Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

oponki kilkuletnie

Featured Replies

Napisano

Witam

Kolega ma mi do zaoferowania opony do mojego bolida w bardzo korzystnej cenie.

Jedyny mankament to to ze to Pirelli i to z 2004roku. Bieżnika jakieś 5mm.

Cena w zasadzie bardzo niska bo 50zł za sztukę.

Pytanie " brać, czy odpuścić sobie ?

cool.gif

Napisano

> Witam

> Kolega ma mi do zaoferowania opony do mojego bolida w bardzo korzystnej cenie.

> Jedyny mankament to to ze to Pirelli i to z 2004roku. Bieżnika jakieś 5mm.

> Cena w zasadzie bardzo niska bo 50zł za sztukę.

> Pytanie " brać, czy odpuścić sobie ?

W zasadzie max okres wieku opon to 10 lat a maks bezpieczne zużycie bieżnika to 4 mm. Te opony sa prawie na końcówce tych okresów. 50 zl za sztukę takich opon to nie jest okazja. Dałbym 100 zł ale za 4 sztuki.

Napisano

> maks bezpieczne zużycie bieżnika to 4 mm.

to chyba w zimowych

na letnich można zetrzeć bardziej. Niby wg prawa nawet to 1,6mm (ale żeby nie przeginać, to myślęże do jakchś 2.5 da sie w miarę przyzwoicie jeździć.)

Wg mnie zalezy od rozmaru

jak to sa jakieś 16, to można brać, a przy 13-14 calach się to niezbyt opłaca.

Napisano

> Witam

> Kolega ma mi do zaoferowania opony do mojego bolida w bardzo korzystnej cenie.

nie brac, bo co za sezon znow bedziesz placil gumiarzowi za zalozenie kolejnego zestawu 5mm bez sensu. kup cos z wyzszym bieznikiem i nowsze ciut. wg mnie 5 lat to maksymalny okres przydatnosci opony.

Napisano

> Witam

Drogo.

Ja właśnie wyrzucam oponki z 2003 r. i zapodaję z 2009 z 6mm bieżnikiem po 50zł za sztukę.

Napisano

Odpuścić

Napisano

Pytanie pierwsze, jaki rozmiar opon i jaka jest cena nowych w tym rozmiarze?

Jeżeli te np nie kosztuję więcej niż 1/4 nowych, to można je kupić, pod warunkiem że po zamontowaniu na feldze i napompowaniu nie będzie wybrzuszeń, nie będą "biły itp.

Dlaczego Pirelli to mankament? Ja jeżdżę na Pirelli z 2007 roku i nie widzę niczego niepokojącego hmm.gif

Napisano

> Witam

Kupuj, zakładaj, ciesz się bezproblemową jazdą ok.gif

Napisano

IMO odpuścić. W życiu takich opon bym nie kupował... oszczędzać na bezpośrednim bezpieczeństwie swoim i innych, te parę stówek to facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> to chyba w zimowych

> na letnich można zetrzeć bardziej. Niby wg prawa nawet to 1,6mm (ale żeby nie przeginać, to myślęże

> do jakchś 2.5 da sie w miarę przyzwoicie jeździć.)

Ta, jasne. Szczególnie na wiosnę lub na jesieni, kiedy popada i robią się kałuże. Bieżnik o wysokości 4-5mm to duża szansa na aquaplanning. Kiedyś tak "przyoszczędziłem" z letnimi oponami i chciałem je dojeździć do zimy. Po kilku oberkach spowodowanych poślizgiem na kałuży znacznie zmniejszyłem prędkość jazdy a zimówki założyłem dużo wcześniej, niż inni.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Witam

Jesli masz możliwość przejechać się na nich, zanim je kupisz, to zobaczysz, czy nie biją, czy nie mają bąbli itd. Rocznik to jeszcze nie taki dramat, ale i tak licz się z tym, że wkrótce będziesz je wymieniał na kolejne.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Witam

Spróbuj stargować cenę tak jak piszą poprzednicy. A jeśli sprzedający się nie zgodzi to nie bierz. Lepiej poszukaj jakichś lepszych za ciut więcej kasy.

Napisano

> Witam

Obejrzyj je dokładnie na bokach, mi 9-letnia GoodYear`ka pękła na łuku autostrady przy 100 km/h - lewa przednia.

Auto do kasacji.

Bieżnika miałem jeszcze 5mm, ale ne boki nie spojrzałem, dopiero po strzale obejrzałem sobie ocalałe tylne i miały już lekkie pęknięcia, kwestia pecha, że przednia puściła wcześniej.

Napisano

> Drogo.

> Ja właśnie wyrzucam oponki z 2003 r. i zapodaję z 2009 z 6mm bieżnikiem po 50zł za sztukę.

Wszystko zalezy od rozmiaru. Ja wlasnie szukam 2009 z bieznikiem 6-7mm i nie moge znalezc taniej niz 200zł za sztuke.

Napisano

> W zasadzie max okres wieku opon to 10 lat

bez względu na warunki ? bo w aucie jeździ a raczej leży ciągle nieruszany pełnowymiarowy zapas z 2003r. hmm.gif i w sumie to nie wiem czy go wozić jak miałby się po założeniu i tak, i tak rozlecieć ...

Napisano

osobiscie takie opony tylko do przyczepki bym zapodal

8 letnie opony nie sa za wiele warte

guma bedzie twarda a opony beda bardzo sliskie na mokrym

Napisano

Ludzie czytam wasze wypowiedzi i aż szkoda słów. Jeśli szkoda wam wydać pieniądze na nowe opony to widać, że na bezpieczeństwie i życiu nie tylko swoim wam za bardzo nie zależy. A jak kogoś nie stać na przyzwoite nowe polskie opony (800 zł za komplet) to oznacza to tylko, że niestety powinien przesiąść się do komunikacji miejskiej. Nawet nie chcę dalej drążyć tematu jakie wasze samochody mają pozostałe części odpowiadające za bezpieczeństwo (zawieszenie, hamulce, układ kierowniczy) przy takim samym podejściu do tematu. Możecie teraz pisać jaki to ja jestem. Zapraszam do dyskusji.

Napisano

> Ludzie czytam wasze wypowiedzi i aż szkoda słów. Jeśli szkoda wam wydać pieniądze na nowe opony to

> widać, że na bezpieczeństwie i życiu nie tylko swoim wam za bardzo nie zależy. A jak kogoś nie

> stać na przyzwoite nowe polskie opony (800 zł za komplet) to oznacza to tylko, że niestety

> powinien przesiąść się do komunikacji miejskiej.

Jak mi znajdziesz nowe opony za 800zł to chetnie kupie. Moga byc polskie, ale nie bieznikowane!

Szukam uzywanych i za 800zł to ledwo znajduje z 2009r.

Napisano

> Ludzie czytam wasze wypowiedzi i aż szkoda słów. Jeśli szkoda wam wydać pieniądze na nowe opony to

> widać, że na bezpieczeństwie i życiu nie tylko swoim wam za bardzo nie zależy. A jak kogoś nie

> stać na przyzwoite nowe polskie opony (800 zł za komplet) to oznacza to tylko, że niestety

> powinien przesiąść się do komunikacji miejskiej. Nawet nie chcę dalej drążyć tematu jakie

> wasze samochody mają pozostałe części odpowiadające za bezpieczeństwo (zawieszenie, hamulce,

> układ kierowniczy) przy takim samym podejściu do tematu. Możecie teraz pisać jaki to ja

> jestem. Zapraszam do dyskusji.

Zasadniczo się z Tobą zgadzam, tyle że cena 800 zł za komplet to chyba do SC hehe.gif Komplet przyzwoitych opon do zwykłego auta klasy C teraz kosztuje 2000-2500...

Napisano

> Zasadniczo się z Tobą zgadzam, tyle że cena 800 zł za komplet to chyba do SC Komplet przyzwoitych

> opon do zwykłego auta klasy C teraz kosztuje 2000-2500...

teraz to przesadziłeś, 1500-1700zł kupisz przyzwoite oponki powiedzmy 17"

Napisano

> Jak mi znajdziesz nowe opony za 800zł to chetnie kupie. Moga byc polskie, ale nie bieznikowane!

> Szukam uzywanych i za 800zł to ledwo znajduje z 2009r.

Kupując samochód nie brałeś pod uwagę kosztów jego eksploatacji, w tym ceny opon? Może trzeba było kupić mniejszy, z mniejszymi kółkami, ale taki żeby Cię było stać na prawidłową eksploatację...

Napisano

> teraz to przesadziłeś, 1500-1700zł kupisz przyzwoite oponki powiedzmy 17"

Zależy jaki rozmiar i co rozumiemy przez "przyzwoite" wink.gif Wielosezonówki są droższe.

Napisano

> Jak mi znajdziesz nowe opony za 800zł to chetnie kupie. Moga byc polskie, ale nie bieznikowane!

> Szukam uzywanych i za 800zł to ledwo znajduje z 2009r.

Ciekaw co bys pisal, gdybys kupil S-klase za 20kPLN hehe.gif

Napisano

> Kupując samochód nie brałeś pod uwagę kosztów jego eksploatacji, w tym ceny opon? Może trzeba było

> kupić mniejszy, z mniejszymi kółkami, ale taki żeby Cię było stać na prawidłową

> eksploatację...

Po pierwsze bralem pod uwage koszty opon - uzywanych wlasnie, wiec wszystko zgodnie z planem.

Po drugie opony w moim aucie fabrycznie maja rozmiar 195/65/15 wiec nie sa jakies duze, a to tylko moja fanaberia ze zakladam 225/45/17 i te sa drozsze.

Napisano

> Ciekaw co bys pisal, gdybys kupil S-klase za 20kPLN

To samo. A co mialbym pisac? Akurat bralbym identyczny rozmiar opon ktore biore teraz do Passata. Nawet felgi VAG ma identyczne z Mercedesem, tak sie dziwnie sklada wink.gif

Napisano

> Po pierwsze bralem pod uwage koszty opon - uzywanych wlasnie, wiec wszystko zgodnie z planem.

> Po drugie opony w moim aucie fabrycznie maja rozmiar 195/65/15 wiec nie sa jakies duze, a to tylko

> moja fanaberia ze zakladam 225/45/17 i te sa drozsze.

czyli wygląd kosztem bezpieczeństwa?

Napisano

> moja fanaberia ze zakladam 225/45/17 i te sa drozsze.

to może trzeba by się zastanowić czy nie lepiej kupić nowe 15 niż używane 17, no ale każdy robi jak uważa, Twoje auto, Twoje życie..

Napisano

> Zasadniczo się z Tobą zgadzam, tyle że cena 800 zł za komplet to chyba do SC Komplet przyzwoitych

moje chyba nie jest przywoite grinser006.gif

za kpl opon płaciłem tydzień temu 870zł (firestone)

chodzi o c-max'a z podpisu

Napisano

> moje chyba nie jest przywoite

> za kpl opon płaciłem tydzień temu 870zł (firestone)

> chodzi o c-max'a z podpisu

Jaki rozmiar, letnie?

Napisano

> moje chyba nie jest przywoite

> za kpl opon płaciłem tydzień temu 870zł (firestone)

> chodzi o c-max'a z podpisu

ale kolega chce mieć lans na 17, a Ty pewno 15 jakieś... grinser006.gif

Napisano

> Ciekaw co bys pisal, gdybys kupil S-klase za 20kPLN

Do starej S-Klasy to akurat jest taniutko.

Napisano

> czyli wygląd kosztem bezpieczeństwa?

Czy gdybym kupil nowe opony w 2010 roku i teraz mialyby 6mm bieznika to wg Ciebie mialbym je wyrzucic? Juz bylyby niebezpieczne? Wlasnie takich szukam 2-letnich, max 3-letnich.

Wiadomo ze nie bede jezdzil na nich kolejne 5 lat, bo wtedy juz beda stare i zuzyte. Ale czy widzisz jakies przeciwskazania by te opony zalozyc na ten rok? (nie wiem co bedzie w nastepnym, moze zmienie auto)

Napisano

> Czy gdybym kupil nowe opony w 2010 roku i teraz mialyby 6mm bieznika to wg Ciebie mialbym je

> wyrzucic? Juz bylyby niebezpieczne? Wlasnie takich szukam 2-letnich, max 3-letnich.

a skąd wiesz kto jak i gdzie nimi jeździł i jakie przygody na nich miał?

Napisano

> ale kolega chce mieć lans na 17, a Ty pewno 15 jakieś...

Tradycyjnie już w tej chwili, jak to na Motokąciku.

Pojawił się temat z pytaniem, na które można odpowiedzieć TAK / NIE i już rozwinął się w dyskusję o zamożności / lansowaniu / etc.

Porozmawiamy może jeszcze o tym czy te opony lepiej zakładać w warsztacie koło biedronki czy koło lidla?

Napisano

> ale kolega chce mieć lans na 17, a Ty pewno 15 jakieś...

Ano tu zaczyna się problem. Bo w nowych samochodach nawet jak ma tarcze wielkości tych z Matiza to felga minimum 17 smile.gif

Napisano

W tej chwili komplet Continentali do SC to ok. 720 zł. Tańsze Firestone, lub np. Dayton można kupić za ok. 600 zł za komplet.

W zeszłym roku do mojego Lanosa kupowałem nowe opony Dunlop SP Sport 01 w rozmiarze 195/50R15 i kupiłem je w cenie ok. 800 zł za komplet.

Z kolei w rozmiarze do takiego Passata B5, czyli 195/65R15 można kupić bdb Bridgestone ER300 za 1000 zł. Więc nie przesadzajmy, że te opony są nie wiadomo jak drogie... jak nas nie stać na kupno kompletu przyzwoitych opon, to może trzeba przesiąść się na rower czy najwyżej skuter.

Napisano

> to może trzeba by się zastanowić czy nie lepiej kupić nowe 15 niż używane 17, no ale każdy robi jak

> uważa, Twoje auto, Twoje życie..

Gdybym kupowal te opony na 5 lat, to na pewno bym wybral nowe i mniejsze. Ale kupuje opony 2-3 letnie, bo zanim one skoncza 5 lat to ja juz nie bede mial tego auta wink.gif

Napisano

> Czy gdybym kupil nowe opony w 2010 roku i teraz mialyby 6mm bieznika to wg Ciebie mialbym je

> wyrzucic? Juz bylyby niebezpieczne? Wlasnie takich szukam 2-letnich, max 3-letnich.

> Wiadomo ze nie bede jezdzil na nich kolejne 5 lat, bo wtedy juz beda stare i zuzyte. Ale czy

> widzisz jakies przeciwskazania by te opony zalozyc na ten rok? (nie wiem co bedzie w

> nastepnym, moze zmienie auto)

Zastanawiam się, skąd te używane opony się biorą? Ktoś pojeździł dwa lata i sprzedał za śmieszną cenę? Jaki to ma sens? Jakoś nie ufam oponom używanym, nie wiadomo co się z nimi działo i dlaczego ktoś się tego pozbył. A może to z kradzionych samochodów?

Napisano

> Gdybym kupowal te opony na 5 lat, to na pewno bym wybral nowe i mniejsze. Ale kupuje opony 2-3

> letnie, bo zanim one skoncza 5 lat to ja juz nie bede mial tego auta

no dobra, ale nie boisz się, że kupisz jakieś opony po przygodach i w najmniej odpowiedniej chwili zrobią Ci "kuku"?

Napisano

> Jaki rozmiar, letnie?

takie jak kolega nie chce grinser006.gif - 195/65/15

kupowałem zimówki, ale letnie są od 200zł np uniroyal re

Napisano

> a skąd wiesz kto jak i gdzie nimi jeździł i jakie przygody na nich miał?

Jeśli nie są łatane i maja w miare rowno zuzyty bieznik 6mm, to jakie mogl miec przygody? Przed zalozeniem sie sprawdzi czy dają się ładnie wywazyć ok.gif

Napisano

> takie jak kolega nie chce - 195/65/15

> kupowałem zimówki, ale letnie są od 200zł np uniroyal re

A, no w takim rozmiarze to tak ok.gif Ale o 17 za 800 zł można pomarzyć, a dobre wielosezonówki spokojnie wyjdą 2000-2500.

Napisano

> Jeśli nie są łatane i maja w miare rowno zuzyty bieznik 6mm, to jakie mogl miec przygody? Przed

> zalozeniem sie sprawdzi czy dają się ładnie wywazyć

A skąd masz pewność, że nie są kradzione?

Napisano

> no dobra, ale nie boisz się, że kupisz jakieś opony po przygodach i w najmniej odpowiedniej chwili

> zrobią Ci "kuku"?

Nizej Ci odpowiedzialem, ale z drugiej strony - tak samo gdybym kupil te opony w 2010r. jako nowe, dzis zalozyl je po zimie i tez by mi mogly strzelic...

Chociaz juz kilka takich 2-3 letnich kompletów kupilem i nigdy nie mialem zlych przygód hmm.gif

Napisano

> A, no w takim rozmiarze to tak Ale o 17 za 800 zł można pomarzyć, a dobre wielosezonówki

> spokojnie wyjdą 2000-2500.

A musisz mieć 17?

Napisano

> A skąd masz pewność, że nie są kradzione?

Tego nie wiem. Slusznie wyzej napisales, ze nie wiadomo skad pochodzą. Ale jakby na to patrzec - to zadnej części by nie mozna bylo kupic uzywanej - bo moze jest z kradzionego auta.

Chociaz akurat opony uzywane kupuje nie na allegro (bo nie da sie ich obejrzec), tylko w normalnej legalnej firmie (wulkanizacji) handlującej uzywanymi oponami.

Napisano

> A musisz mieć 17?

Trzeba mieć 17'' w aucie klasy C bo to jest lans jak fela wypełnia całe nadkole ok.gif Ale wtedy można na oponach przyoszczędzić i kupić takie po 50 zł za szt. sprzed 10 lat hehe.gif

Napisano

> A musisz mieć 17?

Oczywiście że nie, chociaż zależy od homologacji. Ale ja się nie zastanawiam nad kupnem, nie potrzebuję teraz, to kolega Jay nas przekonuje, że lepsze używane 17, niż nowe 15 wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.