Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

galka na kierownice

Featured Replies

Napisano

Z ilu czesci sie sklada urzadzenie pozwalajace na kierowanie samochodem jedna reka? confused.gif Sa tam przyciski do swiatel, kierunkowskazow i klaksonu. Jak to dziala, jesli nie jest podpiete zadnymi kabelkami do samochodu? confused.gif

Napisano

> Z ilu czesci sie sklada urzadzenie pozwalajace na kierowanie samochodem jedna reka? Sa tam

> przyciski do swiatel, kierunkowskazow i klaksonu. Jak to dziala, jesli nie jest podpiete

> zadnymi kabelkami do samochodu?

Nie wiem, ale w razie w wypadku fajnie sie w taką gałkę uderza głową grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Nie wiem, ale w razie w wypadku fajnie sie w taką gałkę uderza głową

Po moim trupie bedzie to zamontowane w MOIM aucie, jeszcze mi zycie mile foch.gif

Zawsze jest szansa, ze nie trafi w glowe grinser006.gif W glowe trafia poduszka grinser006.gif

Napisano

> Po moim trupie bedzie to zamontowane w MOIM aucie, jeszcze mi zycie mile

> Zawsze jest szansa, ze nie trafi w glowe W glowe trafia poduszka

To prawda, poduszka powinna normalnie zadzialac i zneutralizowac niebezpienstwo takiej gałki. Ale jak widze to jest glownie montowane w autach dostawczych gdzie jeszcze w wielu starszej daty nie ma poduszek crazy.gif

Napisano
  • Autor

> To prawda, poduszka powinna normalnie zadzialac i zneutralizowac niebezpienstwo takiej gałki. Ale

> jak widze to jest glownie montowane w autach dostawczych gdzie jeszcze w wielu starszej daty

> nie ma poduszek

Ja chce tylko wiedziec, czy sama czesc na kierownice (urzedzenie + uchwyt) ma sens czy do tego trzeba cos wiecej?

Napisano

> Ja chce tylko wiedziec, czy sama czesc na kierownice (urzedzenie + uchwyt) ma sens czy do tego

> trzeba cos wiecej?

A jest to wogole dopuszczalne? bo chyba niebardzo

Napisano

> A jest to wogole dopuszczalne? bo chyba niebardzo

nie,nie jest. Homologacja nie przewiduje czegoś takiego.

Napisano

> Z ilu czesci sie sklada urzadzenie pozwalajace na kierowanie samochodem jedna reka? Sa tam

> przyciski do swiatel, kierunkowskazow i klaksonu. Jak to dziala, jesli nie jest podpiete

facepalm%5B1%5D.gif

wyobraz sobie ,że masz juz taką "upragnioną gałkę" wpadasz w poślizg i zaczynasz kontrować panic.gif

kierownicę nalezy trzymać obiema rękami. jedną-pewnym chwytem tylko podczas zmiany biegu lub podczas przekładania rąk na kierownicy przy skręcaniu. amen

Napisano

Jeżeli chodzi Ci o dostosowanie pojazdu dla inwalidy, to wiele będzie zależeć od tego z jaką niepełnosprawnością mamy do czynienia - czasem trzeba przełożyć dźwigienki sterujące na drugą stronę, czasem trzeba wymyślniejszych urządzeń.

Nie da się tak-o powiedzieć

Popatrz tutaj

Napisano
  • Autor

> A jest to wogole dopuszczalne? bo chyba niebardzo

dopuszczalne, jesli masz stosowny wpis do prawa jazdy ok.gif

Napisano
  • Autor

> Jeżeli chodzi Ci o dostosowanie pojazdu dla inwalidy, to wiele będzie zależeć od tego z jaką

> niepełnosprawnością mamy do czynienia - czasem trzeba przełożyć dźwigienki sterujące na drugą

> stronę, czasem trzeba wymyślniejszych urządzeń.

> Nie da się tak-o powiedzieć

> Popatrz tutaj

Takie cos na kierownice, jak na samym dole (chyba, zdjecie mi sie wyswietla niewyraznie) ok.gif

Napisano

> Takie cos na kierownice, jak na samym dole (chyba, zdjecie mi sie wyswietla niewyraznie)

Na stronie producenta instalacji są różne warianty - generalnie można mieć np "pilota" na podczerwień do kierunkowskazów itp.

Wiesz - to jest dość głęboki temat i IMO bez konsultacji samego klienta z wykonawcą tego typu instalacji się nie obejdzie.

Napisano

> nie,nie jest. Homologacja nie przewiduje czegoś takiego.

Mówisz, że niepełnosprytni mogą co najwyżej wózkiem inwalidzkim powozić?

Napisano
  • Autor

> Na stronie producenta instalacji są różne warianty - generalnie można mieć np "pilota" na

> podczerwień do kierunkowskazów itp.

> Wiesz - to jest dość głęboki temat i IMO bez konsultacji samego klienta z wykonawcą tego typu

> instalacji się nie obejdzie.

Nie wiem czy mi sie chce wink.gif Znajomy oddal samochod, dzynksa sobie zatrzymal. Po jakims czasie stwiedzil, ze jednak wyrzuci, ja mu odradzilam. No i teraz ja sie zastanawiam, czy warto to trzymac, czy jednak smietnik wink.gif Czy to jest cale urzadzenie, czy polowa odjechala w aucie, a polowa zostala w domu wink.gif

Ed. W Skodzie Fabii to jezdzilo

Napisano

O ile wiem to w samochodach osobowych, w PL, zabronione jest stosowanie gałek na kierownicy.

Napisano

> O ile wiem to w samochodach osobowych, w PL, zabronione jest stosowanie gałek na kierownicy.

Dawaj przepisa.

Napisano

> Mówisz, że niepełnosprytni mogą co najwyżej wózkiem inwalidzkim powozić?

nie było żadnej wzmianki o osobach niepełnosprawnych więc odniosłem się do samochodu seryjnego.

w przypadku przystosowania samochodu dla inwalidy praktycznie każdy pojazd jest rozpatrywany i homologowany indywidualnie,ze względu na różnorodność zmian i zastosowanych patentów.

Napisano

> w przypadku przystosowania samochodu dla inwalidy praktycznie każdy pojazd jest rozpatrywany i

> homologowany indywidualnie,ze względu na różnorodność zmian i zastosowanych patentów.

Niestety nie jest homologowany bo to dotyczy produktu seryjnego.

Jest po prostu dopuszczony do ruchu.

Zauważyłem ostatnio jakąś HOMOLOGOFOBIĘ facepalm%5B1%5D.gif

Wyobraź sobie ,ze jako prywatna osoba mogę sobie sprowadzić z Zulugula samochód bez homologacji europejskiej, przeprowadzić badania diagnostyczne dopuszczające do ruchu i go zarejestrować.

Nastepnie używać go na naszych drogach pomimo braku homolaogacji na reflektorach, kierownicach, oponach, i czym tylko sobie zapragniesz. ganja.gif

Napisano

> Niestety nie jest homologowany bo to dotyczy produktu seryjnego.

> Jest po prostu dopuszczony do ruchu.

> Zauważyłem ostatnio jakąś HOMOLOGOFOBIĘ

> Wyobraź sobie ,ze jako prywatna osoba mogę sobie sprowadzić z Zulugula samochód bez homologacji

> europejskiej, przeprowadzić badania diagnostyczne dopuszczające do ruchu i go zarejestrować.

> Nastepnie używać go na naszych drogach pomimo braku homolaogacji na reflektorach, kierownicach,

> oponach, i czym tylko sobie zapragniesz.

no to jesteś dużym błędzie:)

Wg panujących przepisów nie możesz.

Napisano

> Niestety nie jest homologowany bo to dotyczy produktu seryjnego.

> Jest po prostu dopuszczony do ruchu.

> Zauważyłem ostatnio jakąś HOMOLOGOFOBIĘ

> Wyobraź sobie ,ze jako prywatna osoba mogę sobie sprowadzić z Zulugula samochód bez homologacji

> europejskiej, przeprowadzić badania diagnostyczne dopuszczające do ruchu i go zarejestrować.

> Nastepnie używać go na naszych drogach pomimo braku homolaogacji na reflektorach, kierownicach,

> oponach, i czym tylko sobie zapragniesz.

Jesteś pewien, że możesz? Miałeś już okazję rejestrować w Europie auto spoza niej czy tak tylko sobie piszesz?

Napisano

> no to jesteś dużym błędzie:)

> Wg panujących przepisów nie możesz.

Oh RLY?

A mi się wydawało, że pojazd np z rynku USA to w PL można bez większych problemów zarejestrować, mimo, że nie ma on śfinty homologacy ełropejsky...

ale co ja tam się znam...

Napisano

> Oh RLY?

> A mi się wydawało, że pojazd np z rynku USA to w PL można bez większych problemów zarejestrować,

> mimo, że nie ma on śfinty homologacy ełropejsky...

> ale co ja tam się znam...

co to znaczy bez większych problemów? bo z tego co mi wiadomo nie jest to takie proste,są modele w których ZGODNIE Z NASZYMI PRZEPISAMI należy wymienić np. lampy. Opony na USA w większości nie mają homologacji europejskiej.

Napisano

Miałem gałkę, zatrzymała mnie Policja i powiedział żebym zdemontował bo nie wolno mieć i mnie puścił. Zdemontowałem dopiero jak się popsuła i nowej już nie zakładam. Ogólnie wygodna rzecz, ale da się żyć bez niej.

Napisano

> O ile wiem to w samochodach osobowych, w PL, zabronione jest stosowanie gałek na kierownicy.

fajnie, własnie jade do łodzi po niedzieli na montaż gałki na kiere dla lewej ręki i zestawu gaz/ hamulec do prawej ręki

Napisano

> Wg panujących przepisów nie możesz.

kliken

Quote:

Aby pojazd z Chin mógł być eksploatowany w naszym kraju, wystarczy zwykłe badanie techniczne dopuszczające do ruchu. Jest to zgodne z przepisami na podstawie art. 68 "Prawa o ruchu drogowym", który mówi wprawdzie, że: "importer nowego pojazdu samochodowego jest zobowiązany uzyskać świadectwo homologacji wydane przez ministra transportu", ale: "Przepisy nie dotyczą jednak pojazdów, które są importowane w ilości jednej sztuki rocznie. Te pojazdy podlegają jedynie badaniu technicznemu w Polsce. Zgodnie z art. 68, punkt 17 podpunkt 4 prawa o ruchu drogowym importer podczas rejestracji pojazdu składa jedynie oświadczenie, że zakupiony pojazd jest jedynym pojazdem danego typu importowanym przez niego w ciągu roku". Firmy pośredniczące sprzedaż Chińskich modeli zajmą się jednak wszystkimi formalnościami. Oczywiście, za odpowiednią opłatą.
ganja.gifkara.gif

Napisano

Zgadzam się,masz racje. Nie zmienia to faktu,że jeśli w takim pojezdzie bedzie zamontowane coś co nie spełnia polskich wymogów diagnosta nie powinien dopuścić tego do ruchu.

Napisano
  • Autor

Tyle sie osob wypowiedzialo, a ja nadal nie wiem czy jest to kompletne urzadzenie (sama czesc na kierownice) czy czegos brakuje i mozna z czystym sumieniem wyrzucic beksa.gif Do Skody Fabii to bylo buu.gif

Napisano

> fajnie, własnie jade do łodzi po niedzieli na montaż gałki na kiere dla lewej ręki i zestawu gaz/

> hamulec do prawej ręki

dlaczego akurat do Łodzi? hmm.gif

Napisano

> Oh RLY?

> A mi się wydawało, że pojazd np z rynku USA to w PL można bez większych problemów zarejestrować,

> mimo, że nie ma on śfinty homologacy ełropejsky...

> ale co ja tam się znam...

powiem więcej, nie tyle bez większych ale bez żadnych problemów zlosnik.gif

Napisano

> dlaczego akurat do Łodzi?

Bo Toyota mobilty to system toyoty dla niepełnosprawnych.

Montują to w Łodzi i Poznaniu. Jak płace sam po dwóch dniach od zaliczki przerabiaja auto za 4800 brutto, jak płaci państwo czekasz pół roku i buli się 6 tysiecy bo tak ciezko sie kase od nich wyciąga..

Napisano

> fajnie, własnie jade do łodzi po niedzieli na montaż gałki na kiere dla lewej ręki i zestawu gaz/

> hamulec do prawej ręki

Przepis nie dotyczy pojazdów przeznaczonych dla inwalidów i specjalnego przeznaczenia. Ale to bedziesz miał w dowodzie wbite.

Napisano

> Przepis nie dotyczy pojazdów przeznaczonych dla inwalidów i specjalnego przeznaczenia. Ale to

> bedziesz miał w dowodzie wbite.

W moim wypadku nicw dowodzie nie bedzie. Auto ma byc dla ojca i jest firmowe

Napisano

> W moim wypadku nicw dowodzie nie bedzie. Auto ma byc dla ojca i jest firmowe

Powinno. Taka przeróbka, to IMHO, ingerencja w homologację. Chyba że coś się zmieniło w przepisach. Nie śledzę ich na bieżąco, ale sytauacja analogiczna - montaż haka.

Napisano

> Powinno. Taka przeróbka, to IMHO, ingerencja w homologację. Chyba że coś się zmieniło w

> przepisach. Nie śledzę ich na bieżąco.

Jak płaci państwo to i jest wpis. jak kupujesz za swoje to nic i do tego. Po 3 latach demontujesz zestaw i sprzedajesz a ingerencji nie ma bo robia to tak że zostaje fabryczny zestaw gaz/hamulec

Napisano

> Jak płaci państwo to i jest wpis. jak kupujesz za swoje to nic i do tego. Po 3 latach demontujesz

> zestaw i sprzedajesz a ingerencji nie ma bo robia to tak że zostaje fabryczny zestaw

> gaz/hamulec

No tak, ale może jakiś upierdliwy misiek, przyczepić się i zabronić dalszej jazdy. Może teoretyzuję, ale ryzyko takie jest.

Napisano

> No tak, ale może jakiś upierdliwy misiek, przyczepić się i zabronić dalszej jazdy. Może

> teoretyzuję, ale ryzyko takie jest.

ryzyko żadne. Ojciec ma nowiutkie auto i plany sie mu tak pokrzyzowały że z 30 tys rocznie zmieni się w 3 tys rocznie. Tylko do lekarza, szpitala, rehabilitacje...

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

To to juz wiem, to tylko 'polowa' urzedzenia, powinien byc jeszcze odbiornik podczerwieni, ktory odjechal samochodem. Moja dusza chomika i 'przydasia' cierpi, to cos juz sie nie przyda nikomu, a sprawne jest irked.gif

Napisano

> No tak, ale może jakiś upierdliwy misiek, przyczepić się i zabronić dalszej jazdy. Może

> teoretyzuję, ale ryzyko takie jest.

Ok więc odpisje i ja tutaj. urządzenie i gałka załoone 2 tygodnie temu w łodzi. dostaje sie pismo do dowod rejestracyjnego wsadzane, gwarancje i fakture. i w sumie to tyle jeździ sie tym fajnie i po 10 kilometrach kierowałem ręką. Jest pewien problem z kiernkami i wycieraczkami ale o tym nikt nie pomyslał podobnie jak o tempomacie. W toyocie nie robią jednej multi wajchy niestety

Napisano
  • Autor

> Jest pewien problem z kierunkami

W tej, ktora ja mam kierunki nie wylaczaja sie automatycznie po wyprostowaniu kierownicy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.