Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przegub napędowy - weryfikacja.

Featured Replies

Napisano

Jak sprawdzić stan przegubu napędowego? Przedni lewy ma uszkodzoną osłonę, większość smaru jest już odśrodkowo rozmieszczone po drogach zlosnik.gif oraz nadkolu facepalm%5B1%5D.gif. Nie wiem jak długo tak jeżdżę, nie ma charakterystycznego terkotania przy przyspieszaniu na zakrętach, ale jadąc po łuku słychać delikatne stukanie, jak by niedokręcone koło - nikt nie potrafi tego zdiagnozować na podnośniku czy szarpakach.

Napisano

nie sądzę, żeby udało się to na szarpakach wyłapać zlosnik.gifzlosnik.gif McPerson jest u góry skręcony i z dołu także cięzko mi wwyobrazić to sobie wink.gif

Ja po 2 godzinach jazdy w deszczowo-śnieżnej aurze po 100 km załatwiłem przegub. Faktycznie tak jak u Ciebie stukał, a raczej terkotał na poczatku. Później nie wiem jak by było dalej bo go wymieniłem zlosnik.gif Ja na ucho i na rękę diagnozuję, także chyba raczej Tobie nie pomogę

Napisano

Skręcasz koła na max i dajesz po gazie. Jeśli chrobocze to sprawa jasna.

Napisano

> Skręcasz koła na max i dajesz po gazie. Jeśli chrobocze to sprawa jasna.

Ale jak smar wychlapał i pracuje na sucho to może i tak chrobotać. Ja bym złożył na nowo z nowym smarem i osłoną i dopiero sprawdzał.

Znaczy sprawdzał miałem na myśli:

Quote:

Skręcasz koła na max i dajesz po gazie

smile.gif

Napisano

Zdemontować przegub, zdjąć resztki osłony, wzrokowo sprawdzić czy resztki smaru nie mają już rdzawego koloru, czy nie ma drobinek piasku, porządnie umyć, sprawdzić rękami czy nie ma luzów.

Gdy wszystko jest dobrze to solidnie nasmarować, założyć nową osłonę, poskładać i jeździć dalej. Jeżeli nie to wymienić na nowe.

Napisano

> Jak sprawdzić stan przegubu napędowego? Przedni lewy ma uszkodzoną osłonę, większość smaru jest już

> odśrodkowo rozmieszczone po drogach oraz nadkolu . Nie wiem jak długo tak jeżdżę, nie ma

> charakterystycznego terkotania przy przyspieszaniu na zakrętach, ale jadąc po łuku słychać

> delikatne stukanie, jak by niedokręcone koło - nikt nie potrafi tego zdiagnozować na

> podnośniku czy szarpakach.

Rozumiem że chodzi o przegub przy kole?

Skręcasz koła do oporu i cofasz po łuku. Wcale nie na gazie do oporu. Jeżeli przegub jest wyrobiony, to wtedy usłyszysz wyraźne terkotanie, nawet gdy go jeszcze nie słychać przy jeździe na wprost.

Napisano

> Skręcasz koła do oporu i cofasz po łuku.

Mnie terkotało, gdy jechałem po łuku, ale do przodu, więc o co chodzi z tym cofaniem? hmm.gif

Do autora wątku: ile kosztuje nowy przegub? Może to będzie wyznacznikiem tego, co robić? Bo jeśli przegub nie kosztuje majątku, to sam bym go wymienił, niż demontować, myć, oglądać pod mikroskopem biglaugh.gif smarować i ponownie montować. Okaże się (być może), że terkoce i cała robota od nowa... pad.gif

Napisano

> Jak sprawdzić stan przegubu napędowego? Przedni lewy ma uszkodzoną osłonę, większość smaru jest już

> odśrodkowo rozmieszczone po drogach oraz nadkolu . Nie wiem jak długo tak jeżdżę, nie ma

> charakterystycznego terkotania przy przyspieszaniu na zakrętach, ale jadąc po łuku słychać

> delikatne stukanie, jak by niedokręcone koło - nikt nie potrafi tego zdiagnozować na

> podnośniku czy szarpakach.

Przegub do wywalenia, raczej nie ma co się bawić w wymiane osłony i napełnienie nowym smarem bo robota nie bedzie warta efektu jaki się uzyska....

Napisano

> Przegub do wywalenia, raczej nie ma co się bawić w wymiane osłony i napełnienie nowym smarem bo

> robota nie bedzie warta efektu jaki się uzyska....

Dobrze, że kilka lat temu jak miałem podobny przypadek u siebie, nie znałem tej mądrości grinser006.gif.Przegub działa do dzisiaj hehe.gif

Napisano

Gorzej jak wymieni a nadal mu będzie stukać czy cykać hehe.gif

Napisano

> jak mu już stuka, cyka czy tam terkota, czy cokolwiek innego się dzieje to tam już nic smarowanie

> nie pomoże

jakieś 50kkm temu Patrol stwierdził że słyszy jak mi przeguby hałasują... to było około 30kkm, teraz jest 82kkm... tak liczę się z wymianą, ale lekko to one u mnie nie miały a taka diagnoza na słuch jest ch.. warta

Napisano

> Gorzej jak wymieni a nadal mu będzie stukać czy cykać

skoro wcześniej nic nie stukało?

Ja po 2 godzinach jazdy zimą dziada tak załatwiłem. Nie było to tak jak się nie raz słyszy na ulicy jakby się miało rozpaść tylko takie miarowe równe jakby stukani czy cykanie. Wymiana osłony i nowy smar nic nie pomogła. Owszem można było z tym jeździć ale mnie to wkurzało i poszło na złom.

Napisano
  • Autor

> Gorzej jak wymieni a nadal mu będzie stukać czy cykać

Przegub do Lanosa kosztuje niewiele więcej niż sama osłona z tubką smaru facepalm%5B1%5D.gif. Jak zwieszenie jest w porządku, a na łuku coś stuka, to poświęcę stówę żeby się przekonać grinser006.gif. Coś się w końcu po 15-tu latach musiało w tym samochodzie wysypać hehe.gifzlosnik.gif. Najbardziej martwią mnie konsekwencje ingerencji w przednie zawieszenie, pewnie zacznie ściągać przy ruszaniu albo hamowaniu.

Napisano
  • Autor

> nic nie będzie ściągać

Różnie z tym bywa grinser006.gif. Jak ktoś podchodzi do samochodu zbyt pedantycznie, to po wymianie tłumika inaczej się tylna klapa domyka grinser006.gif. Samochód jeździł prosto, a po wymianie sworzni wahaczy ściągał jak cholera. Trzy regulacje zbieżności nie przyniosły poprawy. Sam sobie to dobrze "na kija" ustawiłem. Stary gówniany samochód zlosnik.gif, ale miło czasem usłyszeć od właścicieli nowych Passatów, Saabów czy Rav4, że "fajnie ci ten Lanos chodzi" i wcale nie jest to włażenie w dupę.

Napisano
  • Autor

> ale czemu ma TObie coś ściągać jak tylko rozpinasz końcówkę i sworzeń?

Tego właśnie nie wiem, może dlatego że zwracam na to uwagę? Im jestem starszy, tym mniej mogę sobie sam naprawić i muszę polegać na dzisiejszej młodzieży grinser006.gif. Pilnuję ich i kształcę jak mogę, ale często trafiam na opór, którego nie jestem w stanie przezwyciężyć i muszę zaakceptować.

Napisano

> Dobrze, że kilka lat temu jak miałem podobny przypadek u siebie, nie znałem tej mądrości .Przegub

> działa do dzisiaj

Tia, jak jeszcze nie rzęcholił a miał tylko pęknięta osłonę i jeszcze zostały resztki smaru to ok, jak już zaczynał "huczeć" i strzelać na zakrętach to se możesz go wtedy nasmarować smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.