Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czym zalać nieużywany silnik?

Featured Replies

Napisano

co wlać do silnika który będzie stał nieużywany w garażu? jest to silnik który kupiłem okazyjnie "na zapas" i pewnie dłuższy czas postoi a chciałbym żeby zachował sprawność...

Napisano

> Odrobinę oleju do 2T do cylindrów.

Tylko to? Mam dwa takie silniki. Szkoda by było żeby później rdza je zjadła.

Napisano
  • Autor

odrobinę tzn?

czy dobry pomysł to szczelne zawiniecie silnika stretchem ? hmm.gif

Napisano

> czy dobry pomysł to szczelne zawiniecie silnika stretchem ?

To zalezy jakie warunki przechowywania bedzie mial ten silnik (temperatura, wilgotnosc).

Napisano

> odrobinę tzn?

Nie.

Korozja będzie postępować szybciej.

coś przepuszczalnego i nasączonego lekko olejem

czyt. SZMATA cool.gif

Napisano

Zrobić ręcznie ze dwa pełne obroty wałem, żeby olej trafił do pierścieni i ponownie zalać olejem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> odrobinę tzn?

Pod warunkiem, że do środka wrzucisz coś co pochłonie gromadzącą się wilgoć.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

> To zalezy jakie warunki przechowywania bedzie mial ten silnik (temperatura, wilgotnosc).

suchy, ciemny garaż murowany zlosnik.gif

Napisano

> suchy, ciemny garaż murowany

nie zapomnij zatkać WSZYSTKICH wlotów i wylotów. Ale tak porządnie.

Napisano

> co wlać do silnika który będzie stał nieużywany w garażu? jest to silnik który kupiłem okazyjnie

> "na zapas" i pewnie dłuższy czas postoi a chciałbym żeby zachował sprawność...

Ze 30 lat temu czytałem zalecenie żeby przez otwory do swiec wlać do każdego cylindra po 100 ml oleju przekładniowego i ręcznie pokrecić walem....

Napisano

> Ze 30 lat temu czytałem zalecenie żeby przez otwory do swiec

Zasadniczo jest to jedyny sensowny sposób na wlanie oleju do cylindrów.

> wlać do każdego cylindra po 100 ml

> oleju przekładniowego i ręcznie pokrecić walem....

A później ponownie dolać. W tym przypadku za dużo nie jest raczej szkodliwe.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Zrobić a Europalet taką wannę, wyłożyć folią, wsadzić silnik i zalać (zatopić) w oleju. Nie zardzewieje, bo nie będzie dostępu powietrza i wilgoci. Ale nie da się tego transportować, trzeba sporo oleju, jest trochę czyszczenia jak chcemy go użyć. Widziałem coś takiego u gości, który kolekcjonuje stare auta - tak zabezpieczał silnik na później.

Napisano

> Zrobić a Europalet taką wannę, wyłożyć folią, wsadzić silnik i zalać (zatopić) w oleju. Nie

> zardzewieje, bo nie będzie dostępu powietrza i wilgoci. Ale nie da się tego transportować,

> trzeba sporo oleju, jest trochę czyszczenia jak chcemy go użyć. Widziałem coś takiego u gości,

> który kolekcjonuje stare auta - tak zabezpieczał silnik na później.

niby tak

ale ponowne uruchomienie wymaga troszkę zachodu poza wymianą oleju ...

może przy zabytkach z unikalnymi silnikami ma to sens ...

Napisano

> co wlać do silnika który będzie stał nieużywany w garażu? jest to silnik który kupiłem okazyjnie

> "na zapas" i pewnie dłuższy czas postoi a chciałbym żeby zachował sprawność...

Ojciec silnik od poloneza przechowywał tak.

Silnik "zalany" olejem tak jak już tu pisano (strzykawką). Z wierzchu olejem jakimś wysmarowany. Zawinięty w taki tłusty papier, wszystkie otwory szczelnie zatkane. Potem wszystko do drewnianej skrzyni( deski zabezpieczal przpracowanym olejem). D wypełnionej pogniecionymi gazetami.

Silnik przetrwał w stanie "nówka" ok 20 lat. W tamtym roku został sprzedany.

Napisano

> A później ponownie dolać. W tym przypadku za dużo nie jest raczej szkodliwe.

Zastanawiam sie tylko dlaczego to miał byc olej przekładniowy?

Bo jest bardziej gesty? Był tańszy 30 lat temu?

Wolniej sie starzeje?

Napisano

> odrobinę tzn?

IMO słaby - popatrz tak -> jeżeli dostanie się do środka wilgoć, to już stamtąd nie wyjdzie i zeżre co ma zeżreć.

Jeżeli jesteś w stanie faktycznie dosuszyć silnik i zapewnić mu ABSOLUTNIE suche warunki i stałą temp (żeby woda się nie skropliła), to jest to OK pomysł.

Jeżeli nie - ja bym unikał.

Co do przykrycia, to ja poszedłbym w pokrowiec brezentowy (możesz kupić np pokrowiec od motocykla - dobra rzecz, bo ma dołem ściągacz), silnik postawić na palecie, żeby dołem wilgoci nie ciągnął a jednocześnie miał przewiew i wysuszył ewentualną wilgoć.

90% drogi do sukcesu to będzie właściwe pomieszczenie - SUCHE (nie w sensie, że deszcz na łeb się nie leje, tylko braku wilgoci).

Zauważ - pojazdy (pół)zabytkowe przechowywane odpowiednio nie mają dodatkowych zabezpieczeń silników i są w stanie odpalić bez większych problemów i jeżdżą...

Napisano

Ja - jeżeli jeszcze możesz - to wymieniłbym olej w silniku na olej przeznaczony do LPG (zakładam, że mowa o silniku z zapłonem iskrowym). Po wymianie koniecznie odpalić i dać mu popracować, żeby olej się dobrze po silniku rozprowadził.

Pomijając marketing bullshit o jego cud-właściwościach, olej taki ma TBN dostosowaną do silnie kwasowych produktów spalania tego jakże ekologicznego paliwa.

Plus - zabezpieczy wnętrz (nieco) lepiej niż zwykły olej.

OFC po powrocie do eksploatacji należy wymienić go na coś sensowniejszego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.