Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dół 1.1 SPI/góra 1.2 MPI - kompresja

Featured Replies

Napisano

Koledzy, mam krótkie pytanie smile.gif.

Gdzieś obiło mi się o uszy, że przy takiej konfiguracji, zakładając że przy przekładce planujemy czapke tylko do zabielenia znacznie spada kompresja - prawda to?

Napisano

Tak chyba będzie jeśli użyjemy bloku czy tam głowicy od nowszego MPI, np z punto2 ale nie jestem pewien grinser006.gif

Napisano

sprężanie będzie minimalnie mniejsze w stosunku do silnika 1.2

Napisano
  • Autor

Więc co polecacie koledzy?

Sprężanie w 1.1 to 9,6:1, w 1.2 MPI 9,8:1 - ja chciałbym osiągnąć właśnie 9,8-9,9:1.

Czy różnice w sprężaniu są na tyle małe, że najlepiej splanować główke do zabielenia i złożyć na metalowej uszczelce z GP 1.4 (jak polecają w tym temacie: http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=286045166&an=0&page=0#Post286045166), czy jednak, żeby dojśc do tego 9,8-9,9 lepiej policzyć komory i splanować więcej?

Nie ukrywam, że wolałbym ściągnąć mniej z głowicy, bo będzie jeszcze co najmniej raz zrzucana.

Napisano

> Więc co polecacie koledzy?

> Sprężanie w 1.1 to 9,6:1, w 1.2 MPI 9,8:1 - ja chciałbym osiągnąć właśnie 9,8-9,9:1.

> Czy różnice w sprężaniu są na tyle małe, że najlepiej splanować główke do zabielenia i złożyć na

> metalowej uszczelce z GP 1.4 (jak polecają w tym temacie:

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=286045166&an=0&page=0#Post286045166),

> czy jednak, żeby dojśc do tego 9,8-9,9 lepiej policzyć komory i splanować więcej?

> Nie ukrywam, że wolałbym ściągnąć mniej z głowicy, bo będzie jeszcze co najmniej raz zrzucana.

Ja bym nie ruszal glowicy tylko metalowa uszczelke zalozyl wink.gif

Napisano
  • Autor

A czy w takim razie ktoś z Kolegów zna różnice grubości pomiędzy ori uszczelką 1.2 MPI, a tą metalową z GP 1.4 i co za tym idzie, ile w.w. konfiguracja zyska na kompresji, przy zastosowaniu tej drugiej?

Napisano

To w końcu chodzi ci o kompresję czy o stopień sprężania???

Kompresja poniżej 10 to już słabawo zaczyna być. No chyba że mówimy o stopniu sprężania...

Napisano
  • Autor

Mój błąd, przepraszam - chodzi oczywiście i st. sprężania smile.gif.

Napisano

Moje podejście jest takie-planować-tak, ale z umiarem. ok.gif

Można sporo poprawić bench flow w głowicach 1.1/1.2 8v do tego i będzie ok.gif

Napisano

> Moje podejście jest takie-planować-tak, ale z umiarem.

> Można sporo poprawić bench flow w głowicach 1.1/1.2 8v do tego i będzie

heh bench flow to urzadzenie pomiarowe badajace flow cfaniaczek.gif

Napisano

> Ja bym planował uszczelka nie da Ci tyle co planowanie

co ty nie powiesz... icon_eek.gif

lepiej chyba doprezyc na stalowej uszczelce (ktora jest duzo mocniejsza) i miec zapas miesa na glowicy....jak sadzisz cfaniaczek.gif

OT samo doprezanie gowno da...

Napisano

> co ty nie powiesz...

> lepiej chyba doprezyc na stalowej uszczelce (ktora jest duzo mocniejsza) i miec zapas miesa na

> glowicy....jak sadzisz

> OT samo doprezanie gowno da...

Samo doprężenie tak. Ale w połączeniu z dobrym dłubnięciem głowicy i jak ktoś ma kasę z większymi zaworami i wałeczkiem. Można się zdziwić wink.gif

Z doświadczenia to głowiczkę trzeba opuścić co najmniej milimetr. Wszystko zależy od czego też startujemy.

Napisano

zgadzam sie

ja juz to wszystko przeszedlem 270751858-jezyk.gif lacznie z dorabieniem napinacza pod extremalne doprezenie (czego niepolecam oink.gif)

Napisano

Dobra tam nie popadajmy w skrajności. Koledzy tutaj wolą tylko zmieniać uszczelkę. Można i tak tylko to sztuka dla sztuki wink.gif

Napisano
  • Autor

Panowie, jeszcze jedno pytanie - rozumiem, że metalowa uszczelka ma być z Grande 1.4 8V? Problem w tym, że we wszystkich katalogach, występują dwie wersje - 75 i 77 KM. Czy są jakieś różnice, czy wszystko jedno od którego będzie uszczelka?

Napisano

> Koledzy, mam krótkie pytanie .

> Gdzieś obiło mi się o uszy, że przy takiej konfiguracji, zakładając że przy przekładce planujemy

> czapke tylko do zabielenia znacznie spada kompresja - prawda to?

Jak robiłem takie wynalazki to zawsze głowica 1 mm w dół - inaczej nie jechało grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.