Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony - kilka pytań

Featured Replies

Napisano

Mam na przodzie oponę 120/70ZR17 M/C (58W) firmy Bridgestone, z tyłu jest 160/60ZR17 M/C (69W) również Bridgestone. Są to opony fabryczne a motocykl ma przebieg 19900km.

Przednia opona jest już trochę poddarta i postanowiłem ją wymienić. Rozumiem, że w motocyklach nie trzeba zmieniać obydwu opon naraz, ale może są jakieś przesłanki by to zrobić?

Jakich opon szukać? Co oznacza to M/C?

Czy opona firmy Metzeler to dobry wybór? Będzie pasować do mojego motocykla? A może taka Bridgestone będzie lepszym wyborem?

Gdzie zmienia się opony motocyklowe? Jakaś lepsza wulkanizacja czy raczej serwisy?

PS. Motocykl służy mi głównie jako środek lokomocji po mieście...

Napisano

> Rozumiem, że w motocyklach nie

> trzeba zmieniać obydwu opon naraz, ale może są jakieś przesłanki by to zrobić?

Jak chcesz. Ja raczej kompletem wymieniam.

> Gdzie zmienia się opony motocyklowe? Jakaś lepsza wulkanizacja czy raczej serwisy?

Motogumy.pl - Hubert robi dobrze ok.gif

Napisano

Nikt nie kaze wymieniac Ci gumy o ile wysokosc jej bieznika nie zeszla ponizej 1,6 mm, z powodzeniem wiec mozesz wymienic jedna opone, staral bym sie wymienic na tego samego producenta i ten sam model.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Nikt nie kaze wymieniac Ci gumy o ile wysokosc jej bieznika nie zeszla ponizej 1,6 mm, z

> powodzeniem wiec mozesz wymienic jedna opone, staral bym sie wymienic na tego samego

> producenta i ten sam model.

Aż zszedłem na dół do motocykla i spisałem nazwy opon.

Przód: 120/70ZR17 M/C (58W) BATTLAX BT011F

Tył: 160/60ZR17 M/C (69W) BATTLAX BT020R

Chyba nie produkują już tego modelu...

Napisano
  • Autor

> Jak chcesz. Ja raczej kompletem wymieniam.

> Motogumy.pl - Hubert robi dobrze

Dzięki za namiar. Chyba do nich przejadę, żeby coś dobrali...

Wygląda na to, że lepiej zmienić dwie opony. Cytat ze strony motogumy.pl, zakładka "Wymiana opon":

Quote:

5. Staraj się wymieniać obie opony jednocześnie. Jazda z jedną starą i zużytą oponą a drugą nową może być bardziej niebezpieczna niż jazda na dwóch starych oponach.

Wydaje mi się, że model BATTLAX BT 023 będzie w porządku.

Napisano

> Dzięki za namiar. Chyba do nich przejadę, żeby coś dobrali...

Będzie Pan zadowolony wink.gif

Napisano

> Nikt nie kaze wymieniac Ci gumy o ile wysokosc jej bieznika nie zeszla ponizej 1,6 mm, z

> powodzeniem wiec mozesz wymienic jedna opone, staral bym sie wymienic na tego samego

Zdrowy rozsądek każe smile.gif

A zalecenia producenta motocykla się nie liczą ? biglaugh.gif

Napisano

> Mam na przodzie oponę 120/70ZR17 M/C (58W) firmy Bridgestone, z tyłu jest 160/60ZR17 M/C (69W)

> również Bridgestone.

> Rozumiem, że w motocyklach nie

> trzeba zmieniać obydwu opon naraz, ale może są jakieś przesłanki by to zrobić?

czy z motorkiem, czy z samymi kołami - do wymiany jedziesz wtedy tylko raz, więc przy jednej robocie masz temat załatwiony, choć finansowo jest to większe obciążenie beksa.gifbiglaugh.gif

> Jakich opon szukać?

ilu ludzi - tyle kryteriów...

> Co oznacza to M/C?

tutaj piszą, że to oznacza opony tylko do motocykla biglaugh.gif

> Czy opona firmy Metzeler to dobry wybór? Będzie pasować do mojego motocykla? A może taka

> Bridgestone będzie lepszym wyborem?

sam mam Marathon'y w typowym turystyku i myślę, że one są nastawione na maksymalny przebieg, a nie na osiągi i super przyczepność przy schodzeniu na kolano hmm.gif sam wiesz, jak jeździsz i na czym Ci zależy

> Gdzie zmienia się opony motocyklowe? Jakaś lepsza wulkanizacja czy raczej serwisy?

pojęcia nie mam, zmiana opon jest jeszcze przede mną smile.gif

> PS. Motocykl służy mi głównie jako środek lokomocji po mieście...

Napisano

> Aż zszedłem na dół do motocykla i spisałem nazwy opon.

> Przód: 120/70ZR17 M/C (58W) BATTLAX BT011F

Tak z ciekawosci, jaki to motocykl i jaki DOT opony ?

wink.gif

Napisano
ja kupilem do horneta Dunlopy Qualifiery i bylem zadowolony
Napisano

> Zdrowy rozsądek każe

> A zalecenia producenta motocykla się nie liczą ?

ADAC zaleca zmieniac opony zimowe gdy minimalna wysokosc bieznika wynosi 4 mm a w przypadku letnich 2,5 mm - zmieniasz ? Ja nie

Zdazalo sie, ze po trasie mialem z przodu 0,4 mm i tez dawalo rade, oczywiscie po trasie natychmiastowa wymiana.

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Tak z ciekawosci, jaki to motocykl i jaki DOT opony ?

Motocykl jak z podpisu, GSF 650A. Rok produkcji 2008 a na DOT opony nie zwróciłem uwagi.

Napisano

> Motocykl jak z podpisu, GSF 650A. Rok produkcji 2008 a na DOT opony nie zwróciłem uwagi.

Tak jak mowie, pytam przez ciekawosc, bo do tej ppory nie mialem stycznosci z BT 011

wink.gif

Napisano

> ADAC zaleca zmieniac opony zimowe gdy minimalna wysokosc bieznika wynosi 4 mm a w przypadku letnich

> 2,5 mm - zmieniasz ? Ja nie

> Zdazalo sie, ze po trasie mialem z przodu 0,4 mm i tez dawalo rade, oczywiscie po trasie

> natychmiastowa wymiana.

W instrukcji do motocykla mam podane że jeśli mamy zamiar jeździć z prędkościami powyżej 130km/h to powinno minimalnie być 3mm a jeśli poniżej to 2mm.

Jeszcze nigdy nie doszedłem do tak niskiego bieżnika, więc nie wiem czy bym zmienił, w sumie to nie wiem ile ma nowa opona motocyklowa niewiem.gif

W sumie o ile droga jest ok i nie zacznie padać to wysokość bieżnika nie ma specjalnego znaczenia, ale jak zacznie padać to może się zrobić nieciekawie.

Napisano

> W instrukcji do motocykla mam podane że jeśli mamy zamiar jeździć z prędkościami powyżej 130km/h to

> powinno minimalnie być 3mm a jeśli poniżej to 2mm.

> Jeszcze nigdy nie doszedłem do tak niskiego bieżnika, więc nie wiem czy bym zmienił, w sumie to nie

> wiem ile ma nowa opona motocyklowa

> W sumie o ile droga jest ok i nie zacznie padać to wysokość bieżnika nie ma specjalnego znaczenia,

> ale jak zacznie padać to może się zrobić nieciekawie.

W zaleznoisci od producenta i modelu maja np. 4,7 mm ( przod ). Tak wiec podejrzewam, ze niestac bylo by mnie przelechac 1,7 mm i zmieniac - cos po 2 500 - 3 000 km.

Pomine juz tez pytanie w jakim celu opony maja bieznik. Niema deszczu ...

wink.gif

Napisano

> W zaleznoisci od producenta i modelu maja np. 4,7 mm ( przod ). Tak wiec podejrzewam, ze niestac

> bylo by mnie przelechac 1,7 mm i zmieniac - cos po 2 500 - 3 000 km.

W sumie ten opis dotyczył tylnych opon, przednią podają że można używać do 1mm.

> Pomine juz tez pytanie w jakim celu opony maja bieznik. Niema deszczu ...

Jakie pytanie ?

Wydaje mi się że bieżnik służy przede wszystkim do odprowadzania wody, bo do czego niby niewiem.gif

Napisano

> W sumie ten opis dotyczył tylnych opon, przednią podają że można używać do 1mm.

Ale nei w PL - inne przepisy

> Jakie pytanie ?

> Wydaje mi się że bieżnik służy przede wszystkim do odprowadzania wody, bo do czego niby

I wlasnie o to chodzilo, wiec dlaczego przy 3 mm ?

wink.gif

Napisano

Tyle że w przypadku drewnianych Bridgestone BT020 lepiej wywalić obie i założyć jakąś normalną gumę typu Z6, DiabloStrada czy Roadsmarta.

Napisano

> Tyle że w przypadku drewnianych Bridgestone BT020 lepiej wywalić obie i założyć jakąś normalną gumę

> typu Z6, DiabloStrada czy Roadsmarta.

Zgadzam sie, zwlaszcza, ze BT to generalnie syf a ludzie sie podniecaja, ze jak w Moto GP jezdzi to jest rewelacyjny,

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Zgadzam sie, zwlaszcza, ze BT to generalnie syf a ludzie sie podniecaja, ze jak w Moto GP jezdzi to

> jest rewelacyjny,

No to co polecacie na szosową turystykę i komunikację po mieście?

Napisano
  • Autor

> Zgadzam sie, zwlaszcza, ze BT to generalnie syf a ludzie sie podniecaja, ze jak w Moto GP jezdzi to

> jest rewelacyjny,

A jak to się ma do Twojego wcześniejszego posta ?

Quote:

(...) staral bym sie wymienic na tego samego producenta i ten sam model

Napisano

> No to co polecacie na szosową turystykę i komunikację po mieście?

Wez Metzeler Z8 - nic lepszego w tej klasie niema ( co prawda Rodsmarty bardzo dobrze obciely w testach ale osobiscie do Dunlop'ow nie mam zaufania ).

wink.gif

Napisano

> No to co polecacie na szosową turystykę i komunikację po mieście?

pirelli diablo strada

Napisano

> pirelli diablo strada

Na turystyke zlosnik2.gifrotfl.gifmlot.gif

Ile ta Diablo Strada wytrzyma ? Gdyby pytanie bylo o sportowe to i owszem moglbym Ci przyznac racje, tu jadnak strzeliles kula w plot !

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Na turystyke

> Ile ta Diablo Strada wytrzyma ? Gdyby pytanie bylo o sportowe to i owszem moglbym Ci przyznac

> racje, tu jadnak strzeliles kula w plot !

Z tą turystyką to trochę przesadziłem, kilka wyjazdów po 200-300km w jedną stronę.

Jak rozmawiałem z kimś z serwisu motogumy.pl to polecali Pilot Road 2 i właśnie Diablo Strada.

A dlaczego nie Roadtec Z6 tylko Z8? Z6 to chyba całkiem dobra opona...

Zrobiłem sobie zestawienie z tego co wyszukałem w internecie i mam tak:

1. MICHELIN Pilot Road

2. PIRELLI Diablo Strada

3. METZELER Roadtec Z6

4. MICHELIN Pilot Road 2

5. METZELER Roadtec Z8

6. DUNLOP SportMax Roadsmart

7. CONTINENTAL ContiiRoad Attack 2

8. BRIDGESTONE Battlax B023

9. DUNLOP SportMax Roadsmart 2

Kolejność pod względem ceny od 902 do 1214 złotych za komplet z wymianą.

Napisano

> Na turystyke

> Ile ta Diablo Strada wytrzyma ? Gdyby pytanie bylo o sportowe to i owszem moglbym Ci przyznac

Raczej to Ty strzeliles kulą w płot "panie mądralo". Diablo Strada to typowa opona sportowo-turystyczna z twardą mieszanką. Pomyliłeś ją ze sportowymi odpowiednikami: Diablo i Diablo Rosso.

Napisano

> Na turystyke

diablo strada to typowy turystyk u znajomego w bandicie 1200 wytrzymala ok 20 tys

takze Ty strzeliles samoboja grinser006.gif

Napisano

nie wiem jaki masz rozmiar ale tutaj masz dla przykladu

ja sam ostatnio kupilem drugi raz diablo strada i nie narzekam

Napisano
  • Autor

> nie wiem jaki masz rozmiar ale tutaj masz dla przykladu

To nie ten, ale znalazłem komplet dla siebie w dobrej cenie!

> ja sam ostatnio kupilem drugi raz diablo strada i nie narzekam

I o to chodzi ok.gif

Na placu boju zostały zatem:

1. PIRELLI Diablo Strada - 810 z montażem (DOT 2012)

2. METZELER Roadtec Z6 - 969 z montażem (DOT 2010)

3. MICHELIN Pilot Road 2 - 1 065 z montażem (DOT 2011)

PS. Czy to normalne, że opona z przodu jest w gorszym stanie niż z tyłu? Więcej hamuję niż jadę?

Napisano

> To nie ten, ale znalazłem komplet dla siebie w dobrej cenie!

> I o to chodzi

> Na placu boju zostały zatem:

> 1. PIRELLI Diablo Strada - 810 z montażem (DOT 2012)

> 2. METZELER Roadtec Z6 - 969 z montażem (DOT 2010)

> 3. MICHELIN Pilot Road 2 - 1 065 z montażem (DOT 2011)

> PS. Czy to normalne, że opona z przodu jest w gorszym stanie niż z tyłu? Więcej hamuję niż jadę?

porownaj sobie na zdjeciach diablo strade a metzelera z6 to bedziesz wiedzial co wybrac :D

to prawie ta sama opona

przewaznie szybciej schodzi tyl

Napisano

> A dlaczego nie Roadtec Z6 tylko Z8? Z6 to chyba całkiem dobra opona...

Michelin jest dobry ale tez szybko schodzi. Jezdzilem zarowno na Z6 obecnie na Z8 i powiem Ci, ze na Z8 zupelnie inna maszyna, prowadzenie rewelacja, choc watpie aby dorownala Z6 pod wzgledem dlugosci zywota.

Radzil ym Ci przekalulowac cene do zywotnosci. Moze okazac sie bowiem, ze oplaci sie poprzez dluga zywotnosc.

wink.gif

Napisano

> Raczej to Ty strzeliles kulą w płot "panie mądralo". Diablo Strada to typowa opona

> sportowo-turystyczna z twardą mieszanką. Pomyliłeś ją ze sportowymi odpowiednikami: Diablo i

> Diablo Rosso.

Nie pomylilem, Sportowa turystyka to Diablo Angel ST biglaugh.gif

wink.gif

Napisano

> diablo strada to typowy turystyk u znajomego w bandicie 1200 wytrzymala ok 20 tys

Jak ktos sie turla a nie jezdzi, to moze, Z6 po 10 400 km byla do wyrzucenia.

> przewaznie szybciej schodzi tyl

kwestia intensywnosci hamowania, zdarza sie i na odwrot biglaugh.gif

wink.gif

Napisano
  • Autor

> Jak ktos sie turla a nie jezdzi, to moze, Z6 po 10 400 km byla do wyrzucenia.

No właśnie ja z takich, co to raczej się turlają... A jeśli chodzi o żywotność, to na który model byś stawiał?

Napisano

> Nie pomylilem, Sportowa turystyka to Diablo Angel ST

Czyli bezpośredni następca Diablo Strady.

Diablo Strada to turystyk.

Napisano

> No właśnie ja z takich, co to raczej się turlają... A jeśli chodzi o żywotność, to na który model

> byś stawiał?

Nie patrz na to - lepiej zmienić opony co 5kkm zamiast 10kkm niż kleić owiewki lub siedzieć w gipsie.

Nie ma nic za darmo - dłuższa żywotność to gorsza przyczepność.

Napisano

> No właśnie ja z takich, co to raczej się turlają... A jeśli chodzi o żywotność, to na który model

> byś stawiał?

Tego na razie nie jestem w stanie Ci powiedziec, jutro musial bym wymierzyc Z8 i przeliczyc na ile km jeszcze starczy. Z tego co zauwazylem jestem sklonny stwierdzic, ze Z6 wytrzyma nieco dluzej ale Z8 to lata swietlne w porownaniu z Z6. Trzymaja rewelacyjnie.

wink.gif

Napisano

> Nie patrz na to - lepiej zmienić opony co 5kkm zamiast 10kkm niż kleić owiewki lub siedzieć w

> gipsie.

> Nie ma nic za darmo - dłuższa żywotność to gorsza przyczepność.

Po czesci sie z tym zgodze, Pirelli i Metzeler to jedna firma, wiec jezeli Pirelli jest taka rewelacyjna, to moze mi ktos jak dziecku wytlumaczy, dlaczego niemiecka policja uzywa Metzelera Z6 ? ? ?

4 Lata i 2 pary Z6, przy ostatnich do zamkniecia przedniej brakowalo mi 2 mm i jakos nie kleilem plastikow, nie bylem w gipsie i nic mi sie nie stalo

Dlatego, ze gorszy zlosnik2.gifrotfl.gif

wink.gif

Napisano

> Z tą turystyką to trochę przesadziłem, kilka wyjazdów po 200-300km w jedną stronę.

> Jak rozmawiałem z kimś z serwisu motogumy.pl to polecali Pilot Road 2 i właśnie Diablo Strada.

> A dlaczego nie Roadtec Z6 tylko Z8? Z6 to chyba całkiem dobra opona...

> Zrobiłem sobie zestawienie z tego co wyszukałem w internecie i mam tak:

> 1. MICHELIN Pilot Road

> 2. PIRELLI Diablo Strada

> 3. METZELER Roadtec Z6

> 4. MICHELIN Pilot Road 2

> 5. METZELER Roadtec Z8

> 6. DUNLOP SportMax Roadsmart

> 7. CONTINENTAL ContiiRoad Attack 2

> 8. BRIDGESTONE Battlax B023

> 9. DUNLOP SportMax Roadsmart 2

> Kolejność pod względem ceny od 902 do 1214 złotych za komplet z wymianą.

Do turystyki to te Michelin Pilot Road 2 albo te Diablo Strada(mi tak polecali)

Niektórzy mylą pojęcia opona szosowo-turystyczna od opony sportowej...

ja kupiłęm Maxxisy komplet przód 120/60/17 i tył 180/55/17 za...370zł z przesyłką...nowe...

leża w pokoju i zawaniają cudownym zapachem gumy... slinka.gif

maxxisy

Nie wybrzydzałem i bez zastanowienia je wziąłem. Też straciłem dużo czasu na szukanie internet/sklepy/znajomi aż w końcu stwierdziłem, że trzeba samemu przetestować z 2-3 komplety polecanych gumek ew. wziąźć to co jest i śmigać a potem zdać relacje...

Napisano
  • Autor

> Do turystyki to te Michelin Pilot Road 2 albo te Diablo Strada (mi tak polecali)...

Wziąłem w końcu Pirelli Diablo Strada. Przód i tył.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.