualnie 2tyg firestony zimowe, a dzisiaj może będą roczne uniroyal rainexpert

> I teraz odpowiedz mi na jedno, bardzo ważne pytanie: Kiedy ostatnio sprawdzałeś ciśnienie w kołach?

2tyg przy wymianie, a tak średnio raz na miesiąc ok.gif

> Potem możemy zacząć rozmowę i krytykę innych jeśli chcesz.

to jadymy grinser006.gif

też uważam że kupowanie opon używanych dla lansu jest imo ... ryzykowne ?

Napisano

> ale kolega chce mieć lans na 17, a Ty pewno 15 jakieś...

jechałes jego samochodem? Wiesz jak się prowadzi na 15 a jak na 17 calach?

Wiesz już że będzie miał gorszą przyczepność niż do tej pory ZANIM jeszcze kupił opony?

Pożycz swoją szklaną kulę czarodzieju. Jutro losowanie lotka, wygraną mam w kieszeni.

Napisano

> Jak mi znajdziesz nowe opony za 800zł to chetnie kupie. Moga byc polskie, ale nie bieznikowane!

> Szukam uzywanych i za 800zł to ledwo znajduje z 2009r.

225/45/17 koło 1000 będą najmniej kosztować nowe, firmy której nie bałbym się założyć. Ja kupowałem w ub. roku Nankangi, bo 6 letnie GoodYeary z bieżnikiem 5mm już moim zdaniem nie nadawały się do jeżdżenia (pojawiały się spękania + brak trakcji - chyba guma straciła elastyczność)

Także używane opony z 2004 roku to tylko do upalania na torze, nie na drogi publiczne.

Napisano

> To pogadaj z wulkanizatorem, opona może mieć rozwalone kordy (druty w środku) i rozpadnie się sama

> z siebie... i gołym okien nie zauważysz że jest uszkodzona.

Jest stara dobra zasada - jeżeli w wyniku uderzenia uszkodziła się felga, to opona jest raczej do wyrzucenia, nawet jak na oko jest cała. Może do jazdy po mieście i ok, ale jazda 180 km/h na takiej oponie to już ryzyko. A co się działo z używaną nikt nie wie.

Napisano

> też uważam że kupowanie opon używanych dla lansu jest imo ... ryzykowne ?

Z tym się zgodzę. Jest ryzykowne. Zwłaszcza jeśli ktoś nie za bardzo ie na co patrzec przy zakupie używek. Nie mamy jednak informacji jeszcze jakie te opony Jay chce kupić.

Bo może akurat trafi komplecik trzyletnich rainsportów i co? i rurka zmięknie "krytykantom" na zakrętach i przy hamowaniu na śliskim.

Napisano

> Z tym się zgodzę. Jest ryzykowne. Zwłaszcza jeśli ktoś nie za bardzo ie na co patrzec przy zakupie

> używek. Nie mamy jednak informacji jeszcze jakie te opony Jay chce kupić.

> Bo może akurat trafi komplecik trzyletnich rainsportów i co? i rurka zmięknie "krytykantom" na

> zakrętach i przy hamowaniu na śliskim.

a może kupi przekoszone po wypadku i opona pierdyknie w zakręcie i poleci ze mną na czołówkę oslabiony.gif

używane, z pewnego źródła - np sprzedaje znajomy bo mu zostały ... ok.gif, z placu no.gif

Napisano

> A skąd masz pewność, że nie są kradzione?

A to ty nigdy nic używanego nie kupiłeś na allegro?

Zawsze prosisz o paragony/faktury i oryginalne opakowania?

moich felg byś pewnie nie wziął, bo były tanie i nie za bardzo zużyte znaczy pewnie kradzione. No i paragonu na to nie miałem bo z samochodem razem dostałem. palacz.gif

Co najgorsze mam "aerodynamiczną fryzurę" i jeżdżę bawarskim wynalazkiem motoryzacyjnym z wiejskimi rejestracjami. icon_eek.gif

Napisano

> Jest stara dobra zasada - jeżeli w wyniku uderzenia uszkodziła się felga, to opona jest raczej do

> wyrzucenia, nawet jak na oko jest cała. Może do jazdy po mieście i ok, ale jazda 180 km/h na

> takiej oponie to już ryzyko. A co się działo z używaną nikt nie wie.

Dokładnie ok.gif

Napisano

> Ciekawe skąd oni je biorą?

sprzedawałem jakiś czas temu opony zimowe 15 cali za śmieszne pieniądze. Jeszcze było na nich paski te różnokolorowe widać. 200zł za komplet poszły. Przeszedłem na 16 cali więc były mi niepotrzebne a składować tego nie mam gdzie.

13 cali z poprzedniego samochodu oddałem za piwo

Stąd się biorą.

Napisano

> A to ty nigdy nic używanego nie kupiłeś na allegro?

> Zawsze prosisz o paragony/faktury i oryginalne opakowania?

Tak, dziwny jestem? cfaniaczek.gif

> moich felg byś pewnie nie wziął, bo były tanie i nie za bardzo zużyte znaczy pewnie kradzione. No i

> paragonu na to nie miałem bo z samochodem razem dostałem.

Gdybyś nie mógł udowodnić, że masz je z legalnego źródła, to bym nie wziął.

> Co najgorsze mam "aerodynamiczną fryzurę" i jeżdżę bawarskim wynalazkiem motoryzacyjnym z wiejskimi

> rejestracjami.

A to już twój problem wink.gif

Napisano

> to może trzeba by się zastanowić czy nie lepiej kupić nowe 15 niż używane 17, no ale każdy robi jak

> uważa, Twoje auto, Twoje życie..

Nie chciałbym polecieć z nim na czołówkę jak mu strzeli używka z przodu...

Napisano

> To pogadaj z wulkanizatorem, opona może mieć rozwalone kordy (druty w środku) i rozpadnie się sama

> z siebie... i gołym okien nie zauważysz że jest uszkodzona.

będą prawdopodobnie jajca z wyważaniem takiej opony.

Napisano

> Tak, dziwny jestem?

> Gdybyś nie mógł udowodnić, że masz je z legalnego źródła, to bym nie wziął.

No nie gadaj, że musiałbym ci udowadniać, że brzydkie, oryginalne, seryjne felgi kupiłem razem z samochodem...

ja rozumiem ostrożność, ale bez przesady.

> A to już twój problem

Nie mój problem. Twój, bo nie kupisz felg w atrakcyjnej cenie grinser006.gif

Napisano

> ...

> Skorzystam z zaproszenia.

> Poproszę o podanie modeli i/lub dat produkcji/montażu:

> -amortyzatorów

> -klocków

> -tarcz

> -płynu hamulcowego

> -opon

> I teraz odpowiedz mi na jedno, bardzo ważne pytanie: Kiedy ostatnio sprawdzałeś ciśnienie w kołach?

> Potem możemy zacząć rozmowę i krytykę innych jeśli chcesz.

-amortyzatory (przód i tył Sachs) 6 lat - 60kkm

-klocki + tarcze 4 lata -40kkm (trw, ferodo)

-płyn hamulcowy w zeszłym roku (z racji małych przebiegów ok 10kkm rocznie wymieniam co 3 lata)

-opony letnie 3 lata temu (Michelin)

-opony zimowe w tym roku (Dębica Frigo)

Opony pompuję raz w miesiącu. Wszystkie części oczywiście nowe i znanych producentów. Samochód ma 14 lat. Przebieg poniżej 150tyś. Opony wymieniam ze względu na wiek a nie na zużycie. Klocki po 40tyś. - nawet nie widać zużycia gdyż hamuję głównie silnikiem i nie używam stylu jazdy gaz do dechy i mocne hamowanie przed światłami. Teraz twoja kolej.

Napisano

> sprzedawałem jakiś czas temu opony zimowe 15 cali za śmieszne pieniądze. Jeszcze było na nich paski

> te różnokolorowe widać. 200zł za komplet poszły. Przeszedłem na 16 cali więc były mi

> niepotrzebne a składować tego nie mam gdzie.

> 13 cali z poprzedniego samochodu oddałem za piwo

> Stąd się biorą.

W wątku, chyba o nalewkach, pisałeś, że Twoje opony zaliczyły sporo krawęźników, cięć itp.

Nie mówię, że wszystkie opony używane na rynku są po takich przejściach, ale... Sam rozumiesz grinser006.gif

Napisano

> W wątku, chyba o nalewkach, pisałeś, że Twoje opony zaliczyły sporo krawęźników, cięć itp.

> Nie mówię, że wszystkie opony używane na rynku są po takich przejściach, ale... Sam rozumiesz

Mówiłem o obecnych. 15 cali kupiłem z samochodem i od razu sprzedałem bo nie nadawały się przy moim stylu jazdy te balony.

Poza tym tego co teraz kupiłem raczej nikomu nie odsprzedam. Wątpię czy ktoś by kupił opony z wystającymi drutami a raczej tak skończą żywot. Sam rozumiesz grinser006.gif

Napisano

-Bilstein b6 przelot 20k

-przód:ATE power disc przelot 20k, tył: seria BMW

-Przód:ATE przelot 20k (już praktycznie na wykończeniu), tył: seria BMW

-ferodo DOT 5.1 20k/1 rok (do wymiany już)

- ecoopony model RSI 205/55/16 DOT z końcówki 2011

-ciśnienie sprawdzałem... 4 dni temu, średnio raz na tydzień, dwa to robię.

Mam Ci teraz napisać że "oszczędziłeś te kilka stówek" na amortyzatorach i hamulcach?

jeździsz poza tym na 3 letnich (!) oponach. Jay nie chce kupować starszych niż twoje. i Dębica to raczej nie będzie.

Pytanie dodatkowe: jaki masz rozmiar opon i jakie pompujesz ciśnienie?

Napisano

> Ludzie czytam wasze wypowiedzi i aż szkoda słów. Jeśli szkoda wam wydać pieniądze na nowe opony to

> widać, że na bezpieczeństwie i życiu nie tylko swoim wam za bardzo nie zależy.

Chciałem tylko nieśmiało zauważyć że kupując używany samochód, kupujemy go z używanymi oponami. Poza tym lepsza używana opona z 5mm bieżnika niż zużyta nowa z drutami na wierzchu.

Napisano

> Chciałem tylko nieśmiało zauważyć że kupując używany samochód, kupujemy go z używanymi oponami.

Słuszna uwaga hehe.gif

Napisano

> Chciałem tylko nieśmiało zauważyć że kupując używany samochód, kupujemy go z używanymi oponami.

> Poza tym lepsza używana opona z 5mm bieżnika niż zużyta nowa z drutami na wierzchu.

Dopóki nie widać drutów lepsza jest łysa. Zwłaszcza w Twoich warunkach klimatycznych grinser006.gif

Wystające druty drastycznie obniżają przyczepność. To fakt. Ale jaka frajda w nocy!!! cool.gif

Napisano

> -amortyzatorów

Oryginalne

> -klocków

Oryginalne

> -tarcz

Oryginalne

> -płynu hamulcowego

Zmieniony w zeszłym roku, zmieniam co dwa lata.

> -opon

Te akurat mam nowiutke wink.gif Ale jakby ktoś zobaczył co zdjąłem z kół i jak bardzo sterczały z nich druty, to by się za głowę złapał...

Napisano

> Ale jakby ktoś zobaczył co zdjąłem z kół i jak bardzo sterczały z nich

> druty, to by się za głowę złapał...

Lotnisko?

Ten beton potrafi wżerać opony w zastraszającym tempie...

Napisano

> Dopóki nie widać drutów lepsza jest łysa. Zwłaszcza w Twoich warunkach klimatycznych

W weekend wracałem z Miami w przerażającym deszczu - było bardzo łatwo zauważyć kto ma w miarę świeże opony a kto nie.

> Wystające druty drastycznie obniżają przyczepność. To fakt.

Zależy jak bardzo wystają wink.gif

Napisano

> Lotnisko?

Tak frown.gif Za dwa tygodnie znowu jadę i trochę mi szkoda Michelinów - myślę że jak będę to robił częściej to kupie sobie osobny komplet felg i będę na nie jakieś tani syf montował.

Napisano

> -Bilstein b6 przelot 20k

> -przód:ATE power disc przelot 20k, tył: seria BMW

> -Przód:ATE przelot 20k (już praktycznie na wykończeniu), tył: seria BMW

> -ferodo DOT 5.1 20k/1 rok (do wymiany już)

> - ecoopony model RSI 205/55/16 DOT z końcówki 2011

> -ciśnienie sprawdzałem... 4 dni temu, średnio raz na tydzień, dwa to robię.

> Mam Ci teraz napisać że "oszczędziłeś te kilka stówek" na amortyzatorach i hamulcach?

> jeździsz poza tym na 3 letnich (!) oponach. Jay nie chce kupować starszych niż twoje. i Dębica to

> raczej nie będzie.

> Pytanie dodatkowe: jaki masz rozmiar opon i jakie pompujesz ciśnienie?

Oszczędziłem na amortyzatorach i hamulcach? Jak? Wymieniam jak jest taka potrzeba (wyciek lub zużycie).Pierwsze wymieniłem gdyż miały 8 lat (nie ciekły, a na ścieżce prawie jak nowe)

Opony 175/65/14. Opony zawsze kupuję nowe. Kupując używane nie wiesz czy ktoś nie wjechał w dużą dziurę czy krawężnik z dużą prędkością(osłabiony oplot - nie widać tego)

Jeszcze jedna ważna rzecz: Jak bym miał mocniejszy i cięższy samochód i jeździł szybciej i bardziej agresywnie to na pewno kupiłbym opony z wyższej półki.

Napisano

> Tak Za dwa tygodnie znowu jadę i trochę mi szkoda Michelinów - myślę że jak będę to robił częściej

> to kupie sobie osobny komplet felg i będę na nie jakieś tani syf montował.

To jest JEDYNE rozsądne wyjście. A już najlepiej kupić komplet identycznych jak masz teraz ale na przykład w opłakanym stanie. Dzięki temu przy złapaniu kapcia masz dużo możliwości żonglowania oponami. Ja tak teraz zrobiłem. 8 identycznych felg teraz mam i jestem zadowolony. Poza tym pewnie teraz masz oryginalne felgi. A takie są z reguły w miarę lekkie i w miarę mocne.

No i teraz sie zastanawiam czy "treningówek" nie prysnąć na jakiś oczoyebny kolor. Roooooshoffy na przykład serduszka.gif

Napisano

Problem z oryginalnymi felgami jest prosty - są przeraźliwie drogie bo to jakieś strasznie odlotowe BBS'y z kutego supermocnego aluminium - u dealera ponad $2K za sztukę. Poza tym fajnie byłoby o rozmiar większe założyć - zamiast 19" dwadzieścia.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.