Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Van vs kombi

Featured Replies

Napisano

Witam!

Przymierzam się do zmiany auta na większe i bardziej rodzinne, bo Getz mimo, że fajnym autkiem jest przestaje się sprawdzać jako samochód rodzinny drive.gif

No i od razu do głowy przychodzą mi samochody typu van: Xara Picasso, Zafira, Scenic, C max itp.

A może jednak kombi, odpowiednio: Astra III, Megane II, fokus II.

Dlaczego vany są uważane za samochody rodzinne i jakie są ich zalety i wady w stosunku do kombi ? hmm.gif

Wstępnie na samochód przeznaczam do 25 tyś i będzie on służył głownie do wyjazdów weekendowych - na co dzień wystarcza ZTM i pkp. 20.GIF

Napisano

> Dlaczego vany są uważane za samochody rodzinne i jakie są ich zalety i wady w stosunku do kombi ?

Sam niedawno stałem przed podobnym dylematem.

Mój wybór padła na Astre H w kombi.

Iloćć miejsca w środku dla 4 osobowej rodziny jest wystarczająca,ale w odróżnieniu do vanów nie masz możliwości aranżacji miejsca,typu mniej schowków,brak możliwości przesuwania poszczególnych foteli.

Natomiast vany na ten przykład Scenic ma mały kufer jak dla mnie,a wersja Grand mi sie nie spodobała.

Trzeba się przysiąść do konkretnego samochodu ,przejechać porównać i zdecydować na konkretny model,a później szukać odpowiedniego egzemplarza.

Powodzenia. ok.gif

Napisano

> Dlaczego vany są uważane za samochody rodzinne i jakie są ich zalety i wady w stosunku do kombi ?

nie wiem dlaczego tak są nazywane, może przez udogodnienia typu schowki, stoliki, możliwość adaptacji wnętrza itd ?

dla mnie "van" ("" bo w sumie to minivan, a raczej MPV) to przede wszystkim inna pozycja za kierownicą, wyższa, bardziej siedząca niż leżąca - łatwiej się wsiada

druga sprawa to wymiary, auto o wymiarach hb ma miejsca tyle co kombi (c-max ma 4.3m, focus kombi ma 4.5m)

i właśnie wnętrze które ma więcej "gadżetów" typu schowek pod podłogą, stoliki w oparciach, przesuwane/wyjmowane 3 niezależne fotele itd

trzeba by porównać konkretne auta, ale ogólnie tak można przyjąć ok.gif

Napisano

> dla mnie "van" ("" bo w sumie to minivan, a raczej MPV) to przede wszystkim inna pozycja za

> kierownicą, wyższa, bardziej siedząca niż leżąca - łatwiej się wsiada

to jest podstawowy plus

> druga sprawa to wymiary, auto o wymiarach hb ma miejsca tyle co kombi (c-max ma 4.3m, focus kombi

> ma 4.5m)

no niestety jesli mam w cmaxie ustawione z tyłu 3 miejsca siedzace to jest mniej miejsca niż w FFII ( syn w foteliku bardzo kopie w mój fotel)

> i właśnie wnętrze które ma więcej "gadżetów" typu schowek pod podłogą, stoliki w oparciach,

> przesuwane/wyjmowane 3 niezależne fotele itd

mozliwośc zrobienia z tyłu 2 miejsc i duzo wiekszej przestrzeni dla pasażerów uwazam za najwiekszy plus zaraz po pozycji za kierownicą .

a jesli chodzi o vany to voyager itp bym nazwał vanem smile.gif

Napisano

W pełni poprę Koonrad'a

Stałem przed takim wyborem i porównałem astrę II kombi, lacetti kombi, zafirę i rezzo.

Kombi odpadły w pierwszym rzucie.

Zdecydowanie wygodniejsza pozycja siedząca w MPV, przednie fotele często z indywidualnymi podłokietnikami, 3 niezależne fotele z tyłu - genialna sprawa, schowki, stoliczki itp. powodują że nie chcę już kombi.

Minusem w stosunku do kombi jest mniejszy bagażnik - ale nawet stosunkowo mały bagażnik w rezzo, częściowo zajęty kołem zapasowym spokojnie wystarczał 4 os. rodzinie (w tym 3 baby).

> Wstępnie na samochód przeznaczam do 25 tyś

C-max, Scenic ?

Napisano

> inna pozycja za kierownicą, wyższa, bardziej siedząca niż leżąca - łatwiej się wsiada

> druga sprawa to wymiary, auto o wymiarach hb ma miejsca tyle co kombi (c-max ma 4.3m, focus kombi

> ma 4.5m)

To własnie wynika z pozycji - (mini)vany są bardziej "pionowe", kombi - wyciągnięte. ok.gif

Warto dodac, że "plaskacze" (czyt. kombiaki grinser006.gif) w porównywalnych modelach będą się lepiej prowadziły, są mniej wrażliwe na boczne podmuchy wiatru i mniej spalą przy wyższych prędkościach. ok.gif

Napisano

> Warto dodac, że "plaskacze" (czyt. kombiaki ) w porównywalnych modelach będą się lepiej

> prowadziły, są mniej wrażliwe na boczne podmuchy wiatru i mniej spalą przy wyższych

> prędkościach.

To potwierdzam - wczesniej miałem focusa I teraz cmax i jest dosyć odczuwalne jesli chodzi o boczny wiatr

Napisano

Przymierz się do cromy, pozycja za kierownicą jak w VANie, z tyłu mega dużo miejsca a i bagażnik przyzwoity. Samochód wysoki, przestronny

Napisano

A napisz może jeszcze coś więcej o wymaganiach, jakie stawiasz takiemu autu. Jakiej wielkości masz rodzinę, w jakim wieku dzieci?

Czy odpowiada Ci samochód o długości ok 5m, czy wolisz jednak coś krótszego? Bo z modeli, które mają cząstkę "van" w opisie, jest sporo: począwszy od małych vaników typu Venga czy Meriva a skończywszy na lodówkach przemysłowych wink.gif typu Grand Voyager czy Sienna.

W zależności do potrzeb Twojej rodziny, można Ci będzie coś polecić. Najpopularniejsze będą minivany zbudowane na bazie kompaktów, czyli wspomniany już C-max, Zafira czy Scenic. Dorzuciłbym jeszcze Mazdę 5, Premacy (względy budżetowe), VW Tourana oraz ew. Toykę Verso. Są to samochody dla max 5 osób, mimo że czasami potrafią przewieźć o wie więcej. Mają długość mieszczącą się w 4.5 metra, co pozwala nimi manewrować i parkować w dość zatłoczonych miastach.

Większe vany to wiecej miejsca w bagażniku oraz lepsze warunki przewozu osob w III rzędzie siedzeń. Ale tez większy gabaryt, większa masa, trudności z parkowaniem tym gabarytem i ogólnie nieco bardziej "baliowata" charakterystyka zawieszenia. Choć są wyjątki, jak np. Ford Galaxy, który prowadzi się świetnie.

Napisz coś więcej, to będzie można doradzić. Za 25 tysięcy kupisz i minivana typu C-max i coś większego, jak np. ujeżdżaną przeze mnie Mazdę MPV.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

Miałem podobny dylemat tylko u mnie było Passat Kombi (który był) zamieniłem na Renault Grand Scenica.

In plus dla Scenica:

- Wyżej siedzisz więc lepsza widoczność

- Latwiej się wsiada

- w wersji Grand jest 7 siedzeń chowanych w podłogę więc jak potrzebuje to pakuje dwie soby do bagaznika i jadę (tu bardzo duży plus jak dla mnie)

- Przesuwane fotele przód tył oraz kładzione (młody moze sobie oprzeć oparcie i spokojnie spac) w kombi raczej takich niema (ja się nie spotkałem)

- Można w drugim rzedzie zostawić dwa fotele i jest fajne ustawienie 2+2+2 lub 2+2+ bagaznik

Na minus:

- wyżej środek ciężkości ale niema tragedi jak w typowym Vanie typu Voyager/ Espace

- delikatnie wyższe spalanie z racji masy i gabarytów (ale tragedi nie robi, no chyba że dla kogoś liczy się 0,5 L na 100KM)

- Gorsze osiągi od Kombi ale jak ktoś chce auto sportowe to nie kupuje "Vana" lub kupuje w Topowej wersji silnikowej (zafira OPC zlosnik.gif)

Jak dla mnie to wybór Mini Vana jest sensowny.

Napisano
  • Autor

> A napisz może jeszcze coś więcej o wymaganiach, jakie stawiasz takiemu autu. Jakiej wielkości masz

> rodzinę, w jakim wieku dzieci?

Rodzinka na razie 3 osobowa - córa 6 miesięczna.

Nie potrzebuję jakiegoś wielkiego vana, ale chciałby sobie trochę umilić życie i wyjść poza segment B. Zachciało mi sie coś z segmentu aut kompaktowych albo w wersji van albo kombi.

Samochód ma służyć głównie na rodzinne wypady, więc ma być w miarę wygodny i pomieścić klamoty niemowlaka

Teraz gdy gdzieś jedziemy to gondola od wóżka podróżuje na fotelu pasażera, w bagażniku ledwo mieści się reszta wózka (oczywiscie bez kół) i nie ma bata bym się nie usmarował przy demontażu i pakowaniu wózka zlosnik2.gif

Napisano

> W pełni poprę Koonrad'a

> Stałem przed takim wyborem i porównałem astrę II kombi, lacetti kombi, zafirę i rezzo.

> Minusem w stosunku do kombi jest mniejszy bagażnik

Wczesniej jezdziłem Zafirą A - bagaznik przy 5 osobach ma ponad 600 l do rolety,

wiec wiekszy od wiekszosci kombi.

Aktualnie mam C-Max, ktory ma mniejszy bagaznik, ale posiada inne zalety

Dlatego najważniejsze to określić wymagania, priorytety i przedział cenowy

Napisano

> Rodzinka na razie 3 osobowa - córa 6 miesięczna.

> Nie potrzebuję jakiegoś wielkiego vana, ale chciałby sobie trochę umilić życie i wyjść poza segment

> B. Zachciało mi sie coś z segmentu aut kompaktowych albo w wersji van albo kombi.

> Samochód ma służyć głównie na rodzinne wypady, więc ma być w miarę wygodny i pomieścić klamoty

> niemowlaka

> Teraz gdy gdzieś jedziemy to gondola od wóżka podróżuje na fotelu pasażera, w bagażniku ledwo

> mieści się reszta wózka (oczywiscie bez kół) i nie ma bata bym się nie usmarował przy

> demontażu i pakowaniu wózka

IMO nie ma się co pchać w pełnowymairowe VANy, szukaj coś na bazie kompaktów

MPV są naprawdę wygodne, ja z maksa jestem bardzo zadowolony (wcześniej miałem astrę kombi)

choć akurat c-max bagażnik ma skromny, tzn mały nie jest, ale sporo miejsca zmarnowano pod plastiki oslabiony.gif

wózek głęboki, ale bez typowej gondoli

w%25C3%25B3zek.jpg

(u mnie jest jeszcze dojazdówka, bo LPG grinser006.gif)

Napisano

> Przymierz się do cromy, pozycja za kierownicą jak w VANie, z tyłu mega dużo miejsca a i bagażnik

> przyzwoity. Samochód wysoki, przestronny

Mialem podobny dylemat, kombi to taki sam gabarytowo jak mialem z boxem, a co do VAN-a to niekoniecznie dobrze siedzi mi sie taboretowo i prawde mowiac na codzien niekoniecznie taki gabaryt jest potrzeby. Wyjazdy 5-6 x w roku nieuzasadniaja wozenia takiej ilosci powietrza smile.gif))

Troche na urodziny padlo na crome bo to taki madry wybor, pieniadze smieszne 2009 na gotowo 30tysiakow EMOTION , siedzi sie wyzej ale bardziej jak w osobowce niz w vanie. a podwojna regulacja siedzien obu podnosi glowe pod dach.

Ponadto kier w 2 plaszczyznach tez pomaga usadowic sie.

Za croma przemowialo ze za mlode auto place nieduze pieniadze.

I mam wieksze kombi dobrze wyposazone no i jest tylko kilka we wroclawiu wink.gif

Powodzenia.

Napisano

dla mnie

van jest bardzej przyjazny dla pasazerow

kombi dla kierowcy i bagazu

Napisano

Osobiście mogę polecić C-MAX'a, którego ujeżdżałem przez ostatnie 3 lata. Naprawdę fajne wozidło. Z racji wyższego położenia siedzisk, przestrzeni w środku jest więcej, co jest szczególnie ważne dla osób wyższych. Auto było na tyle fajne, że teraz ujeżdżam C-MAX'a w wersji GRAND i szczerze powiedziawszy nie zamieniłbym go na Mondeo czy Paska, mimo, że to segment wyżej.

Napisano

ku mojemu zdziwieniu do cromy wchodze, a nie wsiadam smile.gif bardzo wygodna forma

NIeco trudniej dzieciom sie wskakuje:) bo podloga wyzej

Jak mas zmozliwosc, przymierz sie do "upatrzonych" aut.

Wiadomo, ze musi sie podobac, a potem wzgledy praktyczne

Napisano

> Teraz gdy gdzieś jedziemy to gondola od wóżka podróżuje na fotelu pasażera, w bagażniku ledwo

> mieści się reszta wózka (oczywiscie bez kół) i nie ma bata bym się nie usmarował przy

Kup se po prostu większe auto, nie koniecznie kombi lub Van.

Wózek małego dziecka (z gondolą) nie wejdzie do żadnego bagażnika bez składania.

Ja z żoną plus 2 dzieci z czego jeden maluch mieściliśmy się w hatchbacku segmentu C (brava) przy czym:

Wózek ogromny (Jedo Fynn), złożony w bagażniku, gondola na półce

Do tego w bagażniku bagaże, koło zapasowe (LPG), i skrzynka z pierdółkami (w tym trójkąt, gaśnica, butelka płynu itp itd)

I się mieściło.

I nie brakowało miejsca wzwyż, ani wszerz; za to starczało wzdłuż (śpiące maluchy na rozłożonych fotelikach zajmują dużo wzdłuż)

Owszem, myślę czasem o większym aucie ale nadal hatchback albo sedan.

A kombi to jest dobre do wożenia lodówek wink.gif

Idei minivanów to już tym bardziej nie rozumiem - 5 miejsc plus bagażnik i powietrze nad głowami oraz smukłość kloca i siedzenie jak na taborecie.

Napisano

Ja z żoną plus 2 dzieci

To niewielkie wymagania bagazowe mieloscie:)

Ja dotychcas w Lanosie HTB, w bagazniku klasyczny wozek, kolka zdjete na plasko lezal, spacerowka w srodku, w spacerowce wielka torba, z boku dojazdowka, w kazda dziure poupychane a to buty, a to poduszki, aparat, laptop, masakra, zamiast polki kurtki po 2, spodnie narciarskie itp.

Za pasazerem torba z jedzeniem, pieluszkami (roczne dziecko),jakies zabawki, koszmar, przed pasazerem z przodu (moj starszy syn) jakies torby, ksiazeczki, masakra

na dachu box 320l, narty, buty narciarskie, kask, moja walizka i masa PRZYDASIE., box pelny

Jak rumuni tranzytem smile.gif))

Wozilo sie na codzien dobrze, ale 10 lat i wiek kierowcy sprowokowal do drugiego wozidla. Teraz mam dwa black&White

lanos bagaznik 274l jakos, Croma 500 smile.gif i tak czuje,ze bez boxa sie nie obedzie ale za to w srodku porzadek !!!!

Napisano

> Idei minivanów to już tym bardziej nie rozumiem - 5 miejsc plus bagażnik i powietrze nad głowami

> oraz smukłość kloca i siedzenie jak na taborecie.

ale miałeś ? jeździłeś dłużej ?

bo c-max wymiarowo jest właśnie jak HB, poza wysokością, od brava tylko 10cm dłuższy wink.gif

ja np czasem mam okazje pojeździsz sharanem, genialne auto na wyjazdy poza miasto

niestety do starego miasta jak Krk, porażka ... dlatego jest maksior grinser006.gif

Napisano

> Wózek małego dziecka (z gondolą) nie wejdzie do żadnego bagażnika bez składania.

Partner pierwszej generacji wozek z gondola na stojaco bez skladania wchodzi jedynie trzeba bylo przechylic raczke...

> Ja z żoną plus 2 dzieci z czego jeden maluch mieściliśmy się w > Idei minivanów to już tym bardziej nie rozumiem - 5 miejsc plus bagażnik i powietrze nad głowami

Siedzenie raczej jak w fotelu przed tv a nie na taborecie...

pozdr.

M.

Napisano

> Witam!

> Przymierzam się do zmiany auta na większe i bardziej rodzinne, bo Getz mimo, że fajnym autkiem jest

> przestaje się sprawdzać jako samochód rodzinny

> No i od razu do głowy przychodzą mi samochody typu van: Xara Picasso, Zafira, Scenic, C max itp.

> A może jednak kombi, odpowiednio: Astra III, Megane II, fokus II.

> Wstępnie na samochód przeznaczam do 25 tyś i będzie on służył głownie do wyjazdów weekendowych - na

> co dzień wystarcza ZTM i pkp.

Jeździłeś kiedyś samochodem typu van? Jeżeli nie to spróbuj czy w ogóle odpowiada Ci pozycja za kierownicą (bez obrazy, ale ma się uczucie jak byś siedział na stołku), która niektórym odpowiada a innym nie.

Napisano

> Nie potrzebuję jakiegoś wielkiego vana, ale chciałby sobie trochę umilić życie i wyjść poza segment

> B. Zachciało mi sie coś z segmentu aut kompaktowych albo w wersji van albo kombi.

> Samochód ma służyć głównie na rodzinne wypady, więc ma być w miarę wygodny i pomieścić klamoty

> niemowlaka

Ja jestem zwolennikiem nieprzesadzania z rozmiarem samochodu. Dla Ciebie i Twojej rodzinki proponował bym albo hatchbacka typu Focus, albo takiego Focusa ale w kombi, albo - jeśli dasz radę finansowo - model o oczko wyższy Mondeo w wersji liftback. Moim zdaniem, taki samochód spełni Wasze wymagania dotyczące pojemności oraz wygody podróżowania i jednoczesnie nie zrujnuje podczas ew. napraw eksploatacyjnych.

I niekoniecznie musi to być Ford, choć ja akurat mam do tej marki sentyment, lecz: Astra kombi, Corolla kombi, Avensis liftback/kombi, Mazda 6 (lub 626) liftback lub kombi, Honda Accord.

Z ciekawostek - przyjrzyj się modelom segmentu niższego, ale uznawanym za pojemne: Partner, Berlingo, Kangoo oraz Note, Jazz i Modus. To też moga być ciekawe i tanie propozycje na wakacyjne wypady (pojemność, oszczędność).

Ciekaw jestem, co o tym sądzisz.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Note, Jazz i Modus.

ekhmm to są rodzinne auta?

Napisano

> ekhmm to są rodzinne auta?

A czy nie sa wystarczające dla rodziny z jednym dzieckiem ??

IMO są ale u nas jest jakis dziwny trend że jak małżenstwo zachodzi w ciązy to od razu sie kombi kupuje ale po co ? niewiem.gif

Napisano

> A czy nie sa wystarczające dla rodziny z jednym dzieckiem ??

> IMO są ale u nas jest jakis dziwny trend że jak małżenstwo zachodzi w ciązy to od razu sie kombi

> kupuje ale po co ?

No jeśli wsadzisz do Modusa czy Note wózek z gondolą i z usmiechem na twarzy będziesz montował nosidełko na tylnej kanapie to będe ci mówił MASTER zlosnik.gif

Napisano

> No jeśli wsadzisz do Modusa czy Note wózek z gondolą i z usmiechem na twarzy będziesz montował

> nosidełko na tylnej kanapie to będe ci mówił MASTER

Pierwsze dziecko przez pierwsze 3 lata jego życia wozilismy w clio mkI 3D kółka do bagażnika, gondola na przednie siedzenie , mama i córka z tyłu.

Wszyscy żyją , bylismy nad morzem ,bylismy na Mazurach, dojezdzaliśmy codziennie do żłobka...

A że w 5 d jest wygodniej to ja tego nie kwestionuję ...

Napisano

> Pierwsze dziecko przez pierwsze 3 lata jego życia wozilismy w clio mkI 3D kółka do bagażnika,

> gondola na przednie siedzenie , mama i córka z tyłu.

> Wszyscy żyją , bylismy nad morzem ,bylismy na Mazurach, dojezdzaliśmy codziennie do żłobka...

> A że w 5 d jest wygodniej to ja tego nie kwestionuję ...

Wszystko można, ludzie maluchami całą europe zwiedzali, tylko po co się męczyć? Zresztą po co bić piane, autor chce większe auto i o to pyta

Napisano

> Kup se po prostu większe auto, nie koniecznie kombi lub Van.

> Wózek małego dziecka (z gondolą) nie wejdzie do żadnego bagażnika bez składania.

> Ja z żoną plus 2 dzieci z czego jeden maluch mieściliśmy się w hatchbacku segmentu C (brava) przy

> czym:

> Wózek ogromny (Jedo Fynn), złożony w bagażniku, gondola na półce

> Do tego w bagażniku bagaże, koło zapasowe (LPG), i skrzynka z pierdółkami (w tym trójkąt, gaśnica,

> butelka płynu itp itd)

> I się mieściło.

> I nie brakowało miejsca wzwyż, ani wszerz; za to starczało wzdłuż (śpiące maluchy na rozłożonych

> fotelikach zajmują dużo wzdłuż)

> Owszem, myślę czasem o większym aucie ale nadal hatchback albo sedan.

> A kombi to jest dobre do wożenia lodówek

> Idei minivanów to już tym bardziej nie rozumiem - 5 miejsc plus bagażnik i powietrze nad głowami

Arument w stylu "kiedys maluchem jechałem nad morze całą rodziną to teraz Cinkłaczento tez będzie wygodnie". Sory ale to dla Ciebie jest Ok dla niektórych jest poprostu nie wystarczające.

Napisano

> Wszystko można, ludzie maluchami całą europe zwiedzali, tylko po co się męczyć

Opisalem pare watkow wyzej atrakcje wypraw HTB i wcale nie takim malym, LANOS jest odczuwalnie wiekszy w srodku i bagaznik od clio np a jednak....

Idac taki tokiem to laptop,smatfon czy lcd tez nie jest potrzebny bo ludzie zyli bez tego

ale pocosiemeczyc smile.gif

Dla jednego dziecka to spokojnie htb focus, astra wystarcza, problem jak juz drugie dziecko jest to i brakuje wlasnie jednego miejsca na bagaze

Napisano

> niemowlaka

To kup kombi lub Xsarę Picasso, albo Scenica.

Przy 1 dziecku Scenic jest lepszy, bo ma wygodniejsze fotele (ale są nie równe - środkowy jest mały) i więcej bajerów.

Xsara Picasso jest lepsza dla 5 osób, bo ma z tyłu 3 równe siedzenia.

Większe bryki więcej palą, trudniej zaparkować.

Xsara lub Scenic to rozsądny kompromis ekonomiki i wielkości.

Moja Xsara Picasso w zł/km pali tyle, co wcześniejsza nubira 1,6 z gazem.

Napisano

> Z ciekawostek - przyjrzyj się modelom segmentu niższego, ale uznawanym za pojemne: Partner,

> Berlingo, Kangoo oraz Note, Jazz i Modus. To też moga być ciekawe i tanie propozycje na

> wakacyjne wypady (pojemność, oszczędność).

Starsze wersje są bardziej dostawczakami, niż osobowymi (hałas, gołe blachy) a nowe wersje sa droższe od osobówek.

Napisano

Jak masz dzieciaki w wieku fotelikowo/wannowym to "vany" wygrywaja tym ,ze jak bedziesz "montowal" szkraba do wozu to garba nie dostaniesz waytogo.gif

Napisano

> Starsze wersje są bardziej dostawczakami, niż osobowymi (hałas, gołe blachy) a nowe wersje sa

> droższe od osobówek.

Berlingo jest taanieee - naprawde tanie ,kangur tez.

Rada - nie opierac sie na cennach z cennika waytogo.gif

Napisano

> Berlingo jest taanieee - naprawde tanie ,kangur tez.

> Rada - nie opierac sie na cennach z cennika

"Wstępnie na samochód przeznaczam do 25 tyś"

Znajdź mi nową wersję jednej z tych bryk w tej cenie - oczywiście nie truchło.

Napisano

> ku mojemu zdziwieniu do cromy wchodze, a nie wsiadam bardzo wygodna forma

> NIeco trudniej dzieciom sie wskakuje:) bo podloga wyzej

> Jak mas zmozliwosc, przymierz sie do "upatrzonych" aut.

> Wiadomo, ze musi sie podobac, a potem wzgledy praktyczne

Croma.... była moim celem jeszcze nie tak dawno....

Ale to auto się nie nadaje dla wysokich kierowników.... zresztą jak civic i inne jajopodobne autka.

Więc przed poleceniem komuś cromy trzeba go o wzrost zapytać... ja mam 197 i nie ma wuja abym się nie obijał o schowek na okulary w miejscu rączki nad drzwiami.

Kwadratowość aut ma dużą zaletę niekiedy......

Napisano

Moze ja jestem zle wyedukowany w sprawie nazewnictwa, ale "van" to dla mnie auto dostawcze np takie jak berlingo, transit, itp. Dziwi mnie czemu ludzie czesto nazywaja takie auto okresleniem "bus" bo znowu bus to dla mnie pojazd do przewozenia ludzi. Powiedzmy 9 osobowy czy tam 16 osobowy transit to bus.

Auta o ktorych ty piszesz (Picasso, Corolla verso, itp) to moim zdaniem sa MPV.

Czy ja zle mysle?

Napisano

> "Wstępnie na samochód przeznaczam do 25 tyś"

> Znajdź mi nową wersję jednej z tych bryk w tej cenie - >oczywiście nie truchło.

Myslalem o nowkach...

Napisano

ja mam 197 i nie ma wuja abym się

> nie obijał o schowek na okulary

coz, ja i tam w cromie mam siedzisko max w dol bo tak lubie a nad glowa...hmmm....ze 20cm

ale ja kurdupel 175

A przy Twoim wzroscie to i fotel o pol metra w tyl:) moze Ci rak brakowac , chociaz rece tez dlugie

Chlera to nie wiem gdzie Ty sie zmiescisz:)

A reszt arodziny jaka wielka???

Napisano

> ja mam 197 i nie ma wuja abym się

> coz, ja i tam w cromie mam siedzisko max w dol bo tak lubie a nad glowa...hmmm....ze 20cm

> ale ja kurdupel 175

nad głową to ja też miejsce mam, ale bok głowy już na schowku- auto zbyt okrągłe.

W civicu bym sobie ucho urwał...

> A przy Twoim wzroscie to i fotel o pol metra w tyl:) moze Ci rak brakowac , chociaz rece tez dlugie

aż taka małpa to nie jestem

> Chlera to nie wiem gdzie Ty sie zmiescisz:)

stilo, vectra, orlando- wszystkie kwadratowe-

> A reszt arodziny jaka wielka???

mloda ma 6,5 roku i 135 wzrostu...

dodatkowo jak auto ma szyber, to nad głową brakuje...

Napisano

> nad głową to ja też miejsce mam, ale bok głowy już na schowku- auto zbyt okrągłe.

> W civicu bym sobie ucho urwał...

> aż taka małpa to nie jestem

> stilo, vectra, orlando- wszystkie kwadratowe-

> mloda ma 6,5 roku i 135 wzrostu...

> dodatkowo jak auto ma szyber, to nad głową brakuje...

25 tysiakow to na vectre wystarczy, ale Stilo moze nie za piekny w kombialu ale wszystkomajacy, i bagaznik konkretny, ladne kola i wypieknieje:)

Swego czasu tez rozwazalem stilo ale ze 3 lata temu a teraz to sie cromal trafil 2009 maj za 30 tys na gotowo, auto+rejestracja+ AC+OC+NW

Napisano

> Ja jestem zwolennikiem nieprzesadzania z rozmiarem samochodu. Dla Ciebie i Twojej rodzinki

> proponował bym albo hatchbacka typu Focus, albo takiego Focusa ale w kombi, albo - jeśli dasz

> radę finansowo - model o oczko wyższy Mondeo w wersji liftback. Moim zdaniem, taki samochód

> spełni Wasze wymagania dotyczące pojemności oraz wygody podróżowania i jednoczesnie nie

> zrujnuje podczas ew. napraw eksploatacyjnych.

> I niekoniecznie musi to być Ford, choć ja akurat mam do tej marki sentyment, lecz: Astra kombi,

> Corolla kombi, Avensis liftback/kombi, Mazda 6 (lub 626) liftback lub kombi, Honda Accord.

dobra, a czemu nie c-max, zafira, scenic, picasso ?

wymiarami te auta są sporo mniejsze od takiego mondeo zwłaszcza kombi, ba są nawet mniejsze od kompaktów kombi

więc nie rozumiem dlaczego nie MPV ?

Napisano

> Moze ja jestem zle wyedukowany w sprawie nazewnictwa, ale "van" to dla mnie auto dostawcze np takie

> jak berlingo, transit, itp. Dziwi mnie czemu ludzie czesto nazywaja takie auto okresleniem

> "bus" bo znowu bus to dla mnie pojazd do przewozenia ludzi. Powiedzmy 9 osobowy czy tam 16

> osobowy transit to bus.

> Auta o ktorych ty piszesz (Picasso, Corolla verso, itp) to moim zdaniem sa MPV.

> Czy ja zle mysle?

wiki podaje

"Van − typ nadwozia wielozadaniowego samochodu.

Jest to nadwozie jednobryłowe. Samochody te mają różne konfiguracje siedzeń, zazwyczaj od 1-4 rzędów po 2-4 siedzeń w rzędzie.

Jako pierwsza samochód typu van wyprodukowało amerykańskie przedsiębiorstwo pod marką Dodge."

czyli van może być zarówno osobowy, jak i dostawczy hmm.gif

pisałem wcześniej że nazywanie scenica, picasso czy c-max'a vanem to lekkie nadużycie wink.gif jak już to minivan grinser006.gif

a faktycznie używa się określenia MPV

Napisano
  • Autor

> Ja jestem zwolennikiem nieprzesadzania z rozmiarem samochodu. Dla Ciebie i Twojej rodzinki

> proponował bym albo hatchbacka typu Focus, albo takiego Focusa ale w kombi, albo - jeśli dasz

> radę finansowo - model o oczko wyższy Mondeo w wersji liftback. Moim zdaniem, taki samochód

> spełni Wasze wymagania dotyczące pojemności oraz wygody podróżowania i jednoczesnie nie

> zrujnuje podczas ew. napraw eksploatacyjnych.

No właśnie o takie auto mi chodzi, "suv" albo kombi w segmencie kompaktów.

Prawdopodobnie za niedługo będę miał możliwość kupna od 1-właściciela:

- Xary Picasso (2005 rok)

- Turana (2008 rok)

Nie powiem, bardziej skłaniam sie ku Picasso, bo bardziej mi się podoba i w tym konkretnym przypadku jest prawie 2-krotnie tańszy.

Ale ostatnio zastanawiam się też nad kompaktowym kombi np. Fokus, Astra, Megane itp i zastanawiam się co lepsze.

> Z ciekawostek - przyjrzyj się modelom segmentu niższego, ale uznawanym za pojemne: Partner,

> Berlingo, Kangoo

Też się przez moment zastanawiałem, ale chyba to nie to.

oraz Note, Jazz i Modus. To też moga być ciekawe i tanie propozycje na

> wakacyjne wypady (pojemność, oszczędność).

> Ciekaw jestem, co o tym sądzisz.

Note i Jazz aż tak bardzo nie różnią się od Getza...

Pozdrawiam claps.gif

Napisano
  • Autor

> A czy nie sa wystarczające dla rodziny z jednym dzieckiem ??

> IMO są ale u nas jest jakis dziwny trend że jak małżenstwo zachodzi w ciązy to od razu sie kombi

> kupuje ale po co ?

Nie powiem, do nie dawna uważałem tak jak Ty i też śmiałem się z kumpli którzy kupowali kombi jak im sie rodziło dziecko.

Pewnie, że da się, ja też daję sobie jakoś rade w Getzie juz 6 miesięcy 270751858-jezyk.gif, ale po co jak mogę za niewiele większe pieniądze ułatwić sobie życie i poprawić bezpieczeństwo confused.gif

Teraz, gdy jedziemy gdzieś (nie koniecznie daleko) to klamoty poupychane są we wnątrz samochodu (do bagażnika oprócz stelaża wózka z kolami wejdzie już bardzo niewiele), aż stach pomyśleć co z tym wszystkim by się działo podczas wypadku...

Tak jak wspomiałem, auto będzie głównie służyło na wypady weekendowe, a nie na co dzień. Na co dzień jeździmy zbiorkomem.

Chciałem zaryzykować teraz zakup auta używanego i nie chciałbym w tym przypadku przekroczyć 25 tyś. claps.gif

Napisano

> Nie powiem, do nie dawna uważałem tak jak Ty i też śmiałem się z kumpli którzy kupowali kombi jak

> im sie rodziło dziecko.

ok.gif ale z tego co zauwazyłem dopuszczas rónież kompakty i inne a to że sie chcesz przesiąść z malutkiego auta to rozumiem doskonale.

Ja bym zrobił tak wytypuj sobie 5-6 aut które Ci sie podobają i uważasz że spełnią twoje oczekiwania poszukaj , usiądź ,przejedź się i wybierz to które będzie miało najlepszy stosunek cena/stan lub to które Ci się najbardziej podoba.

Napisano

> dobra, a czemu nie c-max, zafira, scenic, picasso ?

> wymiarami te auta są sporo mniejsze od takiego mondeo zwłaszcza kombi, ba są nawet mniejsze od

> kompaktów kombi

> więc nie rozumiem dlaczego nie MPV ?

c max i scenic sa mniejsze w srodku od roomstera...

zafira juz wieksza

Napisano

> Starsze wersje są bardziej dostawczakami, niż osobowymi (hałas, gołe blachy) a nowe wersje sa

> droższe od osobówek.

Gole blachy to mialy tylko kangury smile.gif Partner/Berlingo od poczatku mialy normalna tapicerke w srodku smile.gif wersja z klapa podnoszona to juz na oewno wiec cos nie bardzo z ta gola blacha do tego byly wersje wyposazone w klimatyzacje, elektryczne szyby lusterka szklany dach i sporo roznych bajerow. Oczywiscie jest te ostatnia rzecz jest rzadko spotykana.

Do tego rozsuwane boczne drzwi z jednej lub z dwoch stron super rozwiazuja problem wsadzania mlodego razem z fotelikiem do srodka lub umieszczania go w foteliku... Do tego dochodza pojemne schowki i spory bagaznik smile.gif

pozdr.

M.

Napisano

> No właśnie o takie auto mi chodzi, "suv" albo kombi w segmencie kompaktów.

Daj sobie spokój z SUVem. Duże z zewnątrz, nieduże w środku. A płacisz jak za zboże, bo to ostatnio popularny segment wylansowany przez działy marketingu niektórych marek. Poza tym, z 25tysiącami wiele nie zawalczysz w tym segmencie.

> Prawdopodobnie za niedługo będę miał możliwość kupna od 1-właściciela:

> - Xary Picasso (2005 rok)

> - Turana (2008 rok)

Picasso będzie tańsze. Silniki benzynowe ponoć nieźle się gazują, jesli będziesz potrzebował oszczędności i długich tras.

Nie jechałem nim nigdy, ale słyszałem wiele pochlebnych opinii.

> Ale ostatnio zastanawiam się też nad kompaktowym kombi np. Fokus, Astra, Megane itp i zastanawiam

> się co lepsze.

No to przymierz się jeszcze do takiego kompakta, bo moim zdaniem to ciekawa alternatywa dla Xsary i jej podobnych.

> Note i Jazz aż tak bardzo nie różnią się od Getza...

Jeździłeś? Przymierzałeś się? Bo ja tak. I uważam, że to bardzo zacne samochodziki o zaskakujących mozliwościach przewozowych.

A do tego w sam raz na miasto. Szczególnie Jazz.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> dobra, a czemu nie c-max, zafira, scenic, picasso ?

> wymiarami te auta są sporo mniejsze od takiego mondeo zwłaszcza kombi, ba są nawet mniejsze od

> kompaktów kombi

> więc nie rozumiem dlaczego nie MPV ?

Dla mnie to proste. Masz tu rodzinkę 2+1 z małą dzidzią. Rodzinka szuka samochodu na wyjazdy w trasy. Czyli liczy się pojemność oraz wygoda jazdy przy względnie niskim zużyciu paliwa. Wydaje mi się, że Mondeo (jeździłem kilka lat) będzie wygodniejszy od niedużego minivana i jednoczesnie spalimniej paliwka choćby ze wzgledu na mniejszą powierzchnię czołową. Polecam liftback jako nadwozie, bo kombi rzeczywiście jest spore. Z kwotą 25 tysięcy nie kupisz mlodego Mondeo a długość poprzednich wersji (MkII) to jakieś 4.6 metra, o ile dobrze pamiętam.

Sam jeżdżę MPV, konkretnie Mazdą MPV i gdybym tylko mógł, jeździłbym czymś mniejszym. Głównie ze względu na prowadzenie, zdolność parkowania (4.8 metra robi swoje). O spalaniu ON 5l/100km w trasie mogę zapomnieć, bo masa + powierzchnia czołowa robią swoje.

Ale ja MUSZĘ jeździć tym samochodem, bo mam rodzinkę, która nie mieści się w zwyłkej osobówce. I lubię MPV za to, że daje sobie z nami radę - ostatnio jechaliśmy w szóstkę z wózkiem bliźniaczym oraz dwoma rowerkami na "majówkę".

Pozdrawiam

Bartek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.