Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1100 KM!

Featured Replies

Napisano

2012-Shelby-1000-01-626x382.jpg

2012-Shelby-1000-03-626x382.jpg

Limitowana wersja Shelby 1000 - na "zwykłej" benzynie osiąga "tylko" 950 KM, ale po wlaniu benzyny wyścigowej moc wzrasta do 1100 KM. Niestety tani nie jest (choć pewnie w przeliczeniu na KM/$ to i tak wychodzi tanio) - cena to nowy 2012 Mustang Shelby GT 500 (około $50K) + $150K za przeróbkę. W ramach przeróbki silnik jest praktycznie budowany od nowa - zostaje tylko kadłub od standardowego 5.4L V8, nowe są tłoki, korbowody, wał, popychacze zaworów, zmienione głowice, poprawiony system chłodzenia, na silnik montowany jest większy supercharger, oczywiście jest też nowy wydech, nowy wał, nowa przekładnia główna, większe tarcze hamulcowe, inne zawieszenie, inne felgi i opony. Czyli w sumie to poza nadwoziem i kadłubem silnika reszta jest nowa.

Napisano

ciekawe jaka ma droge hamowania z predkosci maksymalnej do 0 i ile razy moze to powtorzyc i pytanie podstawowe - czy droga hamowania jest proporcjonalna np do drogi hamowania US lotniskowaca zlosnik.gif. (tak jakos z bugatti veyron mi sie skojarzylo podstawowa moc chyb 1001 KM).

Napisano

To jednak nie kupujesz córce Nissana?

Pozdrawiam BAS

Napisano

Ciekawe, jak skręca

Napisano

Szkoda ze nas nie stac

Napisano

> Ciekawe, jak skręca

I czy rusza z miejsca, czy ginie w obłokach dymu zlosnik.gif

Napisano

Cudownie... silnik z przodu napęd na tył i 1100 KM to musi się równać czacha.gif

Napisano
  • Autor

> dalej ma zawieszenie tylne z ciezarowki?

Tak, a co wiecej dziala to bardzo dobrze co widać po czasach na torze.

Napisano

> Tak, a co wiecej dziala to bardzo dobrze co widać po czasach na torze.

Na torze wszystko co ma dość mocy, twarde zawieszenie i szerokie opony wykręci dobry czas.

Zresztą o ile dobrze pamiętam sam pisałeś, że mustang z racji zawieszenia prowadzi się źle.

Napisano
  • Autor

> Na torze wszystko co ma dość mocy, twarde zawieszenie i szerokie opony wykręci dobry czas.

> Zresztą o ile dobrze pamiętam sam pisałeś, że mustang z racji zawieszenia prowadzi się źle.

Ostatni mustang jakim miałem okazję pojeździć to model 2004. Wg. czasopism motoryzacyjnych Ford od tego czasu bardzo poprawił to zawieszenie i obecnie samochód jeździ równie dobrze (a niektórzy twierdzą że nawet lepiej) niż konkurencja. Trudno nie wierzyć ekspertom, szczególnie jeżeli ich opinia poparta jest wynikami z toru. Corvette też ma zawieszenie z tradycyjnym resorem a prowadzi się znakomicie. Wiele z tradycyjnych rozwiązań okazuje się wytrzymywać próbę czasu - np. rozrząd w kadłubie i popychacze - okazuje się że wykorzystując nowoczesne materiały można osiągnąć porównywalne prędkości obrotowe co w przypadku silników z wałkiem w głowicy a do tego całość jest lżejsza + rozkład masy jest lepszy (bo wałek jest niżej). Podobnie z resorem - nowoczesne materiały kompozytowe pozwalają na zbudowanie zawieszenia które ma lepsza charakterystykę a jednocześnie jest lżejsze od tradycyjnych sprężyn.

Napisano

> Ostatni mustang jakim miałem okazję pojeździć to model 2004. Wg. czasopism motoryzacyjnych Ford od

> tego czasu bardzo poprawił to zawieszenie i obecnie samochód jeździ równie dobrze (a niektórzy

> twierdzą że nawet lepiej) niż konkurencja. Trudno nie wierzyć ekspertom, szczególnie jeżeli

> ich opinia poparta jest wynikami z toru. Corvette też ma zawieszenie z tradycyjnym resorem a

> prowadzi się znakomicie. Wiele z tradycyjnych rozwiązań okazuje się wytrzymywać próbę czasu -

> np. rozrząd w kadłubie i popychacze - okazuje się że wykorzystując nowoczesne materiały można

> osiągnąć porównywalne prędkości obrotowe co w przypadku silników z wałkiem w głowicy a do tego

> całość jest lżejsza + rozkład masy jest lepszy (bo wałek jest niżej). Podobnie z resorem -

> nowoczesne materiały kompozytowe pozwalają na zbudowanie zawieszenia które ma lepsza

> charakterystykę a jednocześnie jest lżejsze od tradycyjnych sprężyn.

To po co kupiłeś Lexusa?

Napisano
  • Autor

> To po co kupiłeś Lexusa?

Bo byłem głupi. Następny samochód to będzie albo Camaro Zl1, albo Mustang Shelby GT500 albo ostatecznie GT-R.

Napisano

> Bo byłem głupi. Następny samochód to będzie albo Camaro Zl1, albo Mustang Shelby GT500 albo

> ostatecznie GT-R.

Jeździłeś którymkolwiek z nich?

Bo np zwykłe Camaro w porównaniu do starego M3 jest nudne. Wogóle jakoś Camaro szału nie robi. Może ZL1 będzie lepsze ale trudno mi w to uwierzyć. Mocny silnik to nie wszystko i tyle.

Poza tym jednak chcesz V8 a nie auto elektryczne? confused.gif

Napisano
  • Autor

Los GS 460 jest już właściwie przesądzony - będzie albo 2-3 letnia Panamera S albo nowy GS. Ale pewnie GS, boi Panamera jest po prostu za duża. Czyli z V8 spadek do V6.

W przypadku IS-F'a też najprawdopodobnie będzie spadek z V8 do V6 bo jedynym samochodem jaki mi się naprawdę podoba jest Nissan GT-R. Choć nadal rozważam zakup F430 jeżeli trafiłoby się w jakiejś rozsądnej cenie - miałem nadzieję że wraz z wprowadzeniem na rynek F458 ceny f430 znacząco spadną, ale jak na razie tego nie widać. Za to spadły znacznie F360, ale koszty eksploatacji (pasek!) są tak duże że nie chce mi się w ten samochód pakować. Poza tym zastanawiam się czy chce mi się "inwestować" kasę w taki samochód, skoro z wiekiem mam coraz mniej przyjemności z jazdy i coraz bardziej cenię sobie komfort nad osiągi.

Napisano

> Los GS 460 jest już właściwie przesądzony - będzie albo 2-3 letnia Panamera S albo nowy GS. Ale

> pewnie GS, boi Panamera jest po prostu za duża. Czyli z V8 spadek do V6.

> W przypadku IS-F'a też najprawdopodobnie będzie spadek z V8 do V6 bo jedynym samochodem jaki mi się

> naprawdę podoba jest Nissan GT-R. Choć nadal rozważam zakup F430 jeżeli trafiłoby się w

> jakiejś rozsądnej cenie - miałem nadzieję że wraz z wprowadzeniem na rynek F458 ceny f430

> znacząco spadną, ale jak na razie tego nie widać. Za to spadły znacznie F360, ale koszty

> eksploatacji (pasek!) są tak duże że nie chce mi się w ten samochód pakować. Poza tym

> zastanawiam się czy chce mi się "inwestować" kasę w taki samochód, skoro z wiekiem mam coraz

> mniej przyjemności z jazdy i coraz bardziej cenię sobie komfort nad osiągi.

Rozważ Lambo. Mnie stare Diablo rozerwało na kawałki. Dosłownie.

Napisano
  • Autor

> Rozważ Lambo. Mnie stare Diablo rozerwało na kawałki. Dosłownie.

Jeżeli już to Gallardo, Diablo to zupełnie inna kasa. A jak Gallardo, to lepiej Audi R8.

Napisano

> Jeżeli już to Gallardo, Diablo to zupełnie inna kasa. A jak Gallardo, to lepiej Audi R8.

Miałem kontakt tylko z Countach i Diablo. O nowych nie mogę nic powiedzieć.

Napisano

> Bo byłem głupi. Następny samochód to będzie albo Camaro Zl1, albo Mustang Shelby GT500 albo

> ostatecznie GT-R.

Z tej trójki wybrał bym GT500 i coś pozmieniał zlosnik.gif.

HanYs

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.