Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Luz na minusowej klemie

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

mam pytanko: czym według Was najlepiej zniwelować luz na klemie akumulatora. Próbowałem to dokręcić na maksa, ale dalej klema się rusza. Przypuszczam, że znalazłem wreszcie przyczynę problemu "Lost connection. Sensor temp. failure".

Bez zdjęcia się podobno nie liczy, a zatem... ikonka_photo2.gif

285898135-DSCN5787.JPG

Miłego dnia! smile.gif

kubussss

post-149978-14352516100141_thumb.jpg

Napisano

> Witajcie,

> mam pytanko: czym według Was najlepiej zniwelować luz na klemie akumulatora. Próbowałem to dokręcić

> na maksa, ale dalej klema się rusza. Przypuszczam, że znalazłem wreszcie przyczynę problemu

> "Lost connection. Sensor temp. failure".

> Bez zdjęcia się podobno nie liczy, a zatem...

> Miłego dnia!

> kubussss

Owinąć klemę najlepiej miedzianą blaszką i mocno dokręcić

Napisano

A kiego tak kombinować ?? Zakup nowej klemy ( np. na alle ... ) to koszt ok. 25 - 30 zł, pół godzinki roboty i cieszymy się nowiutką klemką. Tak zrobiłem u siebie i cool.gif. Żadnego druciarstwa czerwona.gif w tym temacie. Pozdr. ART.

Napisano

> A kiego tak kombinować ?? Zakup nowej klemy ( np. na alle ... ) to koszt ok. 25 - 30 zł, pół

> godzinki roboty i cieszymy się nowiutką klemką. Tak zrobiłem u siebie i . Żadnego druciarstwa

> w tym temacie. Pozdr. ART.

Lepiej wymienić akumulator bo to wina klemy akumulatora, albo lepiej samochód. Bez komentarza odnośnie nazywania tego druciarstwem.

Napisano

Zdejmij klemę, odkręć tą śrubę którą skręcasz obejmę. Obejma otworzy ci się - spiłuj pilnikiem po pół milimetra z każdej powierzchni tej obejmy (w miejscu styku) - pozwoli to bardziej "skrecić" klemę - po dokręceniu śruby średnica wewnętrzna będzie mniejsza

.. tyle w temacie. Do czasu spiłowania nie ma sensu dokręcać mocno obejmy, bo ściska się ją już do końca ...

Napisano

> Lepiej wymienić akumulator bo to wina klemy akumulatora, albo lepiej samochód. Bez komentarza

> odnośnie nazywania tego druciarstwem.

Faktycznie, bez komentarza. Samochód za kilka-kilkanaście tys. i najlepiej blaszką go naprawić facepalm%5B1%5D.gif. Dzięki za podpowiedź, jak walnie mi wydech to go blachą z rynny naprawię. Życzę szerokiej drogi. Pozdr. ART.

Napisano

Podjedź do Antka do Bestwiny ,albo do innego elektyryka .Nadleje ci z ołowiu na akumulatorze nowy biegun .

Napisano

Kolega Azbest ma rację:

Quote:

Zdejmij klemę, odkręć tą śrubę którą skręcasz obejmę. Obejma otworzy ci się - spiłuj pilnikiem po pół milimetra z każdej powierzchni tej obejmy (w miejscu styku) - pozwoli to bardziej "skrecić" klemę - po dokręceniu śruby średnica wewnętrzna będzie mniejsza

Opcji nadlania nie znam, wymiana klemy na wyrobionym biegunie jest bezcelowa.

Owijanie paskiem miedzianym, chwilowe.

ps

zolta.gif dla reszty za sposób rozmowy...

Napisano

> Owijanie paskiem miedzianym, chwilowe.

Jeśli 3 lata w poprzednim aucie jest chwilowe to niech będzie. To nie jest element który pracuje więc po dobrym skręceniu zapomina się o tym a później problem załatwia wymiana akumulatora z powodów eksploatacyjnych.

Napisano

> Jeśli 3 lata w poprzednim aucie jest chwilowe to niech będzie. To nie jest element który pracuje

> więc po dobrym skręceniu zapomina się o tym a później problem załatwia wymiana akumulatora >z powodów eksploatacyjnych.

ok, ale 3x szybciej znajdę mały pilniczek niż blaszkę miedzianą....

Napisano

> Opcji nadlania nie znam,

Widziałem jak to robił właśnie elektryk z Bestwiny.

Forma o wymiarach klemy nakładana na biegun akumulatora i świecą żarową rozgrzewany kawałek ołowiu stapia się w formie i kształtuje nowy biegun.

Napisano

tam jest wkładka plastikowa - wyciągnij ją to zmniejszy się oczko i będzie dobrze trzymać lub jak było wyżej spiłuj krawędzie ok.gif

Napisano

> tam jest wkładka plastikowa - wyciągnij ją to zmniejszy się oczko i będzie dobrze trzymać lub jak

> było wyżej spiłuj krawędzie

Ja również pozbyłem się tej wkładki plastikowej oraz dodatkowo zakupiłem nakrętki sześciokątne długie , dzięki czemu mam ułatwione odkręcanie, dokręcanie i trzyma jak trzeba smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.