Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubytki oleju a tryb użytkowania auta

Featured Replies

Napisano

Auto to Skoda Fabia 1.9 SDI, ale nie o to tu chodzi, bo chciałbym zapytać bardziej ogólnie. Od pewnego czasu autem jeżdżę znacznie mniej (wcześniej 30kkm na rok, obecnie ok. 10kkm). Cały tydzień auto stoi, w weekendy jedzie ok 150km i znowu tydzień stoi. Zauważyłem, że oleju znika mi więcej niż jak więcej jeździłem - na 3kkm znikało mi mniej więcej 300ml, obecnie tyle samo zniknęło mi po przejechaniu 1,5kkm. Olej to Fuchs Titan GT1 5W40.

Czy jest to możliwe, że im mniej jeżdżę tym więcej silnik spala oleju?

Mam też drugie auto. Lanos 1.5 SOHC. Pobierał jakieś 3l oleju na 10kkm. Odkąd ujeżdżam go więcej - cały tydzień jeździ, w weekendy stoi, jakby mniej oleju ubywało - przejechałem 1kkm ubyło ok. 150-200ml. A kręcę silnik mocniej niż kiedykolwiek wcześniej...wszystkie pomiary robione na miarce więc niezbyt dokładne, ale różnice widać gołym okiem...czy to możliwe?

Napisano

Cos w tym chyba jest.

Mialem Lanosa i latalem nim ok 30-40kkm rocznie, codziennie min 20km - dolewalem ok 0,5l oleju na 15kkm (raczej dla swietego spokoju utrzymania sredniego poziomu na bagnecie).

Oddalem go ojcu, ktory jezdzi malo systematycznie, a jak juz czesciej to raczej krotkie odcinki (5km/dzien), od czasu do czasu w porywach ze 100km zrobi.

Po zmianie trybu jazdy samochod zaczal wrecz lykac olej litrami, jednak po jakims czasie sie uspokoil icon_eek.gif

Napisano

Z Leganzą miałem przeciwne doświadczenia.

Zwykle jeździła co drugi dzień po 2x5km, czasem 2X15km i nie musiałem dolewać pomiędzy wymianami co 10kkm.

Po jeździe autostradami (prędkość podróżna 150-160 km/h) do Włoch przez Wybrzeże Kwiatowe, potem do Rzymu, musiałem dolać 1l, po powrocie to samo.

Później po Warszawie i okolicach znów zużycie wróciło do normy.

Napisano

raczej normlanie auto się zachowywało zlosnik.gif

Przy tych prędkościach silnik na wyższych obrotach praktycznie cały czas pracował więc i spalanie oleju było bardziej widoczne.

Na krótkich odcinkach bogata mieszanka noPB i zdarza się, że nie wszystko się w cylindrze spala, część z olejem się miesza także takie stwierdzenia jak Twoje nie są miarodajne.

Napisano

> Z Leganzą miałem przeciwne doświadczenia.

W "Twoja" strone to logiczne sie wydaje, nasze przypadki uznaje za dziwne.

Napisano
  • Autor

Z trasą to całkowicie naturalne i nawet auto normalnie "niebiorące" przy jeździe np. autostradą z większymi prędkościami może trochę wciąć oleju. Tu jednak chodzi o coś innego. Jedynym wytłumaczeniem mojego problemu jest dla mnie to, że rzadsze użytkowanie może powodować sklejenie/zapieczenie pierścieni i dlatego pobiera, ale tydzień to nie aż tak wiele, żeby pozalejało... spineyes.gif sam już nie wiem... crazy.gif

Napisano

Witam serdecznie.

Mam jedno autko, które niemal cały czas stoi a zimą to już w ogóle... Rocznie przejeżdża 4kkm.

Oleju nie ubywa wcale, więc z tym zapiekaniem pierścieni w cylindrach to chyba raczej trzeba lat postoju?

Co do jazdy, to kiedy jeździłem CR-V zużycie oleju albo jego brak zależało od obrotów jakich używałem. Przy spokojnej jeździe, tak do około 3-4krpm, między przeglądami w ogóle nie było ubytku widocznego na bagnecie.

Jeśli: "butowałem" i ciągle do odcięcia, to potrafił litr między wymianami spalić.

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam serdecznie.

> Mam jedno autko, które niemal cały czas stoi a zimą to już w ogóle... Rocznie przejeżdża 4kkm.

> Oleju nie ubywa wcale, więc z tym zapiekaniem pierścieni w cylindrach to chyba raczej trzeba lat

> postoju?

> Co do jazdy, to kiedy jeździłem CR-V zużycie oleju albo jego brak zależało od obrotów jakich

> używałem. Przy spokojnej jeździe, tak do około 3-4krpm, między przeglądami w ogóle nie było

> ubytku widocznego na bagnecie.

> Jeśli: "butowałem" i ciągle do odcięcia, to potrafił litr między wymianami spalić.

> Pozdrawiam.

u mnie w 207ce z peugotowskim 1,4 L 88KM 16V to samo

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze taką koncepcję, że skoro nie pierścienie, to może to kwestia uszczelniaczy zaworowych. Jeżeli są w słabej kondycji, to puszczają olej do cylindrów. Przy częstym używaniu mniej tego oleju spłynie i strata jest mniejsza lub bardziej rozłożona w czasie. Przy rzadszym użytkowaniu olej ma czas, żeby spłynąć... hmm.gif

Napisano

Nie ubywa płynu chłodniczego, nie pojawia się olej w płynie, olej nie robi się majonezowaty, odma drożna, nie dymi w czasie odpalania lub w czasie przeciągania na wyżyny obr silnika ? Dobrze jest sprawdzić ciśnienie sprężania.

Napisano
  • Autor

> Nie ubywa płynu chłodniczego

Nie, ani trochę nie ubyło...

, nie pojawia się olej w płynie, olej nie robi się majonezowaty

Nie, wszystko czyściutkie...

, odma

> drożna, nie dymi w czasie odpalania lub w czasie przeciągania na wyżyny obr silnika ?

Tego (odmy) nie wiem, i nie wiem jak sprawdzić w tym silniku, co do dymka, to własnie po odpaleniu potrafi dymka siwego puścić...ale nie zawsze - szczególnie gdy jest zimno...

Dobrze

> jest sprawdzić ciśnienie sprężania.

Można, tylko po co - 1l oleju/15kkm w tym silniku to norma - kilku właścicieli tych aut pytałem i każdemu coś tam pobiera, nielicznym nic nie ubywa...chodzi tylko o to czy możliwe jest, że na ilość spalonego oleju ma wpływ tryb używania auta...

Napisano

Witam ponownie.

...

> Tego (odmy) nie wiem, i nie wiem jak sprawdzić w tym silniku, co do dymka, to własnie po odpaleniu

> potrafi dymka siwego puścić...ale nie zawsze - szczególnie gdy jest zimno...

To mogłoby wskazywać na uszczelniacze, jeśli dymek jest po dłuższym postoju i później przy kolejnym dodawaniu gazu już się nie pojawia.

Jeśli na zimnym każde dodanie gazu jest z dymkiem to raczej pierścienie.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.