Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła jazdy dziennej

Featured Replies

Napisano

Sprawa wygląda tak:

- światła podłączone (przekaźnik, "+" z bezpiecznika pompy paliwa, przewód od żarowki postojowej, minus z lamp i przekaźnika do masy)

- po przekręceniu stacyjki światła jazdy dziennej świecą

- wczoraj (po zamontowaniu) gasły po włączeniu świateł postojowych/mijania

- dziś po włączeniu świateł postojowych/mijania świecą dalej (nic w podłaczeniu przewodów się nie zmieniło)

Jakieś pomysły dlaczego dalej świecą?

Takie światła.

Napisano

> Jakieś pomysły dlaczego dalej świecą?

Bo nie świecą się pozycyjne (spalony bezpiecznik np.)?

Bo przekaźnik wykorkował/nie jest sterowany? (domyślam się, że to on realizuje gaśnięcie dziennych po włączeniu pozycyjnych)

Bo masz gdzieś przerwę w układzie?

Bo... a sprawdziłeś cokolwiek w tym obwodzie, zanim pozwoliłeś nam zgadywać? Miernik w dłoń i do dzieła waytogo.gif

Napisano

Dalej świecą, bo dalej dostają zasilanie zlosnik.gif Bardzo nieprecyzyjnie opisałeś połączenia, nic z tego nie rozumiem grinser006.gif. Posłuchaj, czy przekaźnik "stuka" jak włączasz światła. Sprawdź poprawność połączeń. W zasadzie to możesz pominąć ten przekaźnik i włączyć lampy między plus po stacyjce (+) i plus świateł mijania (-).

Napisano

jeżeli nic się w połączeniu nie zmieniło a przedtem działało to "automat" wysiadł. Sprawdź jeszcze raz połączenia czy nie ma jakiegoś zwarcia a potem podaj automatowi plus na wejście z pozycyjnych/mijania. Jak nie rozłączy dziennych to masz przyczynę.

Napisano

Miałem te światła bardzo krótko na aucie i sprzedałem je, słabo świecą a jakość wykonania daremna. Zepsuł się pewnie automat który steruj wyłączeniem zasilnia po zapaleniu pozycyjnych.

Napisano
  • Autor

Nie dało mi to (pomimo Niedzieli) spokoju.

Poluzowany był w kostce do przekaźnika przewód od świateł postojowych.

Jeszcze dwa pytanka:

1- po wyłączeniu świateł drogowych/mijania diody ponownie się nie włączają. Tak ma być?

2- macie jakiś sensowny pomysł na osłonięcie kostki?

Czarny jest przekaźnik, biała kostka.

285999211-1.jpg

post-61429-14352516461627_thumb.jpg

Napisano

> Poluzowany był w kostce do przekaźnika przewód od świateł postojowych.

Jak przewody masz tylko zaciśnięte w konektorach, a nie polutowane, to później są takie jaja...

> Jeszcze dwa pytanka:

> 1- po wyłączeniu świateł drogowych/mijania diody ponownie się nie włączają. Tak ma być?

Jeśli masz dzienne podłączone do pozycyjnych - to tak - wtedy mijania/drogowe nie mają nic do rzeczy.

> 2- macie jakiś sensowny pomysł na osłonięcie kostki?

W jakim celu? ZTCWidzę, to "układ" jest dość wysoko pod maską, jak chcesz go chronić przed bryzgami wody, to najlepiej schować go w jakimś pudełku. Ew. daj gluta silikonowego (pochodne) i po sprawie.

P.S. Sam to montowałeś?

Napisano

Światła za 35 zł dające 120 lumenów przy mocy 0,2W . Toż to 600 lumenów na 1 W. Nawet amerykanie z firmy Cree jeszcze takich Ledów nie wymyślili, bo najnowsze mają chyba sprawnośc 200 lm/W.

Proponuję wyrzucić w diabły tę tandetę i zamontowac coś porządnego. A sprzedawcy wystawić negatywa za wciskanie klientom byle czego

Napisano
  • Autor

> Jeśli masz dzienne podłączone do pozycyjnych - to tak - wtedy mijania/drogowe nie mają nic do

> rzeczy.

> P.S. Sam to montowałeś?

Podłączenie do pozycyjnych.

Pytanie czy po wyłączeniu pozycyjnych diodowe powinny się włączyć ponownie? Bo się nie właczają...

P.S. Montowane samodzielnie.

Napisano

> Podłączenie do pozycyjnych.

To zmienia postać rzeczy.

> Pytanie czy po wyłączeniu pozycyjnych diodowe powinny się włączyć ponownie? Bo się nie właczają...

Tak - powinny się ponownie włączyć. Czy tak było w dniu montażu? Jeśli nie, to spróbuj wyciągnąć i ponownie włożyć przekaźnik - wygląda to tak, jakby on nie puszczał/nie łapał (zależy, jak to połączyłeś). Najlepiej daj schemat - schemat to podstawa waytogo.gif

> P.S. Montowane samodzielnie.

Napisano

> Proponuję wyrzucić w diabły tę tandetę i zamontowac coś porządnego. A sprzedawcy wystawić negatywa

> za wciskanie klientom byle czego

ale pisze:

Z nami możesz być pewien, że:

Twój samochód przejdzie przegląd,

Policjant NIE ZABIERZE Ci dowodu

Homologacja: E + RL

claps.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> To zmienia postać rzeczy.

> Tak - powinny się ponownie włączyć. Czy tak było w dniu montażu? Jeśli nie, to spróbuj wyciągnąć i

> ponownie włożyć przekaźnik - wygląda to tak, jakby on nie puszczał/nie łapał (zależy, jak to

> połączyłeś). Najlepiej daj schemat - schemat to podstawa

> > P.S. Montowane samodzielnie.

Nie włączały się od momentu montażu nono.gif

O ile dobrze pamietam to tak to wygląda:

286000481-schematdziennych.jpg

post-61429-14352516466657_thumb.jpg

Napisano

> ale pisze:

> Z nami możesz być pewien, że:

> Twój samochód przejdzie przegląd,

> Policjant NIE ZABIERZE Ci dowodu

> Homologacja: E + RL

no to jak policjant zabierze dowód to mozna podać sprzedawcę do sądu i zażądać odszkodowania za wprowadzenie w błąd

Klient nie musi się znać na sprawach technicznych

Gdyby ludzie tak robili to może skończyłoby się kantowanie i oszukiwanie klientów

Napisano

> no to jak policjant zabierze dowód to mozna podać sprzedawcę do sądu i zażądać odszkodowania za

> wprowadzenie w błąd

serio byś tak zrobił? hehe.gifclaps.gif

Napisano

> serio byś tak zrobił?

a dlaczego nie?

Ludzie narzekają że jest źle, ale mało kto potrafi ruszyć tyłek i zrobić coś konkretnego. Za to najlepiej obśmiać no.gif

Napisano

zrobić coś konkretnego. Za to

> najlepiej obśmiać

wiesz - podam Ci prostszy przykład niż te lampy. jak kupujesz kiełbasę po 7 PLN/kg to chyba nie spodziewasz się, że to jest KIEŁBASA cool.gif

chyba za 35 PLN nie spodziewasz się, że to zgodne z przepisami światła są. policial.gif powinni od razu DR zatrzymać.

nieznajomość przepisów szkodzi.

Napisano

> zrobić coś konkretnego. Za to

> wiesz - podam Ci prostszy przykład niż te lampy. jak kupujesz kiełbasę po 7 PLN/kg to chyba nie

> spodziewasz się, że to jest KIEŁBASA

> chyba za 35 PLN nie spodziewasz się, że to zgodne z przepisami światła są. powinni od razu DR

> zatrzymać.

> nieznajomość przepisów szkodzi.

zgadza się, ale kiełbasę kupuje np. biedny emeryt albo zwykły czlowiek, który mysli za jak cos się nazywa kiełbasa to to jest kiełbasa a nie coś innego

państwo i prawo powinny chronic zwykłych obywateli; nie kazdy zawsze jest młody, bystry i wykształcony

A to co sie dzieje w PL to zwyczajna dżungla

Napisano

> A to co sie dzieje w PL to zwyczajna dżungla

prawda ok.gif

jednak kontrola i czujność jest zawsze wskazana. wystarczyło się zapytać na forum.

Napisano

> prawda

> jednak kontrola i czujność jest zawsze wskazana. wystarczyło się zapytać na forum.

autor wątku chyba się jednak uparł i to pomimo tego, że chyba jest świadomy że zapędził się w slepa uliczkę smile.gif

Napisano

> - dziś po włączeniu świateł postojowych/mijania świecą dalej (nic w podłaczeniu przewodów się nie

> zmieniło)

> Takie światła.

Z tego co widzę, to jest to zwykły przekaźnik, więc możliwości nie ma zbyt wiele:

1. Nie dochodzi napięcie ze świateł pozycyjnych lub "słaba" masa na przekaźniku;

2. Styki w przekaźniku się "zlepiają" i nie chcą się rozewrzeć po podaniu napięcia (po stuknięciu w przekaźnik styki powinny puścić i tym samym światła dzienne dzienne powinny zgasnąć)

3. Przerwa na uzwojeniu cewki przekaźnika (jak jest przerwa mała, to jest możliwość, że raz działa, raz nie).

W każdym razie posprawdzaj dokładnie wszystkie połączenia, a przekaźnik możesz sprawdzić dla pewności "na sucho" podłączając masę i "+" - jak stuka, to jest sprawny.

Napisano

> Nie włączały się od momentu montażu

> O ile dobrze pamietam to tak to wygląda:

Fajny schemat, szkoda że blokowy, a nie ideowy, no ale mniejsza z tym biglaugh.gif Więc o ile dobrze jarzę, to minusy są oczywiste i nie wymagają komentarza. Zasilanie wzięte z pompy paliwa jest przez przekaźnik (styk spoczynkowy) podane na dzienne, tak? Włączenie pozycyjnych uruchamia przekaźnik, tak? I wówczas dzienne gasną, ale już się nie zapalają po wyłączeniu pozycyjnych... hmm.gif Masz w swoim bolidzie kontrolę przepalenia żarówek (w tym również pozycyjnych)? Bo wtedy przez kontrolowane żarówki w stanie wyłączonym jest przepuszczane pewne, dość małe napięcie, które może jednak podtrzymać przekaźnik już po jego teoretycznym wyłączeniu. Możesz to sprawdzić albo mierząc napięcie dochodzące do cewki przekaźnika w momencie, gdy ten nie chce się wyłączyć, albo zamiast pomiaru wyciągnąć przekaźnik - zadziałany powinien wtedy puścić. Albo - co sugerował kolega mrc - przekaźnik się skleja - bywa i tak.

Poniżej schemacik tak, jak ja to widzę biglaugh.gif

286002128-286000481-schematdziennych.jpg

post-109606-14352516469472_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Opanowane.

Przewód z postojowego był źle podłączony wink.gif

Napisano

Z ciekawości zapytam.

Jak to świeci ?

Napisano
  • Autor

> Z ciekawości zapytam.

> Jak to świeci ?

Jak dla mnie wystarczająco...

Napisano

> Sprawa wygląda tak:

> - światła podłączone (przekaźnik, "+" z bezpiecznika pompy paliwa, przewód od żarowki postojowej,

> minus z lamp i przekaźnika do masy)

> - po przekręceniu stacyjki światła jazdy dziennej świecą

> - wczoraj (po zamontowaniu) gasły po włączeniu świateł postojowych/mijania

> - dziś po włączeniu świateł postojowych/mijania świecą dalej (nic w podłaczeniu przewodów się nie

> zmieniło)

> Takie światła.

mam takie same:

TU

niestety po kilku miesiącach ich klosze zrobiły się matowe/mleczne. myślę o wymianie samych lamp na jakieś solidniejsze.

Napisano

> niestety po kilku miesiącach ich klosze zrobiły się matowe/mleczne. myślę o wymianie samych lamp na

> jakieś solidniejsze.

No to kicha. Szukam czegoś aby zamontować w Punciaku żony. Auto robi przebiegi po kilkaset metrów i częsty start stop. Słaba elektryka auta powoduje, że czuć obciążenie po włączeniu świateł a że wiecznie aku jest niedoładowany to myślę, że takie "światełka" dużo by dały.

Może polecicie coś tak do 70-80pln

Napisano

> Jak dla mnie wystarczająco...

Jeśli jeździłbyś po własnym podwórku i zamkniętych drogach to byłoby wystarczająco....

Samochód musi spełniać odpowiednie normy, by być dopuszczony do ruchu na drogach publicznych.

Napisano

> Samochód musi spełniać odpowiednie normy, by być dopuszczony do ruchu na drogach publicznych.

Sądzisz, że autor wątku powinien wysłać lampy do atestacji, ponownej homologacji i wykonania badań i ekspertyz do PIMOT-u mimo tego, że przedmiotowe lampy mają stosowne (wymagane prawem) dopuszczenia Ex i RL ? W imię czego: by zadowolić Ciebie? Mnie jako użytkownika DRL nie interesuje nic innego poza tym, czy lampy te są homologowane (realnie i rzetelnie, czy też to fikcja i jedynie napis na kloszu). Sam na oko tego nie sprawdzę, bo i jak? Jeśli Ty to potrafisz, to szacun claps.gifbiglaugh.gif

Napisano

> No to kicha. Szukam czegoś aby zamontować w Punciaku żony. Auto robi przebiegi po kilkaset metrów i

> częsty start stop. Słaba elektryka auta powoduje, że czuć obciążenie po włączeniu świateł a że

> wiecznie aku jest niedoładowany to myślę, że takie "światełka" dużo by dały.

> Może polecicie coś tak do 70-80pln

Mam z wyglądu takie same jak te. Po naprawie są OK zlosnik.gif

Jednak miałem niedawno okazję zobaczyć swój samochód jadący szybko po ulicy i niestety musze stwierdzić, że Audi to to nie jest. Ale i takw porównaniu z wynalazkami za 20 zł z Allegro to niebo a ziemia smile.gif

Natomiast z moich obserwacji wynika, że najlepsze (poza fabrycznymi jak w Audi) są lampy okrągłe z 4 diodami mocy. Np. takie. Wczoraj jechałem po południu na trasie w kiedunku wschodnim i mijałam stojącego Tira z właczonymi światłami DRL z takimi lampami i było te światełka doskonale widac po przejechaniu kilometra na tle słońca. ok.gif

Tu chodzi chyba o to, że diody są skupione obok siebie.

Napisano

Dzięki Mantoon claps.gif Podsunąłeś mi pomysł na takie światełka drl

Są skośne co mi dużo da przy montażu i mocne - 7,6W

Do tego jasne - 360lm

Kupuję i zobaczymy jak to wyjdzie w praniu

Napisano

> Np. takie. Wczoraj jechałem po południu na trasie w kiedunku wschodnim i

> mijałam stojącego Tira z właczonymi światłami DRL z takimi lampami i było te światełka

> doskonale widac po przejechaniu kilometra na tle słońca.

> Tu chodzi chyba o to, że diody są skupione obok siebie.

To zapewne była Scania, one mają fajne fabryczne DRLe.

scania%20drl.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.