Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Van vs kombi

Featured Replies

Napisano

> Ja z żoną plus 2 dzieci z czego jeden maluch mieściliśmy się w hatchbacku segmentu C (brava) przy

> czym:

> Wózek ogromny (Jedo Fynn), złożony w bagażniku, gondola na półce

> Do tego w bagażniku bagaże, koło zapasowe (LPG), i skrzynka z pierdółkami (w tym trójkąt, gaśnica,

> butelka płynu itp itd)

ja też w brawie, jak miałem jechać nad morze, to wózek (też wielki x-lander x3) musiałem podzielić: podwozie na nachu na bagażniku bazowym, a reszta w kufrze.

Teraz mam kombi i nie wiem, dlaczego dopiero teraz.

Zanim wybrałem Fokę kombi to myślałem o scenicu, ale przy 5 fotelach to jakiś mały bagażnik mi sie wydawał.

Napisano

> Dla mnie to proste. Masz tu rodzinkę 2+1 z małą dzidzią. Rodzinka szuka samochodu na wyjazdy w

> trasy. Czyli liczy się pojemność oraz wygoda jazdy przy względnie niskim zużyciu paliwa.

> Wydaje mi się, że Mondeo (jeździłem kilka lat) będzie wygodniejszy od niedużego minivana i

> jednoczesnie spalimniej paliwka choćby ze wzgledu na mniejszą powierzchnię czołową. Polecam

> liftback jako nadwozie, bo kombi rzeczywiście jest spore. Z kwotą 25 tysięcy nie kupisz

> mlodego Mondeo a długość poprzednich wersji (MkII) to jakieś 4.6 metra, o ile dobrze pamiętam.

wygoda pewnie będzie większa, bo to jednak klasa wyżej niż kompakt, ale znowu nie przesadzajmy, że współczesnym kompaktem nie da się wygodnie podróżować

uważasz że mondeo spali mniej niż c-max ?

c-max 1.8B 7.1/9.7, focus 7.0/9.5 - mieszany/miasto

c-max 1.6D 4.9/6.3, focus 4.5/5.8

c-max 2.0D 5.6/7.5 focus 5.6/7.2

różnice max 0,5L/100km, a w większości jest to 0,2-0,3L/100km

w zamian ma wysoką pozycje za kierownicą (plus przy wkładaniu dzieciaka) i praktyczne wnętrze hmm.gif

> Sam jeżdżę MPV, konkretnie Mazdą MPV i gdybym tylko mógł, jeździłbym czymś mniejszym. Głównie ze

> względu na prowadzenie, zdolność parkowania (4.8 metra robi swoje). O spalaniu ON 5l/100km w

> trasie mogę zapomnieć, bo masa + powierzchnia czołowa robią swoje.

> Ale ja MUSZĘ jeździć tym samochodem, bo mam rodzinkę, która nie mieści się w zwyłkej osobówce. I

> lubię MPV za to, że daje sobie z nami radę - ostatnio jechaliśmy w szóstkę z wózkiem

> bliźniaczym oraz dwoma rowerkami na "majówkę".

> Pozdrawiam

> Bartek

ale o to chodzi, nie ma sensu pchać się w dużego vana/auta klasy D, skoro można pozostać przy kompakcie grubo poniżej ok 4.5m ok.gif

picasso ma niecałe 4,3m ok.gif

citroen_xsara_picasso_wymiary.jpg

a np w c-maxie możesz wywalić jeden fotel z tyłu i masz układ 2+2, nie wiem czy nie będzie wygodniej niż w mondeo na tylnej kanapie ?

Cmax_wnetrze.jpg

Napisano

> wygoda pewnie będzie większa, bo to jednak klasa wyżej niż kompakt, ale znowu nie przesadzajmy, że

> współczesnym kompaktem nie da się wygodnie podróżować

Nic takiego nie powiedziałem.

> uważasz że mondeo spali mniej niż c-max ?

Nie uważam. Ale Mondeo doceniam za jego inne walory.

> w zamian ma wysoką pozycje za kierownicą (plus przy wkładaniu dzieciaka) i praktyczne wnętrze

> ale o to chodzi, nie ma sensu pchać się w dużego vana/auta klasy D, skoro można pozostać przy

> kompakcie grubo poniżej ok 4.5m

> picasso ma niecałe 4,3m

No i ja pisałem, że Picasso to fajna propozycja. Zaproponowałem jednak do rozważenia alternetywne rozwiązania dla takiej rodzinki, jak u kolegi.

> a np w c-maxie możesz wywalić jeden fotel z tyłu i masz układ 2+2, nie wiem czy nie będzie

> wygodniej niż w mondeo na tylnej kanapie ?

Mnie C-Max nigdy nie przypadł do gustu. Przymierzałem się do niego kilka lat temu i zniechęciły mnie:

- ogromna i ciężka deska rozdzielcza z przodu

- wcale nie takie znowu szerokie wnętrze

- nie za duzy bagażnik.

Porównywałem do Mondeo MkI z 2000 roku, którym przejeździłem kilka lat i niestety, C-Max nie zdobył punktów w kategorii "godny następca".

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Mnie C-Max nigdy nie przypadł do gustu. Przymierzałem się do niego kilka lat temu i zniechęciły

> mnie:

> - ogromna i ciężka deska rozdzielcza z przodu

chyba "zaleta" vanów, scenic też ma podobną deskę i w dodatku elektroniczna, zresztą pikuś nie lepszy

wszystko przez pochylenie szyby hmm.gif

> - wcale nie takie znowu szerokie wnętrze

> - nie za duzy bagażnik.

bo to kompakt jest ok.gif

picasso ma większa szerokość i multipla hmm.gif

> Porównywałem do Mondeo MkI z 2000 roku, którym przejeździłem kilka lat i niestety, C-Max nie zdobył

> punktów w kategorii "godny następca".

ok.gif

dlatego trza się przymierzyć grinser006.gif

Napisano

> dlatego trza się przymierzyć

No to też i sie przymierzałem. I jechałem nawet. I....... odpadł. grinser006.gif

Napisano

na pogodzenie kompromisem między mazdą MPV a C-MAX em będzie Mazda 5 smile.gif

Większa niż C-MAX (4,5m), na tej samej płycie co C-Max, a mniej MPV-owata niż większa mazda.

pozdrawiam smile.gif

Napisano

No to chlop ma kociokwik w glowie.

Mnie auto najpierw musi sie podobac, powiedzmy w 80%, potem patrze na inne walory, oczekiwania itp.

Minivany maja osobne siedzenia, przesuwane, wyjmowane, stoliczki, piczki, pieprzniczku, pierdolki w podlodze, szuflady itp

Pytanie na le ktos lubi takie duperele

Sadze, ze dobry podlokietnik z tylu i podstawki w oparciag wystarcza jako podstawa przy dziecku, picie, jedzenie itd

Napisano

> No to chlop ma kociokwik w glowie.

a ja osobisciejestem fanem kombiakow i juz

Napisano

> dla mnie

> van jest bardzej przyjazny dla pasazerow

> kombi dla kierowcy i bagazu

dobre okreslenie/podsumowanie

Napisano

> a ja osobisciejestem fanem kombiakow i juz

i dlatego kazdy znajdzie cos dlasiebie

biznes musi sie krecic:)

Napisano

> Kup se po prostu większe auto, nie koniecznie kombi lub Van.

> Wózek małego dziecka (z gondolą) nie wejdzie do żadnego bagażnika bez składania.

>

Wejdzie zlosnik.gif

Do mojej byłej Zafiry A wchodził Emmaljunga Edge na stelażu classic bez składania (baardzo duży wózek),

podobnie wchodzi do Forda S-max (chociaż z trudem, bo nie wiedzieć czemu S-max ma niższy bagażnik niż Zafira A)

Napisano

dziecko za 3 lata jezdzi w parasolce ;0 i po problemie

Napisano

> dziecko za 3 lata jezdzi w parasolce ;0 i po problemie

trzy ? przecież roczny maluch już jeździ w spacerówce i problem gondoli znika grinser006.gif

ja trochę żałuje że nie kupiłem auta właśnie przez wózek, rok by się człowiek przemęczył

miała być grandvitara a jest c-max ... i znowu trza będzie szukać grinser006.gif

Napisano

> trzy ? przecież roczny maluch już jeździ w spacerówce

Spacerowka to nie parasolka.

Moj roczny synek tez jezdzi w spacerowce czyli to cos wymienne z gleboka wersja.

Parasolka to kilka rorek,kolka itroche materialu zeby rodzice nie musieli nosic, a spacerowka zasiedzenie wchodzi.

Powiem tak, z jednym dzieckiem bralbym HTB i BOX na dach

A majac jednego syna bezwozkowac spokojnie w LANOSA HTB i bez boxu sie pakowalismy na wakacje.

Z dwojka lub z planami na 2gie to juz wlasnie ciasnawo:(

Napisano

pomyśl nad np Citroenem C5 z lat 2004-2007. Sam jeździłem parę lat Alhambrą a teraz właśnie C5 kombi i powiem ci że jestem zachwycony. Bagażnik ma olbrzymi. Waży sporo mniej od vana i mniej pali. 140KM w vanie nie umywa się do 140KM takim kombi. W vanie nie poczujesz nigdy takiego komfortu jazdy jak w takiej cytrynie. Polecam:)

Napisano

Tak C5 po lifcie to w liftbacku, kombi jest brzydkawe, ale bagaznik i w liftbacku bagaznik ma bodaj 460l.

Zawieszenie...bajka, seriwosanie niedrogie, mamy w pracy taki 2001 najechane 500kkm, i dopiero przy 460 UPG robili i wtryski.

Turbo, skrzynia manual, oryginal, oleju toto jeszcze nie bieze

2,2 HDI 136KM srednio 7 ale sporo trasy

Napisano

> Rodzinka na razie 3 osobowa - córa 6 miesięczna.

> Nie potrzebuję jakiegoś wielkiego vana, ale chciałby sobie trochę umilić życie i wyjść poza segment

> B. Zachciało mi sie coś z segmentu aut kompaktowych albo w wersji van albo kombi.

> Samochód ma służyć głównie na rodzinne wypady, więc ma być w miarę wygodny i pomieścić klamoty

> niemowlaka

> Teraz gdy gdzieś jedziemy to gondola od wóżka podróżuje na fotelu pasażera, w bagażniku ledwo

> mieści się reszta wózka (oczywiscie bez kół) i nie ma bata bym się nie usmarował przy

> demontażu i pakowaniu wózka

Z jednym "bajbusem" - to Octavia kombi czy cóś takiego styknie bez stresowo.

Van się przydaje gdy bajbusów jest > 1 i jeżdżą w fotelach - trzy niezależne siedzenia to spory atut.

Z listy którą wymieniłeś -: francuzy (Scenic, C4 picasso, 5008) - mają wnętrza pierwsza klasa.

Vesrso - to co jest teraz w sklepach montaż fotela na isofix to jest jakaś tragedia - w 2-óch saloonach toyoty dwóch managerów się męczyło i pociło żeby wpiąć taki fotel.

To moim zdaniem dyskwalifikuje toyotę jako auto rodzinne.

Ford,Mazda VW - niby dobre ale wnętrzem ustępują żabojadom.

Napisano

Wszystko fajnie-pięknie, ale teraz przeczytaj jeszcze raz swoją wypowiedź wiedząc, że kolega ma 25 tysia do wydania. zlosnik.gif

5008.... pffffff!!! grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

Napisano

> Dlaczego vany są uważane za samochody rodzinne i jakie są ich zalety i wady w stosunku do kombi ?

Van pokazuje swoje zalety gdy samochód stoi, a kombi gdy jedzie.

Czynności takie jak wsiadanie, pakowanie, porządkowanie, układanie, ubieranie/rozbieranie, przewijanie, jedzenie, picie są w vanie tak łatwiejsze jak robienie tych rzeczy w przestronnym salonie, a nie w ślepej kuchni. Życie staje się z vanem łatwiejsze i nie docenia się tego jeśli się nie zacznie vana eksploatować. Kombi jest po prostu szybsze i na tym się zalety kończą.

Van ma także większą kubaturę i mniej się nagrzewa co pozwala oszczędzić na włączniku A/C. W vanie po prostu przyjemnie jest być. W kombi trzeba jechać, żeby mieć smile.gif na buzi.

Pozdrawiam.

Napisano

> Van ma także większą kubaturę i mniej się nagrzewa co pozwala oszczędzić na włączniku A/C.

Tu mam odmienne doświadczenia - większa powierzchnia szyb powoduje efekt szklarni.

Co nie zmienia faktu, że jako auto rodzinne nie chcę kombi.

Napisano

> Tu mam odmienne doświadczenia - większa powierzchnia szyb powoduje efekt szklarni.

Szklarnie często mają szklane dachy, a vany - niektóre - nie. Powierzchnia szyb faktycznie większa, ale istotne jest ich nachylenie. Np. bardziej nagrzeje się sedan niż kombi z pionową szybą tylną.

Kubatura robi jednak dużo. Gorące powietrze idzie do góry, a przy dachu nie mamy żadnej części ciała.

Miałem Berlingo bez klimy i dlatego tak piszę.

Napisano

> Miałem Berlingo bez klimy i dlatego tak piszę.

Ja mam MPV i napiszę, że w vanach jest ogólnie kłopot z przewietrzaniem oraz chłodzeniem. Zazwyczaj z tyłu, jeśli nie ma pociągniętej tam klimatyzacji, jest gorąco i duszno. Masz tu jednak więcej objetości do schłodzenia lub wymiany, aniżeli w kompaktowym kombi. Pamiętam, żalili sie na to właściciele S-Maxów, Sharanów, ja też to potwierdzam, że w upały wesoło nie jest. Może w nowszych modelach to poprawiono........

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Ja mam MPV i napiszę, że w vanach jest ogólnie kłopot z przewietrzaniem oraz chłodzeniem. Zazwyczaj

> z tyłu, jeśli nie ma pociągniętej tam klimatyzacji, jest gorąco i duszno. Masz tu jednak

> więcej objetości do schłodzenia lub wymiany, aniżeli w kompaktowym kombi. Pamiętam, żalili sie

> na to właściciele S-Maxów, Sharanów, ja też to potwierdzam, że w upały wesoło nie jest. Może w

> nowszych modelach to poprawiono........

> Pozdrawiam

> Bartek

a trojaczkach są nawiewy na 2 rząd ok.gif może nie we wszytskich ?

chyba że chodzi o 3rząd ? ale jak ktoś siedzie w bagażniku to czego wymagać grinser006.gif

w tym co znam jest chyba szyba uchylna w 3rzędzie hmm.gif

ale ogólnie się zgadzam, też mam odczucie że c-max'a dużo gorzej nagrzać

ale tu IMO ford dał ciała z wydajnością układu, pewnie wrzucili std od foki icon_rolleyes.gif

Napisano

> dziecko za 3 lata jezdzi w parasolce ;0 i po problemie

Parasolka tez wchodzi bez składania grinser006.gifzlosnik.gifgrinser006.gif

Napisano

> ale ogólnie się zgadzam, też mam odczucie że c-max'a dużo gorzej nagrzać

> ale tu IMO ford dał ciała z wydajnością układu, pewnie wrzucili std od foki

ok.gif nagrzać jak i schłodzić

Napisano

> a trojaczkach są nawiewy na 2 rząd może nie we wszytskich ?

> chyba że chodzi o 3rząd ? ale jak ktoś siedzie w bagażniku to czego wymagać

> w tym co znam jest chyba szyba uchylna w 3rzędzie

> ale ogólnie się zgadzam, też mam odczucie że c-max'a dużo gorzej nagrzać

> ale tu IMO ford dał ciała z wydajnością układu, pewnie wrzucili std od foki

Miałem na myśli III rząd siedzeń. U mnie podróżują tam dzieci, więc zależy mi na tym, aby nie siedziały w duchocie.

W swojej Maździe mam z tyłu tylko nawiew powietrza zewnętrznego. Byłem frajerem i nie przypilnowałem, żeby kupić wersję "wyższą" z klimą również w bagażniku. Mam zamiar to dociągnąć na bazie części z używanych (z rozbiórki), ale tanio to nie będzie. crazy.gif

Szukam jakiegoś ogarniętego fachowca od takich rzeczy, bo typowe serwisy klimatyzacji za takie rozbudowy sie biorą.

Chciałbym poznać opinię posiadacza nowego Sharana lub Alhabmry (to nadal dwa identyczne samochody), czy nadal w nich wystepuje problem z przewietrzaniem i chłodzeniem tyłu samochodu.

Pozdrawiam

Bartek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.