Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

W maju jak w raju ;) - spam wątek

Featured Replies

Napisano

No i stuki zlikwidowane.

Drążki i końcówki kierownicze z TRW, jutro geometria, dodatkowo gumy(obejmy) drążka stabilizatora przód tez wymienione-skrzypienie na progach zwalniających.

Drążki 120zł/2szt., końcówki 120zł/2szt. gumy 20zł/2szt. robota niezapłacona jeszcze smile.gif.

Teraz szukam danych do ustawienia zbieżności, może ktoś ma takie dane?

Napisano

> No i stuki zlikwidowane.

> Drążki i końcówki kierownicze z TRW, jutro geometria, dodatkowo gumy(obejmy) drążka stabilizatora

> przód tez wymienione-skrzypienie na progach zwalniających.

> Drążki 120zł/2szt., końcówki 120zł/2szt. gumy 20zł/2szt. robota niezapłacona jeszcze .

> Teraz szukam danych do ustawienia zbieżności, może ktoś ma takie dane?

Dane powinien mieć mechanik - możesz ustawić rozbieżnie +1 +/- 0,5.

Napisano

> no to kto tu pisał że w Cromie jest doświetlanie, nawet się ze mna spierał że na 100% to u siebie

> ma

Ja pisałem, że mam u siebie w Cromie doświetlenie zakrętów. Aż sobie sprawdziłem czy nie mam zwidów i tak: stojąc z włączonymi światłami mijania i przekręcając kierownicą w lewo świeci lewy halogen, obrót kierownicy w prawo i gaśnie lewy i zaświeca się prawy halogen i tak do 40 km/h potem już nie działa. Z tym, że ja mam Cromę po FL a prawdopodobnie opcji tej nie ma w Cromach z przed FL. Jeśli ktoś sobie życzy to mogę zrobić zdjęcia niedowiarkom wink.gif.

Napisano

> Jeśli ktoś sobie życzy to mogę zrobić zdjęcia niedowiarkom .

Masz ELM'a + legalną kopię FES?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Masz ELM'a + legalną kopię FES?

> Pozdrawiam BAS

Niestety jak na razie nie posiadam ani ELM'a ani FES'a. Auto na gwarancji to wolę nie mieć, bo jak bym miał to by mnie korciło żeby grzebać, a tak grzecznie jadę do ASO wink.gif

Napisano

> Niestety jak na razie nie posiadam ani ELM'a ani FES'a. Auto na gwarancji to wolę nie mieć, bo jak

> bym miał to by mnie korciło żeby grzebać, a tak grzecznie jadę do ASO

A zgodzisz się, żeby ktoś z ELM'em + pełnaLEGALNA wersja FES + monitor CAN, który udostępnię, przejechał się z Tobą i odczytał co lata po sieci CAN, połączył się z kilkoma modułami, rozłączył i przesłał raport Yaniemu?

Nie jest to w żaden sposób groźne, jedynie zostaną odczytane pewne wartości, co pozwoli Yaniemu dodać taką opcję do FES.

Pozdrawiam BAS

Napisano

> A zgodzisz się, żeby ktoś z ELM'em + pełna wersja FES + monitor CAN, który udostępnię, przejechał

> się z Tobą i odczytał co lata po sieci CAN, połączył się z kilkoma modułami, rozłączył i

> przesłał raport Yaniemu?

Nie widzę problemu, tylko dopiero najwcześniej za jakieś 2-3 tygodnie, auto mam w garażu z którego nie mogę wyjechać bo rozkopany mam plac ( 1,5 m różnicy pomiędzy wjazdem a podłożem przed garażem) wymieniają rury i nawierzchnię. Jeśli do tego czasu nikogo nie znajdziecie to nie ma problemu - doświetlenie zakrętów widziałem w wielu Cromach po FL, wystarczy włączyć migacz a już się halogen pali co jest czasem denerwujące.

Napisano

> Ja pisałem, że mam u siebie w Cromie doświetlenie zakrętów. Aż sobie sprawdziłem czy nie mam zwidów ...

Pytanie pomocnicze: czy halogeny zapalają się i gasną gwałtownie, tak jak np gasisz światła mijania, drogowe... czy może jednak ze zwłoką jak np oświetlenie wnętrza Cromy?

W Cromach przed FL halogeny są sterowane przekaźnikiem, więc działa jak światło mijania (przekaźnik umiejscowiony jest w puszce w komorze silnika).

Z tego co zaobserwowałem, to jeśli jest doświetlanie, to p.mgielne zapalają się i gasną łagodnie, co oznacza, że sterowane są jakimś tyrystorem/układem elektronicznym, a nie przekaźnikiem. Więc oprócz sprawdzenia FESem warto zajrzeć do puszki Cromy z doświetlaniem i sprawdzić, czy jest zwykły przekaźnik? A może są specjalne przekaźniki, które w sobie mają wbudowany tyrystor...?

Napisano

> Pytanie pomocnicze: czy halogeny zapalają się i gasną gwałtownie, tak jak np gasisz światła

> mijania, drogowe... czy może jednak ze zwłoką jak np oświetlenie wnętrza Cromy?

Rzekłbym, że raczej gwałtownie gasną, jak wyłączę migacz to zaraz gaśnie nie ma żadnej zwłoki, natomiast w przypadku kręcenia kierownicą na pewno musi być jakiś czujnik położenia (czy też wychylenia) kół czy kierownicy który stwierdza który halogen włączyć oraz że przy prędkości powyżej 40km/h odłącza w ogóle układ. A tu wycinek z instrukcji obsługi Cromy str 63:

Cornering lights - Doświetlenie zakrętu (gdzie przewidziano)

Przy włączonych światłach mijania i prędkości

samochodu poniżej 40 km/h, przy

dużych kątach obrotu kierownicą lub po

włączeniu kierunkowskazu, zaświeci się

światło (zintegrowane z przednim światłem

przeciwmgielnym) po stronie zakrętu,

które rozszerza kąt widzenia nocą.

Napisano

> Ja pisałem, że mam u siebie w Cromie doświetlenie zakrętów. Aż sobie sprawdziłem czy nie mam zwidów

> i tak: stojąc z włączonymi światłami mijania i przekręcając kierownicą w lewo świeci lewy

> halogen, obrót kierownicy w prawo i gaśnie lewy i zaświeca się prawy halogen i tak do 40 km/h

> potem już nie działa. Z tym, że ja mam Cromę po FL a prawdopodobnie opcji tej nie ma w Cromach

> z przed FL. Jeśli ktoś sobie życzy to mogę zrobić zdjęcia niedowiarkom .

kurcze też ma wersje po FL i nie mam tego frown.gif i przyznam się że Cromy nie widziałem takiej. No ale jak kolega ma to znaczy się że coś takiego robili wink.gif

Napisano

> Więc oprócz sprawdzenia FESem warto zajrzeć do puszki Cromy z doświetlaniem i sprawdzić, czy

> jest zwykły przekaźnik? A może są specjalne przekaźniki, które w sobie mają wbudowany

> tyrystor...?

Przypuszczam, że jest do tego elektroniczny moduł sterowany CAN-em ale gdzie on siedzi trudno powiedzieć bo schematu do tego nie mam .... na pewno nie jest to tak jak w pozostałych - zwykły przekaźnik

Proponuje dokopać się lub sprawdzić w instalacji BRAVO zapewne ma identyczny układ/ moduł i instalację

Napisano

> Rzekłbym, że raczej gwałtownie gasną, jak wyłączę migacz to zaraz gaśnie nie ma żadnej zwłoki,

w NBravo zapalają się i gasną łagodnie, czyli tam jest jednak sterowanie elektroniczne

> natomiast w przypadku kręcenia kierownicą na pewno musi być jakiś czujnik położenia (czy też

> wychylenia) kół czy kierownicy który stwierdza który halogen włączyć

Ten czujnik musi być, aby system kontroli trakcji mógł działać wink.gif

> oraz że przy prędkości

> powyżej 40km/h odłącza w ogóle układ. A tu wycinek z instrukcji obsługi Cromy str 63:

to pozostaje jednak kwestia porównania skrzynki bezpieczników w komorze silnika. W wersji przed FL jest tylko jeden przekaźnik sterujący p.mgielnymi, więc tu się nie da wysterować osobno lewej i prawej strony passed_out.gif

Napisano

> w NBravo zapalają się i gasną łagodnie, czyli tam jest jednak sterowanie elektroniczne

Myślę ze patent w Cromie i NBravo jest ten sam odczucie łagodnie czy gwałtownie rzecz względna i każdy interpretuje po swojemu - może i jest łagodne. W firmie mamy NBravo i sprawdziłem sobie działa doświetlenie dokładnie tak samo jak u mnie.

> Ten czujnik musi być, aby system kontroli trakcji mógł działać

> to pozostaje jednak kwestia porównania skrzynki bezpieczników w komorze silnika. W wersji przed FL

> jest tylko jeden przekaźnik sterujący p.mgielnymi, więc tu się nie da wysterować osobno lewej

> i prawej strony

Ja mam osobny bezpiecznik do lewego halogenu i osobny do prawego - Przednie światła przeciwmgielne/Światło Cornering lewe -bezpiecznik w komorze silnika F9 - 7,5A a dla prawego bezpiecznik F30

Napisano

> Przednie światła

> przeciwmgielne/Światło Cornering lewe -bezpiecznik w komorze silnika F9 - 7,5A a dla prawego

> bezpiecznik F30

u mnie przed FL jest tylko jeden bezpiecznik F30 i jeden przekaźnik

Napisano

Cromę czeka pierwszy większy wyjazd "wakacyjny". Tygodniowy pobyt w Jastarni. 671km do pokonania "polskimi" drogami.

I tak się waham czy za A1 warto płacić 30zł za przejazd w jedną stronę.

Przynajmniej płynne i spokojne podróżowania ale 30zł to drożyzna biorąc pod uwagę długość trasy, zarobki taki moje zdanie.

Pobudka o 4 buu.gif

Napisano

> Cromę czeka pierwszy większy wyjazd "wakacyjny". Tygodniowy pobyt w Jastarni. 671km do pokonania

> "polskimi" drogami.

> I tak się waham czy za A1 warto płacić 30zł za przejazd w jedną stronę.

> Przynajmniej płynne i spokojne podróżowania ale 30zł to drożyzna biorąc pod uwagę długość trasy,

> zarobki taki moje zdanie.

> Pobudka o 4

Będzie drożej, jednak szybciej i zdecydowanie bardziej komfortowo. Chyba, że się nie spieszysz i po drodze zrobisz sobie godzinną przerwę na zamku w Gniewie - dobre miejsce na popas i rozprostowanie kości.

Pozdrawiam

Napisano

Ciekawe ile koledze zajmie godzin jazda.

Napisano

> Ciekawe ile koledze zajmie godzin jazda.

Wyjazd z Bielska o 6.30 w Gdańsku ok14. Korek we Włocławku ok 30min stania. Przerwą za Włocławek 20min. Autostrada zaliczona 29.90zł ale ogromny zysk czasu i mały ruch.

Tak na szybko pisze z telefonu.

Napisano

No to udanego wypoczynku, i pogody wink.gif

Napisano

> No to udanego wypoczynku, i pogody

Pogoda jest istnie letnia. Powrót w przyszła niedzielę. Spalanie zapomiałem ale jutro sprawdze.

Napisano

> Cromę czeka pierwszy większy wyjazd "wakacyjny". Tygodniowy pobyt w Jastarni. 671km do pokonania

> "polskimi" drogami.

> I tak się waham czy za A1 warto płacić 30zł za przejazd w jedną stronę.

> Przynajmniej płynne i spokojne podróżowania ale 30zł to drożyzna biorąc pod uwagę długość trasy,

> zarobki taki moje zdanie.

> Pobudka o 4

A nie jest tak, że ten odcinek staniał po ostatnich posunięciach rządu ?

Tak czy siak, osobiście bym zapłacił i w spokoju ciął lewym pasem, zamiast męczyć się prez wioski ok.gif

Ok doczytałem, że jednak nie staniał smile.gif

Napisano

> A nie jest tak, że ten odcinek staniał po ostatnich posunięciach rządu ?

> Tak czy siak, osobiście bym zapłacił i w spokoju ciął lewym pasem, zamiast męczyć się prez wioski

> Ok doczytałem, że jednak nie staniał

Ma stanieć.... dużo znajomych jeździ Autostradą do Warszawy bo szybciej niż 7-demką...

Stara 1-dynka ma kilka fotoradarów i świateł - sama jest OK jak ktoś chce po woli jeździć to zaoszczędzi na paliwku i na opłatach.... może wydać na zdjęcia wink.gif

Napisano

> Stara 1-dynka ma kilka fotoradarów i świateł - sama jest OK jak ktoś chce po woli jeździć to

> zaoszczędzi na paliwku i na opłatach.... może wydać na zdjęcia

Z tego założenia wyszedłem. Trasa 609km,spalanie 5,9 frown.gif liczyłem na mniej ale na autostradzie temp. ustawione na 150 przez połowę odcinka, druga połowa 130 bo już blisko i czas niezły. Na S1 za Tychami też 140 i nic mniej Niestety spory ruch w Łodzi i Włocławek a potem do Torunia bo drogę A1 w kierunku południa robili w sobotę. Może zdążą na Euro. Ale pogoda

Napisano

> Z tego założenia wyszedłem. Trasa 609km,spalanie 5,9 liczyłem na mniej ale na autostradzie temp.

> ustawione na 150 przez połowę odcinka, druga połowa 130 bo już blisko i czas niezły. Na S1 za

> Tychami też 140 i nic mniej Niestety spory ruch w Łodzi i Włocławek a potem do Torunia bo

> drogę A1 w kierunku południa robili w sobotę. Może zdążą na Euro.

Mała aktualizacja. Dojechałem do Jastarni. Na liczniku 707km, średnie spalanie nadal 5,9l , czas podróży 10h ale trzeba odjąć czas na kręcenie się po Sopocie,Władysławowie i Jastarni za nim dojechałem do pensjonatu czyli łącznie może odjąć 1h. Przejazd przez "trójmiasto" bardzo długi jadąc przez miasta a nie obwodnicą. Sumując mogę uznać dobry czas na przejazd Bielsko-Jastarnia. Zobaczymy jak wyjedzie powrót.

Napisano

> Mała aktualizacja. Dojechałem do Jastarni. Na liczniku 707km, średnie spalanie nadal 5,9l , czas

> podróży 10h ale trzeba odjąć czas na kręcenie się po Sopocie,Władysławowie i Jastarni za nim

> dojechałem do pensjonatu czyli łącznie może odjąć 1h. Przejazd przez "trójmiasto" bardzo długi

> jadąc przez miasta a nie obwodnicą. Sumując mogę uznać dobry czas na przejazd

> Bielsko-Jastarnia. Zobaczymy jak wyjedzie powrót.

panowie, co wam się Cromy nie psują? Co tu taka cisza?

Napisano

> panowie, co wam się Cromy nie psują? Co tu taka cisza?

Bo to takie złośliwe bydlątka, nie chcą się psuć! Moją od zakupu zrobiłem już prawie 30 tysięcy i nie zepsuło się nic nowego, poza tym co było zepsute już przy zakupie. Może ostatnio coś delikatnie zaczęło pukać z przodu z prawej strony i EGR zaczął poszarpywać delikatnie, choć po demontażu wygląda i zachowuje się jak nowy. W stosunku do poprzedniego Stilo, postęp jakości i komfortu ogromny.

Napisano

Mam jakiegos swierszcza w desce ale nie chce mi sie sprawdzac co to i gdzie zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> panowie, co wam się Cromy nie psują? Co tu taka cisza?

No dobra, podczas powrótu z Jastarni miałem mały problem. Po pokonaniu A1 w stronę Torunia i opłaceniu wyjeżdżam z bramek daje gazu a tu check i brak mocy shocked.gif . Zgasiłem auto na poboczu ale po ponownym odpaleniu check dalej swieci ale wróciła moc. Na checku zrobiłem ok. 10km i ponownie zgasiłem i check się nie zaświeci i tak już wróciłem do bielska bez problemu.

I jeszcze czasem poszarpuje ale na tyle rzadko, że nie zapszątam sobie głowy.

Więcej grzechów nie pamiętam.

Jeszcze nigdzie nie podpinałem, wiec nie znam błedu.

Napisano

> No dobra, podczas powrótu z Jastarni miałem mały problem. Po pokonaniu A1 w stronę Torunia i

> opłaceniu wyjeżdżam z bramek daje gazu a tu check i brak mocy . Zgasiłem auto na poboczu ale

> po ponownym odpaleniu check dalej swieci ale wróciła moc. Na checku zrobiłem ok. 10km i

> ponownie zgasiłem i check się nie zaświeci i tak już wróciłem do bielska bez problemu.

> I jeszcze czasem poszarpuje ale na tyle rzadko, że nie zapszątam sobie głowy.

> Więcej grzechów nie pamiętam.

> Jeszcze nigdzie nie podpinałem, wiec nie znam błedu.

EGR lub zawór sterujący zmienną geometrią turbiny, bardziej prawdopodobny EGR. Podepnij pod magiczny program, który prawdę ci powie.

Napisano

> EGR lub zawór sterujący zmienną geometrią turbiny, bardziej prawdopodobny EGR. Podepnij pod

> magiczny program, który prawdę ci powie.

a w jaki sposób FES zdiagnozować EGR?Na co patrzeć wink.gif

Napisano

> a w jaki sposób FES zdiagnozować EGR?Na co patrzeć

Po pierwsze odczytaj błąd z pamięci, to naprowadzi na winowajcę.

Napisano

A ile na autostradzie miałeś na budziku?

Napisano

> A ile na autostradzie miałeś na budziku?

oczywiście na niemieckiej autostradzie bez ograniczeń bez szaleństw 185 ale tylko chwilę ale stała prędkość utrzymywana między 160-170

Napisano

> Po pierwsze odczytaj błąd z pamięci, to naprowadzi na winowajcę.

u mnie brak jakichkolwiek błedów, a mam lekką zamułke miedzy 1,8-2k obr

Napisano

> u mnie brak jakichkolwiek błedów, a mam lekką zamułke miedzy 1,8-2k obr

u mnie występuje lekkie szarpnięcie ale bardzo rzadko

Napisano

> u mnie występuje lekkie szarpnięcie ale bardzo rzadko

Szarpnięcie w okolicy 2000 obrotów zazwyczaj wskazuje w 99% przypadków na EGR... ale przy 2000 obrotów również turbina przerzuca się - zmiana geometrii następuje... trzeba by FES podłączyć aby zobaczyć jak ładuje turbina...

Czyszczenie EGR-a zawsze zalecam .... mi już 3 razy szarpną delikatnie więc będę musiał tam zajrzeć podczas wymiany oleju w tym tygodniu...

Napisano

> oczywiście na niemieckiej autostradzie bez ograniczeń bez szaleństw 185 ale tylko chwilę ale stała

> prędkość utrzymywana między 160-170

No to go przedmuchałeś pająki... mam nadzieję że nie wyłączyłeś silnika na bramkach lub na stacji paliw na autostradzie bo to czacha.gif dla turbiny ...

Napisano

> No to go przedmuchałeś pająki... mam nadzieję że nie wyłączyłeś silnika na bramkach lub na stacji

> paliw na autostradzie bo to dla turbiny ...

Nie ma takiej opcji, musiałem wytracić prędkość bo radar stoi przed bramkami i spokojnie dokulałem się do bramek a potem normalnie ruszyłem a gaz odpuszczony jak zobaczyłem pierwsze ograniczenie, akurat tego pilnuje.

Napisano

Dziś sprawdziłem pojemność Cromy, spakowałem Orbitreka w całości , ale musiałem fotele złożyć więc wynik średni biglaugh.gif

Napisano

> Dziś sprawdziłem pojemność Cromy, spakowałem Orbitreka w całości , ale musiałem fotele złożyć więc

> wynik średni

Mnie w piatek czeka jazda po orbitreka 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Mnie w piatek czeka jazda po orbitreka

ale pewnie na łatwizje pójdziesz i w tajlach kupisz biglaugh.gif

Napisano

> Dziś sprawdziłem pojemność Cromy, spakowałem Orbitreka w całości , ale musiałem fotele złożyć więc

> wynik średni

Niestety Croma sromotnie przegrywa z o klasę niższym Stilo Multiwagon angryfire.gif.

Napisano

> Niestety Croma sromotnie przegrywa z o klasę niższym Stilo Multiwagon .

nie miałem, nie widziałem, nie znam się biglaugh.gif

ale porównując z nowym mondeo faktycznie kofer jajek nie urywa wink.gif

Napisano

Kiedyś dawno temu oglądałem bagażnik przypadkiem w cromie od razu widziałem że kufer szału nie robi ale daje radę choć prawdziwe próby przede mną jak przyjedzie wyjazd i wózek trza zapakować.

Wysoki załadunek, nie ma płaskiej podłogo po położeniu oparć choć gdzieś czytałem że kanapę można odpiąć, muszę obadać temat.

Napisano

> Kiedyś dawno temu oglądałem bagażnik przypadkiem w cromie od razu widziałem że kufer szału nie robi

> ale daje radę choć prawdziwe próby przede mną jak przyjedzie wyjazd i wózek trza zapakować.

> Wysoki załadunek, nie ma płaskiej podłogo po położeniu oparć choć gdzieś czytałem że kanapę można

> odpiąć, muszę obadać temat.

kanape dzwigasz do góry, jest na takich hakach z przodu siedziska. Podłoga równa się od tego nei zrobi bo musiałbyś jeszcze gabke spod siedziska rwać i do tego oparcia zdemontować.

Napisano

> ale pewnie na łatwizje pójdziesz i w tajlach kupisz

Tyn problym ze niy, jest w calosci, bo to okazja z drugiej reki wink.gif

Napisano

> Tyn problym ze niy, jest w calosci, bo to okazja z drugiej reki

tak jak i u mnie biglaugh.gif

Napisano

> kanape dzwigasz do góry, jest na takich hakach z przodu siedziska. Podłoga równa się od tego nei

> zrobi bo musiałbyś jeszcze gabke spod siedziska rwać i do tego oparcia zdemontować.

No to spróbuję ale płaska podłoga na razie do niczego nie potrzebna to nie zdziwiam, bagażnik wystarczający 500l wystarcza, szukam listwy na zderzak tylni co by trochę ochronić przy załadunku bo wysoko ale tylko widzę z używanymi zderzakami a samych listw nie widziałem. Już się poprzedniemu właścicielowi przydarzyło ryśnięcie.

Napisano

> tak jak i u mnie

Kobita siedzi na Belgijskim portalu aukcyjnym i szuka orbitreka i znalazla 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.