Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Citroen Xsara Picasso vs Opel Zafira (A)-które auto wybrać?

Featured Replies

Napisano

Hej! Zastanawiam się nad kupnem auta... Waham się pomiędzy Opel Zafira a Citroen Xsara Picasso. Citroen Xsara Picasso za tą samą kasę jest nowszy, trochę mniejsze przebiegi i ciut mniej pali... Ale ma tą wadę, że elektroniczny licznik po środku, brak obrotomierza, no i w pewnym sensie wada, że 5 a nie 7 osobowy...

Hmmm co lepiej kupić za 17 tyś zł ? (w sumie auto wyjdzie ze 20 tyś, bo jeszcze opłaty, ściągnięcie, ubezpieczenie itp...) Chodzi mi o wersję benzynową....

Napisano

> Hej! Zastanawiam się nad kupnem auta... Waham się pomiędzy Opel Zafira a Citroen Xsara Picasso.

> Citroen Xsara Picasso za tą samą kasę jest nowszy, trochę mniejsze przebiegi i ciut mniej

> pali... Ale ma tą wadę, że elektroniczny licznik po środku, brak obrotomierza, no i w pewnym

> sensie wada, że 5 a nie 7 osobowy...

> Hmmm co lepiej kupić za 17 tyś zł ? (w sumie auto wyjdzie ze 20 tyś, bo jeszcze opłaty,

> ściągnięcie, ubezpieczenie itp...) Chodzi mi o wersję benzynową....

Wszystko zależy od tego, ile osób ma jeździć.

Jak 5 ciągle, to Xsara, bo miejsca powyżej 4 w Zafirze to dostawki,

wn%C4%99trze-zdj%C4%99cia-opel-zafira-nb31855.jpg

a w Xsarze jest 5 wygodnych foteli.

z7546473X,Citroen-Xsara-Picasso.jpg

PS - ja z 3 dzieci wybrałem Xsarę ze względu właśnie na środkowy fotel z tyłu, który w Zafirze jest jakąś kpiną (jak i w wielu innych samochodach, które mienią się 5 osobowymi).

Napisano

> Wszystko zależy od tego, ile osób ma jeździć.

> Jak 5 ciągle, to Xsara, bo miejsca powyżej 4 w Zafirze to dostawki,

> a w Xsarze jest 5 wygodnych foteli.

> PS - ja z 3 dzieci wybrałem Xsarę ze względu właśnie na środkowy fotel z tyłu, który w Zafirze jest

> jakąś kpiną (jak i w wielu innych samochodach, które mienią się 5 osobowymi).

ok.gif

picasso bliżej do vana - niezależne fotele, płaska podłoga

zafira to takie bardziej kombi podwyższone, plus faktycznie za trzeci rząd "foteli" - mnie czasem brakuje

ale i tak chyba wolał bym pisasso, zafira A zupełnie mi nie podchodzi icon_rolleyes.gif

Napisano

> Ale ma tą wadę, że elektroniczny licznik po środku, brak obrotomierza,

elektroniczny licznik jest wadą? dziwne podejście yikes.gif

w porównaniu z xarą zafira jest nudna, ciągle ta sama i z marnym wyposażeniem. nie wspomnę o komforcie jazdy.

resztę wyżej już napisano.

Napisano
  • Autor

A jak z awaryjnością? Ogólnie zauważyłem, że Citroen jest tańszy nieco...

Napisano

Miałem podobny dylemat i padło na Renault Grand Scenic w wersji 7 osobowej z silnikiem 2.0 16V (136KM).

7 miejsc jak w zafirze. W 3 rzędzie niema rewelacji ale osoby tak do 180cm spokojnie moga jechac. W drugim rzędzie trzy niezależne fotele przesuwane i dodatkowo kładzione.

Silnik fajny dośc mocny, super zestopniowana skrzynia 6b.

Minusy: Psują się pierdoły (ale narazie wszystko przez zaniedbania poprzeedniego właściciela), np moduł climatronica (160zł Nowy) i jedna czujka Hands Free,

W porónaniu do zafiry Scenic jest dużo lepiej wyposazony.

widok-ogolne-wnetrza-5.jpg

widok-ogolne-wnetrza.jpg

gora-inne-ujecie-2.jpg

Napisano

> A jak z awaryjnością? Ogólnie zauważyłem, że Citroen jest tańszy nieco...

Mit niezawodności niemieckich aut zlosnik.gif

Napisano

> Miałem podobny dylemat i padło na Renault Grand Scenic w wersji 7 osobowej z silnikiem 2.0 16V

> (136KM).

ale za 17kzł to chyba ciężko będzie kupić takie auto ?

zwłaszcza że te z początku produkcji lepiej omijać

zostaje wcześniejszy model, który też nie jest złym wyborem

w tej kasie można jeszcze rozważyć coś z rodziny partner/berlingo/kangoo hmm.gif

Napisano

> ale za 17kzł to chyba ciężko będzie kupić takie auto ?

> zwłaszcza że te z początku produkcji lepiej omijać

> zostaje wcześniejszy model, który też nie jest złym wyborem

wystarczy, że poszuka modelu już po 2005 roku ok.gif

Napisano
  • Autor

W tej kwocie to jest Opel Zafira generacji "A", przed liftingiem i po liftingu...

Szukam wersji benzynowej...

Napisano

szukasz jednak zafiry ?? yikes.gif

Napisano
  • Autor

Sam już nie wiem frown.giffrown.gif Ehhhh zobaczę jeszcze co się trafi... Na każdym forum co innego piszą, jedni chwalą Zafirę, inni ganią...

Napisano

> Sam już nie wiem Ehhhh zobaczę jeszcze co się trafi... Na każdym forum co innego piszą, jedni

> chwalą Zafirę, inni ganią...

pisałem Ci wyżej - zafira jest w środku nudna i oklepana jak wszystkie niemieckie wozy, z marnym wyposażeniem. nie wspomnę o komforcie jazdy.

Napisano
  • Autor

W sumie głównie zależy mi na tym, żeby auto było w miarę bezawaryjne, trwałe, miało klimatyzację (może być ręczna), centralny, no i lakier metallic smile.gif

Wydaje mi się, że im więcej bajerów to więcej się psuje....

Napisano

> Sam już nie wiem Ehhhh zobaczę jeszcze co się trafi... Na każdym forum co innego piszą, jedni

> chwalą Zafirę, inni ganią...

Ja też się zastanawiałem nad zafira ale poziom bezpieczeństwa w Scenicu mnie przekonał. Poza tym weż obejrzyj kilka róznych aut i podejmij decyzję co Ci najbardziej pasuje.

Napisano

> ale za 17kzł to chyba ciężko będzie kupić takie auto ?

Spokojnie można kupić zadbany model.

Napisano

jak masz dylematy co do picasso to przejrzyj forum citroen triger. ja mam picasso a w pracy czasem biorę zafirę...zafira jest trochę nudna, ciasna, oklepana. picasso moje ma 7 lat, 120 kkm, silnik 1,6 100 km i jeździ bardzo dobrze, od dwóch lat chce to sprzedać ale nie widze na rynku niczego godnego nastęstwa bo dopłacać 20kpln by niewiele się zmieniło to nie ma sensu. tak więc jak nie zależy ci by czasem wykorzystać 7 miejsc to bierz picasso

Napisano

> Miałem podobny dylemat i padło na Renault Grand Scenic w wersji 7 osobowej z silnikiem 2.0 16V

> (136KM).

> 7 miejsc jak w zafirze. W 3 rzędzie niema rewelacji ale osoby tak do 180cm spokojnie moga jechac. W

> drugim rzędzie trzy niezależne fotele przesuwane i dodatkowo kładzione.

> Silnik fajny dośc mocny, super zestopniowana skrzynia 6b.

> Minusy: Psują się pierdoły (ale narazie wszystko przez zaniedbania poprzeedniego właściciela), np

> moduł climatronica (160zł Nowy) i jedna czujka Hands Free,

> W porónaniu do zafiry Scenic jest dużo lepiej wyposazony.

Tylko ten środkowy fotel w Scenicu jest znacznie węższy od pozostałych - więc tez jest to samochód dla 4 osobowej rodziny z opcją zabrania teściów na wakacje hehe.gif

Napisano

Ja wolałbym Zafirę (łatwiejszy dostęp do części, większa podaż aut, niezawodność na całkiem dobrym poziomie, a nawet gdybyś chciał LPG, to sobie dobrze radzą z tymi silnikami). Za Xsarą przmawia jedynie to, że środkowy rząd to 3 prawdziwe fotele. Do tego auta zmieścisz trzy foteliki. Do Zafiry A już nie. Do B - tak

Napisano
  • Autor

Tzn. z częściami zamiennymi to chyba nie ma problemów teraz do żadnych z tych aut... Zresztą teraz jest globalizacja, offshoring, outsourcing i często te same części są w różnych autach...

W sumie dzieci nie mam, szukam po prostu trwałego minivana bo minivanem mi się wygodniej jeździ i czasem gdzieś większą grupą znajomych jeździmy smile.gif

Napisano

> Tzn. z częściami zamiennymi to chyba nie ma problemów teraz do żadnych z tych aut... Zresztą teraz

> jest globalizacja, offshoring, outsourcing i często te same części są w różnych autach...

> W sumie dzieci nie mam, szukam po prostu trwałego minivana bo minivanem mi się wygodniej jeździ i

> czasem gdzieś większą grupą znajomych jeździmy

Jak dużo osób jeździ okazjonalnie, to weź coś, co ma 7 miejsc.

2 miejsca więcej, to 2 znajomych więcej możesz zabrać hehe.gif

Napisano
  • Autor

To jest fajne, że w Zafirze są te tylne siedzonka chowane. Zawsze awaryjnie, można przewieźć te dodatkowe 2 osoby. Podejrzewam, że gdyby nie ten system Flex7 to Zafira nie była by taka popularna...

Jeszcze jest Dacia Logan MCV 7 osobowa, ale blachy tam to porażka, i w ogóle mało jest ich na rynku (zwłaszcza wersji z klimą)...

Napisano

> W tej kwocie to jest Opel Zafira generacji "A", przed liftingiem i po liftingu...

> Szukam wersji benzynowej...

Przez 5 lat jeździłem Zafirą z 2004 roku, czyli po liftingu

moze to było przyczyna, że nie miałem zadnej awarii

Nawet zawieszenie wytrzymało 120 kkm naszych dróg !!

Faktem jest, że środek jest mało porywający,

ale dla mnie najważniejsze było, że pewnie sie prowadził,

przy niewielkiej długości auta, bagażnik można ocenic jako ogromny

Kwestia to znaleźć zadbany egzemplarz

Powodzenia w poszukiwaniach !

Napisano
  • Autor

Zastanawia mnie czemu Opel Zafira jest droższy niż Citroen Xsara Picasso... To tylko kwestia marki?

Rocznikiem się nie jeździ, to wiem..

Napisano

> Zastanawia mnie czemu Opel Zafira jest droższy niż Citroen Xsara Picasso... To tylko kwestia marki?

> Rocznikiem się nie jeździ, to wiem..

Bo jest mit, że Opel to Opel? niewiem.gif

Ostatnio jest spory bum na Piacasso. Niedawno też szukałem auta i też rozpatrywałem Zafirę i Picasso.

Gość, który sprzedawał Citroena powiedział, że w ciągu tygodnia sprzedaje ze 4 sztuki. Ciągnie je więc na bieżąco i sprzedaje na pniu.

Napisano

> Przez 5 lat jeździłem Zafirą z 2004 roku, czyli po liftingu

> moze to było przyczyna, że nie miałem zadnej awarii

> Nawet zawieszenie wytrzymało 120 kkm naszych dróg !!

A to jakis wyczyn? Picasso, ktore ujezdzam ma 240 kkm jest regularnie serwisowane ale w zawieszeniu to jakies pierdoly i gumowe elementy mialo wymieniane nawet slawetna belka sie jeszcze nie objawila.

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

No zobaczę jak to będzie. Jak nie będzie Zafiry przyzwoitej w tej cenie, to wezmę Xsare Picasso... smile.gifsmile.gif

Napisano

> A to jakis wyczyn? Picasso, ktore ujezdzam ma 240 kkm jest regularnie serwisowane ale w zawieszeniu

> to jakies pierdoly i gumowe elementy mialo wymieniane nawet slawetna belka sie jeszcze nie

> objawila.

> pozdr.

> M.

Właśnie to ciekawe. Niektórzy właściciele Pikusiów babrzą w tylnej belce po 100-120 kkm. A mój Pikuś ma 180 kkm i beleczka OK. smile.gif

PS. Będąc aktywnym członkiem forum cytrynki zauważam, że Pikusie po 2006-7 roku są bardziej awaryjne niż te wcześniejsze... smile.gif

Napisano

Mam Pikasso z 2002 roku z przbiegiem 251000 tyskm, belka się pomału zaczyna sypać. bardzo fajne autko, Polecam cool.gif

Napisano
  • Autor

W sumie i tak ta belka dłużej wytrzymuje niż np. zawieszenie wielowahaczowe w Audi A4....

Napisano

> awaryjne niż te wcześniejsze...

Mam jeszcze partnera, ktory tez ma belke i tam lozyska polecialy po 170 kkm.

PIkus, ktorego ujezdzam jest z 2004 roku jednak kilka awarii mu sie trafilo:

z ogolnych rzeczy

- mechanizm wycieraczek

- ciegla do skrzyni biegow

- dwa razy zamek w klapie

- nieszczesny przelacznik swiatel, ktory pewnie niebawem trzeba bedzie wymienic

- jakies nieszczelne przewody klimy

i zwiazanych z silnikiem

- pompa WC

- uszczelka pod glowica

- kolo pasowe osprzetu

Wiec troche rzeczy poza eksploatacja jednak sie trafilo...

pozdr.

M.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Jednak prawie na pewno zdecydowałem się na Opla Zafire... Sam do końca nie wiem czemu... Nie mówię, że Citroen Xsara Picasso jest zły... Ale jakoś Zafira bardziej mi odpowiada. W sumie wymiary mają podobne, spalanie też.. Tzn. Zafira więcej spala na mieście niż Citroen... (przez to, że jest cięższa)...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.