Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kierunkowskazy

Featured Replies

Napisano

Nie nie nie ! Nie podoba mi sie i juz pare razy sie przekonałem ze to moze byc niebezpieczne dla życia włącznie . Chodzi mi trzykrotnego migniecie kierunków przy jednorazowym dotknieciu. Nie można tego przestawić żeby migalo raz?

Tak wiem ze tak tez jest w innych nowoczesnych autach sick.gif

Pacjent to focus ghia 2010r.

Napisano

Wszyscy chcą to mieć, a tu taki honza nie chce zlosnik.gif

W kompie sprawdź czy masz opcję taką - ja w fiestach mam.

A co ci sie w tym nie podoba?

Napisano
  • Autor

> Wszyscy chcą to mieć, a tu taki honza nie chce

> W kompie sprawdź czy masz opcję taką - ja w fiestach mam.

> A co ci sie w tym nie podoba?

Mam przegląd w lipcu to zapytam w aso. Dzięki ok.gif

Zmiana pasa przed dojazdem do skrzyżowania gdzie z podporzadkowanej z prawej ktoś chce sie włączyć - ja chce tylko wyprzedzić marudera z prawej strony i pole iec prosto, pan z podporządkowanej myśli ze chce skrecac w prawo - widząc trzy migniecia zaczyna sie włączać i juz nie patrzy czy ja skrecam czy jadę prosto. Pare takich sytuacji żali żyłem, moze w sandalach nie jeżdżę rownież po mieście ale taki patent jest dla mnie zbędny.

Napisano

> Mam przegląd w lipcu to zapytam w aso. Dzięki

Co w ASO - nie masz takiej opcji w menu? hmm.gif

> Zmiana pasa przed dojazdem do skrzyżowania gdzie z podporzadkowanej z prawej ktoś chce sie włączyć

> - ja chce tylko wyprzedzić marudera z prawej strony i pole iec prosto, pan z podporządkowanej

> myśli ze chce skrecac w prawo - widząc trzy migniecia zaczyna sie włączać i juz nie patrzy czy

> ja skrecam czy jadę prosto. Pare takich sytuacji żali żyłem, moze w sandalach nie jeżdżę

> rownież po mieście ale taki patent jest dla mnie zbędny.

Dziwny jesteś zlosnik.gif

Zauważ że jak przytrzymasz ten pstryk dłużej niż trwa zwykłe "dotknięcie" to kierunek miga tylko raz.

Możesz też dziekować napraemiennymi lewo/prawo kierunkami - dasz prawo/lewo i on nie zamiga w lewo 3 razy - dość mądre są te fordowskie kierunki. W VW miga głupi 3 razy zawsze...

Napisano
  • Autor

> Co w ASO - nie masz takiej opcji w menu?

W menu w kompie pokladowym?

Jakos mi te fordowskie patenty w ogóle nie podchodzą (kluczyk do maski co za debil to wymyślił) no moze poza wycieraczka tylna która sie automatycznie włącza przy cofaniu. Kierunki mi nie leżą, jedyne do czego sie przydają to do skasowania pisku

od niezapietych pasów zlosnik.gif

No ale foka to foka - i tak najlepsza w klasie bez dwóch zdań trophy.gif

Napisano

> moze poza wycieraczka tylna która sie automatycznie włącza przy cofaniu.

To jest akurat rzecz, która mnie potężnie męczy w Bravo hehe.gif.

Napisano

Teoretycznie mozna to wylaczyc. Ja u siebie w mondeo wlaczalem to. Nie wiem jak to bedzie w focusie.

Napisano

U mnie w fieście 2009 wybiera się to w ustawieniach na wyświetalczu radia. Może w Focusie zrobili podobnie? Sprawdź w menu pokładowym w radiu. Włączanie/wyłączanie tego może być gdzieś pod pozycją ustawień samochodu albo ustawień oświetlenia - powinneś mieć do wyboru 1-mignięcie/3-mignięcia.

Napisano

> W menu w kompie pokladowym?

> Jakos mi te fordowskie patenty w ogóle nie podchodzą (kluczyk do maski co za debil to wymyślił) no

> moze poza wycieraczka tylna która sie automatycznie włącza przy cofaniu. Kierunki mi nie leżą,

> jedyne do czego sie przydają to do skasowania pisku

> od niezapietych pasów

> No ale foka to foka - i tak najlepsza w klasie bez dwóch zdań

zasadniczo przesiądź się na 125p, bo jak widać Ci jakoś te nowsze rozwiązania nie leżą zlosnik.gif

Napisano

> U mnie w fieście 2009 wybiera się to w ustawieniach na wyświetalczu radia. Może w Focusie zrobili

> podobnie? Sprawdź w menu pokładowym w radiu. Włączanie/wyłączanie tego może być gdzieś pod

> pozycją ustawień samochodu albo ustawień oświetlenia - powinneś mieć do wyboru

> 1-mignięcie/3-mignięcia.

fiesta ma wyświetlacz kompa pokladowego w radiu wink.gif focus ma w licznikach.

Napisano

> Kierunki mi nie leżą, jedyne do czego sie przydają to do skasowania pisku od niezapietych pasów

Jak to ? Wyciszasz alarm pasów kierunkowskazem ???

Kurde, ja głupi wciskam zapięcie...

Napisano

> no moze poza wycieraczka tylna która sie automatycznie włącza przy cofaniu.

tego akurat nie cierpię..

Napisano

> tego akurat nie cierpię..

bo hmm.gif

przecie ona się włącza tylko jak są włączone przednie, czytaj pada grinser006.gif

co do kierunków, widzę więcej plusów niż minusów i strasznie brakuje mi tego w innych autach icon_rolleyes.gif

std mrugam wtedy raz grinser006.gif

Napisano

> bo

> przecie ona się włącza tylko jak są włączone przednie, czytaj pada

nie

wystarczy, ze wlacza sie na chwile przednie wycieraczki (np. dlatego, ze poprzedniego dnia zapomniales ich wylaczyc zlosnik.gif ), a chwilke pozniej wrzucisz wsteczny

Napisano

Nie. Stoję sobie na miejscu parkingowym. Spryskuję przednią szybkę bo mam ptasi odchodzik na niej. Włączam wsteczny żeby wyjechać i jedzie mi wycieraczka po tylnej szybie na sucho.. Cudowne to wręcz jest.

Napisano

> Nie. Stoję sobie na miejscu parkingowym. Spryskuję przednią szybkę bo mam ptasi odchodzik na niej.

> Włączam wsteczny żeby wyjechać i jedzie mi wycieraczka po tylnej szybie na sucho.. Cudowne to

> wręcz jest.

chyba nigdy mi się nie trafiło icon_rolleyes.gif

może dlatego że psikam jak ruszę ... o i tu jest bardziej wkurzające to majdnięcie po kilku sekundach

zwłaszcza teraz w lecie, wszystko już zdąży wyschnąć i wycieraczki idą po suchym

ale tylna, jakoś mi nie przeszkadzała, zresztą porysowana tylna szyba to pikuś wink.gif

Napisano
  • Autor

> zasadniczo przesiądź się na 125p, bo jak widać Ci jakoś te nowsze rozwiązania nie leżą

Spoko na codzień jeżdżę 25 letnia myślą technologiczna z Detroit w której mi nic nie piszczy - edit piszczy mi jak mam kluczyki w stacyjce i otwieram drzwi przy wylaczonym silniku zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Jak to ? Wyciszasz alarm pasów kierunkowskazem ???

> Kurde, ja głupi wciskam zapięcie...

Nie będę sciemnial , nie jeżdżę w pasach chyba ze przy dzieciach bo starsza corka juz mi zwraca uwagę a nie chce żeby popelniala takie głupstwa jak tatuś. crazy.gif

W poprzednim fokusie (golasie) zepsulem pikacza , w aktualnym jakos sie nie daje moze w ghii dają trwalsze podzespoły? zlosnik.gif

Napisano

> Nie. Stoję sobie na miejscu parkingowym. Spryskuję przednią szybkę bo mam ptasi odchodzik na niej.

> Włączam wsteczny żeby wyjechać i jedzie mi wycieraczka po tylnej szybie na sucho..

to akurat nieprawda

samo wlaczenie spryskiwacza nie spowoduje, ze tylna wycieraczka sie wlaczy

no chyba, ze po tym spryskiwaniu wlaczasz jeszcze wycieraczki, zeby dodatkowo wytrzec szybe

Napisano
  • Autor

> to akurat nieprawda

> samo wlaczenie spryskiwacza nie spowoduje, ze tylna wycieraczka sie wlaczy

> no chyba, ze po tym spryskiwaniu wlaczasz jeszcze wycieraczki, zeby dodatkowo wytrzec szybe

Khem khej jesteś pewny? Psikajac wycieraczki przednie włączają sie same a wrzucajac jeszcze wsteczny.......

Napisano
  • Autor

> tak, przynajmniej tak to dziala w moim focusie

Jutro sprawdze w swoim.

Napisano

Nie chce mi się schodzić do samochodu teraz. Jutro będę jechał to Ci filmik telefonem nagram, bo jestem na 99,99% pewny że jest tak jak mówię.

Napisano

To że pojadą jeszcze raz za chwilę też mnie wkurza. No i jeszcze prosta rzecz, którą chciałbym mieć. Włączone na maksymalną prędkość mogły by się w momencie zatrzymania samochodu zatrzymywać, albo zmniejszać swoją prędkość. Tak jest w BMW i to mi się strasznie podoba. Nawet w tych starszych takich jak e36, e34. Prosta sprawa a jaka fajna zlosnik.gif

Napisano

> To że pojadą jeszcze raz za chwilę też mnie wkurza. No i jeszcze prosta rzecz, którą chciałbym

> mieć. Włączone na maksymalną prędkość mogły by się w momencie zatrzymania samochodu

> zatrzymywać, albo zmniejszać swoją prędkość. Tak jest w BMW i to mi się strasznie podoba.

> Nawet w tych starszych takich jak e36, e34. Prosta sprawa a jaka fajna

ok.gif zarówno na czasowym jak i ten max mógłby być uzależniony od prędkości

a co do tylnej, sprawdziłem, przy spryskaniu przedniej tylna się nie włącza, nawet jak przednie wycieraczki jeszcze pracują

grinser006.gif

Napisano

> zarówno na czasowym jak i ten max mógłby być uzależniony od prędkości

Jak jest czujnik deszczu to jest coś takiego - ale wcale to tak cudownie nie działa - czasami wolałbym mieć standardową możliwość ustawienia sobie samemu interwału pracy. W automacie teoretycznie też jest taka możliwość tyle, że pokrętłem ustawiasz czułość czujnika. Bywa że prędkość wycieraczek ustawia się zupełnie nieadekwatnie do opadów...

Napisano

> zarówno na czasowym jak i ten max mógłby być uzależniony od prędkości

wystarczy miec czujnik deszczu, wtedy tryb czasowy jest uzalezniony nie tylko od predkosci, ale i od intensywnosci deszczu zlosnik.gif

> a co do tylnej, sprawdziłem, przy spryskaniu przedniej tylna się nie włącza, nawet jak przednie

> wycieraczki jeszcze pracują

mowilem przeciez zlosnik.gif

Napisano

> wystarczy miec czujnik deszczu, wtedy tryb czasowy jest uzalezniony nie tylko od predkosci, ale i

> od intensywnosci deszczu

ni ma u mnie takiego gadżetu, stąd w prostej instalacji, mogło by zmniejszać prędkość o jeden stopień co 30km/h np smile.gif

> mowilem przeciez

ok.gif też chciałem sprawdzić

zobaczymy co powie Kolega Qulek cfaniaczek.gifgrinser006.gif

Napisano

Zmuszacie mnie żebym ruszył dupsko z domu hehe.gifhehe.gif będę wychodził to sprawdzę.

Napisano

> Włączam wsteczny żeby wyjechać i jedzie mi wycieraczka po tylnej szybie na sucho.. Cudowne to

> wręcz jest.

Odszczekuję.. Faktycznie to nie działa tak. Dopiero po włączeniu wycieraczek się włącza tylna, No i bym k**** nie miał ręki hehe.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zmuszacie mnie żebym ruszył dupsko z domu będę wychodził to sprawdzę.

Ja sprawdziłem -po psiknieciu i włączeniu wstecznego tylna wycieraczka ani drgła zlosnik.gif

Warunki atmosferyczne : mżylo, 18 stopni, czujnik deszczu nie reagował. Oddaje glos do studia zlosnik.gif

Napisano

Jak już napisałem.. odszczekuję... wycieraczka tylna pozostała niewzruszona na moje psikanie hehe.gif

Napisano

> tego akurat nie cierpię..

Do Focusa II, C-maxa i Kugi Rosjanie stworzyli 2 fajne programy - ELM-FF2 i ELMConfig, dostępne także po angielsku, choć pierwszy to lekko kulawe tłumaczenie. Pracują z najtańszym fejsem - ELM, około 50zł. Dają całkiem fajne możliwości konfiguracyjne, m.in. wył/wł automatycznego załączenia tylnej wycieraczki, alarmu niezapiętych pasów (całkowicie lub można pozostawić kontrolkę a wyłączyć tylko dźwięk), w polifice uruchomienie dodatkowych funkcji wyświetlacza zegarów (wyświetlanie stacji radiowej, nr osoby dzwoniącej itp), blokowanie drzwi po ruszeniu, włączenie czujnika poziomu płynu spryskiwaczy, uruchomienie tempomatu i wiele innych. Byłem niemal przekonany, że jest tam też opcja przełączenia kierunkowskazów, by migały jeden raz, ale jakoś nie mogłem teraz znaleźć.

Napisano

> W poprzednim fokusie (golasie) zepsulem pikacza , w aktualnym jakos sie nie daje moze w ghii dają

> trwalsze podzespoły?

Jest sekwencja wyłączająca to "cudo", swojego czasu wygooglałem i zastosowałem, ewentualnie z fejsa.

Napisano
  • Autor

uruchomienie tempomatu i wiele innych. Byłem

> niemal przekonany, że jest tam też opcja przełączenia kierunkowskazów, by migały jeden raz,

> ale jakoś nie mogłem teraz znaleźć

Skoro mowa o tempomacie - dlaczego przyciski od tempomatu ktory jest jednak pare nie podswietlaja sie w nocy? Czy Ford zakładał ze kierowcy bedą je obsługiwać intuicyjnie? chyba ze to tez można jakos poprzez podróże w menu ogarnąć wink.gif

Napisano

> Skoro mowa o tempomacie - dlaczego przyciski od tempomatu ktory jest jednak pare nie podswietlaja

> sie w nocy? Czy Ford zakładał ze kierowcy bedą je obsługiwać intuicyjnie?

Zapytaj konstruktorów forda..... Generalnie podświetlenie tych przycisków byłoby miłym dodatkiem.

> chyba ze to tez

> można jakos poprzez podróże w menu ogarnąć

Nie można.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.