Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota 86 - mieszane uczucia ...

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> THX... Niezle 320HP z takiego czegos

bo ja wiem... 320 HP z doładowanej dwulitrówki to w sumie nic niezwykłego wink.gif

Napisano
  • Autor

> bo ja wiem... 320 HP z doładowanej dwulitrówki to w sumie nic niezwykłego

hmm.gif, szczerzeniewiem.gif. Jakos nic mi do glowy nie przychodzi...

Golf Ridea.gif ... bedzie pewnie mial ok 200kW (zgaduje)hmm.gif, czyli pewnie po malym tuning moze dac podobny rezultatniewiem.gif...

Napisano

> , szczerze. Jakos nic mi do glowy nie przychodzi...

> Golf R ... bedzie pewnie mial ok 200kW (zgaduje), czyli pewnie po malym tuning moze dac podobny

> rezultat...

Seryjne nie, ale ta Toyota też nie jest seryjna.

320 KM z 2 l turbo to taki tuningowy standard.

Napisano

> Golf R ... bedzie pewnie mial ok 200kW (zgaduje), czyli pewnie po malym tuning moze dac podobny

> rezultat...

Folcwagenowskie 1,8T dają się bez problemu robić na 3xx HP bez "otwierania" słupka. Wiem bo 2 sztuki z kumpel robiliśmy ok.gif

Napisano

hmmm... pomyślmy hmm.gif

EVO VIII

2.0 FQ330

2.0 MR FQ320

2.0 MR FQ340

2.0 MR FQ400

EVO IX

2.0 GT340

2.0 GT360

GT400 extreme

EVO X

GSR MT 360

FQ-400

A to tylko jedna marka i właściwie jeden model.

W dodatku z salonu i z gwarancją.

Napisano

> THX... Niezle 320HP z takiego czegos

Tyle, że to totalne zaprzeczenie idei tego auta. Rozkład masy jest w standardzie przyzwoity, ale do ideału mu brakuje, a tu jeszcze dojdzie pewnie kilkadziesiąt kilogramów na przedniej osi i zrobi się tak sobie, a może i kiepsko.

Jak dla mnie zdecydowanie ciekawsze byłoby zobaczenie tego auta nawet z seryjnym silnikiem, ale z wagą na poziomie jednej tony. Z ujeciem masy na przedzie, a nie z jej powiekszaniem.

Marketing motoryzacyjny strasznie wypral w dzisiejszych czasach ideał usportowionego auta. Musi mieć x setek koni musi mieć x sekund do setki, a jak jeździ to sprawa drugorzędna w dobie ESP, ewentualnie damy super twarde zawieszenie, opony sportowe i kola 19 cali, to nawet na torze nie trza sie bedzie wstydzić. To, że kosztem elemtarnej wygody podrozowania, to sprawa drugorzedna.

Smutne to, ze dla wielu taki przykładowy focus jest większym obiektem pożądania bo ma 50 KM wiecej i sekundę mniej do setki.

Jak widać nawet ta toyota musiała zostać przerobiona na tę modłę, bo tego chca ludzie, bo nie znaja alternatywy, bo jedyny kompakt RWD jest nieprzyzwoicie drogi.

Kolejny raz napisze, ze jak dla mnie jest super pozytywny przykład tego, że rynek motoryzacyjny, także ten masowy może zaprezentować dziś ciekawe auto, stworzone zgodnie z tym co dyktuje wiedza, technika i serce, a nie tylko media i słupki sprzedaży. Życzę toyocie/subaru, aby to auto osiągnęło sukces i stało się wzorem dla innych.

Pierwszą jaskółką był Genesis, ale to jeszcze nie było to. Nie te geny (i nie chodzi mi o markę tylko punkt wyjścia konstruktorów), aż wreszcie doczekaliśmy sie masowego auta stworzonego od podstaw z sensem i zgodnie z najlepszymi wzorcami, a nie na bazie tego co będzie akurat pod ręką i tanie.

Napisano

> Tyle, że to totalne zaprzeczenie idei tego auta. Rozkład masy jest w standardzie przyzwoity, ale do

> ideału mu brakuje

jeśli sądzisz, że idealny rozkład masy to 50:50 - to poczytaj trochę o tym.

Napisano

> Tyle, że to totalne zaprzeczenie idei tego auta. Rozkład masy jest w standardzie przyzwoity, ale do

> ideału mu brakuje, a tu jeszcze dojdzie pewnie kilkadziesiąt kilogramów na przedniej osi i

> zrobi się tak sobie, a może i kiepsko.

Instalacja turbo wiążąca kilkadziesiąt kg? To chyba jak wkładamy jakiegoś T60.

Idąc w lekkie materiały na dolot taka instalacja to kilkanaście kg.

Napisano

> Instalacja turbo wiążąca kilkadziesiąt kg? To chyba jak wkładamy jakiegoś T60.

> Idąc w lekkie materiały na dolot taka instalacja to kilkanaście kg.

Ale tu jest mowa o turbo plus kompresor. Dodaj skromne 15 plus 15 kg ( hipotetycznie ) i masz 30 kg w bardzo złym miejscu - przed przednią osią. To jest jednak sporo w takim miejscu przy tak lekkim aucie. Czy lepsze przyspieszenie jest tego warte? Moim zdaniem nie, szczegolnie w sytuacji gdy nie jest to rozwiazanie seryjne, lecz nawet najbardziej profesjonalna przeróbka.

Podkreślę jeszcze raz, moim zdaniem relatywnie nienajlepsze osiagi tego auta to nie jest problem, a jeśli je poprawiać to tylko polepszajac jeszcze wyważenie, a nie je pogarszając.

Napisano

> Ale tu jest mowa o turbo plus kompresor. Dodaj skromne 15 plus 15 kg ( hipotetycznie ) i masz 30 kg

> w bardzo złym miejscu - przed przednią osią.

ZA przednią osią:

gazoo-racing-twin-charge-gt-86-18.jpg

> To jest jednak sporo w takim miejscu przy tak

> lekkim aucie.

Bez przesady, aż tak lekkie nie jest- ponad 1,2 tony.

> Czy lepsze przyspieszenie jest tego warte? Moim zdaniem nie, szczegolnie w

> sytuacji gdy nie jest to rozwiazanie seryjne, lecz nawet najbardziej profesjonalna przeróbka.

> Podkreślę jeszcze raz, moim zdaniem relatywnie nienajlepsze osiagi tego auta to nie jest problem,

To je sobie kup. Ja poczekam na BRZ STi smirk.gif

Napisano

> Ale tu jest mowa o turbo plus kompresor. Dodaj skromne 15 plus 15 kg ( hipotetycznie ) i masz 30 kg

> w bardzo złym miejscu - przed przednią osią. To jest jednak sporo w takim miejscu przy tak

> lekkim aucie. Czy lepsze przyspieszenie jest tego warte? Moim zdaniem nie, szczegolnie w

> sytuacji gdy nie jest to rozwiazanie seryjne, lecz nawet najbardziej profesjonalna przeróbka.

> Podkreślę jeszcze raz, moim zdaniem relatywnie nienajlepsze osiagi tego auta to nie jest problem, a

> jeśli je poprawiać to tylko polepszajac jeszcze wyważenie, a nie je pogarszając.

To jest jakieś 2-3% ogólnej masy. Moim zdaniem bez problemu można to przeżyć szczególnie jeśli w zamian dostajemy dodatkowe 100-120 koni.

Napisano
  • Autor

> hmmm... pomyślmy

[. . .] tylko jedna marka i właściwie jeden model.

> W dodatku z salonu i z gwarancją.

Tylko moje kryteria sa innezlosnik.gif.

Nie widze innego auta w cenie$29k zlosnik.gif.

Napisano

> To jest jakieś 2-3% ogólnej masy. Moim zdaniem bez problemu można to przeżyć szczególnie jeśli w

> zamian dostajemy dodatkowe 100-120 koni.

Nie widział bym problemu gdyby było to za tylną osią. Niestety to nie Porsche. To jest po prostu psucie koncepcji. Gdyby toyota chciała to wystawiła by tam silnik 300 KM. Moim zdaniem zaprojektowali ten samochód dobrze. A osiągi są rzeczywiście nie porywające, ale w zupełności wystarczające.

Ten samochód wydaje sie tez całkiem fajny jako obiekt do dlubania, ulepszania, ale na Boga, nie poprzez psucie świetnej koncepcji.

Przecież tuning mechaniczny w połączeniu z przperogramowaniem pozwoli wycisnąć spokojnie ze 40 KM. Do tego odchudzanie, lepsze hamulce i czego trza wiecej?

@mabz

Ja sobie nie kupię takiego auta, bo potrzebuje na codzień hatchbacka z odpowiednio duzą paką, a do stania w garażu bez sensu, ale już zazdroszczę tym którzy kupią i bedą jeździc i przy nim grzebać. A brz sti z tego co piszą nie zapowiada sie na psucie koncepcji lecz jej ulepszenie. Być może warto czekać. http://www.topspeed.com/cars/subaru/2014-subaru-brz-sti-ar127134.html

Napisano

> Nie widział bym problemu gdyby było to za tylną osią. Niestety to nie Porsche. To jest po prostu

> psucie koncepcji. Gdyby toyota chciała to wystawiła by tam silnik 300 KM.

Jakby księgowi chcieli i doszli do wniosku, że się to opłaca.

Moim zdaniem

> zaprojektowali ten samochód dobrze. A osiągi są rzeczywiście nie porywające, ale w zupełności

> wystarczające.

Moim zdaniem w porównaniu do np pierwszej generacji MR2 to sama koncepcja mogłaby być lepsza smile.gif

> Ten samochód wydaje sie tez całkiem fajny jako obiekt do dlubania, ulepszania, ale na Boga, nie

> poprzez psucie świetnej koncepcji.

W dzisiejszych czasach to już mało znaczy...

> Przecież tuning mechaniczny w połączeniu z przperogramowaniem pozwoli wycisnąć spokojnie ze 40 KM.

> Do tego odchudzanie, lepsze hamulce i czego trza wiecej?

Przy 240 koniach i masie niższej o 150 kg to dalej nie będzie rakieta.

> @mabz

> Ja sobie nie kupię takiego auta, bo potrzebuje na codzień hatchbacka z odpowiednio duzą paką, a do

> stania w garażu bez sensu, ale już zazdroszczę tym którzy kupią i bedą jeździc i przy nim

> grzebać. A brz sti z tego co piszą nie zapowiada sie na psucie koncepcji lecz jej ulepszenie.

> Być może warto czekać. http://www.topspeed.com/cars/subaru/2014-subaru-brz-sti-ar127134.html

Wszystko kwestia ceny. Samochód już teraz jest drogi. Wersja STi może się okazać za droga.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.