Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chevrolet aveo VS Chevrolet lacetii :)

Featured Replies

Napisano

Zastanawiam sie powoli nad zmiana auta.

Obecnie mam daewoo lanosa i zastanawiam sie ktore auto bedzie technologicznie nowsze lacetii czy aveo.

Lacetii przypomina mi troche lanosa i nie wiem czy jest duzo lepszym od niego autem.

Ogolnie chodzi mi o komfort jazdy,wyciszenie (w lanosie jest dosyc glosno-porownanie do punto 2).

Rocznikowo mysle o aucie z lat 2006-2008 .

Jak byscie porownali oba chevrolety,spalanie jak zauwazylem to odobnie jak w lanosach (niemalo) wiec raczej z gazem bede szukal.

Silnik do 1.8 pojemnosci.

Bardziej mysle o lacetim chyba jest troche twardszy od aveo ktore sa podobno dosyc miekie smile.gif

Napisano

Moje poprzednie autko to Nubira 1,6 ojciec natomiast od roku jeździ Lacetti 1,4 z 2009 roku. Porównując te auta Lacetti wydaje się być lepszym autem - na pewno jest ciszej, zawieszenie jest dużo sztywniejsze, silnik jest odczuwalnie słabszy, ale wystarczający na spokojną jazdę. Spalanie podobne - mniej jednak spala lacetti. Wykończenie wydaje się być lepiej przemyślane i dopracowane, tak samo jak kwestie techniczne, ale skoku technologicznego nie ma. Dorzuciliśmy ostatnio tylne nadkola i wyciszenie maski i właściwie to już teraz full wypas ok.gif tylko wsiadać i jeździć. Póki co jesteśmy bardzo zadowoleni z autka, tym bardziej że to właściwie nówka sztuka (ma niecałe 13kkm przelotu smile.gif)

Na początku też zastanawialiśmy sie nad aveo, ale miejsca wewnątrz jest zdecydowanie mniej, nawet w porównaniu z lacetti htb.

Napisano

Jako ciekawostkę dodam że w aveo T255 masz fabryczny komputer pokładowy (ale zakryty, trzeba wyciąć plastik w zegarach), po podłączeniu termometra i przełącznika masz w pełni sprawy komputer pokładowy.

Napisano

> Zastanawiam sie powoli nad zmiana auta.

> Obecnie mam daewoo lanosa i zastanawiam sie ktore auto bedzie technologicznie nowsze lacetii czy aveo

Też przesiadłem się do Lacettiego z Lanosa i do lanosa wsiadam już niechętnie.

Technologicznie Aveo chyba będzie wyżej od Lucka ale ja się do niego nie mieszczę. Nie wiem jak nowe modele Aveo ponoć są przestronniejsze.

Lanosa mam w full wersji jaka była dostępna i Lucjusza również full 1,8 .

Porównując te dwa auta to jest spora różnica w wyposażeniu i wykonaniu.

Najlepiej złapać kogoś z autem które cię interesuje i się przymierzyć do niego.

Co do spalania:

Lanos 1,6 LPG BRC 2generacja 11 litrów lpg plus paliwo na rozruch.

Lacetti 1,8 LPG LANDI RENZO sekwencja 10 litrów lpg plus paliwo na rozruch.

Napisano

Lacetti jest sporo przestronniejsze od lanosa, trochę lepiej wyciszone (mam 1.6 - 1.4 jest sporo cichszy). Komfort jazdy luckiem nieporównywalny z aveo.

Aveo jeśli chodzi o miejsce w kabinie jest porównywalne z lanosem. Wyciszenie podobne, zawieszenie twardsze od laniego. Ja jeździłem 1.2 84 KM - dynamika po mieście całkiem OK, nie odstaje bardzo od lanosa 1.5.

Zaletą aveo 1.2 16V jest spalanie - mnie spalił ok 6.5 litra noPb w krótkim teście weekendowym.

Podsumowując: jak chcesz auto bardziej komfortowe i większe od laniego to lacetti, jak potrzebujesz go tylko do miasta i nastawiasz się na ekonomię to aveo będzie OK.

Napisano

> Technologicznie Aveo chyba będzie wyżej od Lucka ale ja się do niego nie mieszczę. Nie wiem jak

> nowe modele Aveo ponoć są przestronniejsze.

Z przodu tak, ale z tyłu miejsca jest mało.

Napisano

Moje wrażenia z jazdy Aveo opisałem tu --> klik

Nie zamieniłbym Lacetti na Aveo.

Napisano

Lacetti to segment C (na zachodzie europy sprzedwany byłjako nubira - bo to kolejna generacja nubiry)

Aveo to segment B (Lanos to chyba jakieś B+)

Więc to inna klasa auta, zresztą następcą Lacetti jest obecny Cruze

Ale...

Aveo to model który lepiej ewoluował i ma już kilka generacji, i tu jeszcze zależy na którą się czaisz.

Lacetti jest bardziej przestarzały, ale jest to sprawdzony model - to dobry samochód.

Komputer pokładowy możesz dokupić, ja mam (firma z Ukrainy, ale po Polsku) - a ostatnio to nawet zrobiłem sobie do niego sterowanie z kierownicy, więc to mnie nie boli, a opcji to ma więcej niż mercedes.

Napisano
  • Autor

> Lacetti to segment C (na zachodzie europy sprzedwany byłjako nubira - bo to kolejna generacja

> nubiry)

> Aveo to segment B (Lanos to chyba jakieś B+)

> Więc to inna klasa auta, zresztą następcą Lacetti jest obecny Cruze

> Ale...

> Aveo to model który lepiej ewoluował i ma już kilka generacji, i tu jeszcze zależy na którą się

> czaisz.

> Lacetti jest bardziej przestarzały, ale jest to sprawdzony model - to dobry samochód.

> Komputer pokładowy możesz dokupić, ja mam (firma z Ukrainy, ale po Polsku) - a ostatnio to nawet

> zrobiłem sobie do niego sterowanie z kierownicy, więc to mnie nie boli, a opcji to ma więcej

> niż mercedes.

Lanos to segment C czyli golfa,astry.jezdze czesto seatem leonem i nie jest w nim wiecej miejsca niz w lanosie smile.gif

B to punto,corsa,clio smile.gif itp .

No nic musze pomyslec,bo mam tez mysl zeby moze poczekac rok i kupic najnowsze aveo,najbardziej mi sie podoba smile.gif

Napisano

> Lanos to segment C czyli golfa,astry.jezdze czesto seatem leonem i nie jest w nim wiecej miejsca

> niz w lanosie

Miałem lanosa, jeździłem aveo, mam lacetti.

Jak wsiądziesz do lacetti to zobaczysz czym różni się segment C w lacku od segmentu C z lanosa jeśli chodzi o ilość miejsca w środku. W lanku jest tyle samo miejsca w środku co w aveo. Zgadzam się z przedmówcami, że lanos to takie B+

Napisano
  • Autor

> Miałem lanosa, jeździłem aveo, mam lacetti.

> Jak wsiądziesz do lacetti to zobaczysz czym różni się segment C w lacku od segmentu C z lanosa

> jeśli chodzi o ilość miejsca w środku. W lanku jest tyle samo miejsca w środku co w aveo.

> Zgadzam się z przedmówcami, że lanos to takie B+

Ja tam na brak miejsca nie narzekam,a na tylnej kanapie 3 osoby usiada wygodniej niz w seacie leonie bo w leonie kubelki sa smile.gif a Aveo jest 15 cm krotsze od lanosa ,poza tym jechalem z tylu w aveo modelu T200 i miejsca byo mniej,jedynie najnowszy model ma podobne rozmiary do lanosa smile.gif a lacetii rozmiarowo jest 10-15 cm dluzsze od golfa ma dlugosc 4.3 model HB wiec nie jest male wink.gif .

Zreszta aveo tez by mi styklo bo jezdzimy w 3osoby ale wiadomo wieksze auto to lepsze wlasciwosci jezdne wink.gif. Heh zobaczymy smile.gif

Napisano

> Lanos to segment C czyli golfa,astry.jezdze czesto seatem leonem i nie jest w nim wiecej miejsca

> niz w lanosie

> B to punto,corsa,clio itp .

> No nic musze pomyslec,bo mam tez mysl zeby moze poczekac rok i kupic najnowsze aveo,najbardziej mi

> sie podoba

Hmm, wg wikipedii Lanos to segment C, ale za to Nubira to D smile.gif

Widać że Daewoo trochę naciągało to segmenty, aby mieć najlepszy stosunek ceny.

Matiz(A), i tu brak o dziwo B bo Lanos©, Nubira (D), Leganza (E)

teraz

Spark (A), Aveo (B), Cruze/Lacetti ©, Malibu/Epica (D)

Wiem co to segment B bo mam fieste, teść ma Lanosa, szczerze mówiąc to nie odczuwam jakiś różnić jeśli chodzi o wnętrze (w Lanosie niżej się siedzi), ale w Lacetti też nie ma jakieś olbrzymiej różnicy w szerokości - za to po długości... z 1,5 raza.

A mój stary ma Nexię (też segement C), i wnętrze zupełnie już nie jest większe od Fiesty(99-01), nawet mierzyliśmy i się potwierdziło. Jeszcze przez olbrzymi bagażnik z tyłu się bez nadziejnie siedzi.

Napisano

> Hmm, wg wikipedii Lanos to segment C, ale za to Nubira to D

> Widać że Daewoo trochę naciągało to segmenty, aby mieć najlepszy stosunek ceny.

> Matiz(A), i tu brak o dziwo B bo Lanos©, Nubira (D), Leganza (E)

> teraz

> Spark (A), Aveo (B), Cruze/Lacetti ©, Malibu/Epica (D)

> Wiem co to segment B bo mam fieste, teść ma Lanosa, szczerze mówiąc to nie odczuwam jakiś różnić

> jeśli chodzi o wnętrze (w Lanosie niżej się siedzi), ale w Lacetti też nie ma jakieś

> olbrzymiej różnicy w szerokości - za to po długości... z 1,5 raza.

> A mój stary ma Nexię (też segement C), i wnętrze zupełnie już nie jest większe od Fiesty(99-01),

> nawet mierzyliśmy i się potwierdziło. Jeszcze przez olbrzymi bagażnik z tyłu się bez

> nadziejnie siedzi.

A golf jedynka miał coś koło 3,8m długości i był klasy C. Dzisiaj większość samochodów klasy B jest większa smile.gif

Widać samochody rosną...

Napisano
  • Autor

> Hmm, wg wikipedii Lanos to segment C, ale za to Nubira to D

> Widać że Daewoo trochę naciągało to segmenty, aby mieć najlepszy stosunek ceny.

> Matiz(A), i tu brak o dziwo B bo Lanos©, Nubira (D), Leganza (E)

> teraz

> Spark (A), Aveo (B), Cruze/Lacetti ©, Malibu/Epica (D)

> Wiem co to segment B bo mam fieste, teść ma Lanosa, szczerze mówiąc to nie odczuwam jakiś różnić

> jeśli chodzi o wnętrze (w Lanosie niżej się siedzi), ale w Lacetti też nie ma jakieś

> olbrzymiej różnicy w szerokości - za to po długości... z 1,5 raza.

> A mój stary ma Nexię (też segement C), i wnętrze zupełnie już nie jest większe od Fiesty(99-01),

> nawet mierzyliśmy i się potwierdziło. Jeszcze przez olbrzymi bagażnik z tyłu się bez

> nadziejnie siedzi.

Nie siedzialem we fiescie(porownuje tu modele roku lanosa ale w punto ktore ma rozmiary fiesty a mialem przed lanosenm bylo troche mniej miejsca.

No nic ale na temat czy komfort jazdy ,chodzi mi o wyciszenie,prowadzenie na drodze jest odczuwalnie lepszy w lacetii niz w aveo T250 smile.gif bo mysle ze chyba tak, jechalem raz jako pasazer aveo sedanem T250 i rewelacji nie bylo,nawet wydawal mi sie bardziej mieki od mojego lanosa.Moze zludzenie bo lanosem zaczalem jezdzic pol roku pozniej smile.gif.

Mysle ze dopiero nowe Aveo dokonalo jakiegos skoku technologicznego.

Wtedy porownujac aveo do seata leona 1 aveo nie mial zadnych szans odnosnie komfortu ,wyciszenia. Ktos z Bydgoszczy i okolic ma moze lacetiego :D Bo bym sie nim przejechal :D

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.