Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dwumasowe kolo zamachowe - pytanie.

Featured Replies

Napisano

Hej,

Pacjent to 1.9 dci, w ktorym od pewnego czasu pojawily sie dosyc silne wibracje silnika, przenoszace sie na karoserie.

Auto bylo u 2 mechanikow, ale zaden nie jest w stanie jednoznacznie swtierdzic przyczyny takiego stanu rzeczy. Finalnie podejrzewaja DKZ, ale mam pewne watpliwosci...

Oczywiscie jak bedzie trzeba to sie wymieni, ale troche dziwi mnie fakt, ze objawy pojawily sie dosyc nagle, bo na przestrzeni okolo 500km.

I teraz:

- czy mozliwa jest awaria DKZ w tak krotkim czasie? Czy takie kolo moze sie zablokowac i od tego sa te drgania?

- ze strony skrzyni nie dobiegaja zadne stuki w trakcie pracy silnika, ani podczas gaszenia/rozruchu.

- jazda na b. niskich obrotach tez nie generuje zadnych podejrzanych dzwiekow.

- jedyny objaw to te wibracje.

- wymienione zostaly juz gorne poduszki silnika, ale za wiele sie nie zmienilo.

Moze ktos mial podobna sytuacje i podpowie gdzie szukac jeszcze przyczyny?

Z gory dziekuje za pomoc,

Maciej

Napisano

Jaki to ma przebieg, ile ma lat?

1. Generalnie silnik diesla wibruje i klekocze, a z wiekiem i przebiegiem wibruje coraz bardziej wink.gif Nie spotkałem jeszcze diesla, gdzie wibracje nie byłyby przenoszone na karoserię wink.gif

2. Jeżeli to się stało nagle, to podejrzewałbym poduszki silnika i skrzyni.

3. Albo DKZ, potrafi zepsuć się nagle i niezależnie od przebiegu (chociaż zazwyczaj wcześniej daje znać).

4. Albo coś jest nie tak z samym silnikiem - nierówna kompresja, lejące wtryskiwacze czy jeszcze coś.

Napisano

biegi bez problemu wchodza podczas jazdy, nie hacza? wymieniles poduszki silinia górne, a co z reszta? podczas przechodzenia z 1 na 2 niema zadnych "dziwnych" odgłosów? pytam bo kolega w BMW e46 320d mial takie objawy ze biegi nieco haczyly i podczas gaszenia zarzucało silnikiem. w jego przypadku skonczyło sie na peknietym wale korbowym wskutek zużytego koła dwumasowego generuujac bardzo ciekawe koszta w 10 letnim aucie no.gif

Napisano
  • Autor

> Jaki to ma przebieg, ile ma lat?

> 1. Generalnie silnik diesla wibruje i klekocze, a z wiekiem i przebiegiem wibruje coraz bardziej

> Nie spotkałem jeszcze diesla, gdzie wibracje nie byłyby przenoszone na karoserię

> 2. Jeżeli to się stało nagle, to podejrzewałbym poduszki silnika i skrzyni.

> 3. Albo DKZ, potrafi zepsuć się nagle i niezależnie od przebiegu (chociaż zazwyczaj wcześniej daje

> znać).

> 4. Albo coś jest nie tak z samym silnikiem - nierówna kompresja, lejące wtryskiwacze czy jeszcze

> coś.

Jezdzilem tym dieslem 2 lata, wiec wiem jak klekocze i telepie grinser006.gif Wtryskiwacze sprawdzone, kompresja OKok.gif

Zastanawiam sie na ile mozliwa jest awaria DKZ z dnia na dzien...

Trzeba bedzie chyba wymienic te poduchy pod skrzynia.

Niestety auto bede mogl obejrzec dopiero w swieta, a ojcie za bardzo nie ogarnia tematu wink.gif

Napisano
  • Autor

> biegi bez problemu wchodza podczas jazdy, nie hacza? wymieniles poduszki silinia górne, a co z

> reszta? podczas przechodzenia z 1 na 2 niema zadnych "dziwnych" odgłosów? pytam bo kolega w

> BMW e46 320d mial takie objawy ze biegi nieco haczyly i podczas gaszenia zarzucało silnikiem.

> w jego przypadku skonczyło sie na peknietym wale korbowym wskutek zużytego koła dwumasowego

> generuujac bardzo ciekawe koszta w 10 letnim aucie

Podobinez dolne poduszki sa w porzadku, tak mowil mechanik...

Ja bym wymienil profilaktycznie, bo koszt nie jest duzy, ale to juz nie moje auto;)

Biegi podobniez nie hacza...

Zastanawiam sie jeszcze nad dwumasowym kolem pasowym...?

Napisano

> Moze ktos mial podobna sytuacje i podpowie gdzie szukac jeszcze przyczyny?

Jeżdżę na codzień 1,9 dCi 115 KM z przebiegiem pod 300 kkm i oryginalnym sprzęgłem/DKZ będącym już (z przyczyn oczywistych) na wykończeniu.

Objawy:

- Przy obciążeniu i lekkim przyspieszaniu w okolicach ok 1700-1800 rpm pojawia się dość mocne "telepanie" silnikiem przenoszące się na nadwozie.

- Przy gaszeniu słychać dość głośne, metaliczne klekotanie gdy silnik się zatrzymuje.

TYLKO, gdy gaszę silnik na luzie, z włączonym sprzęgłem.

Gdy gaszę z wciśniętym sprzęgłem - brak dodatkowych dźwięków. - najbardziej charakterystyczny objaw.

- Metaliczny stuk przy gwałtownym puszczeniu sprzęgła na luzie przy jałowym biegu silnika - trzeba wiedzieć, czego słuchać.

- Metaliczne postukiwania po przegazowaniu silnika na luzie - gdy schodzi z obrotów w okolicach powiedzmy 1900-1600 obrotów. Trzeba wiedzieć, czego słuchać.

Sprzęt jest sprawny, lata z takimi objawami co najmniej z 50 kkm (wtedy zauważyłem i potwierdziłem diagnozę).

Inny objaw w innym silniku (DW10 by Citroen) - dość silne telepanie silnikiem, przenoszące sie na nadwozie w praktycznie całym zakresie obrotów poniżej 2200 rpm - aż do pojawiania się dziwnych przydźwięków.

Napisano

hmm kolo pasowe osprzetu łatwo zdjagnozowac, wystarczy sciagnac pasek/paski i odpalic motor ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżdżę na codzień 1,9 dCi 115 KM z przebiegiem pod 300 kkm i oryginalnym sprzęgłem/DKZ będącym już

> (z przyczyn oczywistych) na wykończeniu.

> Objawy:

> - Przy obciążeniu i lekkim przyspieszaniu w okolicach ok 1700-1800 rpm pojawia się dość mocne

> "telepanie" silnikiem przenoszące się na nadwozie.

> - Przy gaszeniu słychać dość głośne, metaliczne klekotanie gdy silnik się zatrzymuje.

> TYLKO, gdy gaszę silnik na luzie, z włączonym sprzęgłem.

> Gdy gaszę z wciśniętym sprzęgłem - brak dodatkowych dźwięków. - najbardziej charakterystyczny

> objaw.

> - Metaliczny stuk przy gwałtownym puszczeniu sprzęgła na luzie przy jałowym biegu silnika - trzeba

> wiedzieć, czego słuchać.

> - Metaliczne postukiwania po przegazowaniu silnika na luzie - gdy schodzi z obrotów w okolicach

> powiedzmy 1900-1600 obrotów. Trzeba wiedzieć, czego słuchać.

> Sprzęt jest sprawny, lata z takimi objawami co najmniej z 50 kkm (wtedy zauważyłem i potwierdziłem

> diagnozę).

> Inny objaw w innym silniku (DW10 by Citroen) - dość silne telepanie silnikiem, przenoszące sie na

> nadwozie w praktycznie całym zakresie obrotów poniżej 2200 rpm - aż do pojawiania się dziwnych

> przydźwięków.

Dzieki, jedyne objawy tutaj to wlasnie telepanie silnikiem na jalowych...

Dziwnych dzwiekow brak niewiem.gif

No nic zobacze na zywo to bedzie mi latwiej ocenic...

PS. Przebieg >250kkm

Napisano
  • Autor

> hmm kolo pasowe osprzetu łatwo zdjagnozowac, wystarczy sciagnac pasek/paski i odpalic motor

Wiem, ale nie mam dostepu do auta...

Zakladam, ze 2 mechanikow chyba by to wykluczylo od razu.

Napisano

> Dzieki, jedyne objawy tutaj to wlasnie telepanie silnikiem na jalowych...

Możliwe.

> Dziwnych dzwiekow brak

Jeszcze dodatkowo zauważyłem taki objaw:

Chodzi na wolnych, delikatnie puknąć stopą w gaz, tak, żeby minimalnie ruszyła się igła obrotomierza - stuka wtedy głośno i wyraźnie.

> No nic zobacze na zywo to bedzie mi latwiej ocenic...

> PS. Przebieg >250kkm

No to jeśli oryginalne sprzęgło i DKZ to "czas najwyższy".

Napisano

> Zastanawiam sie jeszcze nad dwumasowym kolem pasowym...?

Nie ma, ale jest sprzęgło kierunkowe na alternatorze.

Jak się zdupcy, to objawem jest takie... Kurczę... Bulgotanie? Terkotanie? Tarcie? nie mam pomysłu jak to nazwać.

Wyraźnie widać, że bardzo lata wówczas napinacz pasa napędu agregatów (i to on hałasuje, ale nie jest przyczyną!).

Objaw ustępuje po dodaniu gazu, lub obciążeniu alternatora (włącz światła, ogrzewanie szyby, dmuchawę - przestanie terkotać)

BYĆ MOŻE, że subiektywnie można to odebrać jako drgania silnika na wolnych obrotach.

Napisano

> Nie ma, ale jest sprzęgło kierunkowe na alternatorze.

> Jak się zdupcy, to objawem jest takie... Kurczę... Bulgotanie? Terkotanie? Tarcie? nie mam pomysłu

> jak to nazwać.

> Wyraźnie widać, że bardzo lata wówczas napinacz pasa napędu agregatów (i to on hałasuje, ale nie

> jest przyczyną!).

> Objaw ustępuje po dodaniu gazu, lub obciążeniu alternatora (włącz światła, ogrzewanie szyby,

> dmuchawę - przestanie terkotać)

> BYĆ MOŻE, że subiektywnie można to odebrać jako drgania silnika na wolnych obrotach.

OT - bolączka fordowskich tdci. facepalm%5B1%5D.gif

Napisano

> OT - bolączka fordowskich tdci.

mowa o de-Ce-i'ku.

Napisano

> Hej,

> Pacjent to 1.9 dci, w ktorym od pewnego czasu pojawily sie dosyc silne wibracje silnika,

> przenoszace sie na karoserie.

Poduszki silnika? Albo - urwany wieszak wydechu koło tłumika środkowego; rura uderza o skrzynię biegów i przenosi drgania.

DKZ raczej nie pada od razu - ja jeżdżę z "terkoczącym" ponad 20kkm.

Napisano

> Jeżdżę na codzień 1,9 dCi 115 KM z przebiegiem pod 300 kkm i oryginalnym sprzęgłem/DKZ będącym już

> (z przyczyn oczywistych) na wykończeniu.

Jak Ty to robisz? grinser006.gif Przecież to Renault i niemożliwe, by taki przebieg uzyskał... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jak Ty to robisz? Przecież to Renault i niemożliwe, by taki przebieg uzyskał...

Ale ja nie powiedziałem, że zrobił to bezawaryjnie i że jeszcze długa droga przed nim.... :-)

Napisano
  • Autor

> Nie ma, ale jest sprzęgło kierunkowe na alternatorze.

> Jak się zdupcy, to objawem jest takie... Kurczę... Bulgotanie? Terkotanie? Tarcie? nie mam pomysłu

> jak to nazwać.

> Wyraźnie widać, że bardzo lata wówczas napinacz pasa napędu agregatów (i to on hałasuje, ale nie

> jest przyczyną!).

> Objaw ustępuje po dodaniu gazu, lub obciążeniu alternatora (włącz światła, ogrzewanie szyby,

> dmuchawę - przestanie terkotać)

> BYĆ MOŻE, że subiektywnie można to odebrać jako drgania silnika na wolnych obrotach.

No bede ogladal auto w przyszly tydzien, wiec mam nadzieje, ze uda sie to ustalicok.gif

Nie problem wymienic to DKZ, chcialbym tylko miec pewnosc, ze jest powodem tych wibracji...

Dzieki za cenne uwagi!

Napisano

Mialem nieco podobnie - do wymiany łapa silnika- jak ręką odjął.

> Hej,

> Pacjent to 1.9 dci, w ktorym od pewnego czasu pojawily sie dosyc silne wibracje silnika,

> przenoszace sie na karoserie.

> Auto bylo u 2 mechanikow, ale zaden nie jest w stanie jednoznacznie swtierdzic przyczyny takiego

> stanu rzeczy. Finalnie podejrzewaja DKZ, ale mam pewne watpliwosci...

> Oczywiscie jak bedzie trzeba to sie wymieni, ale troche dziwi mnie fakt, ze objawy pojawily sie

> dosyc nagle, bo na przestrzeni okolo 500km.

> I teraz:

> - czy mozliwa jest awaria DKZ w tak krotkim czasie? Czy takie kolo moze sie zablokowac i od tego sa

> te drgania?

> - ze strony skrzyni nie dobiegaja zadne stuki w trakcie pracy silnika, ani podczas

> gaszenia/rozruchu.

> - jazda na b. niskich obrotach tez nie generuje zadnych podejrzanych dzwiekow.

> - jedyny objaw to te wibracje.

> - wymienione zostaly juz gorne poduszki silnika, ale za wiele sie nie zmienilo.

> Moze ktos mial podobna sytuacje i podpowie gdzie szukac jeszcze przyczyny?

> Z gory dziekuje za pomoc,

> Maciej

Napisano
  • Autor

> Mialem nieco podobnie - do wymiany łapa silnika- jak ręką odjął.

> > Maciej

Co masz na mysli przez lape?

Poduszka olejowa jest juz wymieniona...

Napisano

> Co masz na mysli przez lape?

> Poduszka olejowa jest juz wymieniona...

Tam jest jeszcze na górze taka aluminowa łapa z tulejką metalowo-gumową w środku. Można wymienić samą tulejkę, ale szukaj oryginału. Sama łapa jest po stronie rozrządu, zdejmiesz osłonę i od razu widać.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.