Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyciszenie auta

Featured Replies

Napisano

witam,

mam pytanie, czy auto klasy punto evo da się tak wygłuszyć żeby jezdziło się jak autem klasy premium za rozsądną kasę rzędu 2-4tysie?

bo sam nie wiem czy pakować się w stare auto premium (do 10lat) czy 2-3 letnie np punto evo i zrobić z niego "prawie premium".

bo ostatnio zacząłem sobie ciszę w aucie stawiać na 1 miejscu.

dzięki za odpowiedzi

pozd

Napisano

> witam,

> mam pytanie, czy auto klasy punto evo da się tak wygłuszyć żeby jezdziło się jak autem klasy

> premium za rozsądną kasę rzędu 2-4tysie?

Właśnie 2-4 tysiące kosztuje profesjonalne wyciszenie. Nazwy firmy nie podam, nie pamiętam (jak sprawdzę to na priv wyslę), ale paru znajomych wyciszało samochody i efekt jest niesamowity. Co prawda auta klasy C i D, nie wiem jak to wyglądałoby w przypadku małego auta jak Punto, pewnie jednak nie da się wyciszyć aż tak dobrze. A może i da się, musisz się dowiedzieć.

Napisano

Nigdy go nie wyciszysz do poziomu aut premium - punto ma zwykłe szyby, premium ma czasami podwójne, przednia szyba jest inna, szumu z uszczelek nie zmienisz, bo niby jak? smile.gif

Napisano
  • Autor

> Nigdy go nie wyciszysz do poziomu aut premium - punto ma zwykłe szyby, premium ma czasami podwójne,

> przednia szyba jest inna, szumu z uszczelek nie zmienisz, bo niby jak?

no może premium to przesada, ale chociażby do vectry b 1.6. dla mnie w tym aucie panuje absolutna cisza w porównaniu z nubirą.

da się tak, czy pędzić do ery smile.gif

a tak wogóle to miało być na kąciku car audio a mi się pomerdało smile.gif

proszę o przeniesienie ta tamten kącik

Napisano
  • Autor

> zadzwoń i pogadaj z ludźmi co mogą zaoferować.

dzięki. ceny zacne.

pozd

Napisano

Przede wszystkim kup ciche opony - głośne opony mogą nawet z dobrze wyciszonego samochodu premium zrobić głośny wrak. Reszta to szczegół.

Napisano

ja mam cale auto wygluszone efekt niesamowity wzgledem seryjnego .

pisz na prv

podam ci czym i gdzie to zrobic cool.gif

Napisano

> Przede wszystkim kup ciche opony - głośne opony mogą nawet z dobrze wyciszonego samochodu premium

> zrobić głośny wrak. Reszta to szczegół.

Kolejnym elementem jest silnik i skrzynia - te też potrafią hałasować i dokuczać kierowcy w kabinie.

Napisano

> Kolejnym elementem jest silnik i skrzynia - te też potrafią hałasować i dokuczać kierowcy w

> kabinie.

wszytsko da sie zrobic;)

Napisano
  • Autor

> ja mam cale auto wygluszone efekt niesamowity wzgledem seryjnego .

> pisz na prv

> podam ci czym i gdzie to zrobic

ok.priv poszedł

• 3 tygodnie później...
Napisano

> witam,

> mam pytanie, czy auto klasy punto evo da się tak wygłuszyć żeby jezdziło się jak autem klasy

> premium za rozsądną kasę rzędu 2-4tysie?

> bo sam nie wiem czy pakować się w stare auto premium (do 10lat) czy 2-3 letnie np punto evo i

> zrobić z niego "prawie premium".

> bo ostatnio zacząłem sobie ciszę w aucie stawiać na 1 miejscu.

> dzięki za odpowiedzi

> pozd

Jeżeli chodzi o poziom hałasu to tak, ale komfort sob.gif

Napisano

> Nigdy go nie wyciszysz do poziomu aut premium - punto ma zwykłe szyby, premium ma czasami podwójne,

> przednia szyba jest inna, szumu z uszczelek nie zmienisz, bo niby jak?

są usługi typu "wyciszanie uszczelek"...ale na czym to polega nie wiem.

Napisano

> wszytsko da sie zrobic;)

W sumie tak, ale dodajesz wtedy grube kilogramy do masy samochodu. Niedawno "wyklejałem" capri po remoncie blacharskim. Po piaskowaniu nadwozia nie miałem ani grama wygłuszenia, więc wszystko szło na nowo. Na cały samochód poszło pod 20kg wygłuszeń, głównie maty antywibracyjne, a nie ruszałem jeszcze drzwi. Spodziewam się, że rozwiązanie, o którym piszesz, to duzo więcej "towaru" do narzucenia na samochód.

Chyba że jakies pianki natryskiwane........ hmm.gif

Pozdro

Bartek

Napisano

> witam,

> mam pytanie,

Myślę że możesz zejść o -10 dB .... co jest i tak bardzo dużo

W autach premium masz grodzie między silnikiem a kabiną inne - solidniejsze - podwójne itp... a tu tego nie będziesz miał... sam silnik również jest wyciszony, nadkola są z włóknin, drzwi podwójne, szyby podwójne ...samo zawieszenie silnika oraz skrzyni jest inne - nie przenosi wibracji na karoserię... o grubości i rodzaju tego filcu i pianek na bazie gumo-podobnych materiałów nie wspominając... Do takiego Mercedesa klasy E czy nawet Pasata CC to jednak trochę brakuje smile.gif

Napisano

Może trochę wydać się głupie, ale jak sam robię traskę "autem" mowa o CC to zakładam do uszu stopery. Ciszej niż w aucie premium, a radyjko słychać jak się podgłośni. Stopery świetnie eliminują szumy i jednostajne hałasy. Koszt 10PLN.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.