Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota 86 - mieszane uczucia ...

Featured Replies

Napisano

[...] no wiec wykupilipanic.gif[...] do Grudnia 2012.

Bylem u dealer-a z czyms innym i z ciekawosci popatrzylem na coupe i hmm.gifniewiem.gif.

imag0584x.jpg

Fajnie sie siedziwaytogo.gif, drive.gif fajnie lezy w dloniwaytogo.gif, ale [...]

imag0583a.jpg

[...] pare rzeczy draznihmm.gif...

Pewne widoczne czesci z kubla Corolla/Camry/Aurion pad.gif

Np Radio - ja wiem, ze kosztlizak.gif, ale nie dalo sie tego jakos ladniejbuu.gif?

imag0581b.jpg

Plastiki waytogo.gif, niektory design ma nawiazywac do Celica - np wloty HVAC, plastik jest dobrej Q old.gif

imag0585.jpg

Z tym wyjatkiem, widac pierwsze efekty zwiazku z BMWzlosnik.gif[...]

imag0587q.jpg

Plastik tam gdzie go nie za bardzo wida i go dotykamy nieczesto jestpad.gif np schowek - rasowe BMWzlosnik.gif[...]

Reszta to rasowe coupewaytogo.gif

imag0588l.jpg

imag0586g.jpg

Rynek rzadzi sie swoimi prawami - popyt duzywaytogo.gif, i mimo, ze sugerowana cena detaliczna to $29k - 102,754.25 PLN, ale jak chcemy auto "dzis" to +$2kzlosnik.gif[...]

Generalnie niezla calosc za tanie pieniadzewaytogo.gif[...]

imag0589e.jpg

Nastepnym razem wezme to na drive.gif[...]

Napisano
  • Autor

Fajnie, że oglądałeś i nam to napisałeś, tylko że... akurat to mnie zupełnie nie obchodzi smile.gif

Otóż jest to samochód za gatunku tych, w których zupełnie nieistotne jest to, czy plastik w schowku jest brzydki, albo że jakis przełącznik jest taki sam jak w innej Tojocie.

Jeśli ten samochód daje tyle frajdy ile obiecano, dobrze się prowadzi i ma sensowne osiągi, to reszta nie ma znaczenia. smile.gif

Napisano

U nas trwają pierwsze jazdy na torze w Poznaniu, niebawem zdam relacje jak się tym jeździ.

Takiej bieda wersji jaką pokazujesz na foto na PL na szczęście nie przewidziano grinser006.gif

Napisano

> U nas trwają pierwsze jazdy na torze w Poznaniu, niebawem zdam relacje jak się tym jeździ.

> Takiej bieda wersji jaką pokazujesz na foto na PL na szczęście nie przewidziano

cena za taka bieda wersje tez wydaje sie bardziej EU niz OZ zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Fajnie, że oglądałeś i nam to napisałeś, tylko że... akurat to mnie zupełnie nie obchodzi

Inteligentlizak.gif - ostatnio jak patrzylem to nie ma punktu w regulaminieold.gif, ze jest przymus czytania moich postowpanic.gif[...]wiec mozesz sobie darowac te zlosliwosciziew.gif[...]

> Otóż jest to samochód za gatunku tych, w których zupełnie nieistotne jest to, czy plastik w schowku

> jest brzydki, albo że jakis przełącznik jest taki sam jak w innej Tojocie.

> Jeśli ten samochód daje tyle frajdy ile obiecano, dobrze się prowadzi i ma sensowne osiągi, to

> reszta nie ma znaczenia.

A ile obiecanohmm.gifniewiem.gifconfused.gif? 5kg, czy 10 metrowconfused.gif???

Chetnie poczytam rozwinienie twoich teoriiziew.gif. Wez mnie uswiadom jaki jest odbiorca tego autahmm.gif[...]

Aaaa, Diesel brakganja.gif[...]

Napisano
  • Autor

> Inteligent - ostatnio jak patrzylem to nie ma punktu w regulaminie, ze jest przymus czytania moich

> postow[...]wiec mozesz sobie darowac te zlosliwosci[...]

> A ile obiecano? 5kg, czy 10 metrow???

> Chetnie poczytam rozwinienie twoich teorii. Wez mnie uswiadom jaki jest odbiorca tego auta[...]

Wiesz co? Może napij się melisy? Bo chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło...

> Aaaa, Diesel brak[...]

crazy.gif

Napisano

Obraziłeś samochód - marzenie 3/4 AK. Dobrze ze nie dali Ci bana. Jak pewnie wiesz na tym kaciku panuje kultura "tanio i brzydko byleby szybko" - naoglądali się pewnego satyrycznego programu z UK i uważają to za conajmniej religię.

Toyota w swoich tanich samochodach stosuje bardzo kiepskie materiały wykończeniowe - Corolla jest z tego znana i dawniej miedzy nią a Civiciem była przepaść. A potem Honda zepsuła Civica (na szczęście w EU maja nadal wersje hatchback z przyzwoitym wnętrzem). Trend jest niestety negatywny, bo ludzie wola takie wykończenie i tani samochód i nie ma wyboru. Szczególnie w USA - w Europie z uwagi na ceny wykończenie jest często lepsze bo samochód jest luksusem. Co ciekawe przez wiele lat samochody "wielkiej trójki" (GM, Ford, Chrysler) miały znacznie gorsze wnętrza niż Japończycy a teraz jest odwrotnie. Dlatego mam nadzieje ze w końcu ten trend się odwróci i samochody "tanie" zaczną od nowa mieć dobrej jakości wnętrza.

Napisano

> [...] no wiec wykupili[...] do Grudnia 2012.

widziałem to wczoraj jak jechało jakąś wiejską drogą - wygląda strasznie, ciekawe jak jeździ zlosnik.gif

Napisano

> A potem Honda zepsuła Civica (na

> szczęście w EU maja nadal wersje hatchback z przyzwoitym wnętrzem).

A w którym miejscu jest ono niby przyzwoite? hmm.gif Jakiś czas temu porównywałem sobie wnętrze 4D i 5D - plastiki w 5D potrafią się uszkodzić od samego patrzenia zlosnik.gif (np. z paneli drzwi schodzi farba po przetarciu papierową chusteczką jednorazową facepalm%5B1%5D.gif) - 4D wygląda zdecydowanie solidniej, chociaż wnętrzem trudno się zachwycić tak czy inaczej.

Napisano

> [...]wiec mozesz sobie darowac te zlosliwosci[...]

Nie to żebym się w trybuna ludowego bawił, ale Yarek przecież napisał, że "fajnie... że napisałeś"

Podał swój punkt widzenia i swoje podejście do tego samochodu. On ma zapierdzelać a nie wyglądać. Ma być lekki, dobrze skręcać i hamować oraz przyzwoicie się napędzać. Ma być tanim zjadaczem droższych fur na torze i weekendowym track-day na lotnisku na wsi pod Warszawą.

A niestety jeśli producent chce na tym zarobić to musi przyoszczędzić na materiałach. Nie ma przeproś.

Design to kwestia gustu. Mi coś nie pasuje w tym nadwoziu i nie jestem w stanie sprecyzować co dokładnie. Taki jakiś plastikowy z wyglądu jest.

> A ile obiecano? 5kg, czy 10 metrow???

Ogólnie marketing tego modelu jest ukierunkowany na pokazania przewagi na torze mimo niewielkiej mocy. Auto jest lekkie. nie jeździłem ale to dobrze wróży.

> Chetnie poczytam rozwinienie twoich teorii. Wez mnie uswiadom jaki jest odbiorca tego auta[...]

Młody zamożny człowiek bez rocziny lubiący się pokazać

a) pod podmiejską dyskoteką

b) na torze wyścigowym od czasu do czasu

Ewentualnie starszy, który ma sentyment do marki i stać go na drugie auto do weekendowych przejażdżek.

> Aaaa, Diesel brak[...]

wieeeelka szkoda grinser006.gif

jakby nie ten feler to bym już pod salonem stał.

Napisano

> widziałem to wczoraj jak jechało jakąś wiejską drogą - wygląda strasznie, ciekawe jak jeździ

Ja wiem czy takie brzydkie, na pewno ciekawe - widziałem w zeszłym tygodniu jak po KENie pomykało białe z blachą W1 GT86 i powiem, że nawet nawet ok.gif

Napisano

> Ja wiem czy takie brzydkie, na pewno ciekawe - widziałem w zeszłym tygodniu jak po KENie pomykało

> białe z blachą W1 GT86 i powiem, że nawet nawet

nowe, nieopatrzone zawsze jest ciekawe. No prawie zawsze grinser006.gif

Po jakimś czasie robi się pospolite i wtedy wychodzi czy to było tylko pierwsze wrażenie czy... czy to był włoski samochód palacz.gif

Napisano

> Ja wiem czy takie brzydkie, na pewno ciekawe - widziałem w zeszłym tygodniu jak po KENie pomykało

ja tam wolę takie jak na dole:

Toyota-GT-86-2000-GT-02.JPG

zlosnik.gif

Napisano

> A w którym miejscu jest ono niby przyzwoite? Jakiś czas temu porównywałem sobie wnętrze 4D i 5D -

> plastiki w 5D potrafią się uszkodzić od samego patrzenia (np. z paneli drzwi schodzi farba po

> przetarciu papierową chusteczką jednorazową ) - 4D wygląda zdecydowanie solidniej, chociaż

> wnętrzem trudno się zachwycić tak czy inaczej.

W nowym Civicu. 4D jest zwyczajnie dramatyczne, plastiki jak w Dacii. 5D prezentuje normalny europejski poziom.

Napisano

> Design to kwestia gustu. Mi coś nie pasuje w tym nadwoziu i nie jestem w stanie sprecyzować co

> dokładnie. Taki jakiś plastikowy z wyglądu jest.

Na zywo nie jest tak zle. Nawet sie przyzwoicie na ulicy prezentuje.

Napisano

> W nowym Civicu. 4D jest zwyczajnie dramatyczne, plastiki jak w Dacii. 5D prezentuje normalny

> europejski poziom.

Właśnie mówię o nowym - 4D trąci tandetą na pierwszy rzut oka, ale da się to znieść, szczególnie, że trzeszczy mniej niż z samego wyglądu możnaby podejrzewać. zlosnik.gif 5D na tym tle to KATASTROFA - wydawało mi się kiedyś, że wycierające się przyciski czy uchwyty w VW i pochodnych to skandal, ale w nowym Civicu 5D trwałe ślady na plastikach zostaja po dotknięciu. facepalm%5B1%5D.gif - ta żenada to na razie jeszcze nie jest "normalny europejski poziom" i mam nadzieję, że jeszcze długo nie będzie.

Napisano

Mialem spotkanie z tym autem na stacji, i tajemniczym facetem,

ktory pozniej okazal sie byc, jak sadze, Benem Colinsem we wlasnej osobie. zlosnik.gif

Napisano

> ja tam wolę takie jak na dole:

Nie musiałeś tego pisać, wszyscy znają Twoje zamiłowanie do staroci.

Napisano

> Nie musiałeś tego pisać, wszyscy znają Twoje zamiłowanie do staroci.

podobnie wszyscy wiedzą co Ty napiszesz a i tak piszesz, ja mam byc gorszy? zlosnik.gif

Napisano

> Właśnie mówię o nowym - 4D trąci tandetą na pierwszy rzut oka, ale da się to znieść, szczególnie,

> że trzeszczy mniej niż z samego wyglądu możnaby podejrzewać. 5D na tym tle to KATASTROFA -

> wydawało mi się kiedyś, że wycierające się przyciski czy uchwyty w VW i pochodnych to skandal,

> ale w nowym Civicu 5D trwałe ślady na plastikach zostaja po dotknięciu. - ta żenada to na

> razie jeszcze nie jest "normalny europejski poziom" i mam nadzieję, że jeszcze długo nie

> będzie.

No nie wiem. Jezdzilem takim demo i jakos nic powycierane nie bylo. Z 4D wysiadlem natychmiast bo nie dalo sie tam wytrzymac.

Napisano

> [...] no wiec wykupili[...] do Grudnia 2012.

> Bylem u dealer-a z czyms innym i z ciekawosci popatrzylem na coupe i .

> Fajnie sie siedzi, fajnie lezy w dloni, ale [...]

> [...] pare rzeczy drazni...

> Pewne widoczne czesci z kubla Corolla/Camry/Aurion

> Np Radio - ja wiem, ze koszt, ale nie dalo sie tego jakos ladniej?

Olac to. Majac do wydania ~100 kpln biore to auto w ciemno.

Nawet z plastikami z kubla Renault/Dacia.

Napisano

> Na weekendowym track-day na lotnisku na wsi pod Warszawą.

myślisz że projektowali go z myślą o Warszawie? boje_sie.gifhehe.gifzlosnik.gif

Napisano

> Olac to. Majac do wydania ~100 kpln biore to auto w ciemno.

> Nawet z plastikami z kubla Renault/Dacia.

A to prawda. Gdybym szukał auta w tym zakresie cenowym, to konkurencji nie ma. Choć pewnie wziąłbym ten samochód ze znaczkiem Subaru, bo podobno jest troszkę lepiej zawieszenie dostrojone.

Napisano

Tyle, że u nas to już 130/137 kzł (zaleznie od wersji) zlosnik.gif - choc wyposażenie chyba troche inne.

Napisano

> No nie wiem. Jezdzilem takim demo i jakos nic powycierane nie bylo. Z 4D wysiadlem natychmiast bo

> nie dalo sie tam wytrzymac.

W 5D farba z plastików na drzwiach po prostu się ściera pad.gif - o czym przekonałem sie w czasie jazdy próbnej. Do normalnego uzytkowania to wnętrze niespecjalnie sie nadaje.

Napisano

> Tyle, że u nas to już 130/137 kzł (zaleznie od wersji) - choc wyposażenie chyba troche inne.

U nas $25K. Co ciekawe można wybrać bardzo interesującą opcję - "przyciemnianie okien legalne na Florydzie" - drobnym drukiem jest napisane że samochód z tak przyciemnionymi oknami nie może wyjeżdżać poza Florydę wink.gif

Napisano

> Jeśli ten samochód daje tyle frajdy ile obiecano, dobrze się prowadzi i ma sensowne osiągi, to reszta nie ma znaczenia.

Właśnie popatrzyłem w specyfikację i jestem zawiedziony. 7,6 do 100 kmph (przy automacie - 8,2) dupy nie urywa, że tak powiem... crazy.gif

W takim aucie sprint jest jednak ważny.

mar00ha

Napisano

> Właśnie popatrzyłem w specyfikację i jestem zawiedziony. 7,6 do 100 kmph (przy automacie - 8,2)

> dupy nie urywa, że tak powiem...

Niestety. Samochód jest dość ciężki i ma raczej słaby silnik. Konkurencja (Hyundai Genesis Coupe) z 2.0T ma prawie 80 KM więcej, lepiej wyposażone i wykończone wnętrze i niższą cenę.

Napisano

zaraz zaraz... to auto ma ledwo 200KM z wysokoobrotowej szlifierki, napęd 4x4, silnik z przodu(?) i wazy prawie 1,3t ? I to ma być recepta na megaprzecinak? icon_rolleyes.gif

Napisano

> zaraz zaraz... to auto ma ledwo 200KM z wysokoobrotowej szlifierki, napęd 4x4, silnik z przodu(?) i

> wazy prawie 1,3t ? I to ma być recepta na megaprzecinak?

Napęd na tylne koła.

Napisano

> Niestety. Samochód jest dość ciężki i ma raczej słaby silnik.

Słaby? IMHO jak na1300 kg wagi 200 KM powinno właśnie trochę urywać dupę. Dla porównania mój Golf ma w papierach 1361 kg, 160 KM (silnik 1.4) i z automatem 0-100 kmph równe 8 sekund. Dlatego spodziewałem się po tej Toyocie, że będzie szybsza.

mar00ha

EDIT: "trochę" z wagą mi się pomyliło. Rzeczywiście jest ciężki.

Napisano

> A to prawda. Gdybym szukał auta w tym zakresie cenowym, to konkurencji nie ma. Choć pewnie wziąłbym

> ten samochód ze znaczkiem Subaru, bo podobno jest troszkę lepiej zawieszenie dostrojone.

podobno ... a tak na serio porcz znaczka auta nie roznia sie NICZYM zlosnik.gif

Napisano

> Ciężki? Słaby? IMHO jak na niecałe 900 kg wagi 200 KM powinno właśnie urywać dupę. Dla porównania

> mój Golf ma w papierach 1361 kg, 160 KM (silnik 1.4) i z automatem 0-100 kmph równe 8 sekund.

> Dlatego spodziewałem się po tej Toyocie, że będzie szybsza.

> mar00ha

a skąd wziąłeś 900kg?

Napisano

> Właśnie popatrzyłem w specyfikację i jestem zawiedziony. 7,6 do 100 kmph (przy automacie - 8,2)

> dupy nie urywa, że tak powiem...

> W takim aucie sprint jest jednak ważny.

> mar00ha

to ma tylko 200 koni.

Ale racja. Golf blagam.gif R jest szybszy i w tej samej cenie.

Nie mam czasów toyoty z nurburgring ale ten golfiarz nawet niezły czas wykręcił jak na auto do kościoła.

Napisano

> Napęd na tylne koła.

słabo, brakuje mu 100KM zlosnik.gif

to auto będzie nudne jak każda nowa fura, umówmy się - żeby w nowym plastiku były jakiekolwiek emocje musi być trochę mocy - zaraz przyjdzie KvM i napisze Wam co zrobi z tą Toyotą jego BMW dyszel zlosnik.gif

Napisano

> zaraz zaraz... to auto ma ledwo 200KM z wysokoobrotowej szlifierki, napęd 4x4, silnik z przodu(?) i

> wazy prawie 1,3t ? I to ma być recepta na megaprzecinak?

Naped TYLKO NA TYLNE KOLA. claps.gif

Co do reszty... sa auta bardziej fascynujace.

Jak poswiecisz rok - dwa, moze nawet dluzej, zeby je zbudowac.

Ile juz rzezbisz w Ladzie? Tutaj wyjezdzasz nowym autem z salonu na gwarancji.

A co potrafi, to zobacz na YT. Dla mnie wystarczy.

W moim BMW, ktore ma ok 8 s do setki i VMAX 170 km/h

najslabszym elementem jest kierowca i tutaj jest wiele do zrobienia.

Napisano

> A to prawda. Gdybym szukał auta w tym zakresie cenowym, to konkurencji nie ma. Choć pewnie wziąłbym

> ten samochód ze znaczkiem Subaru, bo podobno jest troszkę lepiej zawieszenie dostrojone.

Nie lepiej tylko inaczej. Celowo inaczej. Nieco mniej zabawowo.

Napisano

> a skąd wziąłeś 900kg?

Pomyłka. Juz zrobiłem "edit". ;-)

mar00ha

Napisano

> Niestety. Samochód jest dość ciężki i ma raczej słaby silnik. Konkurencja (Hyundai Genesis Coupe) z

> 2.0T ma prawie 80 KM więcej, lepiej wyposażone i wykończone wnętrze i niższą cenę.

To jest jedyny ewentualny konkurent. I nazywa sie Hyundai.

Stad szalenstwo na punkcie GT 86/BRZ.

Napisano

> to ma tylko 200 koni.

> Ale racja. Golf R jest szybszy i w tej samej cenie.

Mój Golf, cywilny, pogania do setki w 8 sekund. Toyota, mocniejsza o 40 KM, w automacie jest wolniejsza. crazy.gif

mar00ha

Napisano

> Naped TYLKO NA TYLNE KOLA.

> Co do reszty... sa auta bardziej fascynujace.

> Jak poswiecisz rok - dwa, moze nawet dluzej, zeby je zbudowac.

> Ile juz rzezbisz w Ladzie? Tutaj wyjezdzasz nowym autem z salonu na gwarancji.

> A co potrafi, to zobacz na YT. Dla mnie wystarczy.

> W moim BMW, ktore ma ok 8 s do setki i VMAX 170 km/h

> najslabszym elementem jest kierowca i tutaj jest wiele do zrobienia.

no ale 200KM na 1,3t? wygłupili się zlosnik.gif To będzie jechac jak E36 328i zlosnik.gif

we ź pod uwagę że Twoje auto wymaga więcej od kierowcy niż taka Toyota skromny.gif

Napisano

> Aftermarket o to zadba. A wlasciwie juz zadbal

co widac w Legacy DIT ... ta sama baza + swistak zlosnik.gif

Napisano

> Aftermarket o to zadba. A wlasciwie juz zadbal

a właściwie to już można mieć spokojnie jakieś kity na ponad 300 koni.

Tak czy inaczej tylko czekać aż wejdzie do alonu wersja STI i będzie 300 kucy turbo z gwarancją. palacz.gif

Napisano

> a właściwie to już można mieć spokojnie jakieś kity na ponad 300 koni.

> Tak czy inaczej tylko czekać aż wejdzie do alonu wersja STI i będzie 300 kucy turbo z gwarancją.

Tylko bedzie kosztowac wiecej niz Impreza STI (bo przeciez rasowe coupe), czyli pewnie 200k+. Za tyle to juz przestaje byc fajna propozycja.

Napisano
  • Autor

To samo lud mysli, nie ma. O 8:30 ranozlosnik.gif, chlopak na oko 20 lat przyszedl i kupil, hmm.gif (nie wiem jak sie negocjacje zakonczyly - nie sluchalem), po prostu Toyota stworzyla hmm.gif, inaczej, odgrzala legendewaytogo.gif, mialo byc tanie i z legenda i w zasadzie jestwaytogo.gif[...]

Zobaczymy jak jezdzihmm.gif, z tego co wszystkie pismaki pisza jest waytogo.gif[...]

trd-ae86-86.jpg

Napisano
  • Autor

> a właściwie to już można mieć spokojnie jakieś kity na ponad 300 koni. [...]

Podobno i mowie podobno, z tego co czytam na forum TMC i z tego co dealer mowi, turbo nie wchodzipad.gif, fizycznie nie ma miejsca. Wiec zobaczymy jak z kit-em bedzie, ale mozlie, ze z trzeba bedzie nowa maske kupiczlosnik.gif[...]

Napisano

> patrząc na to auto odnoszę wrażenie że wiecej frajdy będzie z zakupu Hondy S2000

Pytanie ile z osob, ktore to kupia bedzie patrzylo na faktyczne osiagi, a nie wyglad grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.