Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Toyota 86 - mieszane uczucia ...

Featured Replies

Napisano

> Podobno i mowie podobno, z tego co czytam na forum TMC i z tego co dealer mowi, turbo nie wchodzi,

> fizycznie nie ma miejsca. Wiec zobaczymy jak z kit-em bedzie, ale mozlie, ze z trzeba bedzie

> nowa maske kupic[...]

Aftermarket juz udowodnil ze wchodzi. I nawet turbo+kompresor wchodzi grinser006.gif

Napisano

> zaraz przyjdzie KvM i napisze Wam co zrobi z tą Toyotą jego BMW

> dyszel

Po cipatuningu wink.gif

Napisano

> Aftermarket juz udowodnil ze wchodzi. I nawet turbo+kompresor wchodzi

Niestety oznacza to utratę gwarancji. A Genesis Coupe możesz mieć z turbo w wersji fabrycznej.

Napisano

> patrząc na to auto odnoszę wrażenie że wiecej frajdy będzie z zakupu Hondy S2000

A gdzie kupisz nową S2000?

Napisano

> Niestety oznacza to utratę gwarancji. A Genesis Coupe możesz mieć z turbo w wersji fabrycznej.

W EU nie ma na razie Genesisa z mocniejszym 2.0T. Ten 210PS byl i byl zupelnie przecietny niestety.

Napisano

Leciwa i nieprodukowana już Mazda Rx8 wygląda znacznie świeżej i z polotem niż ta kolejna bezpłciowa Toyota.

Napisano
  • Autor

> Tyle, że u nas to już 130/137 kzł (zaleznie od wersji) - choc wyposażenie chyba troche inne.

Wersja bieda ma LSD, 16' kola, Cruise, AC, 6'1 display w srodku.

Druga wersja dodatkowo:

-kupa aluminium w srodku, zlosnik.gif, swianiak, 17' kola, lampy HID i dzienne LED, smart entry i start, podgrzewane siedzenia, sat nav, i automatycnza klima.

Dodatkowo automatic ma paddle shift na kierownicylizak.gif[...]

Sa mechaniczne roznice - np wymiary tarcz hamulcowychzlosnik.gif - jak tanio, to taniowink.gif

Napisano

zejdźmy na ziemię - ile osób sie zdecyduje na odpręzanie silnika, zakucie i uturbienie? To nie jest ciptuning za 2 koła z możliwością powrotu do oryginału tylko poważna rzeźba za dużo $ kończąca się utratą bezawaryjności zlosnik.gif

Napisano

> A gdzie kupisz nową S2000?

nie kupię, ale to świadczy tym gorzej o tej Toyocie zlosnik.gif

Napisano

> patrząc na to auto odnoszę wrażenie że wiecej frajdy będzie z zakupu Hondy S2000

> http://www.zeperfs.com/en/duel1235-4069.htm

a to honda jest jeszcze dostępna w salonie? chyba nie wink.gif

Bo równie dobrze można do tej toyoty porównać leciwą i wcale nie sportową beemkę jak to ktoś wcześniej zrobił.

http://www.zeperfs.com/en/match4069-570.htm

Napisano

> zejdźmy na ziemię - ile osób sie zdecyduje na odpręzanie silnika, zakucie i uturbienie? To nie jest

> ciptuning za 2 koła z możliwością powrotu do oryginału tylko poważna rzeźba za dużo $ kończąca

> się utratą bezawaryjności

Zobaczymy jak to bedzie znosilo uturbienie. Ponoc silnik jest zaprojektowany mocno na wyrost i te 200PS to solidnie zduszone. Wszystko sie okaze w praniu.

Napisano
  • Autor

Aftermaret tak, ale czy TRD sie ugnie to zobaczymyhmm.gif. IMVHO lud, mlody ludzlosnik.gif, rzuci sie na to auto i stanie sie kultowe - ale to zalezy od ilosci i latwosci modyfikacjihmm.gif, a tu takie jaja na dzien dobryzlosnik.gif

"yyy, wiesz turbo nie wsadzimy, bo tak zaprojektowalismy to, zeby sie nie zmiescilohahaha.gif[...]"

Napisano

> Leciwa i nieprodukowana już Mazda Rx8 wygląda znacznie świeżej i z polotem niż ta kolejna

> bezpłciowa Toyota.

Ale też ma słaby silnik. Do tego w odróżnieniu od Toyoty, silnik RX-8 wymaga kompletnego remontu co 100 tysięcy km a pomiędzy remontami zużywa więcej oleju niż Prius benzyny.

Napisano

> Wersja bieda ma LSD

jakiego typu LSD?

Napisano

> Aftermaret tak, ale czy TRD sie ugnie to zobaczymy. IMVHO lud, mlody lud, rzuci sie na to auto i

> stanie sie kultowe - ale to zalezy od ilosci i latwosci modyfikacji

U nas tak się stało z Camaro:

http://camarocollection.com/

Napisano

> Aftermaret tak, ale czy TRD sie ugnie to zobaczymy. IMVHO lud, mlody lud, rzuci sie na to auto i

> stanie sie kultowe - ale to zalezy od ilosci i latwosci modyfikacji, a tu takie jaja na dzien

> dobry

> "yyy, wiesz turbo nie wsadzimy, bo tak zaprojektowalismy to, zeby sie nie zmiescilo[...]"

Lud mlody nie zaplaci za TRD jak dostanie od innych to samo za polowe ceny. Poza tym z doswiadczenia wiem, ze (podobnie jak Mugen) TRD wcale nie jest takie superhiper jesli idzie o efekty. Inni robia lepiej i taniej. Tyle, ze nie sa "official tuner" grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Wiesz co? Może napij się melisy? Bo chyba nie zrozumiałeś o co mi chodziło...

Alez zrozumialemzlosnik.gif, chcesz pogadac = nie ma sprawy, nie zawsze mozemy sie zgodzic = roznica opini, ale jak mowie daruj sobie pls zlosliwoscpalacz.gif[...]

Wiem, ze to nie auto dla mamusi z dziecmi, chociaz, patrzac na dodatek automatic i tego, ze 20-25% zamowien obecnie jest z automatic to sam niewiem.gif[...]

toyota-86-power-to-weight.jpg

Napisano

> Ale też ma słaby silnik. Do tego w odróżnieniu od Toyoty, silnik RX-8 wymaga kompletnego remontu co

> 100 tysięcy km a pomiędzy remontami zużywa więcej oleju niż Prius benzyny.

Ale jest co ciekawe auto nawet dla laika, o entuzjastach Wankla nie wspomnę. A tutaj? Nic, nuda jak w polskim filmie.

Napisano

> no ale 200KM na 1,3t? wygłupili się To będzie jechac jak E36 328i

Poczekaj troche. Pewnie bedzie tez mocniejsza wersja.

> we ź pod uwagę że Twoje auto wymaga więcej od kierowcy niż taka Toyota

I na tym polega zajebistosc tej GT 86.

Wylaczasz wspomagacze a to i tak sie lepiej prowadzi niz BMW na B8,

bo jest lepiej wywazone, ma nizszy srodek ciezkosci itd., itd.

Napisano

zupełnie nie rozumiem co ma wynikać z tego wykresu.

Co więcej nie mam nawet pojęcia co on dokładnie przedstawia.

Napisano

> To samo lud mysli, nie ma. O 8:30 rano, chlopak na oko 20 lat przyszedl i kupil, (nie wiem jak sie

> negocjacje zakonczyly - nie sluchalem), po prostu Toyota stworzyla , inaczej, odgrzala

> legende, mialo byc tanie i z legenda i w zasadzie jest[...]

> Zobaczymy jak jezdzi, z tego co wszystkie pismaki pisza jest [...]

Sa tez glosy krytyki, ale IMO nie zakrzycza zachwytow. ok.gif

Napisano

> Właśnie popatrzyłem w specyfikację i jestem zawiedziony. 7,6 do 100 kmph (przy automacie - 8,2)

> dupy nie urywa, że tak powiem...

> W takim aucie sprint jest jednak ważny.

> mar00ha

albo mi sie wydaje, albo juz to kiedys pisales hehe.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Lud mlody nie zaplaci za TRD jak dostanie od innych to samo za polowe ceny.[...]

Nie znasz siezlosnik.gif, wink.gif liczy sie naklejkahahaha.gifzlosnik.gif. im wieksza tym lepsza oczywisciezlosnik.gif

9071012.008.1M.jpg

0009_turp_01_z+toyota_supra_turbo_drag_car+right.jpg

A powaznie, to sadze, ze masz racje. Minie pewnie rok -dwa zanim bedzie zalew tych aut na rynku uzywanych, wtedy mlodsza generacje 16-20 lat sie przesiadzie i wtedy cena bedzie decydujacym czynnikiemhmm.gif

Z drugiej storny, Celica byla popularna wsrod mulher.gif, i dealer-zy twierdza, ze ok 20-25% zamowien jest z automatic. Mozliwe , ze trend powrocilniewiem.gif[...]

W kazdym razie, sprzedali ponad 1,000 sztuk w ciagu pierwszych tygodni sprzedazywaytogo.gif, wiec napewno czesc ludu wierzy, ze modyfikacje sa mozliwehmm.gif[...]

Napisano

> Mój Golf, cywilny, pogania do setki w 8 sekund. Toyota, mocniejsza o 40 KM, w automacie jest

> wolniejsza.

> mar00ha

Twój golf jednak nie potrafi zrobić tego:

Two-Toyota-FT86s-Drifting-Side-by-Side-623x389.jpg

Napisano

> albo mi sie wydaje, albo juz to kiedys pisales

Jestem zawiedziony coraz innymi autami. zlosnik.gif

Ostatnio w poniedziałek zawiodło mnie BMW 328i F20. Myślałem, że będzie urywać dupę, a nie urwało. Muszę być jakiś skrzywiony psychicznie chyba. pad.gif

mar00ha

Napisano

> Twój golf jednak nie potrafi zrobić tego:

Szach i mat. zlosnik.gif

Napisano

> Jestem zawiedziony coraz innymi autami.

> Ostatnio w poniedziałek zawiodło mnie BMW 328i F20. Myślałem, że będzie urywać dupę, a nie urwało.

> Muszę być jakiś skrzywiony psychicznie chyba.

> mar00ha

ale ja nie mowie o innych autach: pisales to dokladnie o osiagach TOYOTY GT-86 w watku sprzed kilku tygodni hehe.gif

Napisano

> Twój golf jednak nie potrafi zrobić tego:

Nie dość, że Golf nie potrafi, to ja też nie potrafię. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano
  • Autor

> zupełnie nie rozumiem co ma wynikać z tego wykresu.

> Co więcej nie mam nawet pojęcia co on dokładnie przedstawia.

Scan oficjalnej strony, z czym sie porownujazlosnik.gif, prezentacja TMC dla dealerow.

Ilosc kW na tonehmm.gif[...]

Napisano

> ale ja nie mowie o innych autach: pisales to dokladnie o osiagach TOYOTY GT-86 w watku sprzed kilku tygodni

Możliwe. Nie pamiętam. zlosnik.gif

Dowodzi to tylko, że Toyota nic nie poprawiła. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> Możliwe. Nie pamiętam.

> Dowodzi to tylko, że Toyota nic nie poprawiła.

> mar00ha

facepalm%5B1%5D.gif

jak smiali nie liczyc sie z Twoim zdaniem hahaha.gifzlosnik.gif

Napisano

> jak smiali nie liczyc sie z Twoim zdaniem

No! old.gif

mar00ha

Napisano

> Poczekaj troche. Pewnie bedzie tez mocniejsza wersja.

piszą że nie będzie zlosnik.gif

> I na tym polega zajebistosc tej GT 86.

> Wylaczasz wspomagacze a to i tak sie lepiej prowadzi niz BMW na B8,

> bo jest lepiej wywazone, ma nizszy srodek ciezkosci itd., itd.

zabawka to zabawka, zabawka ma WYMAGAĆ. Piszesz że chcesz się uczyć - ale w tym aucie dzięki temu co piszesz i zbyt małej mocy silnika za wiele się nie nauczysz. To auto jest za ciężkie w stosunku do mocy żeby było jakieś super halo z tego RWD. Na papierze wygląda na trochę bardziej emocjonujące niż Corolla, ale czy to nie za mało?

To samochód dla tych którzy lubią się cieszyć z tego że przeszli zakręt szybciej niż inni choć nie ma w tym ich zasługi zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Sa tez glosy krytyki, ale IMO nie zakrzycza zachwytow.

IMVHO, kwestia cenyhmm.gif, u mnie sie udalo, - jest tanie (moze nie nominalnie, ale w porownaniu do rynku).

Wezmy Veloster - ladne, tez tanie, tez lud kupuje, ale ni ...klnie.gif, nie jedziepad.gif[...]

Tu masz optymalna calosc IMVHO, tanie, sportowe, z mozliwosciami modyfikacji (miejmy nadzieje), z pewna legenda i lud nie ma problemu czekania 6 miesiecy na auto001.gif[...]

Napisano
  • Autor

[...]. Choć pewnie wziąłbym

> ten samochód ze znaczkiem Subaru, bo podobno jest troszkę lepiej zawieszenie dostrojone.

I cena innazlosnik.gif 86/Scion ma byc tani, Roo, ma walczyc o wieksze portfele. IMVHO ma sens, chociaz z wieloma ludzmi - tymi serce.gif dla Subaru to sie kloci, ze auto nie jest AWDhmm.gif

Napisano

> A to prawda. Gdybym szukał auta w tym zakresie cenowym, to konkurencji nie ma. Choć pewnie wziąłbym

> ten samochód ze znaczkiem Subaru, bo podobno jest troszkę lepiej zawieszenie dostrojone.

Konkurencja jest. Za około 25 tyś euro jest Hyundai Genesis 2,0t. Za 35 tyś euro ten hyundai ma pod maską ponad 300 konny wolnossący silnik.

Napisano

> Ale widzisz, w Camaro mnie przeraza plastic, a w 86 tylko radio i czesc plastiku[...]

Ja tam się na plastikach nie znam, ale akurat Camaro ma bardzo przywoite. Jakbym miał się do czegoś doczepiać to:

- rozmiary - samochód jest po prostu ZA DUŻY. Za długi, za szeroki.

- pancerność - w dobie samochodów aluminiowych, z cieńkiej blaszki, Camaro jest zrobione (i waży) jak czołg.

Napisano

> Konkurencja jest. Za około 25 tyś euro jest Hyundai Genesis 2,0t. Za 35 tyś euro ten hyundai ma pod

> maską ponad 300 konny wolnossący silnik.

Coś Ci się kompletnie poplątało. 2.0T ma 2 litrowy turbo. W wersji EU z marnymi 210 KM, w wersji USA 274 KM. Jak chcesz mieć powyżej 300 KM, to trzeba wersję 3.6 V6 która kosztuje znacznie więcej + skręca gorzej.

Napisano

> Coś Ci się kompletnie poplątało. 2.0T ma 2 litrowy turbo. W wersji EU z marnymi 210 KM, w wersji

> USA 274 KM.

i tu jest najpoważniejsza różnica - z 2.0t łatwiej zrobić rozsądną moc niż z 2.0 N/A. Oczywiście dla KJSowców to gorzej ale nie wszyscy jeżdżą w KJSach zlosnik.gif

Napisano

> słabo, brakuje mu 100KM

> to auto będzie nudne jak każda nowa fura, umówmy się - żeby w nowym plastiku były jakiekolwiek

> emocje musi być trochę mocy - zaraz przyjdzie KvM i napisze Wam co zrobi z tą Toyotą jego BMW

> dyszel

Tyle, że tym razem będzie miał rację. Jego BMW będzie zapewne szybsze. Tym bardziej, że w cenie 25-30 tyś euro można już (wedłu g katalogu) kupić ważące podobnie i mające 218 koni 125i.

Napisano

> Coś Ci się kompletnie poplątało.

Tak? A co?

>2.0T ma 2 litrowy turbo. W wersji EU z marnymi 210 KM,

A czy ja napisałem coś innego?

w wersji

> USA 274 KM. Jak chcesz mieć powyżej 300 KM, to trzeba wersję 3.6 V6 która kosztuje znacznie

> więcej + skręca gorzej.

V6 kosztuje około 35 tyś euro. Ostro negocjując u dealera da się kupić demo za niewiele więcej niż 30 tyś.

Napisano
  • Autor

> podobnie wszyscy wiedzą co Ty napiszesz a i tak piszesz, ja mam byc gorszy?

Dla ciebie to towaytogo.gif

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

Przepraszam za rozmiar, chaja.gif ale chcialem ladne proporcje zachowaccfaniaczek.gif[...]

Napisano

> piszą że nie będzie

BMW mowilo kiedys, ze nie bedzie robilo aut terenowych.

W pewnym sensie dotrzymali slowa, ale wiadomo, ze chodzilo o SUV.

> zabawka to zabawka, zabawka ma WYMAGAĆ.

To jest zabawka: Radical na ulice za 160 tys.

GT 86 to fajne auto rowniez na codzien, poprawiajace nastroj w drodze do pracy.

Piszesz że chcesz się uczyć - ale w tym aucie dzięki temu

> co piszesz i zbyt małej mocy silnika za wiele się nie nauczysz. To auto jest za ciężkie w

> stosunku do mocy żeby było jakieś super halo z tego RWD. Na papierze wygląda na trochę

> bardziej emocjonujące niż Corolla, ale czy to nie za mało?

> To samochód dla tych którzy lubią się cieszyć z tego że przeszli zakręt szybciej niż inni choć nie

> ma w tym ich zasługi

Czy jak uczyles sie plywac, rodzice wrzucili cie do rwacej rzeki,

a moze bylo to w basenie gdzie gdybys stanal na nogach, nic by sie nie stalo?

wink.gif

Napisano
  • Autor

[...] w automacie jest

> wolniejsza.

ale kto to kupi w automaciehmm.gif oprocz mulher.gif?

niewiem.gif Nawet ja bym sie na automat nie zdecydowalzlosnik.gif

Napisano

> IMVHO, kwestia ceny, u mnie sie udalo, - jest tanie (moze nie nominalnie, ale w porownaniu do

> rynku).

> Wezmy Veloster - ladne, tez tanie, tez lud kupuje, ale ni ..., nie jedzie[...]

Veloster to z pewnoscia nie jest ladne auto. zlosnik.gif

Wyglada mniej wiecej tak:

Two_Face_6711.jpg

Fajnie byloby podjechac nim na Halloween, ale nic wiecej. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Veloster to z pewnoscia nie jest ladne auto.

> Wyglada mniej wiecej tak:

hahaha.gifhahaha.gifwaytogo.gifwaytogo.gif

> Fajnie byloby podjechac nim na Halloween, ale nic wiecej.

Mnie sie podobacfaniaczek.gif, np za to, ze oficjalnie mozesz dac dzieciom frajde bo siedza w bagaznikuzlosnik.gif.

A, ze tu dwa drzwii, tu jedno, hmm.gif - ot takie wybrakowane coupezlosnik.gif.

Zobaczymy jak Turbo bedzie jezdzilohmm.gif, legendy Toyo nie maja, rozklad wagi - nawet nie wiem jaki jest, ale raczej tak jak 86 to to nie bedzie nawet z turbohmm.gif[...]

Napisano

> BMW mowilo kiedys, ze nie bedzie robilo aut terenowych.

> W pewnym sensie dotrzymali slowa, ale wiadomo, ze chodzilo o SUV.

zapomnijmy o tym uwłaczającym fragmencie ich oferty zlosnik.gif

> To jest zabawka: Radical na ulice za 160 tys.

fajny, ale wolałbym Caterhama zlosnik.gif

> GT 86 to fajne auto rowniez na codzien, poprawiajace nastroj w drodze do pracy.

droga do pracy zawsze jest do bani, a w drodze z pracy fajny jest nawet 126p hehe.gifzlosnik.gif

> Piszesz że chcesz się uczyć - ale w tym aucie dzięki temu

> Czy jak uczyles sie plywac, rodzice wrzucili cie do rwacej rzeki,

> a moze bylo to w basenie gdzie gdybys stanal na nogach, nic by sie nie stalo?

od dawna postuluję aby prawo jazdy młodzi zdawali na polonezach zlosnik.gif

jak ktoś nauczy sie jeździć i parkowac w Poldku - będzie jeździł i parkował prawie wszystkim zlosnik.gif Z drugiej strony - jak ktoś nauczył sie jeździć na Toyocie Yaris to jest szansa że polegnie z FSO.

analogicznie jest z szybką jazdą niewymagającym autem zlosnik.gif

Napisano

> zapomnijmy o tym uwłaczającym fragmencie ich oferty

Moim zdaniem uwłaczającym fragmentem oferty BMW są modele 5 GT oraz X6.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.