Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stabilizator tylny - długości różnych aut

Featured Replies

Napisano

Witam, pytanie techniczne.

Mamy taki oto stabilizator dodatkowy:

b3484507.jpg

Szerokość to około 95-100 cm ale może być mniej.

Nowego nie kupię, a używka to biały kruk i kosztuje koło 2-3 tysięcy euro. Mozna dorobić od podstaw ale wolałbym coś gotowego z jeżdzącego auta.

Więc chciałem zapytać czy ktoś podpowie i zna szerokość podobnego staba. Długośc ramion można skrócić chodzi tylko o szerokość. Grubośc staba pomijalna między 10 a 20 mm.

Napisano

z tą grubością "wszystko jedno" to bym uważał bo w Octavii o ile pamiętam poszczegołne wersje fabryczne rózniły się właśnie grubością, a w MPSie grubością oraz długością "ramion" (i montażem w różnych miejscach ramienia reguluje się twardość) różnią się aftermarkety

Napisano
  • Autor

> z tą grubością "wszystko jedno" to bym uważał bo w Octavii o ile pamiętam poszczegołne wersje

> fabryczne rózniły się właśnie grubością, a w MPSie grubością oraz długością "ramion" (i

> montażem w różnych miejscach ramienia reguluje się twardość) różnią się aftermarkety

homologacja podaje 22mm co jest grubą przesadą. Dobre efekty podobno daje 14mm więc mówie moglibyśmy to pominąć auto jeżdzi tylko po torze / trasie wyścigu górskiego

Napisano

> homologacja podaje 22mm co jest grubą przesadą. Dobre efekty podobno daje 14mm więc mówie

> moglibyśmy to pominąć auto jeżdzi tylko po torze / trasie wyścigu górskiego

a grubość nie jest zaznaczona w homologacji?

Napisano

> a grubość nie jest zaznaczona w homologacji?

nawet napisał grinser006.gif to nie jest wymóg confused.gif

Napisano
  • Autor

> a grubość nie jest zaznaczona w homologacji?

22mm i pojawia sie w dopisce do homologacji wiec odpada bo to sie nie bedzie prowadzic. No chyba że to do dociążenia służyło

Napisano

> nawet napisał to nie jest wymóg

to ja już nic nie rozumiem.

jest homo grupy A. Z tego co wiem to nie jest nic w stylu Variant Option więc auto albo jest zgodne z homo albo nie. Jeśli w homo wyszczególnione są (z tego co widzę na spisie) 3 różne średnice stabilizatora to można założyć dokładnie trzy takie. I zamontować dokładnie w sposób przedstawiony na schemacie.

No może co najwyżej o milimetr-dwa mniejszą średnicę i liczyć na błąd pomiaru.

Napisano

> 22mm i pojawia sie w dopisce do homologacji wiec odpada bo to sie nie bedzie prowadzic. No chyba

> że to do dociążenia służyło

Ok. Ale jeśli złożysz niezgodnie z homologacją to nie wyłożysz się na tym przy jakimś proteście, badaniu, etc?

nie wiem jak jest w górach.

Napisano
  • Autor

> Ok. Ale jeśli złożysz niezgodnie z homologacją to nie wyłożysz się na tym przy jakimś proteście,

> badaniu, etc?

> nie wiem jak jest w górach.

Góry to nie rpp - ma być podobnike kto by mierzył te 2-3 mm, każdy ma jakąś niezgodnośc i nikt nie płacze, protest był jedenw ostatnich kilku latach i dotyczył nielegalki

Napisano

> Witam, pytanie techniczne.

> Mamy taki oto stabilizator dodatkowy:

> Szerokość to około 95-100 cm ale może być mniej.

> Nowego nie kupię, a używka to biały kruk i kosztuje koło 2-3 tysięcy euro. Mozna dorobić od podstaw

> ale wolałbym coś gotowego z jeżdzącego auta.

> Więc chciałem zapytać czy ktoś podpowie i zna szerokość podobnego staba. Długośc ramion można

> skrócić chodzi tylko o szerokość. Grubośc staba pomijalna między 10 a 20 mm.

Stabilizator z Delty ma 18mm m ile dobrze pamiętam. Nie wiem tylko czy nie będzie za duży do Clio. Jak na złość nie mam żadnego "na stole" żeby go zmierzyć.

Napisano
  • Autor

> Stabilizator z Delty ma 18mm m ile dobrze pamiętam. Nie wiem tylko czy nie będzie za duży do Clio.

> Jak na złość nie mam żadnego "na stole" żeby go zmierzyć.

odpada za duży o 10 cm

Napisano
  • Autor

Astra gsi odpada, podobnie focus ma tylko 70cm brakuje 15cm

Napisano

> Witam, pytanie techniczne.

> Mamy taki oto stabilizator dodatkowy:

> Szerokość to około 95-100 cm ale może być mniej.

> Nowego nie kupię, a używka to biały kruk i kosztuje koło 2-3 tysięcy euro. Mozna dorobić od podstaw

> ale wolałbym coś gotowego z jeżdzącego auta.

> Więc chciałem zapytać czy ktoś podpowie i zna szerokość podobnego staba. Długośc ramion można

> skrócić chodzi tylko o szerokość. Grubośc staba pomijalna między 10 a 20 mm.

W fiestach mk3 (1.8, oraz 1.6T) było coś takiego z tyłu, średnica 20mm

DSC00034.jpg

Niestety nie wiem jaka szerokość musiałbym zmierzyć (na aucie). Gorzej tylko że z dostaniem tego może byc tak sobie, bo to nie były popularne wersje

Napisano
  • Autor

> W fiestach mk3 (1.8, oraz 1.6T) było coś takiego z tyłu, średnica 20mm

jakbys dał rade zmierz

Napisano
  • Autor

> Tu Ci dorobią ....

wiem, ale dochodzi problem bo oni proszą o to jaka gęstość, sprężystośc i nie ma mocowań

Napisano

> jakbys dał rade zmierz

Na tyle ile udało mi się zmierzyć pod autem, długość między najbardziej wysuniętymi końcami to niecałe 110cm (około 107-108cm)

Napisano

Punto mk1 miało z tyłu stabilizator, chociaż nie wszystkie wersje, zmierzę przy najbliższej okazji

Napisano
  • Autor

> Punto mk1 miało z tyłu stabilizator, chociaż nie wszystkie wersje, zmierzę przy najbliższej okazji

oo szerokość pewnie by była

Napisano

> oo szerokość pewnie by była

a moze byc przedni stabilizator z jakiegos auta ?

Napisano
  • Autor

> a moze byc przedni stabilizator z jakiegos auta ?

Nom, ale chyba bedzie pospring w końcu. do 18-20mm moze byc i przód

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.