Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czerwony kolektor wydechowy- jaka przyczyna ?

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam problem chyba z silnikiem . W Polo 1.2 jakieś dwa tygodnie temu zapaliła się kontrolka czujnika położenia wałka rozrządu , silni chodził normalnie . Błąd został skasowany VAG-iem i wszystko było ok aż do dzisiaj. Po wymianie oleju silnikowego oraz filtra a także po skasowaniu inspekcji kontrolka znowu zaświeciła . Tym razem jeszcze nie wiem co to jest za bład ale objaw jest niepokojacy - po przejechaniu spokojnie 1-2 km kolektor wydechowy jest rozgrzany do czerwoności . Jest bardzo gorący . Czego to może być przyczyna? Jestem bardzo zaniepokojony bo auto ma dopiero 32 kkm i już takie jaja. Przebieg prawdziwy - auto do tej pory serwisowane w ASO w polsce i tutaj też kupione . Poradźcie proszę co robić?

Napisano

- zubożona mieszanka

- przestawiony zapłon

w kontekście poprzednich Twoich wydarzeń , obstawiam uszkodzony czujnik położenia wałka (rozrządu czy korbowego ?) który przestawia zapłon

Napisano

> - zubożona mieszanka

Kiedyś w zupełnie innym wozidle problemem było niedopalanie mieszanki w którymś z cylindrów i dopalanie się jej poza komorą spalania grzejąc niesamowicie wydech...

Napisano

> Kiedyś w zupełnie innym wozidle problemem było niedopalanie mieszanki w którymś z cylindrów i

> dopalanie się jej poza komorą spalania grzejąc niesamowicie wydech...

o tym właśnie piszę, uboga mieszanka ma tak powolne spalanie, że dopala się w kolektorze wydechowym, rozgrzewając go

Napisano

> o tym właśnie piszę, uboga mieszanka ma tak powolne spalanie, że dopala się w kolektorze

> wydechowym, rozgrzewając go

U mnie skończyło się na tym, że tłok się stopił po 1500km

Napisano

- puk puk

- kto tam ?

- stukowe wink.gif

Jaja z mieszanką i silnik stukowego dostaje i EGT idzie do góry.

Napisano

> - puk puk

> - kto tam ?

> - stukowe

> Jaja z mieszanką i silnik stukowego dostaje i EGT idzie do góry.

Przy detonacyjnym to raczej EGT idzie w dół - przy odwrotności, czyli wolnym spalaniu, idzie w górę.

Napisano
  • Autor

> - puk puk

> - kto tam ?

> - stukowe

> Jaja z mieszanką i silnik stukowego dostaje i EGT idzie do góry.

Jak mam to rozumieć ? Czego może to być przyczyna? Czy może to być tylko ten czujnik położenia wałka rozrządu padnięty i wtedy kontloka świeci , wskakuje jakiś tryb serwisowy i np ogranicza mieszankę ? Czy jeśli silnik odpala normalnie to czy jest możliwe że przeskoczył na rozrządzie? Tam jest podobno łancuch i rok produkcji 2008 czyli już ta łyżwa do łańcucha miała by być ta dłuższa... Co sądzicie?

Napisano

> Przy detonacyjnym to raczej EGT idzie w dół

no nie wiem, u mnie przy detonacyjnym idzie do góry icon_rolleyes.gif

Napisano

> no nie wiem, u mnie przy detonacyjnym idzie do góry

hmm.gif Jak to wyjaśnić? Przecież jak całość spali się dużo za szybko to więcej ciepła odbierze cylinder, tłok i głowica. Ale skoro tak pokazuje czujnik...

Napisano

> Przy detonacyjnym to raczej EGT idzie w dół - przy odwrotności, czyli wolnym spalaniu, idzie w

> górę.

Chyba w górę , stukowe następuje poprzez niekontrolowane zapalenie się mieszanki przez potężnie nagrzane elementy np denko tłoka. Powodem może być za wczesny zapłon , uboga mieszanka , przegrzany silnik.

Napisano

Przyczyn może być kilka.

- uszkodzony czujnik położenia wałka rozrządu, przez co wyprzedzenie zapłonu jest zmienione

- wyciągnięty łańcuch (mało prawdopodobne przy takim przebiegu)

- uszkodzony katalizator (bardzo prawdopodobne w tym silniku, przy takim przebiegu)

- łańcuch przeskoczył na zębach

Napisano

> Jak to wyjaśnić? Przecież jak całość spali się dużo za szybko to więcej ciepła odbierze cylinder,

> tłok i głowica. Ale skoro tak pokazuje czujnik...

no dobra, trochę skłamałem, no może uprościłem zlosnik.gif

w przypadku wystąpienia stuku ECU wzbogaca mieszankę, co zmniejsza ryzyko kolejnego stuku m.in przez obniżenie temperatury (jest bogaciej), co faktycznie nie mówi wprost że temperatura rośnie, ale idąc tym tropem gdyby stuk powodował zmniejszenie EGT to nie trzeba by go zalewać bogaciej żeby zapobiec kolejnym stukom spineyes.gif

Napisano

> Jak mam to rozumieć ? Czego może to być przyczyna? Czy może to być tylko ten czujnik położenia

> wałka rozrządu padnięty i wtedy kontloka świeci , wskakuje jakiś tryb serwisowy i np ogranicza

> mieszankę ? Czy jeśli silnik odpala normalnie to czy jest możliwe że przeskoczył na

> rozrządzie? Tam jest podobno łancuch i rok produkcji 2008 czyli już ta łyżwa do łańcucha miała

> by być ta dłuższa... Co sądzicie?

U mnie przyczyną był przedstawiony czujnik położenia wału.

Napisano

> no dobra, trochę skłamałem, no może uprościłem

> w przypadku wystąpienia stuku ECU wzbogaca mieszankę, co zmniejsza ryzyko kolejnego stuku m.in

> przez obniżenie temperatury (jest bogaciej), co faktycznie nie mówi wprost że temperatura

> rośnie, ale idąc tym tropem gdyby stuk powodował zmniejszenie EGT to nie trzeba by go zalewać

> bogaciej żeby zapobiec kolejnym stukom

Zerknij tu LINK.

wykresy: cumbustion temp. vs lambda

i EGT vs lambda

Ten pierwszy sugeruje, że lekkie podlanie przy lambdzie 1 zwiększy temp. spalania hmm.gifspineyes.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.