Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skryznia czy sprzeglo czy obydwa?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam takie pytanie...

Skrzynia wyje na 2 i 3cim biegu, jak sie rozgrzeje to rowniez na 4 i 5. Skrzynia 5cio biegowa.

Rowniez sprzeglo sie slizga na tych biegach.

Pacjent to A3 1,6 benzyna z 2000 roku z dosc malym przebiegiam (100% oryginalnym)

Jakies pomysly?

Napisano

> Witam,

> Mam takie pytanie...

> Skrzynia wyje na 2 i 3cim biegu, jak sie rozgrzeje to rowniez na 4 i 5. Skrzynia 5cio biegowa.

> Rowniez sprzeglo sie slizga na tych biegach.

> Pacjent to A3 1,6 benzyna z 2000 roku z dosc malym przebiegiam (100% oryginalnym)

> Jakies pomysly?

Czy skrzynia ma taki zielony dekielek z tyłu. Bo jak tak to szykuje się wymiana na drugą, niestety te skrzynie nie są dość trwałe, jeżeli zaczeła wyć to lepiej szukać drugiej dobrej bo pewnie niedługo rozleci się mechanizm rużnicowy. W tek skrzyni nie występuje łożysko oporowe sprzęgła więc to nie sprzęgło.

Napisano

> Czy skrzynia ma taki zielony dekielek z tyłu. Bo jak tak to szykuje się wymiana na drugą, niestety

> te skrzynie nie są dość trwałe, jeżeli zaczeła wyć to lepiej szukać drugiej dobrej bo pewnie

> niedługo rozleci się mechanizm rużnicowy. W tek skrzyni nie występuje łożysko oporowe sprzęgła

> więc to nie sprzęgło.

występuje

Napisano

> występuje

No jeżeli ten wystający pipek który wysprzęgla można nazwać łożyskiem oporowym to musze zmienić zawód. Ta skrzynia z zielonym deklem pamięta jeszcze czasy golfa I i jest bardzo marna, nie wytrzymuje nawet seryjnego momentu.

Napisano

> No jeżeli ten wystający pipek który wysprzęgla można nazwać łożyskiem oporowym to musze zmienić

> zawód. Ta skrzynia z zielonym deklem pamięta jeszcze czasy golfa I i jest bardzo marna, nie

> wytrzymuje nawet seryjnego momentu.

zapraszam do rozebrania tej skrzyni i poznania jej budowy

Informacje Inter Cars o towarze:

500 0249 11

Łożysko wyciskowe sprzęgła

Producent:

LUK

Opis:

LUK łożysko oporowe sprzęgła VW 1,5-1,8 (5b.)

tak wygląda i jest pod tym zielonym dekielkiem

286111510-%B3o%BFysko.jpg

Napisano

No dobra ale to łożysko praktycznie nigdy nie pada, często scinają się nity na mechaniźmie różnicowym, zaczyna wyć piąty bieg, a potem wyskakuje tak. Troszke tych skrzy nawymieniałem ostatnio, nie jest to udana konstukcja, a i jeszcze zapomniałem że lubi właśnie ciec przez co zaczyna wyć bo niektórym nie chce sie dolać oleju do niej. A i łamie się wodzik od łapy sprzęgła przez co nie ma go wogule. A cena za używke powala dawać 800 zł za taką skrzynie to przesada, już wole swoje dwa lanosy.

Napisano

Panowie, a odpowiecie mi na pytanie na które nikt nie chce? Czy jak skrzynia jeździła bez oleju i wyje na wszyskich biegach w tym samym zakresie prędkości, to ryzykować wymianę łożysk, czy szukać używanej bo zęby już "nie teges" i może tego nie być widać po rozebraniu?

Napisano

> Panowie, a odpowiecie mi na pytanie na które nikt nie chce? Czy jak skrzynia jeździła bez oleju i

> wyje na wszyskich biegach w tym samym zakresie prędkości, to ryzykować wymianę łożysk, czy

> szukać używanej bo zęby już "nie teges" i może tego nie być widać po rozebraniu?

Odpowiedź jest bardzo prosta, oczywiście, że warto poszukać używki - koszt naprawy szrota który jeździł bez oleju będzie wysoki, a pewność, że ktoś to prawidłowo naprawi - Niska.

Pozdrawiam.

Napisano

Tylko że te skrzynie padają masowo i ceny używek są kosmiczne (niszowy towar). Nawet jak kupisz sprawną używkę to warto ją otworzyć i zobaczyć stan mechanizmu różnicowego. To absolutna konieczność.

Napisano

> Tylko że te skrzynie padają masowo i ceny używek są kosmiczne (niszowy towar). Nawet jak kupisz

> sprawną używkę to warto ją otworzyć i zobaczyć stan mechanizmu różnicowego. To absolutna

> konieczność.

A nie da się zrobić przeszczepu na coś nowszego i bardziej żywotnego z koncernu WV?

Napisano

> Jakies pomysly?

Sprawdź czy jest tam w ogóle olej. I zobacz czy nie cieknie z okolic mechanizmy różnicowego.

IMHO już ścięło nity na różnicowym i olej wyciekł na sprzęgło.

W prawdzie olej najdłużej pozostaje w "5" i ona nie powinna głośno chodzić, ale nie wiadomo ile czasu ktoś na tym jeździ.

Jak interesowałem się tematem to znalazłem opinie, że nawet po dłuższej jeździe bez oleju nie było większych uszkodzeń. Wszystko się okaże po rozebraniu skrzyni. Jeżeli to "tylko" nity to naprawiłbym tą skrzynię skromny.gifwazniak.gif Zestaw naprawczy tj. śruby zamiast nitów kosztuje ok 330 zł + olej+ spawanie obudowy+ robota.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.