Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Polskie drogi jednymi z najgorszych na świecie

Featured Replies

Napisano

Taki raport się pojawił o jakości nawierzchni polskich dróg min. dróg krajowych.

Zmotoryzowani żartują, że w Polsce zwyczaj budowania dróg się nie przyjął. Z raportu Światowego Forum Ekonomicznego wynika jednak, że mamy jedne z najgorszych dróg na świecie.

Dziury, koleiny, brak kompletnej sieci dróg ekspresowych i autostrad, a także fatalne oznakowanie tych dróg, które już są - to najczęściej wymieniane przez kierowców niedomagania polskiej infrastruktury drogowej. Jak jednak możemy przeczytać w ogólnoświatowym raporcie konkurencyjności (The Global Competitiveness Report) za lata 2010-2011 opracowanym przez Światowego Forum Ekonomicznego, w Polsce jest wręcz tragicznie. Raport, o którym mowa, porównuje 142 wybrane kraje pod kątem wielu czynników ekonomicznych, społecznych, a także infrastrukturalnych. Wśród zagadnień poruszanych w raporcie jest również pytanie dotyczące jakości dróg. Tu wypadamy bardzo słabo. Polska ma tylko 2,3 punktu na 7 możliwych, zajmuje 134 miejsce i jest wyprzedzana przez kraje takie jak Mozambik, Jemen, Zambia, Boliwia, Botswana czy Gwatemala. Czy rzeczywiście jest tak źle?

Źródło: www.wp.pl

Napisano

Czy rzeczywiście jest tak źle?

Wystarczy pojechać w Europę i sie przekonać. Nawet na Kubie były lepsze drogi zlosnik.gif

Napisano

O ten -> http://www3.weforum.org/docs/WEF_GlobalCompetitivenessReport_2010-11.pdf raport chodzi ?

Jeżeli tak to trzeba brać pod uwagę to, że dane są z lat 2009-2010 (strona 389)

Quote:

How would you assess roads in your country? [1 = extremely underdeveloped; 7 = extensive and efficient by international standards] |
2009-10
weighted average

W moim odczuciu sporo się zmieniło przez te dwa lata.

Update:

Zapomniałbym - lubimy narzekać jako naród więc to również może mieć swoje odzwierciedlenie w wyniku zlosnik.gif

Napisano

> Polska ma tylko 2,3 punktu na 7 możliwych, zajmuje 134

> miejsce i jest wyprzedzana przez kraje takie jak Mozambik, Jemen, Zambia, Boliwia, Botswana

> czy Gwatemala. Czy rzeczywiście jest tak źle?

> Źródło: www.wp.pl

Informacja godna źródła. Myślę że mamy więcej kilometrów dobrych dróg niż wyżej wymienione państwa razem.

Napisano
  • Autor

> O ten -Jeżeli tak to trzeba brać pod uwagę to, że dane są z lat 2009-2010 (strona 389)

> Quote:

> How would you assess roads in your country? [1 = extremely underdeveloped; 7 = extensive and

> efficient by international standards] | 2009-10 weighted average

> W moim odczuciu sporo się zmieniło przez te dwa lata.

> Update:

> Zapomniałbym - lubimy narzekać jako naród więc to również może mieć swoje odzwierciedlenie w wyniku

Tam podają że badania są z lat 2010-2011.

Napisano

> Tam podają że badania są z lat 2010-2011.

Na której stronie tego raportu jest informacja o tym, że wskaźnik jakości dróg był badany w latach 2010-2011 ? Bo może rzeczywiście ja coś źle zrozumiałem ...

Napisano
  • Autor

> Na której stronie tego raportu jest informacja o tym, że wskaźnik jakości dróg był badany w latach

> 2010-2011 ? Bo może rzeczywiście ja coś źle zrozumiałem ...

Nie mówię o twoim raporcie w linku, wszystko się zgadza. Zapewne dziennikarz coś źle napisał.

Napisano

Z mojego punktu widzenia to ten raport jest g..ny

Nie wiem .... drogi po jakich ja się poruszam są z roku na rok coraz lepsze.... ( szersze, więcej pasów, autostrady dłuższe, rąda, bezkolizyjne objazdy i obwodnice )

Oznakowanie faktycznie przyznaje - przerost formy nad treścią - stanowczo za dużo znaków smile.gif

Owszem daleko do ideału ale bez przesady .... taki raport można se w 4 litery wsadzić.... Wystarczy sprawdzić nawigację ... 2/3 nie sa aktualne bo szybciej budujemy drogi niż nam google i inni podobni aktualizują to ...

Ostatnio słyszałem na stacji Shella " Panie tu kiedyś były dwa pasy jezdni i wiadomo było jak jechać teraz jest 6 i ja sie tu pogubiłem "

Napisano

Drogi są coraz lepsze i widać to gołym okiem przynajmniej na Śląsku nawet osiedlowe i miejskie ulice remontują także nie ma tak źle.

Napisano

Zależy do kogo porównać.

Z moich zeszło/tego-rocznych obserwacji:

Słowacja ma lepsze.

Rumunia ma sporo lepsze, tylko bezpańskich zwierząt w wuj i trochę.

Bułgaria jednak ma trochę ale gorsze.

Ukraina ma znacznie gorsze.

Węgry mają troszkę lepsze.

Napisano

[...]Tu wypadamy bardzo słabo. Polska ma tylko 2,3 punktu na 7 możliwych,

Przynajmniej w jednej kategorii jest pierwsze miejscepalacz.gif

Tia i PL drive.gif najlepsi na swieciezlosnik.gif - co widzialem na wlasne oczy

:

Ulubione zajeciapalacz.gif:

- wyprzedzanie na 3go,

- nadmierne przekraczanie V (rozsadnej i max)lizak.gif[...]

- parkowanie na 3 miejscach parkingowych,

- generalne chamstwopad.gif[...]

Disclaimerganja.gif:

-2 wizyty w PL w ciagu 10 latlizak.gif[...] The views and opinions expressed in this post are those of the author.palacz.gif[...]

zajmuje 134

> miejsce i jest wyprzedzana przez kraje takie jak [...], Botswana

> czy Gwatemala. Czy rzeczywiście jest tak źle?

[...]

A co do drog, to coz, najwyzej na slonia mozna sie natchnaclizak.gif, ale przynajmniej sa prostewaytogo.gif[...]

2501201-Local_animal_Botswana.jpg

1.1272508334.botswana.jpg

1201962100_1d84ae80b0_o.jpg

bo4gg0.jpg

bo28hd8.jpg

bo27zu2.jpg

1408391580_549b5d07d2.jpg

No i co drogi w Botswana sa zlepalacz.gif?lizak.gif[...]

Napisano

Jeśli raport opiera się li tylko na pytaniach do użytkowników dróg, to zawsze będzie źle!

Każdy Polak będzie się na zachód oglądał!

Napisano

> Jeśli raport opiera się li tylko na pytaniach do użytkowników dróg, to zawsze będzie źle!

> Każdy Polak będzie się na zachód oglądał!

Gdyby drogi byly jak na zachodzie to nie byloby na co sie ogladac.

Pozdrawiam

Napisano

Ja nie twierdzę, że jest ok z drogami, ale miarodajność takiego raportu to można by o kant żopy potłuc.

Napisano

> Ja nie twierdzę, że jest ok z drogami, ale miarodajność takiego raportu to można by o kant żopy

> potłuc.

Gdyby wziac poprawke na nasza narodowa sklonnosc do niezadowolenia to sadze ze wiecej niz 20 oczek w tym raporcie bysmy nie skoczyli.

Pozdrawiam

Napisano

> Taki raport się pojawił o jakości nawierzchni polskich dróg min. dróg krajowych. ...

> Źródło: www.wp.pl

już rzygać sie chce...

Napisano
  • Autor

Tak samo było z raportem o stanie dróg krajowych. Wszędzie trąbią, tragedia, kompromitacja, wstyd! 20% DK wymaga natychmiastowego remontu, tylko 60% jest w dobrym stanie, jeździmy po dziurach i koleinach. Nastaje mnie tutaj refleksja... czy dziennikarze pisząc takie teksty są niedorozwinięci umysłowo? a może po prostu robią to celowo żeby podgrzać atmosferę i wywołać falę narzekania. Oczywiście w takich artykułach mówią tylko o tych 20% czy tam nawet 40% złych, fatalnych dróg. Nic nie piszą o tymże jednak większość jest dobra (60%) i tak w kółko...

Napisano

> [...]Tu wypadamy bardzo słabo. Polska ma tylko 2,3 punktu na 7 możliwych,

> Przynajmniej w jednej kategorii jest pierwsze miejsce

> Tia i PL najlepsi na swiecie - co widzialem na wlasne oczy

> :

> Ulubione zajecia:

> - wyprzedzanie na 3go,

> - nadmierne przekraczanie V (rozsadnej i max)[...]

> - parkowanie na 3 miejscach parkingowych,

> - generalne chamstwo[...]

> Disclaimer:

> -2 wizyty w PL w ciagu 10 lat[...] The views and opinions expressed in this post are those of the

> author.[...]

> zajmuje 134

> [...]

> A co do drog, to coz, najwyzej na slonia mozna sie natchnac, ale przynajmniej sa proste[...]

> No i co drogi w Botswana sa zle?[...]

A mi sie wydaje, ze ostatnia fotka jest odwrocona. Albo tam sie jezdzi po zlej stronie drogi. palacz.gifhehe.gifspineyes.gif

Napisano

> Nic nie piszą o tymże jednak większość jest dobra (60%) i tak w

> kółko...

równie dobrze mogą napisać, że drogi W OGÓLE są i też będzie git ok.gifgrinser006.gif

teraz jechałem ze Śląska do Kudowy przez Kędzierzyn, Nysę etc. gdybym nie miał NAVI lub mapy ze sobą to bym nie trafił za szybko. najczęściej wystarcza mi rzut oka na mapę w jaką drogę i w jakim mieście skręcić i mogę jechać.

tutaj po trasie nie ma dobrego oznakowania dla przyjezdnych, bardzo często ważne tablice lub znaki są zakryte liśćmi, drzewami, są jeden za drugim i jadąc w trasie "normalną" prędkością łatwo coś zgubić. miejscowi znają to na pamięć, ale "nowy" musiałby czasem do 30 km/h zwalniać, by zauważyć informację.

dajmy na to w "biednych" Czechach lokalne i osiedlowe drogi są w lepszym stanie niż nasze krajówki (vide 913)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.