Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

D-CAT 150 KM

Featured Replies

Napisano

Czy naprawdę jest taki mocno awaryjny jak piszą nie niektórych forach ?

Ktoś z Was użytkuje ?

Napisano

Jak to w życiu, wiele zależy od szczęścia, ale generalnie tak.

Napisano
  • Autor

> Jak to w życiu, wiele zależy od szczęścia, ale generalnie tak.

a 2.0 D4D 126 KM jak się sprawuje ?

Napisano

> Czy naprawdę jest taki mocno awaryjny jak piszą nie niektórych forach ?

> Ktoś z Was użytkuje ?

chyba ja uzytkuje:)mam go poltora roku-przebieg 60 tys

z silnikiem nei bylo zadnych problemow,natomiast wymieniana mialem turbine bo pogwizdywala-pewnie dlatego ze nie uzywam samochodu jako inwalidzkiego i po prostu nim jezdze- nie czekam 8 minut az ostygnie, jak sie spiesze to nie czekam 15 minut az sie nagrzeje-ma po prostu jezdzic.

ostatnio na autostradzie przy -20C i ok 180km/h włączyl mi sie komunikat sprwdz hamulec awaryjny ktorego wogole nie wlaczam (automat)i tryb awaryjny. przyjechal serwis, odpieli i podpieli aku i po temacie.silnik bierze troszke oleju-mysle ze ok 0,5 l miedzy wmianami.poza tym jest slaby i pliwozerny - mi pali pond 10 l w automcie na trasie, staram sie jezdzic dosc energicznie.

generalnie usterki ave 2011: chrom na ramkach halogenów-wymiana, kierownica-3 razy wymiana, wentylator świszczy- naprawa, klima niewydajna- naprawa, poduszka boczna swieci- wymiana oparcia( przyjechalo w czarnej skorze zamiast bezowej)turbina-wymiana, rczka regulacji fotela-wymiana,klocki 30 tys -wymiana.

generalnie bylo troche usterek ale serwis grzecznie wszystko wymienia, bez zbednych komentrzy

Napisano

> a 2.0 D4D 126 KM jak się sprawuje ?

Zdecydowanie mniej awaryjny i -subiektywnie- niewiele gorzej napędza auto (tu jeszcze zależy o jakim modelu mówisz).

Bardzo wolno się nagrzewa zimą jeśli nie ma dogrzewacza.

Napisano

ale w środku szybko się nagrzewa przynajmniej w MY2009 wink.gif

Napisano

>natomiast wymieniana mialem turbine bo pogwizdywala-

> ostatnio na autostradzie przy -20C i ok 180km/h włączyl mi sie komunikat sprwdz hamulec awaryjny

> i po temacie.silnik bierze troszke oleju-mysle ze ok 0,5 l miedzy wmianami.poza tym jest slaby

> i pliwozerny - mi pali pond 10 l w automcie na trasie, staram sie jezdzic dosc energicznie.

> generalnie usterki ave 2011: chrom na ramkach halogenów-wymiana, kierownica-3 razy wymiana,

> wentylator świszczy- naprawa, klima niewydajna- naprawa, poduszka boczna swieci- wymiana

> oparcia( przyjechalo w czarnej skorze zamiast bezowej)turbina-wymiana, rczka regulacji

> fotela-wymiana,klocki 30 tys -wymiana.

O ja p...dole. W 12 letnim lanosie przez cały czas jego eksploatacji (nadal jeździ) nie miałem tylu usterek.

Co nowe to nowe ...

Napisano

> O ja p...dole. W 12 letnim lanosie przez cały czas jego eksploatacji (nadal jeździ) nie miałem tylu

> usterek.

To tak jak u znajomego w Sparku - też jeździ niewiele krócej, a nic nie robił.

Jest jednak pewien problem w tym co piszesz lub może być. Otóż znajomy faktycznie nic nie robił, to fakt.

Problem jednak polega czasami (często) na tym, że o ile faktycznie nic ktoś nie robi, to... nie znaczy, że problemy nie występują. Otóż one najczęściej występują, tyle że...hmmm... różnie: jedni nie wiedzą, inni nie słyszą, inni nie chcą słyszeć - znowu innym to nie przeszkadza. Znajomemu na ten przykład łupie (jak na mój wyczulony słuch) coś w zawieszeniu od paru lat i... co z tego? Łupie. Jemu - jego zdaniem - nie łupie.

Wracając do Avena - jeździłem takim ale benzynowym. Jednak faktycznie pewne rzeczy się powtarzają, np. plastiki od spryskiwaczy reflektorów jakoś dziwnie są zrobione: latają sobie i skutkiem tego czasem odpadają (szczeg. po użyciu na autostradzie).

Klocki często piszczą - jednak w przeciwieństwie do wszystkich innych popularnych marek Toyota bez słowa wymiania na "nie piszczące". Chwała im za to!

W innych markach się słyszy, że "co to Panu przeszkadza", "to tak ma być", "to element eksploatacyjny" i takie tam farmazony. Ale nie w Toyocie - przynajmniej JESZCZE nie. smile.gif

A ta naprawa niewydajnej klimy - to na czym dokładnie polegała?

Napisano

> To tak jak u znajomego w Sparku - też jeździ niewiele krócej, a nic nie robił.

> Jest jednak pewien problem w tym co piszesz lub może być. Otóż znajomy faktycznie nic nie robił, to

> fakt.

> Problem jednak polega czasami (często) na tym, że o ile faktycznie nic ktoś nie robi, to... nie

> znaczy, że problemy nie występują. Otóż one najczęściej występują, tyle że...hmmm... różnie:

> jedni nie wiedzą, inni nie słyszą, inni nie chcą słyszeć - znowu innym to nie przeszkadza.

> Znajomemu na ten przykład łupie (jak na mój wyczulony słuch) coś w zawieszeniu od paru lat

> i... co z tego? Łupie. Jemu - jego zdaniem - nie łupie.

Raczej z rzeczy wymienionych powyżej to lanos za duże nie ma smile.gif. Części eksploatacyjne wymieniam regularnie (włączając w to np. wydech, nie wiem czy to dla niektórych część eksploatacyjna - już jest 4 tylny tłumik, reszta 2-ga).

Po prostu dziwi mnie taka lista z tyloma usterkami, gdzie w ASO bez "gwarancji" zostawiłoby się worek złota, a pointa jest że w sumie ok, nic się nie działo grinser006.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Raczej z rzeczy wymienionych powyżej to lanos za duże nie ma . Części eksploatacyjne wymieniam

> regularnie (włączając w to np. wydech, nie wiem czy to dla niektórych część eksploatacyjna -

> już jest 4 tylny tłumik, reszta 2-ga).

> Po prostu dziwi mnie taka lista z tyloma usterkami, gdzie w ASO bez "gwarancji" zostawiłoby się

> worek złota, a pointa jest że w sumie ok, nic się nie działo

świezy temat u mnie-pompa wody wymieniona na 60 tys -byla neszczelna+ dla serwisu-samwylapal usterke i zaproponowal usuniecie- tylko te ichauta zastepcze:(

Napisano

> a 2.0 D4D 126 KM jak się sprawuje ?

W firmie mamy corolle z tym silnikiem - było już paręnaście

remontów przy różnych przebiegach - 60-100 kkm, pękały głowice.

Turbiny też często zmieniają, do tego jakieś problemy z

lagiem przy 2500rpm (była akcja serwisowa) no i masakra

z zapalaniem zimą. Masakra przez duże M (winny jakiś zawór

ciśnienia paliwa - nie chcą wymieniać na gwarancji)

To tyle co zaobserwowałem u kolegów smile.gif

Napisano

może część z tych problemów wynika z eksploatacji?

Napisano

> może część z tych problemów wynika z eksploatacji?

Turbiny - możliwe, pozostałe niestety nie.

Fakt jest taki, że w 1.4 D4D takich problemów nie ma ....

Napisano

> Tu pada UPG

Fakt, że aurisów i yarisów 1.4 jest mniej, ale nie słyszałem

o takim przypadku. Tyle, że ja we flocie nie siedzę smile.gif

Napisano

> Ja nie siedzę we flocie, a znam 2 przypadki, więc zdarza się

ja znam przypadek padu turbiny w 1,4 D4D zlosnik.gif

Napisano

> Jak widać różnie bywa - trza być przygotowanym na wydatki będąc posiadaczem

gwarancja uwzglednila moje roszczenia zlosnik.gif

Napisano

> W firmie mamy corolle z tym silnikiem - było już paręnaście

> remontów przy różnych przebiegach - 60-100 kkm, pękały głowice.

> Turbiny też często zmieniają, do tego jakieś problemy z

> lagiem przy 2500rpm (była akcja serwisowa) no i masakra

> z zapalaniem zimą. Masakra przez duże M (winny jakiś zawór

> ciśnienia paliwa - nie chcą wymieniać na gwarancji)

> To tyle co zaobserwowałem u kolegów

2.0 D4D 116 PS - o w/w problemach w tym silniku nie slyszalem / nie doswiadczylem.

Czyzby +10 PS spowodowalo taka ilosc usterek?

Napisano

> 2.0 D4D 116 PS - o w/w problemach w tym silniku nie slyszalem / nie doswiadczylem.

> Czyzby +10 PS spowodowalo taka ilosc usterek?

nie o moc tu zapewne chodzi a o podzespoly w silniku, ktore to sa zupelnie inne zlosnik.gif co za_nie_ba_wem udowodni Wujek Sibuj zlosnik.gif

Napisano

nie wiem...d4d 126KM na razie ok. 95kkm w 2,5 roku i bez większych usterek...

2mas profilaktycznie na gwarancji zmieniony...radio, jeden z głośników, grill i takie tam pierdoły...nic specjalnego

Napisano

> gwarancja uwzglednila moje roszczenia

Siem kiedyś skończy.

Na szczęście w przypadku Lacetti 3 lata po gwarancji na naprawy wyłożyłem 100zł.

Yaris staruszek wszedł w trzecią fazę krzywej wannowej i zaczyna kosztować: uszczelka pod głowicą, sprzęgło, siłownik c.z.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.