Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

2.0 20v pomocy !

Featured Replies

Napisano

Cześć,

problem dotyczy Bravo z silnikiem HGT 2.0 20v 147 KM.

Jechałem sobie wczoraj autostradą z prędkością ok 140-150 km/h. W pewnym momencie usłyszałem stukanie, które wydobywało się z silnika. Wrzuciłem na luz i ustało. Po czym ponownie wrzuciłem piąty bieg i znów zaczęło stukać. Miałem całkiem niedaleko do zjazdu więc wrzuciłem luz z nadzieją, że się tam dotoczę. Jednak samochód zgasł. Na szczęście, na autostradzie była zatoczka, w której się zatrzymałem. Chciałem odpalić silnik, ale zakręcił raz i nie miał dalej siły kręcić. Akumulator jest w pełni naładowany. Pod maską wszystko w porządku. Paski całe, oleju w płynie brak, pod korkiem wlewu oleju czysto. Płyny w normie, nic nie wyciekło. Po ok 30 minutach przyjechał mój tata żeby mnie zaciągnąć do domu. Zanim wszystko podpieliśmy samochód odpalił. No więc zjechałem z autostrady, ale zjeżdżając z wiaduktu samochód znowu zgasł. Nie było kolejnych prób odpalania, samochód zaciągneliśmy do domu. Sytuacja wygląda tak, żę jak jest zimny to odpala, ale po złapaniu temp gaśnie. Na wolnych obrotach słychać szmer stukanie z silnika. Po dodaniu gazu wyraźnie słychać stukanie. To stukanie tj. wydobywało się z okolic 3 tłoka.

Jeżeli koś z Was spotkał się z podobnymi dolegliwościami i wie co się mogło stać to piszcie. Jeżeli do diagnozy potrzebujecie więcej info to piszcie.

Napisano

Stawiam, że obkręciła się panewka wału. Po wystygnięciu ustawiła się w inne miejsce i silnik zakręcił. Miska do zdjęcia i oględziny.

Napisano

Zgadzam się z kolegą Kaczorek79, niestety ten silnik tak ma.

Rozglądaj się za używanym silnikiem albo rób generalkę.

Widzę, że autostrady to nowość:

NIE WOLNO HOLOWAĆ SAMOCHODU PO AUTOSTRADZIE, jedynie laweta(art.31 pkt.2 podpunkt 5 PORD)!!!

Nie chodzi mi o moralizowanie, ale jakbyście się natknęli na policję to dostalibyście mandat, o ile w PL jakoś byście przeżyli mandat to nie radzę robić tego poza PL.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Jakbyś przeczytał ze zrozumieniem to wiedziałbyś, że zjechałem z autostrady "o własnych siłach", ale nie to jest teraz najważniejsze.

Zrobię tak jak mówicie, zwalę miskę i zobaczę w jakim stanie jest wał i cała reszta. W poniedziałek powinienem wiedzieć coświęcej więc jeszcze Wam napiszę. A swoją drogą zastanwaiam się jeszcze czy przypadkiem nie jest to problem z popychaczami hydraulicznymi. Stukanie wydobywa siętj. z górnej części silnika. Co o tym sądzicie ?

> Zgadzam się z kolegą Kaczorek79, niestety ten silnik tak ma.

> Rozglądaj się za używanym silnikiem albo rób generalkę.

> Widzę, że autostrady to nowość:

> NIE WOLNO HOLOWAĆ SAMOCHODU PO AUTOSTRADZIE, jedynie laweta(art.31 pkt.2 podpunkt 5 PORD)!!!

> Nie chodzi mi o moralizowanie, ale jakbyście się natknęli na policję to dostalibyście mandat, o ile

> w PL jakoś byście przeżyli mandat to nie radzę robić tego poza PL.

> Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jakbyś przeczytał ze zrozumieniem to wiedziałbyś, że zjechałem z autostrady "o własnych siłach",

Nie kwestionuję faktów, zakładając że Twój tata nie jeździ lawetą/holownikiem to zdanie:

Quote:

Po ok 30 minutach przyjechał mój tata żeby mnie zaciągnąć do domu.

prowadzi do wniosku, że pierwotnie mieliście zamiar zapiąć linkę i holować autko z autostrady do domu a że udało się odpalić i zjechać to hol zapieliście dopiero za wiaduktem wyjazdowym.

Nic do Ciebie nie mam, ale wiele osób nie wie, że nie wolno holować się na autostradzie, dlatego zwróciłem na to uwagę.

> ale nie to jest teraz najważniejsze.

> Zrobię tak jak mówicie, zwalę miskę i zobaczę w jakim stanie jest wał i cała reszta. W poniedziałek

> powinienem wiedzieć coświęcej więc jeszcze Wam napiszę. A swoją drogą zastanwaiam się jeszcze

> czy przypadkiem nie jest to problem z popychaczami hydraulicznymi. Stukanie wydobywa siętj. z

> górnej części silnika. Co o tym sądzicie ?

Miałbyś spore szczęście, czego Ci życzę, ale zwykle awarie tego silnika mają związek z wałem korbowym. frown.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Jakbyś przeczytał ze zrozumieniem to wiedziałbyś, że zjechałem z autostrady "o własnych siłach",

> ale nie to jest teraz najważniejsze.

> Zrobię tak jak mówicie, zwalę miskę i zobaczę w jakim stanie jest wał i cała reszta. W poniedziałek

> powinienem wiedzieć coświęcej więc jeszcze Wam napiszę. A swoją drogą zastanwaiam się jeszcze

> czy przypadkiem nie jest to problem z popychaczami hydraulicznymi. Stukanie wydobywa siętj. z

> górnej części silnika. Co o tym sądzicie ?

> > Pozdrawiam BAS

panewki Panie.

Albo remont albo silnik nowy. inspekcja miski nic nie da. trzeba zrzucić korbowód i wtedy zobaczysz panewki że są do d...

Napisano

ok.gif po FL problem ten wyeliminowano...przed jest masakra...> panewki Panie.

> Albo remont albo silnik nowy. inspekcja miski nic nie da. trzeba zrzucić korbowód i wtedy zobaczysz

> panewki że są do d...

Napisano

> przed jest masakra...> panewki że są do d...

Tośmy pocieszyli chłopaka, normalnie już czekają na nas etaty w telefonie zaufania dla samobójców. rotfl.gif

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Tośmy pocieszyli chłopaka, normalnie już czekają na nas etaty w telefonie zaufania dla samobójców.

> Pozdrawiam BAS

etam. błąd nowicjusza, nie sprawdził w internecie opinii o tym silniku wink.gif

Na przyszłość będzie wiedział.

Napisano

> etam. błąd nowicjusza, nie sprawdził w internecie opinii o tym silniku

> Na przyszłość będzie wiedział.

Ale to nie tak, że wszystkie opinie są negatywne. Czytając je, można zgłupieć, gdyż wiele jest opinii negatywnych, ale też i wiele osób pisze, że użytkuje taki silnik bezproblemowo. To samo jest z opiniami o 1,4 12V zlosnik.gif

Napisano

> Ale to nie tak, że wszystkie opinie są negatywne. Czytając je, można zgłupieć, gdyż wiele jest

> opinii negatywnych, ale też i wiele osób pisze, że użytkuje taki silnik bezproblemowo. To samo

> jest z opiniami o 1,4 12V

na pozytywne się nie patrzy wink.gif Liczą się negatywne, bo o ile można odrzucić jakąś średnią statystyczną niezadowolonych użytkowników, to ponadnormatywna liczba negatywnych komentarzy nie bierze się znikąd.

Już dawno mi się obijało o uszy, że te silniki lubią się zacierać. Nie to co stary dobry sprawdzony 1.4T wink.gif z pierwszych GT

Napisano

> na pozytywne się nie patrzy Liczą się negatywne, bo o ile można odrzucić jakąś średnią

> statystyczną niezadowolonych użytkowników, to ponadnormatywna liczba negatywnych komentarzy

> nie bierze się znikąd.

> Już dawno mi się obijało o uszy, że te silniki lubią się zacierać. Nie to co stary dobry sprawdzony

> 1.4T z pierwszych GT

Rzecz w tym, że wiele osób pisze o tym, że "...jak się dba, to działa bez zarzutu". A trafia się okazja kupna, i nabywca się łudzi, że jemu się nic złego nie trafi smile.gif

Napisano

> Rzecz w tym, że wiele osób pisze o tym, że "...jak się dba, to działa bez zarzutu". A trafia się

> okazja kupna, i nabywca się łudzi, że jemu się nic złego nie trafi

to prawda, można dbać i dbać. A z resztą, czego to kupujący nie powie, jak mu zależy żeby się parcha pozbyć wink.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jaką diagnozę postawił mechanik?

Pozdrawiam BAS

Napisano

> Już dawno mi się obijało o uszy, że te silniki lubią się zacierać. Nie to co stary dobry sprawdzony

> 1.4T z pierwszych GT

Bo ten 1,4T to niezniszczalny SOHC a 1,4 12V to ch... wie co zlosnik.gif

Napisano

> Bo ten 1,4T to niezniszczalny SOHC a 1,4 12V to ch... wie co

Moje stare 1.4 12V ma 200kkm i fabryczny wałek zlosnik.gif Co więcej, jest totalnie bezproblemowy więc ja tam nie wiem gdzie Ty ch...a widzisz grinser006.gif

Napisano

> to prawda, można dbać i dbać. A z resztą, czego to kupujący nie powie, jak mu zależy żeby się

> parcha pozbyć

Kupując używanego strucla nasze dbanie najczęściej nie ma większego znaczenia. Jeśli poprzednicy nie dbali tylko dawali w palnik, to żadne nasze wymiany oleju, super środki do regeneracji, zabezpieczania itp itd na nic się nie zdadzą.

Argument za tym by dbać i z racji tego ograniczyć ewentualne przyszłe problemy do minimum działa w samochodach nowych, w starszych to zawsze najzwyklejsza loteria ok.gif

Napisano

> Moje stare 1.4 12V ma 200kkm i fabryczny wałek Co więcej, jest totalnie bezproblemowy więc ja tam

> nie wiem gdzie Ty ch...a widzisz

Heh, po prostu kiedyś widziałem ten motor podczas wymiany nierządu i ani to fire nie przypominało ani sohca a pojemność chyba 1372cc jest.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.